Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

JÍDELNÍČEK PRO DIABETES TYPU 1

OBSAH

Jak souvisí cholesterol a diabetes

V důsledku inzulinové rezistence se u pacientů s diabetem 2. typu vyvíjí typický obraz kvalitativních a kvantitativních změn v lipidovém spektru, obvykle označovaný právě jako diabetická dyslipidémie. Ta je charakterizována snížením HDL cholesterolu (HDL-C), zvýšením triacylglycerolů (TG), denzními oxidovanými LDL částicemi. Přitom snížení HDL-C o 0,03 mmol/l zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční o 2 %, hypertriacylglycerolémie koreluje s inzulinovou rezistencí, sama o sobě je také považována za rizikový faktor pro ischemickou chorobu srdeční. Nefarmakologická léčba dyslipidémie má v běžné praxi pouze omezený efekt, proto je v současnosti kladen důraz na účinnou terapii farmakologickou.

Zdroj: Cholesterol a diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Druhy cukrovky

U cukrovky se rozlišují tři základní typy:

  1. Diabetes mellitus 1. typu
  2. Diabetes mellitus 2. typu
  3. Těhotenský diabetes

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den mám glykemii 4,6mmol a v moči 50 bílkovinu paní doktorka mi řekla že mám diabetes ll typu a předepsala mi tablety Metformin 500mg 1tabletu denně po kterých je mi navíc špatně. Dietu dodržují, váhu mám 160 v. 55kg Mám vůbec diabetes.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doporučená hladina cukru v krvi

Příčiny

I u tohoto typu diabetu může být hlavní příčinou genetika, vliv na vznik tohoto onemocnění má ale i životospráva pacienta, kterou obvykle provází špatný jídelníček (nezdravé potraviny, nepravidelnost ve stravování), nedostatek pohybu, ale i nadměrný stres. Právě tyto příčiny způsobují, že se diabetes mellitus 2. typu objevuje v dnešní době i u dětí, které jsou často nesprávně stravovány a většinu času tráví sezením buď ve škole, nebo doma u počítače.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Duchoňová.

Mám diabetes 2. typu, zvýšenou kyselinu moč. v krvi - týká se to hlavně
ledvin, jater. Děkuji.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Hodnoty glukózy při cukrovce

O cukrovku se jedná v případě, že hladina glukózy v krvi přesáhne hodnotu 10 mmol/l. Zvýšená hladina cukru v krvi může mít dvě příčiny, podle nich rozdělujeme diabetes mellitus na dva typy, a to diabetes 1. a 2. typu.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA PATOVA.

DOBRY DEN PROSIM VAS JA SE JMENUJI MARKETA PATOVA JSEM NAROZENA 31.8.1975 V LIBERCI A OD 11.7.2022 MAM CUKROVKU TYPU 2 A PROSIM NAPSAT JIDELNICEK DIABETICKYCH JIDEL ODPVEZTE MI PROSIM DEKUJI MARKETA PATOVA Z LIBERCE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud žijete s cukrovkou 2. typu, vyvážená strava vám může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a váhu.
Tento jídelníček vám pomůže dosáhnout zdravější hmotnost pro vaše tělo a udrží hladinu cukru v krvi v cílovém rozmezí, což může snížit riziko komplikací, jako je poškození nervů a srdeční onemocnění. Jídelníček i s praktickými radami najdete zde: www.cukr-v-krvi.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty pro diabetiky II. typu

Vyšetření

U podezření na tento typ diabetes obvykle lékař předepíše test na hodnoty glykémie v krvi, nebo v žilní plazmě. Pokud je hodnota glykémie v krvi vyšší než 7,0 mmol/l a v žilní plazmě vyšší než 7,8 mmol/l svědčí to o diabetu mellitu 1. typu. Současně se také provádí testy na hyperglykémii a ketolátky v moči. Pokud vše vyjde pozitivní, je nutné zahájit léčbu, kterou obvykle stanovuje už kvalifikovaný diabetolog a ne praktický lékař.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den,
můžete mi prosím, také přeposlat své rady/zušenosti na snížení kreatininu v krvi ?
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý deň. Poprosím zaslať info ako sa dá znížiť obsah kreatinínu v krvi. Mama ho má dlhodobo v rozmedziach od 120-160.Urea 11,4. Je po mozgovej porážke má aj diabetes II.typu....Mäso a syry sa snažíme obmedzovať. Sú nejaké doplnky ktoré môžu byť nápomocné pri znižovaní?Vypije 1,5litra vody denne.

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Příznaky

Mezi prvotní projevy této cukrovky patří také časté pocity žízně, časté nucení močení a neustálý pocit hladu a únavy. Často se ale stává, že tyto příznaky nemoc neprovázejí, a tak se diabetes u pacienta diagnostikuje až jako součást vyšetření jiné nemoci (například u poruchy zraku).

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodnaté puchýřky na nohou, ze kterých vytéká voda, se mohou vytvořit z mnoha možných příčin. Může to souviset s vámi zmíněným otékáním kotníků. Nalézt takto řešení bez znalosti vašeho zdravotního stavu je nemožné. Proto budete muset komunikovat s lékařem, který má možnost vás vyšetřit. Začněte u svého kožního lékaře, protože vidíte, že jeho léčba má pozitivní výsledky. Poraďte se, zda-li aplikovaná léčba může být použita dlouhodobě. Zároveň buďte v kontaktu se svým praktickým lékařem, který vám může pomoci zmírnit otoky kotníků a tím zmírnit tvorbu puchýřků s tekutinou. Pokud nebudete s těmito lékaři úspěšný, tak můžete kontaktovat odborníka na otoky kotníků - lékaře kardiologa, popřípadě lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Zničené buňky slinivky břišní

Na tento typ cukrovky se přichází obvykle až velmi pozdě, když už je zničená absolutní většina buněk, které inzulín produkují (některé zdroje uvádí až 90 % zničených buněk). Diabetes mellitus 1. typu se obvykle tedy projevuje, až když je většina buněk produkujících inzulín zničená. V okamžiku, kdy se na tento diabetes u pacienta přijde, se jedná o čas, aby se podařilo zachránit co nejvíce beta buněk slinivky břišní, které inzulín produkují. Bohužel dnešní medicína stále ještě více řeší to, aby byl do těla inzulín dodáván včas a v dostatečném množství, než by řešila, jak zachránit ještě fungující buňky a jak jim pomoci obnovit jejich činnost.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Míková.

Dobrý den, měla bych jednu velkou prosbu. Můj otec má vysokou cukrovku a k tomu ještě růže na obouch nohách. Je to týden co doma upadl, nezvedl se, a měl cukr 25.Chtela bych Vas tímto poprosit. Jak mám pokračovat, jaký jídelníček mu máme začít vařit. Asi pravděpodobně má cukrovku toho největšího typu. Děkuji za kladnou odpověď, budu rád za jakoukoliv radu. Míková Jiřina

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Cukrovka I. typu

Tento typ cukrovky není tak častý, odhaduje se, že tímto onemocněním trpí zhruba 6 % diabetiků v České republice. Počet takto nemocných je ale jistě větší, řada jedinců s tímto diabetem byla totiž klasifikována jako pacienti s 2. typem diabetu a až časem jsou pak přeřazeny do této skupiny.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel P.Zdeňka.

Mám dlouhá léta problémy po žloutence typu G, nikde nelze najít přímou specifikaci problémů jaké tato žloutenka způsobuje,jen vím,že touto žloutenkou jsem byla nakažena při transfůzi krve.Jakou povědomost o ní máte?
Dík Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady:
www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Žloutenka typu G

Příznaky

Mezi projevy tohoto typu cukrovky patří náhlý váhový úbytek, časté pocity velké žízně, časté puzení na záchod a neustálá únava. Někdy mezi projevy tohoto onemocnění patří také problémy s nechutenstvím, případně s nadměrnou konzumací jídla. Tyto projevy jsou ale velmi individuální.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Vyšetření

U stanovení diabetu 2. typu se obvykle využívá hodnocení glykémie v krvi a v žilní plazmě. Toto hodnocení by pravidelně jednou za dva roky měly podstupovat všechny osoby (obzvlášť starší 40 let, kde je riziko cukrovky vyšší), častěji by se tomuto vyšetření měly podrobit osoby, u nichž je zvýšené riziko cukrovky (vzhledem ke genetice, obezitě, atd.). Test a vyhodnocování tohoto diabetu vypadá stejně jako u cukrovky 1. typu. Pokud je hodnota glykémie v krvi kdykoliv během dne vyšší než 7,0 mmol/l, nebo glykémie v žilní plazmě vyšší než 7,8 mmol/l je pacient pozitivní na tento diabetes. Obvykle pak následuje vyloučení jiných možných chorob, které by toto zvýšení glykémie způsobily, pak praktický lékař případně diabetolog doporučuje změnu životosprávy (fyzická aktivita, zákaz kouření, dietní režim).

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Slezáková.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda nemáte nějakou radu na léčení Diabetes 1 u syna 14 let, který má diabetes 5 let. je jinak zdráv, má pumpu na insulin, o které pochybuji, že je lepší než injekční dávkování. Můžete mi poradit?
Děkuji za váš čas.
s pozdravem
Kateřina Slezáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Cukrovka 2. typu

Tento typ cukrovky obvykle provází i řada dalších zdravotních problémů, jako například obezita, vysoký krevní tlak, vyšší množství kyseliny močové v krvi a další. Současně s růstem počtu diabetiků ve státě ale roste i počet diabetiků s různými cévními komplikacemi.

Je třeba si také uvědomit, že se může stát, že se z cukrovky 2. typu stane cukrovka 1. typu. To se stává v případě, kdy je slinivka břišní už vyčerpaná z nadměrné tvorby inzulínu a její buňky začnou pomalu zanikat. Pak je také třeba změnit léčbu z tablet, na injekce s inzulínem.

Tento typ cukrovky je nejen v České republice nejčastější, postihuje zhruba 90 % všech diabetiků.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Diabetes mellitus II. typu

Označovaný také jako non-inzulin-dependentní (NIDDM). Diabetes mellitus II. typu je onemocnění, které je podmíněno nerovnováhou mezi sekrecí a účinkem inzulinu v metabolismu glukózy. To znamená, že slinivka diabetiků II. typu produkuje nadbytek inzulinu, avšak jejich tělo je vůči němu více či méně rezistentní (relativní nedostatek). Léčí se perorálními antidiabetiky, což jsou ústy podávané léky zvyšující citlivost na inzulin. Vzhledem k závažnosti onemocnění může být rozvinutá inzulinová rezistence léčena kombinovanou terapií, jež spočívá v podávání alespoň dvou perorálních antidiabetik a hormonu inzulinu v injekcích. K tomuto kroku se uchyluje především v momentě, kdy existuje zvýšené riziko rozvinutí DM I. typu na podkladě DM II. typu. Tento stav nastává obzvláště v případě, kdy jsou buňky slinivky břišní již vyčerpány z nadměrné tvorby inzulinu a dochází k jejich zániku. Hladina inzulinu v krvi poté prudce padá.

Diabetes II. typu je označován diabetem dospělých (obvyklá manifestace po 40. roce života), avšak vzhledem k současnému sedavému způsobu života jej mohou dostat i děti. Často jsou vlohy k diabetu II. typu dědičně přenášeny z generace na generaci. Podle nových studií by nemoc mohla být léčena přísnou nízkokalorickou dietou. Obézní lidé k ní mají větší sklon než lidé relativně štíhlí. Proto je úbytek váhy spolu s fyzickou aktivitou a zdravou dietou účinnou formou prevence.

Zdroj: Diabetes mellitus

Inzulín

Tento typ cukrovky vychází z toho, že v lidském těle je nedostatek inzulínu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy samotný imunitní systém člověka ničí B buňky slinivky břišní. Tělo si tedy začne proti těmto buňkám tvořit protilátky, protože je vyhodnotí jako cizorodé buňky a začne se proti nim „bránit“.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Inzulín

Během tohoto onemocnění je lidské tělo schopné inzulín vytvářet. Během tohoto onemocnění dochází k nerovnováze sekrece a účinku inzulinu při metabolismu glukózy. To znamená, že sice slinivka břišní vyrábí dostatek i nadbytek inzulínu, ale lidské tělo reaguje na inzulín rezistentně. Obvykle je problém s uvolňováním vytvořeného inzulínu z beta buněk slinivky břišní po stimulaci potravou.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Diabetes mellitus I. typu

Označovaný také jako inzulin-dependentní diabetes mellitus (IDDM). Vzniká v důsledku selektivní destrukce B buněk vlastním imunitním systémem, což vede k absolutnímu nedostatku inzulinu a doživotní závislosti na jeho exogenní aplikaci. Ke zničení B buněk dochází autoimunitním procesem, jenž je zakódován v genetické informaci diabetika. Autoimunitní proces je porucha imunitního systému vzhledem k toleranci vlastních buněk, proti nimž vlastní tělo vytváří autoprotilátky. Zjednodušeně řečeno, imunita funguje tak, že cizorodá látka (= antigen) je rozpoznána B-lymfocyty, které produkují protilátky. Antigen je „označen“ touto protilátkou, jež se na něj naváže. Takto označená cizorodá látka je zničena T-lymfocyty a makrofágy. B-lymfocyty označí svými protilátkami B buňky slinivky břišní jako cizorodou část těla (= autoantigen), čímž je nastartována imunitní reakce. T-lymfocyty a makrofágy tyto buňky bezhlavě ničí, aniž by se při tom dotkly A, D nebo PP-buněk. Dosud zůstává nezodpovězena otázka, proč dojde k poruše tolerance imunitního systému vůči buňkám vlastního těla. Tvorba protilátek vůči B buňkám je zakódovaná v genetické informaci diabetika ještě před vlastní manifestací diabetu. Spouštěcím mechanismem k rozvoji autoimunitní reakce může být imunitní odpověď na mírnou virózu (nachlazení), jež nastartuje nezvratnou tvorbu protilátek proti vlastním buňkám. Vzhledem k autoimunitní podstatě diabetu byl rovněž dokázán i sklon diabetiků k jiným autoimunitním nemocem. Diabetes mellitus I. typu je někdy označován jako juvenilní diabetes, protože je nejčastěji diagnostikován kolem 15. roku života. Onemocnět jím však mohou jak novorozenci, tak starší lidé.

Zdroj: Diabetes mellitus


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP