Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

OVESNE VLOCKY PRI DIABETU


OVESNE VLOCKY PRI DIABETU je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Ovesné vločky patří mezi zdravé potraviny, neboť mimo jiné obsahují polysacharidy, které trávíme pomalu a díky tomu jsme déle syti. Udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru. Zároveň obsahují hodně vlákniny, která má pozitivní účinky na naše zdraví a zasytí nás.


Ovesné vločky a cukrovka

Ovesné kaše a ovesné vločky obecně bývaly považovány za pokrm chudých. Ty doby jsou však už pryč a dnes se stávají stále oblíbenějšími. Moderní věda odhalila neuvěřitelné množství výhod ovsa pro naše zdraví, a proto produkty z něj můžeme považovat za ty nejlevnější superpotraviny.

Výhody ovesných vloček:

  • Šálek vloček má jen 130 kalorií, ale přitom zasytí na dlouhou dobu. Vločky jsou tedy ideální pro udržování či znovunabytí štíhlé figury.
  • Poskytují vysoký podíl vlákniny, malé množství tuku a 16% obsah bílkovin. Jsou skvělým zdrojem vitamínů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.
  • Pojídáním ovesných vloček zásobujete tělo železem a dalšími minerály, jako jsou vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.
  • Ovesné vločky stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují riziko vzniku diabetu 2. typu. Může za to vláknina zpomalující přeměnu sacharidů na jednoduché cukry a množství hořčíku napomáhající dostatečné sekreci inzulinu.
  • Vláknina ovesných vloček s názvem beta-glukan má příznivý vliv na hladinu špatného cholesterolu v krvi.
  • Ovesné vločky obsahují rostlinné ligniny, prekurzory živočišných ligninů, které chrání před srdečními příhodami a propuknutím rakoviny.
  • Jsou unikátním zdrojem antioxidantů, které mají silné protizánětlivé účinky a snižují riziko srdečních onemocnění.
  • Zlepšují imunitní odpověď na léčbu, pomáhají bílým krvinkám rychleji se dostat do místa infekce a posilují jejich schopnost eliminovat bakterie.
  • Jsou bezpečné pro většinu celiaků, pouze nepatrné procento lidí trpí alergií na ovesný avenin. Problémem spíše bývá možná kontaminace suroviny jinými obilninami při zpracování.
  • Oves zvyšuje potenci mužů, u žen se využívá ke zlepšení vaginální citlivosti a rozdmýchání fyzické i emocionální touhy po sexu.

Toto je výčet pozitiv ovesných vloček a zároveň mnoha komplikací u diabetu, se kterými vám právě tato potravina pomůže. Vločky mají univerzální použití – lze je konzumovat s jogurtem, mlékem, sirupem, ale také zpracovávat do sušenek, muffinů či nejrůznějších fit tyčinek.

Zdroj: článek Ovesné vločky a diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Ovesné vločky a cukrovka

Ovesné vločky jsou bezlepková celá zrna a jsou skvělým zdrojem důležitých vitamínů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů. Rozličné studie ukazují, že oves a ovesné vločky mají mnoho léčivých účinků. Patří mezi ně ztráta hmotnosti, nižší hladina cukru v krvi a snížení rizika srdečních onemocnění.

Nutriční složení ovesných vloček je velmi dobře vyvážené. Vločky jsou dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny, včetně silné vlákniny betaglukanu. Obsahují také více bílkovin a tuku než většina zrn. Ovesné vločky mají mnoho důležitých vitamínů, minerálů a antioxidačních rostlinných látek.

Ovesné vločky obsahují vysoký obsah antioxidantů a prospěšných rostlinných látek zvaných polyfenoly. Nejpozoruhodnější je unikátní skupina antioxidantů, takzvaných avenanthramidů, které se nacházejí výhradně v ovesných vločkách. Avenanthramidy pomáhají snižovat krevní tlak tím, že zvyšují produkci oxidu dusnatého. Tato molekula plynu napomáhá dilataci cév, což vede k lepšímu průtoku krve. Kromě toho avenanthramidy mají protizánětlivé a protisvědivé účinky.

Ovesné vločky obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která se nazývá betaglukan. Betaglukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevech tak vytváří hustý a gelovitý roztok. Betaglukan obsažený v ovesných vločkách dokáže účinně snižovat jak celkový cholesterol, tak LDL cholesterol. Vláknina betaglukan může zvýšit vylučování na cholesterol bohaté žluči, čímž sníží hladinu cholesterolu cirkulujícího v krvi.

Ovesné vločky mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi, a to zejména u lidí, kteří mají nadváhu nebo mají cukrovku 2. typu. Mohou také zlepšit citlivost na inzulín. Tyto účinky jsou připisovány především schopnosti betaglukanu vytvořit hustý gel, který zpomalí vyprazdňování žaludku a absorbuje glukózu do krve. Schopnost betaglukanu zpomaluje vyprazdňování žaludku, může zvýšit pocit plnosti. Betaglukan může také podporovat uvolňování peptidu YY, což je hormon sytosti, který snižuje příjem kalorií a riziko obezity. Ovesné vločky mohou u starších lidí bez problémů zmírnit i zácpu.

Zdroj: článek Pohanka a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem OVESNÉ VLOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Víte o tom, že ovesné vločky patří mezi tzv. potitivní potraviny? V posledním čísle časopisu Moje psychologie (s Táňou Vilhelmovou na obálce) jsem se dočetla, že praviddelná konzumace ovesných vloček působí jako sedativum a pomáhá zvládat stres a neurózy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

No jistě! Díky přírodním vitamínům B a přítomnosti hořčíku dokáží ovesné vločky úplné divy. Když se konzumují pravidelně každé ráno, tak zlepší obranyschopnost i psychickou rovnováhu. S jogurtem je to ta nejlepší snídaně, jakou si můžete dát.

Zdroj: příběh Ovesné vločky

Ovesné vločky

Ovesné vločky nezpůsobují dnu, ale pokud vám již bylo diagnostikováno toto onemocnění, lékař by vám mohl doporučit omezit konzumaci ovesných vloček. To proto, že ovesné vločky obsahují puriny, které přispívají k formě artritidy v podobě dny. Potraviny, jako jsou játra, ledviny, zvěřina, sardele a masové omáčky, obsahují vysoké množství purinů. Ovesné vločky obsahují malé množství purinů, takže jestliže máte dnu, může vám být lékařem doporučeno konzumovat pokrmy z ovesných vloček s mírou.

Ovesné vločky ve 100 g obsahují 42 mg purinů.

Zdroj: článek Ovesné vločky a puriny

Zásady vaření pro diabetiky I. typu

Cílem dietní léčby diabetika I. typu je především ovlivnění hladiny krevního cukru (glukózy), a to jak nalačno, tak po jídle, dosažení či udržení hodnot krevních tuků, zajištění potřebné dávky energie a oddálení vzniku diabetických komplikací. U diabetika I. typu je kladen velký důraz na pravidelnost ve stravování a dávkování inzulinu podle aktuálních glykémií. Energetická hodnota stavy by měla být přiměřená skutečné potřebě, aby se udržovala ideální tělesná hmotnost. Složení jídelníčku by mělo vycházet ze zásad stravy v rámci zdravé životosprávy, to znamená, že by v něm neměly kromě přiměřeného množství sacharidových potravin (pečiva, rýže, těstovin – lépe v celozrnné variantě – a brambor) chybět mléčné výrobky (nejlépe zakysané), maso s preferencí libových částí, drůbeže a ryb (včetně tučných pro obsah nezbytných nenasycených mastných kyselin), kvalitní tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, například margaríny). Nezanedbatelnou roli má samozřejmě pitný režim, který je také potřeba do jídelníčku započítávat.

Normální hladina cukru (glykémie) je 3,6–5,6 mmol/l. Diagnóza diabetu mellitu je založena na průkazu zvýšené hladiny cukru (hyperglykémie) v krvi.

Diagnóza diabetu je jednoznačně stanovena při nálezu:

  • hladiny glukózy během dne ≥ 11,1 mmol/l;
  • hladiny glukózy nalačno ≥ 7,0 mmol/l (ve 2 odběrech).

Pokud je glykémie v rozmezí 5,6–6,9 mmol/l, je vhodné doplnit zátěžový test s cukrem, takzvané oGTT.

Cílem péče o diabetika je, aby se dožil stejné délky a kvality života jako pacient bez diabetu, a to bez závažnějších příznaků vlastní nemoci či komplikací léčby (hypoglykémie).

Hypoglykémie je stav, při kterém klesá hladina krevního cukru pod normu, obvykle pod 3,6 mmol/l. Poznat příznaky hypoglykémie a umět ji řešit musí ovládat každý diabetik! Je třeba, aby o možných komplikacích a způsobech jejich řešení vědělo také nejbližší okolí pacienta (rodinní příslušníci a podobně). Prožívání hypoglykémie je individuální. Projevy jsou způsobeny nedostatečným zásobením orgánů cukrem a reakcí těla na tento stav. K obvyklým příznakům hypoglykémie patří: únava, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou, zrychlený pulz, poruchy chování (apatie, agresivita) a nálady (euforie, deprese), poruchy soustředění a uvažování.

Při lehčí či středně těžké hypoglykémii požijte menší množství, to znamená 10–40 gramů rychle působících cukrů (1–2 hrnky čaje se 2–4 kostkami cukru, či 1–4 dl ovocného džusu, nebo Coca-Coly). Po požití rychle působících cukrů by měl následovat příjem pomalu působících sacharidů (kousek housky, chleba a podobně).

Při těžké hypoglykémii je n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Heřmanová.

Snídám vločky pohankové s jogurtem Holandia,nebo ovesné vločky,nikde jsem se nedočetla jestli jsou vhodné.
Pohybu mám dost a nevím kde dělám chybu,že mám kyselinu močovou v krvi.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel pohankové vločky obsahují nejvyšší množství purinů ze všech cereálií. Pokud bojujete s vysokou hladinou kyseliny močové, tak pohanka není moc vhodná. Sem tam si můžete trochu zobnout, ale založit na ní hlavní jidlo dne není dobré. S ovsem je to stejné. Oves má obsah purinů o něco menší, ale stále dost vysoký. Z vámi jmenovaných potravin tak vyhovuje jen jogurt bez cukru. Zkuste raní cereálie nahradit za rýžové burizony, které rozmícháte s jogurtem. Další varianta jsou rýžové chlebíčky, které můžete jíst společně se sýrem typu čedar a zapít to kravským bio mlékem. Jídelníček si můžete zpestřit jednou za týden snídaní, kterou používáte nyní. Zkusit můžete také recepty ze semolinové mouky oslazené stévií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina močova

Jak účinkuje resveratrol při cukrovce

Resveratrol (3,5,4'-trihydroxystilben) je přirozeně se vyskytující fytoalexin přítomný u mnoha druhů rostlin. Má příznivé účinky na náš organismus a může být užitečný při prevenci a léčbě některých metabolických onemocnění včetně diabetu. Léčba diabetu obecně zahrnuje tři hlavní aspekty: snížení hladiny glukózy v krvi, konzervaci β-buněk a v případě diabetu 2. typu zlepšení inzulinové reakce. Údaje z literatury naznačují, že příznivé účinky resveratrolu ve vztahu k diabetu zahrnují všechny tyto aspekty.

Mezi příznivé účinky resveratrolu patří například schopnost této sloučeniny snížit hyperglykemii. Podávání resveratrolu může vést ke snížení hladiny glykosylovaného hemoglobinu (HbA1c), což odráží prodloužené snížení glykemie.

Chronická nadměrná stimulace β-buněk při diabetu způsobuje jejich vyčerpání a degradaci, což vede v průběhu času k nedostatečné sekreci inzulinu. Výsledky mnoha studií ukazují, že u jedinců s chronickou stimulací β-buněk dočasné zklidnění těchto buněk zlepšuje jejich schopnost vylučovat inzulin a může tak zpozdit nástup otevřeného diabetu. Tyto příznivé účinky byly pozorovány u lidí s diabetem 1. typu i u lidí s diabetem 2. typu. Dále byla zaznamenána dočasná inhibice sekrece inzulinu, která zpomalila průběh diabetu 2. typu. Je známo, že chronická nadměrná stimulace β-buněk indukuje jejich degradaci, ovšem inhibice sekrece inzulínu resveratrolem může tyto nepříznivé účinky zmírnit.

Druhý mechanismus, kterým resveratrol působí při cukrovce, je spojen s obranou proti okysličovadlu. Je známo, že antioxidantová obranyschopnost v β-buňkách je signifikantně nižší ve srovnání s jinými druhy buněk, což je činí náchylnějšími k oxidačnímu poškození. Resveratrol je schopen zmírnit cytokinem indukovanou toxicitu a účinně snižovat oxidační poškození pankreatu, čímž může zlepšit endokrinní funkci této žlázy.

Zlepšení účinnosti inzulinu způsobené resveratrolem je důsledkem různých účinků. Jedním z nich je snížená adipozita. Preventivní a terapeutický účinek této sloučeniny ve vztahu k diabetu je složitý a zahrnuje různé účinky. Elucidace těchto příznivých vlastností resveratrolu je nezbytná pro umožnění klinických studií u lidí. Zdá se tedy, že je zcela možné, že resveratrol samotný nebo v kombinaci se současnými antidiabetickými terapiemi může být použit pro prevenci a léčbu diabetu.

Zdroj: článek Neuritogen zkušenosti

Příběh

Ve svém příspěvku STRAVAPŘED KOLONOSKOPII PŘI DIABETU 2STUPNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o upřesnění stravy před kolonoskopii při diabetu 2stupně-léčba- léky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mareš.

Prosim o upřesnění diety při diabetu 2 stupně. před kolonoskopii

Zdroj: příběh Stravapřed kolonoskopii při diabetu 2stupně

Jak snížit hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi vzniká v situaci, kdy organismus nedokáže účinně dostávat cukr z krve do buněk. Pokud se tento problém neřeší, může vést ke vzniku diabetu.

Patnáctero na snížení hladiny cukru

  1. Pravidelně cvičte: Mezi vhodná cvičení patří zvedání činek, rychlá chůze, běh, jízda na kole, tanec, pěší turistika, plavání a podobně. Cvičení přispívá i ke zvýšení citlivosti na inzulin, snižuje inzulinovou rezistenci, která je hlavní příčinou vzniku diabetu druhého typu.
  2. Omezte konzumaci sacharidů: Počítání příjmu sacharidů pomůže k lepšímu plánování příjmu potravy, což rovněž pozitivně ovlivňuje regulaci hladiny cukru v krvi.
  3. Zvyšte příjem vlákniny: Doporučený příjem vlákniny je zhruba 30 gramů na den (pro ženy kolem 25 gramů a pro muže kolem 38 gramů). To je zhruba 14 gramů na každých tisíc kalorií.
  4. Pijte vodu a dbejte na dostatečnou hydrataci: Nejlepší je pít obyčejnou vodu a ostatní nápoje s nízkým obsahem kalorií. Slazené nápoje zvyšují hladinu glukózy v krvi, přispívají ke tloustnutí a zvyšují riziko diabetu. Dostatečná hydratace pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a brání vzniku diabetu.
  5. Začněte si odměřovat porce: Čím pečlivěji budete sledovat, kolik toho sníte, tím větší kontrolu získáte nad svou glykemií a předejdete výkyvům.
  6. Vybírejte si potraviny s nízkým glykemickým indexem: Je důležité vybírat si potraviny s nízkým glykemickým indexem a sledovat celkový příjem sacharidů. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří mořské plody, maso, vejce, oves, ječmen, čočka, luštěniny, sladké brambory, kukuřice a většina ovoce a zeleniny s nízkým obsahem škrobů.
  7. Naučte se vypořádat se se stresem: Ve stresu začne organismus vylučovat hormony jako glukagon a kortizol, které způsobují zvýšení hladiny glukózy v krvi. Ke snížení využijte cvičení a relaxační techniky.
  8. Měřte a sledujte hladiny cukru v krvi: Každodenní měření hladiny cukru v krvi a uchovávání naměřených údajů vám pomůže upravit jídelníček či změnit užívaná léčiva tak, aby hladina glukózy ve vaší krvi byla v přijatelných mezích.
  9. Snažte se dostatečně spát: Kvalitní spánek pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi a přispívá k udržení zdravé hmotnosti. Naopak špatný spánek narušuje sekreci důležitých hormonů, které ovlivňují metabolismus.
  10. Jezte potraviny bohaté na chrom a hořčík: Pravidelná konzumace potravin bohatých na chrom a hořčík pomáhá zabránit nedostatku těchto stopových prvků v těle a současně zmírňuje problémy související se špatnou regulací hladiny cukru v krvi.
  11. Vyzkoušejte jablečný ocet: Jablečný ocet můžete do jídelníčku jednoduše zařadit nap

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Doporučená hladina cukru v krvi

Zásady vaření pro diabetiky II. typu

Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.

Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.

Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.

Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.

Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.

Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.

Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.

Zásady při dietě u diabetu II. typu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Svatosova.

Dobrý den,je mi 63let.Ode dneška mám užívat Milurit.Nikde jsem nevyčetla zda mohu při dietě jíst pohanku,jáhly,ovesné vločky.Rýže někde se zakazuje,někde povoluje.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Heřmanová.

Snídám vločky pohankové s jogurtem Holandia,nebo ovesné vločky,nikde jsem se nedočetla jestli jsou vhodné.
Pohybu mám dost a nevím kde dělám chybu,že mám kyselinu močovou v krvi.Děkuji za odpověď.

Zdroj: příběh Kyselina močova

Potraviny proti cukrovce

  • Dostatečné množství vitamínu C. Lidé s vysokým obsahem vitamínu C v těle mají nižší riziko vzniku cukrovky. Ovoce a zelenina jsou velmi vhodné, zejména pak pomeranče, jahody, brokolice. Souhrnně lze tedy konstatovat, že ideální jsou potraviny bohaté na vitamín C.
  • Byliny a koření jsou bohaté na antioxidanty, čímž zabraňují zánětům spojeným s cukrovkou. Mezi účinné byliny a koření patří hřebíček a skořice.
  • Rýže snižuje nervové a cévní poškození způsobené cukrovkou.
  • Při diagnóze diabetu není třeba vzdát se zcela sladkých pokrmů, existují i dezerty, které jsou určeny pro diabetiky.

Další potraviny a doporučení určené pro diabetiky:

Káva s mlékem je vhodná, protože snižuje riziko vzniku diabetu o 7 %. V kávě a mléku je obsaženo množství vápníku a vitamínu D. Doporučuje se užívání nízkotučného mléka, kvůli hlídání kalorií.

Cvičení je ideální prevencí proti cukrovce. Cvičení se zátěží je zvláště dobré na spalování viscerálního tuku, tedy břišního tuku, který pokrývá orgány a zvyšuje riziko vzniku metabolických syndromů (diabetes 2. typu).

Ovesné vločky mohou pomoci proti obezitě, diabetu a srdečním infarktům. Velmi vhodné je každodenní snídání ovesných vloček se skořicí. Jen půl lžičky skořice denně způsobuje citlivost buněk na inzulín, což pomáhá s převodem hladiny krevního cukru na energii.

Jahody jsou velmi bohaté na vitamín C, který snižuje riziko vzniku diabetu.

Celozrnné potraviny vedou ke snížení břišního tuku, snižují rizika srdečních onemocnění, hypertenzí a diabetu druhého typu.

Vegetariánská strava je ideální, protože vesměs obsahuje vysoké dávky vitamínu C, které snižují rizika vzniku cukrovky. Vitamín C zabraňuje nahromadění volných radikálů, které poškozují buňky a zasahují do metabolismu glukózy.

Zdroj: článek Jak žít s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Domácí léčba červené vyrážky

Ovesné vločky

Vyrážku nejvíce zklidní asi dvacetiminutová koupel ve vlažné vodě s hrstkou ovesných vloček. Nejvhodnější je lázeň s příměsí koloidních vloček, ty jsou k dostání v lékárnách, ale můžete používat i normální ovesné vločky. Koloidní ovesné vločky jsou ve formě jemného prášku, který neucpe odtok vaší vany. Pokud použijete normální ovesné vločky, odstraňte oves například pomocí cedníku.

Heřmánek

Zevně se heřmánek využívá k obkladům na špatně se hojící rány, kožní vyrážky, alergické kožní projevy, lehké popáleniny či na hemoroidy. Heřmánek urychluje hojení, snižuje bolest a zabraňuje vytvoření jizev. Heřmánkový nálev lze použít jako kloktadlo k výplachům při onemocnění a zánětech ústní dutiny a hrtanu. Je vhodný na obklady a vymývání očí při zánětech očních spojivek. Používá se také k ošetření vlasů a pokožky hlavy. Nálev je možno přidat do relaxační koupelové lázně. Velmi často se heřmánek používá v kosmetice. Je obsažen v řadě kosmetických přípravků, v pleťových vodách, mastech, krémech, vlasových přípravcích, ústních vodách a dalších přípravcích.

Heřmánková mast

Příprava heřmánkové masti: 250 g vepřového sádla se rozehřeje a vsype se do něj vrchovatá dvouhrst čerstvých heřmánkových květů, směs se nechá vzkypět, promíchá se a odstaví z ohně. Nádoba se směsí se přikryje a nechá se přes noc odležet na chladném místě. Druhý den se směs opět mírně zahřeje a protlačí se přes lněné plátno. Lněné plátno se dá do síta a mast se prolisuje. Poté se mast promísí a přelije do připravené čisté nádoby.

Heřmánkový olej

Příprava heřmánkového oleje: lahvička z hnědého skla (lékovka) se naplní až po hrdlo čerstvými heřmánkovými květy nasbíranými za slunného dne. Zalijí se olivovým olejem, květy musí být v oleji ponořené celé. Lahvička se uzavře a nechá se stát 14 dní na slunci. Pak se olej uchovává v chladničce.

Aloe vera

Aloe vera má blahodárný vliv na léčbu téměř všech kožních onemocnění. Aloe má antibakteriální, protizánětlivé a protiplísňové účinky.

Zdroj: článek Červená vyrážka po celém těle

Příběh

Ve svém příspěvku KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: příběh Křemík v potravinách

Ovesné vločky

Vyrážku nejvíce zklidní asi dvacetiminutová koupel ve vlažné vodě s hrstkou ovesných vloček. Nejvhodnější je lázeň s příměsí koloidních vloček, ty jsou k dostání v lékárnách, ale můžete používat i normální ovesné vločky. Koloidní ovesné vločky jsou ve formě jemného prášku, který neucpe odtok vaší vany. Pokud použijete normální ovesné vločky, odstraňte oves například pomocí cedníku.

Zdroj: článek Domácí léky na vyrážku

Příběh

Ve svém příspěvku ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Procházka.

Dobrý den,
chci se zeptat. Už nějakou dobu mám žlutou stolici. Měl jsem před pár měsici větší jaterní testy. Ale užívám čaje, LIV 52, bral jsem essential forte tak snad to kleslo. Ale ta stolice mě znepokojuje jsem závodní kulturista. Užívám jen supplementy jako protein či bcaa apd. Moje strava taky není špatná. Převážně rýže, vločky ovesné, kuřecí maso, nějaká koření. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Žlutá stolice

Ketony v moči v těhotenství

Aceton v moči se během těhotenství objevuje buď při dekompenzaci cukrovky, nebo je známkou hladovění, kdy organismus využívá jako náhradní zdroj energie tukové zásoby, z nichž vyrábí takzvané ketolátky. Příčinou bývá nejčastěji vynechávání druhé večeře, a tudíž příliš dlouhý interval mezi večeří a snídaní, který vede k tvorbě ketolátek. Druhá večeře by měla být kolem 10. hodiny večerní nebo i později a měla by obsahovat alespoň kousek pečiva nebo jiný dlouhý sacharid. Často je příčinou i celkově příliš přísná dieta s malým příjmem sacharidů (méně než doporučených 250 g za den).

Další možností je těhotenská cukrovka. Těhotenská cukrovka je porucha metabolismu cukrů, která je zjištěna poprvé v průběhu těhotenství. Jedná se o nejčastější druh diabetu, se kterým se v těhotenství můžeme setkat a který obvykle po porodu mizí. Těhotenská cukrovka se vyskytuje asi u 2–3 % populace těhotných žen. Je třeba si však uvědomit, že jednoznačnou diagnózu těhotenské cukrovky lze udělat až po kontrolním vyšetření v časovém odstupu od porodu (nejlépe 3–6 měsíců). Je totiž možné, že se v průběhu těhotenství projeví některý jiný typ cukrovky, který je v těhotenství považován za gestační. Pokud porucha po ukončení těhotenství trvá, je nutné, aby byla pacientka adekvátně sledována a léčena.

Protože bývají hodnoty cukru v krvi jen mírně zvýšené, většinou žena nemá vůbec žádné obtíže. Někdy se vzácně může objevit výrazná žízeň, a tedy nutnost většího příjmu tekutin, a zmiňované ketony v moči.

Zvýšená hladina cukru v krvi, což je známka špatné kompenzace cukrovky, může způsobit především pozdní komplikace. Mezi ty patří zrychlení růstu plodu, což je dáno zvýšenou nabídkou živin. Dochází k abnormálnímu ukládání tuku, zvětšuje se vrstva podkožního tuku a objevuje se organomegalie (zvětšení sleziny, jater a srdce). Velké děti nedostatečně léčených diabetiček mají vyšší riziko vývoje diabetu v dospělosti. Komplikací diabetu může být na druhé straně ale také růstová retardace plodu (zpomalení růstu plodu). Důvodem je porucha krevního průtoku placentou, která je způsobena změnami v cévách matky. V neposlední řadě mezi komplikace řadíme náhlou smrt plodu v děloze v posledních týdnech těhotenství, která je u žen s diabetem asi 4x častější než u zdravé populace. Přesný mechanismus ale není znám. Včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normalizují a ke komplikacím v těhotenství a u porodu nedochází. Proto se dnes doporučuje vyšetřování všech těhotných žen na přítomnost těhotenské cukrovky.

První příznaky cukrovky se nejčastěji objeví mezi 24.–28. týdnem těhotenství. Existuje stále sporný přístup k vyhledává

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ketony v moči

Příběh

Ve svém příspěvku STOLICE NENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Karlík.

Dobrý den, prosím o radu, je mi trapně, ale napíši potíže, které mě otravují život. Chodím velmi nepravidelně na velkou, třeba 5 dní nejdu, pak si vezmu 3 lžíce Laktulózy vyjde ze ,mne trochu řidčí stolice,a pak zase několik dní nic, jenom větry a čistá voda. Nevím již, co mam dělat, vyzkoušel jsem všechno možné, voda + ovesné vločky smíchané s pohankou, jáhly,je to instantní směs, ktera nabobtnává v těle. Dále fíky, teplá voda po ránu, také 1/2 l směsi rozmixovaného ovoce jablka,pomeranč,mrkev,banán,,svestky atd.co je po ruce, psylium, chodím na vycházky, cvičím. Břicho mě nebolí, Už jsem z toho zmatený>
Děkuji předem za radu Karlík
tel:607921308
e-mail: tondakarlik49@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ajka.

Doporucuji jit co nejdriv k lekari,maminka taky otalela ted uz ji nic nepomuze .Ma po operaci tlusteho streva,zjistena rakovina,podstupuje chemoterapii.

Zdroj: příběh Špatná stolice

Dědičnost

Onemocnění diabetu I. typu se nedědí přímo. Dědí se jen určité vlohy, které při působení dalších faktorů vedou ke vzniku této choroby. Je statisticky dokázáno, že sourozenci diabetiků I. typu jsou s 10% pravděpodobností diabetici. Největší pravděpodobnost získání diabetu je u jednovaječných dvojčat, z nichž jedno už diabetem trpí (shodná genetická informace u obou dvojčat). Děti obou diabetických rodičů mají cca 50% pravděpodobnost propuknutí této choroby během života. U diabetu II. typu jsou dědičné sklony mnohem větší a příbuzných s cukrovkou přibývá úměrně s věkem.

V současné době žije v České republice přes 770 tisíc diabetiků, z toho přibližně 55 400 diabetiků I. typu a 717 300 diabetiků II. typu. Na celém světě je cca 215 milionů diabetiků. Z tohoto množství připadá pouze 7,5–10 % na diabetiky I. typu. Incidence i prevalence diabetu celosvětově roste. Je to zřejmě důsledkem neustálého zlepšování zdravotní péče (většina diabetiků se dožije reprodukčního věku), znečišťování životního prostředí, změny způsobu života a podobně. Diabetický syndrom nebo porušenou glukózovou toleranci lze v rozvinutých zemích prokázat u 5–6 % populace. Rozdíly mezi populacemi v incidenci diabetu jsou zcela mimořádné, například nejnižší výskyt diabetu u dětí je v Číně (pod 1/100 000 osob/rok), nejvyšší pak ve Finsku, lze však najít rozdíly i v rámci jednotlivých zemí a oblastí v závislosti na sociálním statusu a dalších faktorech.

Zdroj: článek Cukrovková úplavice

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ILONA.

jake bylinky proti svedeni kuze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění svědění kůže nejlépe zabírají tyto přírodní produkty:
Esenciální olej z máty peprné - aplikovaný na pokožku;
Chladivý obklad - studený ručník nebo ledová tříšť na 5 až 10 minut;
Obvaz z mokré gázy - gáza namočená v teplé vodě;
Obklad z vloček - na prášek umleté ovesné vločky rozpušťené ve vodě;
Jablečný ocet - zředěný vodou 1:1, nanesený na pokožku a zaschlý;
Jedlá soda - jedlá soda s trochou vody, vytvoří se pasta, která se aplikuje přímo na svědění;

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bylinky proti svědění kůže

Ovesná kaše a cukrovka

Ovesné vločky si můžete připravit mnoha způsoby. Ovesná kaše k snídani je také doporučována dietology při cukrovce. Vločky namočené den dopředu nebo uvařené v mléce stačí dochutit dia sladidlem a smíchat s ovocem. Pokud do ovesné kaše přidáte lžičku prášku z jihoamerických bobulí Açai nebo Maqui, dodáte jí příjemnou kyselost a zároveň tělu poskytnete neuvěřitelnou porci antioxidantů navíc, které také pomáhají při cukrovce. Příjemným efektem u těchto plodů je rovněž jejich schopnost podporovat hubnutí.

Jestliže se vám zasteskne po chuti čokolády, nic nebrání tomu, ji do ovesné kaše přidat. Zdravou alternativou je například přimíchání organického kakaa z nepražených bobů. Speciálně můžete použít také mix guarany a kakaa Guaracao pro dodání dlouhodobé energie navíc, případně směs maky peruánské a kakaa Macacao s výrazným účinkem na harmonizaci hormonální rovnováhy.

Zdroj: článek Ovesné vločky a diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČENÍ ZÁCPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kadrová.

Každé ráno snídám ovesné vločky,psylium,sojové mléko,chia semínka

a kustovnici.Přidávám skořici zalji vařící vodou. Přesto trpím


stále zácpou. Poraďte prosím co dělat. Děkuji M. ˇˇSkadrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste použít probiotika. Užívejte je každý den po jídle po dobu jednoho měsíce. Zároveň zkuste při snídani místo horké vody použít jogurt nebo kefír. Také si ráno občas uvařte krupicovou kaši. Vynechte na pár dní maso a nahraďte ho tvarohem nebo sýrem. Kupte si sušené švestky a pojídejte je během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Domácí léčení zácpy

Vhodné potraviny

Tekutiny

Po odstranění žlučníku je velmi častým následkem průjem, který může z vašeho těla vyčerpat vitamíny, minerály a tekutiny, takže je důležité zůstat hydratovaný. Pijte hodně vody, vývaru a sportovních nápojů. Ale opět se vyhněte alkoholu alespoň 2 dny po operaci, zvláště pokud pociťujete účinky anestezie nebo léků proti bolesti. Po zdárné rekonvalescenci absence žlučníku nevyžaduje žádná omezení v pití alkoholu.

Nízkotučné potraviny

Nízkotučné potraviny budou pro vás snadněji stravitelné a je méně pravděpodobné, že způsobí plynatost, nadýmání nebo průjem. Po operaci byste neměli jíst více než 30% kalorií z tuku, i když je to z nízkotučných potravin. Mezi nízkotučné potraviny patří:

  • Nízkotučné, 1% nebo beztučné mléčné výrobky;
  • Sýry bez tuku;
  • Vaječné bílky nebo náhražky vajec;
  • Vegetariánské hamburgery;
  • Fazole, hrášek, čočka;
  • Ovesné vločky;
  • Celá zrna;
  • Hnědá rýže;
  • Nízkotučné sušenky a chléb;
  • Ovoce;
  • Zelenina;
  • Polévky se zeleninovým základem;
  • Omáčky vyrobené z odstředěného mléka;
  • Lehký margarín;
  • Lehká majonéza;
  • Lehké salátové dresinky.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci normalizovat pohyby střev. Během několika týdnů byste však měli postupně zvyšovat příjem vlákniny, protože příliš rychlé zvýšení může zhoršit plynatost a křeče. Existují dva druhy vlákniny, rozpustná a nerozpustná. Obojí by mělo být součástí vašeho jídelníčku.

Rozpustná vláknina při trávení absorbuje vodu. Může zvýšit objem vaší stolice a zpomalit trávení. Příklady potravin s vysokým obsahem rozpustné vlákniny:

  • Černé fazole;
  • Velké bílé fazole;
  • Drobné bílé fazole;
  • Žíhané fazole;
  • Tofu;
  • Cizrna;
  • Sójové hamburgery;
  • Ovesné vločky;
  • Ovesné otruby;
  • Jablka;
  • Řepa;
  • Hrušky;
  • Sušené švestky.
Nerozpustná vláknina se ve vodě nerozpouští. Absorbuje tekutinu a přilne k jiným materiálům. Tím se tvoří měkčí, objemnější a pravidelnější stolice. Nerozpustná vláknina pomáhá vašemu tělu lépe zpracovávat odpad. Mezi dobré zdroje nerozpustné vlákniny patří:
  • Pšeničné otruby;
  • Pšeničné klíčky;
  • Ovesné otruby;
  • Fazole;
  • Čočka;
  • Zelenina;
  • Bobule jako ostružiny, borůvky, jahody;
  • Zelený hrášek;
  • Špenát;
  • Květák;
  • Zelené fazole;
  • Mrkev;
  • Brambory;
  • Ořechy;
  • Celozrnná mouka

Zdroj: článek Dieta po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Steatoza jater

Ovesná kaše

Ovesné vločky jsou dalším domácím lékem užitečným při léčbě kopřivky. Ovesné vločky přinášejí úlevu od kopřivky, protože dovedou uklidnit podrážděnou pokožku. Pokud chcete vyzkoušet tento domácí lék, přidejte naběračku vloček do většího hrnku s vroucí vodou. Nechte vylouhovat po dobu 30 minut, pak vločky sceďte. Pomocí vatového tamponu, nebo jen prsty aplikujte kaši na kůži. Ovesné vločky se mohou přidat i do koupele. Po vyzkoušení takovéto lázně ihned pocítíte úlevu.

Zdroj: článek Domácí léky na kopřivku

Hodnoty glykemie u dětí

Cukrovka u dětí je komplikované onemocnění, proto se využívá CGM. CGM je kontinuální monitorování glukózy, přičemž tato technologie zlepšuje možnosti léčby i kvalitu života diabetiků 1. typu, je-li správně využívána. V posledních letech dochází k jejímu rychlému rozvoji spolu se zlepšováním přesnosti a zmenšováním zásahu do organismu. Kontinuální monitorování glukózy poskytuje kompletní obraz o skrytých nízkých a vysokých koncentracích glukózy, které nemusí být vždy odhaleny vyšetřením hodnoty glykovaného hemoglobinu (HbA1c) ani měřením glykemie glukometrem. Proto má i senzor z hlediska aktuálního stavu glykemie zpoždění (anglicky „lagtime“) za glukometrem až o 20 minut (dle použitého typu senzoru) a v interpretaci jeho hodnot s tím musíme počítat.

V České republice jsou v současné době používány dva systémy CGM: Enlite firmy Minimed/Medtronic a Dexcom G4 Platinum. Oba systémy jsou srovnatelné v účinnosti i bezpečnosti. Jsou schopné zobrazovat koncentraci glukózy a trendy vzestupu a poklesu, a to po dobu sedmi až deseti dnů.

Pomocí kontinuálního monitoru se hodnotí buď dlouhodobé trendy glykemie, kdy se senzor hodnotí zpětně po několikadenním používání, většinou v rámci kontroly u ošetřujícího diabetologa. Trend glykemie vyjadřuje pravidelně se opakující událost (například hypoglykemie v určitou denní dobu), na kterou se může reagovat buď změnou nastavení dávky inzulinu, nebo režimovými opatřeními.

Kontinuální monitor glukózy se využívá k hodnocení v reálném čase. V tomto případě dítě s diabetem, nebo jeho rodič, či jiný blízký reagují na pohyby glykemie a nastavené alarmy v průběhu dne aktuální změnou dávky inzulinu nebo bezprostřední úpravou stravy.

Pokud kontinuální senzor upozorňuje na nízkou glykemii, doporučuje se vždy ověřit tuto informaci glukometrem. Při ověřené hypoglykemii na glukometru (hodnota glykemie < 4 mmol/l) je nutné podat čistou glukózu (rychlý cukr) v dávce 5 až 20 g – dle tělesné hmotnosti dítěte. Při těžší hypoglykemii se doporučuje cca po 30 minutách provést nové testování glykemie z prstu a v případě přetrvávání hypoglykemie opakovat podání glukózy.

Rozhodně se však nedoporučuje zvláště při lehčí hypoglykemii zcela přerušit přísun bazálního inzulinu z inzulinové pumpy. To by vedlo k následnému opožděnému vzestupu glykemie a ke zhoršení výkyvů (variabilitě) glykemií.

Podle mezinárodní společnosti zabývající se léčbou dětského diabetu (ISPAD Consensus Guidelines 2014) se za ideální považují hodnoty glykemie nalačno 4,0–8,0 mmol/l a po jídle do 10 mmol/l. Hodnota glykovaného hemoglobinu (HbA1c) u ideálně kompenzovaného

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Příznaky cukrovky u dětí

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


ovesné vločky na snídani pro diabetika
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
ovoce a diabetes
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo čtrnáct.