Cukrovka se posuzuje dle naměřených hodnot. Svou glykemii včetně té postprandiální by si měl pacient sledovat sám. Takovému postupu se říká selfmonitoring, což znamená pravidelné měření glykemie glukometrem u sebe sama. Rozhodně nestačí provést jedno měření za den. Představu o celodenním vývoji glykemie si lze relevantně utvořit jen tehdy, pokud se pacient měří sedmkrát až osmkrát denně.
V příběhu CUKROVKA NAMĚŘENÉ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.
Dobry vecer.rano před snídaní jsem si naměřil 3.9.nasnidala jsem se pak v poledne nemerila a v 17h 5.6jednotek.pred večeři.picham si 4 sebe inzulín.kdyz mám 5.6 mám si píchnout inzulín nebo ne a vzít si něco sladkého?večer si picham 10 jednotek inzulínu a ráno mam3.9.pred snídaní.mam strach že když si inzulín pichnúť abych neměla třeba pak 2 jednotk
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Urea je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.
V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.
Dobrý den,
přes den mi vychází průměrná hodnota krevního tlaku při dlouhodobém měření 130/76, ale ráno před užitím léku a před snídaní 146/86 a večer před večeří 140/81. Užívám jen 1 lék a to na tlak PRESTARIUM NEO.
Je mi 69 let. Jsou pro mě vyšší tlaky ráno a večer nebezpečné ?
Díky za odpověď a přeji příjemný den.
Jaromír
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vyšší krevní tlak je jen jeden z mnoha ukazatelů nějakého nebezpečí. O tom jestli tyto výkyvy krevního tlaku jsou pro vás nebezpečné, může rozhodnout jen váš ošetřující lékař, protože jedině on zná váš celkový zdravotní stav. Zapisujte si tyto naměřenéhodnoty a po nějakém čase je vždy proberte se svým lékařem.
U zdravých lidí se hladina krevního cukru (glykémie) může pohybovat v průběhu 24 hodin v rozmezí hodnot 3,5 až 6,6 mmol v 1 litru krve. Fyziologické rozmezí je 4,0 až 5,5 mmol v 1 litru krve. Mírné zvýšení (k hodnotě 6,0) nemusí znamenat onemocnění touto chorobou, může být důsledkem vrozených projevů organismu. Pokud zná ošetřující lékař hodnoty glykémie i z dřívější doby a může srovnávat, je schopen říci, zda se jedná o možnou poruchu, nebo jde o normální stav. Ve většině případů však hodnoty z mládí nezná, a proto v takovém případě může nalezené hodnoty klasifikovat jako diabetes nebo minimálně jako prediabetes. V každém případě je žádoucí průběžné lékařské sledování.
V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.
Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.
Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.
V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.
mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřenéhodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.
Hodnota cukru u zdravého člověka kolísá mezi hodnotami 3,5–6,5 mmol/l. Měření se provádí dvojím způsobem: v rámci běžné kontroly u diabetologa, nebo se pacient měří sám takzvaným selfmonitoringem. Opakovaná měření glykémie zaručují jediný způsob, jak získat obraz o hladinách glykémie v průběhu dne. Potvrzují správnost nastavené léčby nebo naopak varují, že organismus je v nebezpečí. Proto je nutné si glykémii měřit pravidelně.
Hodnoty glykemie nalačno jsou velmi důležité.
Provádět pouze jednorázové měření glykémie nestačí. Hladiny krevního cukru se totiž během dne mění v závislosti na jídle, fyzické aktivitě nebo aplikaci inzulinu. Jedno měření neposkytne informaci o tom, zda je denní režim nastaven správně, zda byla podána potřebná dávka inzulinu ve správný čas nebo zda pacient neměl příliš vydatnou večeři.
Doporučovaná měření:
první měření po probuzení – hodnoty glykémie nalačno (nebo před ranní injekcí inzulinu);
druhé měření před obědem (nebo před polední injekcí inzulinu);
třetí měření před večeří (nebo před večerní aplikací inzulinu);
čtvrté měření před spaním, alespoň dvě hodiny po večeři.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.
Dobrý den, byl jsem 16 let diabetik 2.stupně. Dnes jsem byl na kontrole a stal se ze mně diabetik 1.stupně. Zítra jsi začínám píchat inzulín. Měl bych něco mněnit na jídelníčku? Mám 172cm a 78 - 80 kg, cvičím,jezdím na kole,nekouřím,nepiju, jím 5x denne. Děkuji mockrát za odpověď. S přáním hezkého dne a pozdravem Jozef Hofierka.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dietní opatření přijdou na řadu až podle reakce na píchaný inzulín. Jako dlouholetý diabetik určitě máte svůj glukometr, který právě v tomto přelomovém období bude vaším nejlepším pomocníkem, jak zjistit tyto reakce. Zapisujte si naměřenéhodnoty včetně snědeného jídla. S diabetologem pak proberte výsledky a případně upravte skladbu svého jídelníčku.
Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.
Polovina mužů s cukrovkou má poruchy erekce. Mužů trpících cukrovkou prvního či druhého typu neustále přibývá. Tato nemoc je považována za civilizační chorobu, za jakousi daň z přebytku a z pohodlnějšího životního stylu. Cukrovka také stále častěji postihuje i mladší generaci a děti. V České republice jí trpí okolo 680 tisíc lidí, ve světě je to kolem 120 miliónů. Vzhledem k tomu, že počty nemocných stále narůstají, hodnotí odborníci situaci jako celosvětovou epidemii. Diabetes zkracuje život a zhoršuje významně jeho kvalitu. Je to onemocnění, které nyní ještě nelze zcela vyléčit. Současná léčba umožňuje vyrovnat veličiny na hodnoty blízké hodnotám zdravého člověka, nicméně nedovede vždy zabránit postupně se vyvíjejícím komplikacím.
Z hlediska diagnostického je hodnota 9 mmol/l diagnostická pro porušenou glukózovou toleranci. Toxicita glykémie neroste s koncentrací lineárně, ale exponenciálně. To znamená, že způsobuje-li zvýšení glykémie z hodnoty 7,0 mmol/l na 8,0 mmol/l nárůst rizika o x%, pak zvýšení glykémie z hodnoty 10,0 mmol/l na 11,0 mmol/l zvýší riziko o násobek x%. Druhé vysvětlení přináší představa glykémie jako znamení selhávajících regulačních funkcí organismu kompenzujících inzulínorezistenci. Podle této představy není tedy primárním a jediným nositelem rizika pouze postprandiální glykémie, ale je zejména příznakem rizikového metabolismu.
Hladina cukru v krvi 15
Hladina cukru v krvi 15 mmol je diagnostická pro diabetes mellitus. Aktuální hodnota potprandiální glykémie u pacienta s diabetem však závisí na léčbě a ostatních okolnostech. U zdravých osob je zachována plnohodnotná regulace krevního cukru, která brání patologickému vzestupu glykémie po jídle. U pacientů s postupně se rozvíjející poruchou glukózové tolerance se glykémie po zátěži sacharidy (postprandiální glykémie) v průběhu času zvyšuje absolutně více než glykémie nalačno. Důvodem je zejména inzulínorezistence jaterních buněk a ztráta první fáze uvolňování inzulínu. Jsou-li jaterní buňky inzulínorezistentní (necitlivé na inzulín), pak je posprandiální glykémie významně vysoká.
Hodnoty nad 20
Hyperglykémii dosahující hodnot nad 20 mmol/l je nutno řešit neodkladně. Hyperglykémie je stav, který způsobuje nežádoucí cévní změny v organismu. Tyto změny jsou buď mikroangiopatické (dochází k poškození drobných cév s následkem postižení očí, nervů nebo ledvin), nebo makroangiopatické (poškozeny jsou větší cévy a postupně dochází k narušení krevního zásobení různých orgánů). Následkem poškození větších cév vznikají takzvané kardiovaskulární (srdečně-cévní) choroby, jako je mozková mrtvice (neboli cévní mozková příhoda, nověji pak nazývaná jako ischemická choroba centrálního nervového systému), ischemická choroba srdeční (často se srdečním infarktem) a ischemická choroba dolních končetin.
Je prokázáno, že u pacientů s diabetem 2. typu vzrůstá riziko kardiovaskulárních chorob dvou- až čtyřnásobně oproti nediabetické populaci. Na vině jsou změny na větších cévách způsobené právě hyperglykémií. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stoupá tedy úmrtnost i onemocnění ischemickou chorobou srdeční u mužů i žen s cukrovkou. Výše uvedené změny postihují muže i ženy s diabetem stejnou měrou, vznikají už v mladším věku, a to rychleji než u nediabetiků. Postihují nejen velké cévy, ale i menší cévy po celém těle. Bylo prokázáno, že hyperglykémie je jednoznačně nezávislým rizikovým faktorem úmrtnosti na srdečně-cévní onemocnění.
Hodnoty při cukrovce – tabulka
Hodnoty při cukrovce můžete kontrolovat i pomocí tabulek týkajících se glykémie a cukrovky, které naleznete zde.
Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.
Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.
Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.
Recepty pro diabetiky jsou poskládány tak, aby byly chutné a obsahovaly všechny důležité hodnoty.
Ukázka menu – 1 800 kcal
Snídaně: 370 kcal, 40 g sacharidů
200 ml mléka do kávy či čaje, 10 g rostlinného másla, 60 g pečiva, 50 g bílkovinných potravin – nízkotučný sýr, tvaroh, maso, libová uzenina, 100 g zeleniny
Přesnídávka: 120 kcal, 20 g sacharidů
100 g ovoce, 20 g pečiva
Oběd: 550 kcal, 20 g sacharidů
20 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 150 g zeleniny, 100 g masa, 150 g brambor (cca 3 středně velké brambory) a jedna z uvedených možností:
170 g bramborové kaše = 1 a ½ polévkové lžíce nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky nebo 70 g houskového knedlíku = 2 a ½ plátku nebo 130 g vařených těstovin = 1 a ½ polévkové lžíce nebo 90 g dušené rýže = 4 polévkové lžíce nebo 200 g vařených luštěnin = 10 polévkových lžic nebo 70 g pečiva
Svačina: 180 kcal, 25 g sacharidů
200 ml mléka, 30 g pečiva
Večeře: 480 kcal, 45 g sacharidů
15 g rostlinného tuku, 150 g zeleniny, 100 g masa, 150 g brambor nebo přílohy z oběda
Odborníci sdružení do České diabetologické společnosti udávají normální hodnotu glykemie (tedy glukózy v plazmě žilní krve) do 5,6 mmol/l (milimolů na litr), zvýšená hodnota je 5,6–7,0 mmol/l, při hodnotách (tabulka) nad 7,0 mmol/l se jedná o diabetes mellitus (cukrovku). Ovšem pozor, toto měření je nutno opakovat minimálně dvakrát a v různých časových intervalech (na lačno). Tedy všechny hodnoty nad 5,6 mmol/l nalačno lze považovat za zvýšení glykemie. Hyperglykemie dosahující hodnot nad 15–20 mmol/l je nutno řešit neodkladně.
K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.
Rizikové faktory:
vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
obezita;
dlouhodobý stres;
předchozí problematická těhotenství;
výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.
Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.
Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.
Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.
Již delší dobu mám cukrovku II .typu. V poslední době se hodnoty při měření ráno na lačno pohybují přes 10 mmol . Přesto že beru léky Glimepiryd Sandoz 3 mg ráno, večer a EUCREAS 850 mg. nedaří se hodnoty snížit . zkoušel jsem i
potravinové doplňky Dialevel, Gurmám Mizín bez efektu.
Dobry vecer.rano před snídaní jsem si naměřil 3.9.nasnidala jsem se pak v poledne nemerila a v 17h 5.6jednotek.pred večeři.picham si 4 sebe inzulín.kdyz mám 5.6 mám si píchnout inzulín nebo ne a vzít si něco sladkého?večer si picham 10 jednotek inzulínu a ráno mam3.9.pred snídaní.mam strach že když si inzulín pichnúť abych neměla třeba pak 2 jednotk
Vyšší krevní tlak je jen jeden z mnoha ukazatelů nějakého nebezpečí. O tom jestli tyto výkyvy krevního tlaku jsou pro vás nebezpečné, může rozhodnout jen váš ošetřující lékař, protože jedině on zná váš celkový zdravotní stav. Zapisujte si tyto naměřené hodnoty a po nějakém čase je vždy proberte se svým lékařem.
V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.
Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.
Dietní opatření přijdou na řadu až podle reakce na píchaný inzulín. Jako dlouholetý diabetik určitě máte svůj glukometr, který právě v tomto přelomovém období bude vaším nejlepším pomocníkem, jak zjistit tyto reakce. Zapisujte si naměřené hodnoty včetně snědeného jídla. S diabetologem pak proberte výsledky a případně upravte skladbu svého jídelníčku.
Dobrý den paní magistro Vinšová. Předem Vám chci moc poděkovat za vaše články o purinech a dně. Moc mně nyní pomáhají při vaření dietní stravy.
Prosím o vysvětlení. Pro sledování množství purinů při dně chci současně sledovat i vliv purinové diety na nutriční vyváženost. Do tabulky sledovaných purinů chci např. současně zapsat i základní nutriční údaje pro mrkev v polévce. Ta je vařená. Zapíši-li tam nutriční údaje pro váhu syrové mrkve, to není správně. Chci-li tam zapsat nutriční údaje udávané pro vařenou mrkev. Pak ale nevím, jestli jsou míněny tak, že uvařená mrkev byla vyjmuta, zvážena a teprve pak k této váze byly připsány naměřené hodnoty. Nebo byla pro údaj „ vařená mrkev“ jednoduše použita váha syrové mrkve k ní připsány naměřené údaje až z uvařené mrkve. Váhy jsou jistě odlišné.
Váhu rozkrájené a uvařené mrkve nemohu po uvaření snadno zjistit . Tento problém je i u údajů pro jiné vařené potraviny. A mohu počítat s počtem purinů stejně u uvařené nebo syrové potraviny? Děkuji vám za vysvětlení.
S pozdravem Vladimír Kos (přestárlý).