Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

HODNOTY KREATININU

OBSAH

Ideální hladina cukru je 4 až 5 milimolů na 1 litr krve, normální je do 5,6 mmol/l krve, lehce zvýšená je hladina 5,6 mmol/litr krve až 7 mmol/l krve, ale hodnota přes 7 mmol/litr krve už signalizuje možné onemocnění cukrovkou. Toto onemocnění se vyskytuje, když slinivka břišní tvoří málo inzulinu nebo když netvoří žádný inzulin, případně tehdy, když inzulin je produkován, ale tělo na něj nereaguje, potom se cukr v krvi nedovede spálit.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Diskuze

V diskuzi HODNOTA KREATININU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Toman.

Pře 9 měsíci mi byla odoperoána 1 ledvina. Stávající hodnoty kreatininu v krvi se pohybují okolo 120 - 140. Všechny ukazatele rozboru krve i moče jsou v normě. Žádné léky na snížení hladiny kreatininu neberu. Je to dobře?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hodnota kreatininu

Kreatinin v séru

Kreatinin v séru je obvykle o něco vyšší u mužů než u žen. Stanovení kreatininu v séru je dobrým indikátorem a využívá se při sledování průběhu onemocnění ledvin včetně dialyzovaných pacientů. Při poklesu glomerulární filtrace se vylučování kreatininu snižuje. Jeho hodnoty v séru začínají stoupat nad horní hranici normy až při snížení glomerulární filtrace pod 50 %. Z toho je zřejmé, že pro rozpoznání časného stadia poškození ledvin je samotné stanovení sérového kreatininu málo citlivé.

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi KREATININ LABORATORNÍ HODNOTY 420 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bláha.

Stále u mě dochází ke zvyšujícím hodnotám kreatininu,lékař mě hrozí dialýzou.Je možné jiné řešení?Jak je možno tyto hodnoty snížit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kodl.

Jak pozoruji, tady nikdo nic kloudného neví ani neporadí ...

Zdroj: diskuze Kreatinin laboratorní hodnoty 420

Kreatinin clearence

Clearence kreatininu slouží k vyšetření filtrační schopnosti ledvin (glomerulární filtrace). Jedná se o výpočet, který nám poskytne informaci o množství krve profiltrované ledvinami za 24 hodin. Pro vyšetření je potřeba znát koncentraci kreatininu v krevní plazmě, moči a daný objem moči vyloučený za 24 hodin. Vzhledem k závislosti hladin kreatininu na svalové hmotě má význam vypočtenou hodnotu clearence kreatininu vztáhnout na povrch těla (odvozený z tělesné výšky a váhy).

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manzel Oskar.

Jak co nejrychleji snizit kreatin v krvi, nyní je 429,9 sedimentace 60/102 mocovina 16,4 CRP 5,2 Také krev v moči. Děkuji za radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MIlan Breczko.

Jak snížit hodnoty kreatininu v krvi ,momentálně mam hladinu 128 qmol/l .

Děkuji za rady

UREA 5,9
kreatinin 128
V_GF_MDRD 0,87
V-cKD-EPl 0,94
S_Kyselina močová 404
S_Bilirubin 7,3
s_ALT 0,78
s_AsT 0,43
s_GGT 0,36
s_P§A 0,73


MIlan Breczko

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Snížení hladiny kreatininu

Osoby s vysokou hladinou kreatininu trpí rizikem dehydratace, poškozením srdce a ledvin, dokonce i smrti. Chcete-li snížit úroveň kreatininu, zde jsou možné způsoby:

  • Člověk by měl snížit příjem kreatinových doplňků.
  • Pijte co nejvíce tekutin, jak je to možné, protože močením můžete snížit hladinu kreatininu.
  • Vždy kontrolujte úroveň kreatininu pomocí krevních testů, podle nich přesně poznáte, zda je tato látka vylučována správně z těla.
  • Jezte dietní jídla, která prospívají ledvinám a nezatěžují je.
  • Pokud hladina kreatininu není snížena dietou ani léky, lékaři mohou diagnostikovat selhání ledvin, pacient by v tomto případě musel podstoupit dialýzu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA VYSOKÉHO KREATININU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Mám vysokou hladinu kreatininu v krvi-180 až 190.Dá se léčit doma,či je již nutná pomoc lékařů ? Děkuji Vladimír.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při takto vysokých hodnotách kreatininu je nezbytný lékařský dohled nad léčbou. V prvopočátku se dá zvýšený kreatinin léčit domácí dietou, ale při dlouhodobém zvýšení už na to dieta nestačí. Určitě se obraťte na lékaře, který vám dělal odběry nebo na urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba vysokého kreatininu

Vysoký kreatinin u psa

Je běžné, že u psů, kteří přicházejí na konzultaci, veterináři nacházejí vysoký kreatinin. I když instinktivně v těchto případech budou myslet na onemocnění ledvin, před stanovením diagnózy vždy musí vzít v úvahu, zda je přítomen některý z nerenálních faktorů ovlivňujících hodnotu kreatininu.

Jakmile je toto provedeno, je důležité posoudit výsledky dalších parametrů, které mohou být u psů s onemocněním ledvin zvýšeny: Symetrický dimetylarginin (SDMA), hustota moči, proteinurie, fosfatémie.

Pokud se výsledky rozcházejí, je nejvhodnější analýzu zopakovat, jakmile je pes stabilizovaný. U psů s akutním poškozením ledvin a v závislosti na závažnosti je možné, že se hodnoty vrátí k normálu za několik hodin nebo dní. Nebo se může stát opak a ve stejném časovém období je zesílen výskyt těchto abnormálně vysokých hladin sloučenin obsahujících dusík, jako je močovina a kreatinin.

Pokud máme podezření, že pes má chronické onemocnění ledvin doprovázené zvýšenou hladinou močoviny, nitrátů a kreatininu v krvi, a pokud nebylo mírné a nebylo možné jej upravit hydratací, bude zvýšení koncentrace kreatininu přetrvávat, jakmile bude pes hydratován.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den,
můžete mi prosím, také přeposlat své rady/zušenosti na snížení kreatininu v krvi ?
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý deň. Poprosím zaslať info ako sa dá znížiť obsah kreatinínu v krvi. Mama ho má dlhodobo v rozmedziach od 120-160.Urea 11,4. Je po mozgovej porážke má aj diabetes II.typu....Mäso a syry sa snažíme obmedzovať. Sú nejaké doplnky ktoré môžu byť nápomocné pri znižovaní?Vypije 1,5litra vody denne.

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Co je to kreatinin

Kreatinin je látka vznikající ve svalech jako konečný produkt odbourávání kreatinfosfátu, který je energetickou zásobárnou pro svalový stah. Kromě vlastní tvorby se kreatinin dostává do organismu potravou. Vylučován je převážně ledvinami, zpět do krve z moče se nevstřebává. Denní tvorba a vylučování kreatininu je pro danou osobu konstantní, závisí hlavně na množství svalové hmoty, tvorbě kreatininu ve svalech, míře vylučování ledvinami a na dietě. Stanovení koncentrace kreatininu se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin.

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi PROČ JE VYSOKÝ KREATIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva Dornaková.

Dobrý večer,mám prosbu, zda je při léčbě cukrovky druhého typu špatný, že má múj přítel vyšší hodnoty kreatinu.Mohli byjste mně napsat zda ano nebo ne. Děkuji za laskavost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Dobrý den,

prvně je potřeba si uvědomit, že kreatin a kreatinin jsou dvě odlišené látky. Kreatinin vzniká odbouráváním kreatinu v ledvinách. Pokud má tedy Váš přítel zvýšené hodnoty kreatininu (který asi v dotazu myslíte), znamená to, že ledviny nepracují tak by mě by měli a nedokáží dostatečně kreatinin vyfiltrovat a odstranit z krve.
Zda je tento stav vážný nebo ne, Vám nedokážu říct. Záleží jak moc jsou hodnoty zvýšené oproti normálnímu stavu, a také jak dlouho.
Rozhodně to ale není nic pozitivního a je potřeba tuhle situaci nepodcenit a aktivně ji řešit. RZ

Zdroj: diskuze Proč je vysoký kreatin

Jak snížit kreatinin

Pro snížení kreatininu je nutná velká konzumace tekutin, dále snížení příjmu kreatinových doplňků. Důležitá je pravidelná kontrola úrovně kreatininu pomocí krevních testů – podle nich přesně poznáte, zda je tato látka vylučována z těla správně. Nezbytná je konzumace dietních jídel, která prospívají ledvinám a nezatěžují je. Pokud nedoje ke snížení keratinu dietou a ani léky, jedná se pravděpodobně o závažnější poruchu ledvin.

Zdroj: Kreatinin

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY UREA A KREATININ U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SJ.

Dobry den, jedna se o dve diety? V nekterych clancich se uvadi, ze by se dietni strava pri onemocneni ledvin mela skladat ze 1/3 z masa a mlecnych vyrobku a ze 2/3 priloh, zeleniny. Neni tedy ve vyse uvedenem receptu 400 g masa prilis? Dekuju.SJ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý případ onemocnění ledvin u psů je jiný a bude vyžadovat jiné dietní potřeby. Nejlepší způsob, jak vyladit množství proteinů ve stravě nemocného psa, je zařazení diety a následné překontrolování hodnot urea a kreatininu. Jsou-li stále vysoké, tak teprve pak přikročit k ubírání denního příjmu proteinů.
Přílišný nedostatek bílkovin ve stravě může být škodlivý a zhoršit zdraví psa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty urea a kreatinin u psa

Referenční hodnoty

Referenční hodnoty kyseliny močové v krvi by měly být v rozmezí 140–340 mikromolů na 1 litr u žen, u mužů může být hodnota kyseliny močové do 420 mikromolů na 1 litr.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Přírodní léčba vysoké hladiny kreatininu v krvi

Chcete-li pomoci tělu s vylučováním nadbytečného kreatininu, zde jsou některá doporučení, kterými byste se měli řídit:

  • zvyšte příjem tekutin, aby byl vyplaven kreatinin z ledvin;
  • pijte brusinkový džus, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest;
  • zahrňte do jídelníčku okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy;
  • zdržte se nadměrné konzumace alkoholu;
  • vyhněte se červenému masu a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin;
  • použijte ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi;
  • pijte šťávu z Aloe vera, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak;
  • pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.hrtonova.

posilam užitečné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dominik.

Každý týden mi stoupne KREATIN cca o 10, nyní jej mám 144,
stejně mi stoupá UREAanyní na 11.

Jsou to nemocné ledviny ? Je nutné, další vyšetření ?
Jak tomuto zhoršování čelit ?
Děkuji

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Jak snížit kreatinin v krvi?

Vzhledem k vysoké úrovni kreatininu v krvi mohou začít selhávat ledviny. Častými příznaky není jen selhání ledvin, ale také dehydratace a obstrukce močového měchýře. Ke snížení kreatininu v krvi musí být provedeno následující:

  • kompletní fyzikální vyšetření;
  • postupovat podle doporučení lékaře;
  • zvýšit příjem tekutin;
  • kontrolovat jídelníček, aby bylo dosaženo snížení příjmu kalorií;
  • denně cvičit;
  • konzumovat potraviny, které jsou dobré pro ledviny, například salát, zelí, cibule, mrkev, brusinky, kapusta, omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • snížit spotřebu potravin škodlivých pro ledviny, jako je červené maso, mléčné výrobky, nápoje obsahující kofein;
  • nejméně jednou za rok byste si měli nechat udělat krevní testy na hladiny kreatininu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Laboratorní hodnoty

Laboratorní hodnoty kyseliny močové by měly být tyto:

  • novorozenci 0–6 týdnů: 143–340 μmol/l (sérum)
  • kojenci 6 týdnů – 1 rok: 120–340 μmol/l (sérum)
  • děti 1–15 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • muži 15–110 let: 220–420 μmol/l (sérum)
  • ženy 15–110 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • muži, ženy 15–110 let: 1,5–4,5 mmol/d (moč)

Hodnoty kyseliny močové v krvi se zjišťují odběrem krve ze žíly z ruky (vyšetření séra) nebo sběrem moči za 24 hodin.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Hodnoty CRP v těhotenství

Pozitivní (zvýšená) hladina CRP se vyskytuje také ve druhé polovině těhotenství nebo u pacientek užívajících hormonální antikoncepci.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Vysoké CRP

Hodnoty, které se nacházejí za takzvanou šedou zónou, obvykle znamenají, že pacienta léčba pomocí antibiotik nemine. Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty vysokého CRP

Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty CRP nad 100

Hodnoty CRP nad 100 mg/l indikují bakteriální původ – bakteriální záněty plic, ledvin a podobně. Mohou také ukazovat na rozvinutou rakovinu. O tom, jak může CRP interpretovat rakovinu se dozvíte v tomto článku: CRP a rakovina.

Co značí CRP 200

Těžké bakteriální infekce (sepse – systémový infekční zánět s rozsevem choroboplodných zárodků z původního místa infekce do jiných orgánů s jejich poškozením); hodnoty CRP 200–300 mg/l.

CRP hodnoty nad 300

Takto vysoké hodnoty ukazují na septický stav. Je nutná hospitalizace s nitrožilní aplikací antibiotik.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Závislost GGT na alkoholu

GGT je výrazně zvýšené u alkoholiků, u nichž se jeho stanovení používá ke kontrole léčby. Při opětovné konzumaci se totiž výrazně zvýší. I malé množství alkoholu vypité v rozmezí 24 hodin do odběru krve může dočasně zvýšit hodnoty GGT. Pokud k tomu dojde, je třeba, aby si lékař ověřil opakováním vyšetření z nového odběru krve, že je vše v normě.

Hodnoty GGT se mohou snižovat po jídle, proto se doporučuje, aby se odběr krve prováděl nejméně 8 hodin po jídle (nalačno).

Zvyšovat hodnoty GGT může také kouření.

Hodnoty u mužů jsou většinou o něco vyšší než u žen. Se vzrůstajícím věkem se hodnoty GGT u žen zvyšují.

Lidé afrického původu mají přibližně dvakrát vyšší hodnoty GGT než Evropané.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Hodnoty kyseliny močové

Hodnoty kyseliny močové v krvi se zjišťují odběrem krve ze žíly z ruky (vyšetření séra) nebo sběrem moči za 24 hodin. Měly být následující:

  • Novorozenci 0–6 týdnů: 143–340 μmol/l (sérum)
  • Kojenci 6 týdnů – 1 rok: 120–340 μmol/l (sérum)
  • Děti 1–15 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • Muži 15–110 let: 220–420 μmol/l (sérum)
  • Ženy 15–110 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • Muži, ženy 15–110 let: 1,5–4,5 mmol/d (moč)

Zdroj: Kyselina močová v krvi hodnoty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP