Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ČOKOLÁDA


Jelikož jsou žaludeční vředy často způsobeny špatnou životosprávou, je nejlepší prevencí především zdravý životní styl. Základem je pravidelná a vyvážená strava, dostatečný pitný režim a spánek. Ideálně by se měl člověk vyhýbat nadbytečnému stresu, omezit pití alkoholu na minimum a nekouřit. Vhodná nejsou ani příliš pálivá a kořeněná jídla, sycené nápoje a vysoký příjem kofeinu. Žádná speciální dietní léčba, která by zabránila vzniku vředu, však neexistuje.

Zdroj: článek Dieta při žaludečním vředu

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA, VLÁKNINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, je bílá čokoláda stejně špatná jako ta tmavá ?

A druhý dotaz,
Může se používat přidaná vláknina, např psylium.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z pohledu nemoci dny je bílá čokoláda méně škodlivá, než tmavá, protože neobsahuje kakao. Psyllium je možné bez problémů používat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Čokoláda, vláknina

Žaludeční vředy a čokoláda

U žaludečních vředů se nedoporučuje konzumace čokolády. To proto, že čokoláda patří mezi potraviny, které stimulují tvorbu žaludečních šťáv. Mezi ně patří kromě čokolády i káva, silný čaj, alkohol, sladkosti. Kečup a hořčice se řadí mezi dráždivé potraviny, a proto rovněž nejsou vhodné. Semínka a ořechy při šetřící dietě taktéž nelze doporučit.

Zdroj: článek Dieta při žaludečním vředu

Pravá čokoláda z kakaových bobů

Výroba pravé čokolády z kakaových bobů není jednoduchá záležitost. Kakaová hmota se smíchá s kakaovým máslem, cukrem nebo jiným sladidlem (může to být med nebo různé sirupy) a ochucovadly, většinou s pravou vanilkou, skořicí, chilli, ale i jinými druhy koření. Dochucuje se také lískovými oříšky, mandlemi a jinými ořechy, semínky, pomerančovou kůrou, sušeným nebo kandovaným ovocem, karamelem, rýžovými křupínky, dá se plnit krémovými náplněmi nebo nugátem. Čokoláda se používá se k výrobě pralinek, čokoládových polev, zmrzlin, sladkého pečiva a různých dezertů. Do některých druhů čokolád se přidává sušené mléko. Takto připravená hmota se poté míchá, šlehá, provzdušňuje při určité teplotě, aby byla čokoláda jemná na jazyku.

Hořká čokoláda musí obsahovat alespoň 35 % kakaové sušiny, mléčná čokoláda alespoň 25 % kakaové sušiny a více než 14 % mléčné sušiny, bílá čokoláda neobsahuje žádnou kakaovou hmotu, jen sušené mléko (14 a více % mléčné sušiny) a více kakaového másla (minimálně 20 %). Nejkvalitnější druhy neochucené hořké čokolády mají obsah kakaové sušiny nad 60 %, nejkvalitnější jsou druhy obsahující okolo 75 % kakaové sušiny. Používá se do nich nerafinovaný třtinový cukr a pravá vanilka, často neobsahují ani emulgátory.

Zdroj: článek Kakaové boby

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Zdroj: příběh Čokoláda po které sa netloustne

Banánová bábovka s čokoládou

Ingredience: 4 banány, trošku horké vody, 35 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, cca 8–10 lžic oleje, citronová kůra a šťáva, 1 čokoláda, tuk, mouka na vymazání a vysypání formy, čokoládová poleva

Postup: Vyšleháme žloutky s cukry do pěny a přidáme rozmačkané banány s vodou a olej. Přisypeme prosetou mouku s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu a nastrouhanou čokoládu. Výtečná je hořká čokoláda. Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Pečeme v předehřáté troubě na cca 190 °C. Po vyklopení ještě teplou bábovku slabě potřeme čokoládovou polevou a dáme do chladu.

Zdroj: článek Banánová bábovka

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Močopudné potraviny

Indiánci z Vitacitu

Ingredience: 6 bílků, 200 g cukru krupice, 1 jahodový Vitacit, piškoty a čokoláda na polití (namáčení)

Postup: Sníh ušleháme nad parou, během šlehání zašleháme cukr smíchaný s Vitacitem a šleháme dále cca 15 minut. Zdobičkou poté tvoříme pusinky na piškoty, po zaschnutí poléváme čokoládou.

Zdroj: článek Indiánek

Jak rozpustit čokoládové figurky

Na rozpuštění čokoládových figurek je nejlepší vodní lázeň. Čokoládu nalámanou na menší kousky vložte do teplovzdorné misky a postavte ji nad hrnec s mírně bublající vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit, občas ji promíchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu.

Zdroj: článek Co se zbylou čokoládou

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.

Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zařadit do stravy a vyzkoušet jaká bude reakce. Když nebudete mít nepříjemné pocity, tak můžete tyto potraviny normálně konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček po operaci rekta

Ingredience

  • 250 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g rozmixovaných banánů (ani více, ani méně)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • sekaná čokoláda podle chuti
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Zdroj: článek Banánová bábovka podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Okrajkova .

Dobrý den chtěla bych se zeptat před třemi dny u mě zřejmě začala střevní chřipka měla jsem dva dny teploty okolo 38 stupňů a bolesti a křeče v žaludku a břiše a průjem teď se to trochu zklidňuje dodržují dietu a pijí černý čaj a nepřímou minerálku Mattoni nic jsem proti průjmu nebrala tak se chci zeptat jestli jsem neudělala chybu v tom ze jsem třeba měla užívat endiaron proti průjmu mám obavy aby tam nezůstaly nějaké bakterie nebo nějaká infekce ve střevech nevím co mám teď dělat jestli to začít brát nebo už nemusím a čím upravit správnou funkci střev vodnaty průjem už nemam ale pevnou stolici taky ne můžete mi prosím poradit předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Způsobů, jak se zbavit průjmu je několik. Vy jste si vybrala ten nejstarší ve formě diety. Tento způsob léčby je také účinný a vede k vyléčení. Pokud tedy příznaky, jako jsou křeče a vodnatá stolice, mizí, tak již není třeba užívat endiaron. Na zhutnění stolice funguje hořká čokoláda nebo vařená rýže s mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Průjem u dospělých

Jak spotřebovat čokoládové figurky

Do prodeje přichází čokoláda nejčastěji ve formě tabulek nebo jiných geometrických tvarů, často bývá tvarována do malých figurek (obvykle zvířat, lidí nebo rostlin). Mnohdy se tyto tvary přímo vztahují k určitým svátkům, například velikonoční zajíci nebo vejce, případně vánoční či mikulášské figurky, anebo tvary vhodné pro den svatého Valentina.

Co s čokoládovými figurkami? Řada pokrmů sama volá o doplnění čokoládou. Tak například čokoláda může tvořit hlavní složku nebo přísadu v potravinách, jako jsou zmrzliny, koláče, sušenky, buchty, v jiných dezertech pak najde uplatnění jako poleva. Recepty z čokoládových figurek nemají žádná omezení a záleží jen na vaší fantazii a chuti.

Ale pozor, na pultech českých obchodů lze v současné době spatřit výrobky, které na první pohled vypadají jako čokoládové, ale ve skutečnosti se jedná o různé náhražky čokolád. Z náhražek bývají většinou vyrobeny také různé vánoční a velikonoční figurky. Musíte tedy sledovat, zda je na obalu uvedeno, jestli se jedná o skutečný výrobek z čokolády či nikoliv.

Zdroj: článek Co se zbylou čokoládou

Doporučený příjem kofeinu po operaci žlučníku

Neexistuje žádný definitivní doporučený příjem kofeinu poté, co vám byl odstraněn žlučník, a operace může ovlivnit pacienty různě. Určení vhodného příjmu kofeinu může záviset na procesu pokus-omyl a na střídmé konzumaci potravin obsahujících kofein, jako je káva, limonády, čaj a čokoláda. Můžete si také rozdělit menší porce kofeinu na celý den, což může pomoci minimalizovat dráždivé účinky kofeinu.


Zdroj: článek Káva po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a lněný semínka

Sedm pomocníků na zvýšení potence

Sliny

Muži i ženy si mohou kontrolovat hladinu testosteronu pomocí slin na základě hormonálních testů, což dosud představuje nejpřesnější způsob, jak otestovat tento hormon. Pokud jsou hodnoty testosteronu nízké, měli byste přirozený testosteron doplnit pomocí injekcí nebo krémů, které jsou v zahraničí běžně dostupné. Příkladem je herečka Jane Fondová, která používá přirozený testosteron a od 70 let si zlepšila svůj milostný život.

Tepny

Zvýšení průtoku krve: i při adekvátní hladině testosteronu budete mít sexuální potíže, pokud nemáte dostatečný průtok krve v pohlavních orgánech. Ve skutečnosti se jedná o nejčastější příčinu sexuální dysfunkce. Jak z toho ven? Prvním krokem je celé tělo detoxikovat. Detoxikací odstraníte toxiny a odpadní látky ve vašem těle. Poté je výborná ozonová terapie. Je prokázáno, že způsobuje dilataci endotelu arteriální stěny (zvýšením hladiny oxidu dusnatého), což vede ke zvýšení průtoku krve a také ke snížení krevního tlaku. Obě tyto metody významně přispívají k obnovení toku krve do pohlavních orgánů a tím zlepšují sexuální funkci a výkon.

Meloun

Jezte meloun: toto osvěžující ovoce má zajímavé účinky na kardiovaskulární a sexuální zdraví. Meloun totiž obsahuje vysoké koncentrace citrulinu, což je aminokyselina, která se v těle přemění na oxid dusnatý. Oxid dusnatý je zodpovědný za uvolnění cév, čímž se zvýší průtok krve do všech orgánů těla. Konzumací melounu tedy můžete zlepšit cévní průtok krve a tím i svou sexuální výkonnost. Studie, která proběhla na univerzitě ve Foggii v Itálii, sledovala pacienty, kteří zvýšili přísun citrulinu v potravě a dosáhli tak lepší erekce a zvýšení průměrného počtu pohlavních styků za měsíc ve srovnání s pacienty, kteří užívali jen placebo. Výsledky studie byly publikovány na urologickém kongresu v lednu 2011.

Kysané zelí

Kysané zelí je velmi výkonné afrodiziakum, které může pomoci mužům při erektilní dysfunkci. Studie z roku 2002, zveřejněná v časopise zemědělské a potravinářské chemie, zjistila, že 90 % mužů cítilo po konzumaci kysaného zelí znatelné zvýšení libida.

Kyselina listová

Potraviny bohaté na kyselinu listovou mají příznivý vliv na objem spermatu a v některých studiích byl zjištěn nárůst objemu ejakulátu až o 45 % u konzumentů, kteří jedli potraviny bohaté na kyselinu listovou. Mezi tyto potraviny patří chřest, brokolice, citrusové plody, řepa a špenát.

Ústřice

Ústřice jsou bohaté na zinek a minerály, které jsou životně důležité pro zdravé sperma. Mayo Clinic uvádí, že zinek hraje velmi důležitou roli v mužské reprodukci, a to tím, že má výrazný vliv na zdravé a bohaté sperma. Mezi potraviny, které obsahují nejvíce zinku, patří červené maso, krůtí maso, jehněčí maso, ječmen, semínka a ořechy.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je výborné afrodiziakum. Ve studii, která byla publikována v Journal of Sexual Medicine 2006, bylo zjištěno, že ženy, které jedly denně hořkou čokoládu, měly vyšší sexuální apetit než ty, které ji nekonzumovaly. Důvodem je, že hořká čokoláda obsahuje jak serotonin, který posiluje vaši náladu, tak fenylethylamin, který napodobuje chemii mozku zamilovaného člověka. Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa rovněž zvyšuje průtok krve a uvolňuje tepny.

Zdroj: článek Domácí léky na potenci

Recepty z čokolády

Receptů z čokolády je celá řada. Zde je jeden recept, jak využít právě čokoládové figurky.

Ingredience na buchtu: 600 g polohrubé mouky, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 10 lžic oleje, 4 dl mléka

Ingredience na polevu: 4 velké čokoládové figurky nebo čokoláda na vaření, případně i zbytky čokolád, klidně s nasekanými oříšky (mělo by to být tak 150 g, může být i víc), 250 g Hery nebo másla, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, trochu kokosu

Postup: Všechny suroviny na buchtu smícháme a upečeme na velkém plechu s vysokým okrajem. Do horké buchty vytvoříme obrácenou stranou vařečky mnoho děr, čím více, tím lépe. Celou buchtu zalejeme polevou tak, aby byla pokrytá a jamky zaplněné.

Postup poleva: Všechny suroviny kromě kokosu rozpustíme ve vodní lázni. Po aplikaci polevy buchtu lehce posypeme kokosem.

Zdroj: článek Co se zbylou čokoládou

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 
Fíky čerstvé 54 
Fíky sušené 193 
Grapefruit 18 
Hlávkový salát 20 
Hořčice plnotučná 130 
Houby sušené 70 
Houby syrové
Housky,veky 21 
Hrách 57 
Hrášek zelený 24 
Hroznové víno 18 
Hrušky 10 
Husa 10 
Chléb pšenično-žitný 20 
Chřest 26 
Jablko nelupané
Jablko sušené 30 
Jahody 26 
Játra - průměr 12 
Jogurt bílý 180 
Kachna 14 
Kakao - prášek 136 
Kapr 10 
Kapusta 115 
Karamely míchané 95 
Kaštany jedlé 46 
Kedlubna 68 
Kefír 120 
Kiwi oloupané 38 
Klobásy vinné 16 
Knäcke Brot 64 
Kokos strouhaný 23 
Krupice pšeničná 23 
Kukuřice pražená přírodní 10 
Kukuřičné lupínky 68 
Kuře 12 
Květák 205 
Ledvinky 10 
Lilek 13 
Mák 1400 
Maliny 40 
Mandarinky 12 
Mandle - jádra 240 
Mango 12 
Potravina 100g

Ca

(mg)

Máslo 15 
Máslo z burských ořechů 37 
Maso hovězí
Maso telecí - kýta 10 
Maso vepřové - bůček
Maso vepřové libové 24 
Med včelí
Meloun cukrový
Meloun vodní 11 
Meruňky 16 
Meruňky sušené 82 
Mléko polotučné - 2 % tuku 112 
Mouka pšeničná hladká 25 
Mouka pšeničná hrubá 23 
Mrkev 39 
Nektarinky
Okurky kyselé 14 
Okurky salátové 10 
Olivy 61 
Oplatky s náplní 13 
Ořechy kešu - jádra 35 
Ořechy lískové - jádra 140 
Ořechy Macadamia 47 
Ořechy míchané - jádra 78 
Ořechy para - jádra 170 
Ořechy pekanové 61 
Ořechy piniové 11 
Ořechy pistáciové neloupané 61 
Ořechy vlašské - jádra 94 
Ostružiny 44 
Ovesné vločky 56 
Papriky zelené
Párky 42 
Paštika 14 
Petržel 89 
Piškoty dětské 36 
Pomeranče 42 
Pór 80 
Rajčata 13 
Rajčatový protlak 51 
Rozinky 80 
Rybí filé 25 
Rybíz černý 46 
Rybíz červený 29 
Ryngle 13 
Rýže 24 
Ředkvičky 37 
Řepa červená 27 
Salám šunkový 12 
Salám uherský 31 
Salám Vysočina 16 
Salám hlávkový 22 
Sardinky v oleji 354 
Semena sezamu 670 
Semena slunečnice 110 
Smetana 12 % tuku 106 
Strouhanka 26 
Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690 
Sýr Ementál 887 
Sýr Hermelín, Enciál 157 
Sýr Lučina 285 
Sýr Niva 634 
Sýr tavený 420 
Sýr tavený smetanový 585 
Sýr žervé 322 
Šlehačka 33 % tuku 80 
Špenát 81 
Šunka 10 
Švestky 14 
Švestky sušené 71 
Těstoviny 25 
Tlačenka světlá 77 
Tresčí játra 36 
Třešně 17 
Turecký med 23 
Tvaroh měkký netučný 101 
Tvaroh měkký tučný 366 
Tvaroh na strouhání 152 
Tyčinka Mars Bar 160 
Tyčinka Twix 110 
Vánočka 19 
Vejce (100g = 2 ks) 60 
Vejce - bílek (1ks = 30g) 20 
Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140 
Višně
Zelenina do polévky 63 
Zelí bíle 46 
Zmrzlina mléčná 57 
Zmrzlina ovocná

Zdroj: článek Vápník v potravinách

Postup domácího čokoládového zábalu

Před tím, než půjdete do vany nebo sprchy, tak si odrhněte starou kůži nějakým kartáčem nebo rejžákem. Toto odrhnutí pomáhá tomu, aby nanesený čokoládový zábal mohl lépe odstranit odumřelé kožní buňky a mohl hlouběji proniknout do pokožky. Naneste čokoládovou pastu pomocí štětečku. Měli byste použít pastu po celém těle a zastavit se až u krku. Pak nechte pastu působit po dobu 15 minut a v případě potřeby postříkejte vodou, aby se udržela pokožka i zábal stále vlhké. Pokud je pasta vlhká, bude snadnější její odstranění. Odstraňte zábal teplou sprchou a pomocí hydratačního prostředku, dle svého výběru namažte po sprchování svou pokožku. Tento zábal je nejen dobrý způsob, jak se sami léčit doma, ale je také velmi přínosný pro vaši pokožku. Pokud jste trochu znepokojeni vysokým obsahem kalorií ve své oblíbené čokoládě, tak ji raději použijte jako součást svého domácího zábalu, protože kalorická čokoláda pak obohatí vaše boky jen zvenčí.
 

Zdroj: článek Domácí čokoládový zábal

Recept

Zákusek indiánek je doslova božská pochoutka a jeho výroba není až tak složitá. Slaďounká růžová pěna je natočená na piškotu (čili bufleru) a politá čokoládou či jinou polevou.

Ingredience na buflery: 83 g hladké mouky, 60 g cukru krystal, 33 g vanilkového pudinkového prášku, 157 g bílků (cca 5 vajec), 73 g žloutků, 20 ml vody

Ingredience na pěnu: 160 g cukru krupice, 8 lžic vody, 80 g moučkového cukru, 2,5-3 lžíce rybízové marmelády

Ingredience na dokončení: hořká čokoláda (může být ta na vaření), ztužený tuk k naředění čokolády

Postup: Nejprve se pustíme do pečení buflerů (piškotů) pod pěnu. Zapneme troubu a nastavíme teplotu na 180 °C. V jedné míse ušleháme bílky s částí cukru a pudinkem, bude to trvat trošku déle. Žloutky šleháme se zbytkem cukru a postupně přiléváme vodu, dokud vše neušleháme do pěny. Do žloutkové pěny přidáme nejprve 2 lžíce ušlehaných bílků, abychom pěnu zlehčili, a pak opatrně vmícháme zbytek sněhu. Nakonec přidáme přes síto mouku a zlehka ji obracením zapracujeme do hmoty. Připraveným těstem naplníme zdobicí sáček a na plechu vyloženém pečicím papírem se pokusíme tvořit kolečka, která dáme péct do předehřáté trouby do zrůžovění, tedy přibližně 10-15 minut.

Příprava pěny: Krupicový cukr nasypeme do kastrůlku, přidáme k němu 6 lžic studené vody a mícháme do rozpuštění, pak přivedeme pomalu k varu a vaříme na velmi mírném ohni do té doby, než je svařený na nit. To znamená, že si dáte na prst kapku rozvaru, spojíte dva prsty k sobě, a když je rozevřete, rozvar se vám mezi nimi táhne jako nit, trvá to okolo 20-30 minut. Než se rozvar uvaří, ušleháme z bílků, moučkového cukru a rozmíchané marmelády pevný sníh. Pokud máme marmeládu tuhou, tak si ji lžící nejdříve pořádně rozmícháme do hladka. Svařený rozvar ihned vlijeme do sněhu a šleháme do tuha, dokud nám sníh nevychladne (okolo 8 minut za předpokladu použití elektrického šlehače). Připravenou pěnu dáme do sáčku s větší hladkou zdobicí špičkou - velikost zvolíme podle toho, jak velké chceme indiánky mít - a natočíme na piškoty tvar indiánků.

Připravené indiánky dáme na několik hodin ztuhnout do lednice, měly by stačit asi 3 hodiny. Z uvedeného množství by vám mělo vzniknout cca 27 indiánků, přičemž buflerů bude o něco více.

Když indiánky v lednici řádně prochladnou, rozpustíme ve vodní lázni čokoládu hodně naředěnou 100% tukem v poměru cca 1 : 1, aby byla čokoláda opravdu hodně tekutá.

Rozpuštěnou čokoládu dáme do hrnku, indiánky uchopíme za buflery a pěkně je do čokolády špičkou dolů namáčíme. Přebytečnou čokoládu necháme odtéct a indiánky pokládáme na pečicí papír. Nebojte se, indiánky do čokolády nesjedou. Nyní stačí nechat čokoládu v chladu ztuhnout, což je otázka chviličky, a můžeme podávat.

Tip: Kdyby byla tato pěna pro vás příliš hutná, můžete místo moučkového cukru dát jen cukr krupici.

Zdroj: článek Indiánek

Potraviny

Existuje mnoho kroků, které můžete podniknout ke zlepšení objemu spermií. Mezi ně patří strava, která je rozhodně jedním z nejdůležitějších počinů při úsilí zvýšení počtu spermií. Zde je seznam několika potravin, které vám mohou pomoci v tomto úsilí:

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je účinné afrodiziakum. Tmavá čokoláda obsahuje L-arginin, což je aminokyselina, která zvyšuje objem ejakulátu, jakož i intenzitu orgasmu. Jen to s konzumací této pochutiny nesmíte přehánět, protože při zvýšené konzumaci můžete přibírat na váze a pak dojde k opačnému účinku, neboť obezita snižuje hladiny testosteronu v těle i počet spermií.

Ústřice

Ústřice jsou bohatým zdrojem zinku, přičemž zinek je minerál, který hraje důležitou roli při zvyšování hladiny testosteronu, jakož i při produkci spermií. Zvýšení hladiny testosteronu navíc zlepšuje sexuální touhu, což znamená, že budete mít větší potěšení z pohlavních styků a tímto se také zvýší šance na otěhotnění.

Vejce

Vejce obsahují vysoký obsah bílkovin a vitamínu E. Vejce je pomocník při tvorbě zdravého a silného spermatu ve varlatech, neboť svým složením chrání spermie před škodlivými účinky volných radikálů, které je mohou zabít.

Banány

Banány obsahují enzym bromelin, který zvyšuje mužské libido. Jsou také bohatým zdrojem vitamínu B, který může napomoci zvýšení vytrvalosti při pohlavním styku.

Špenát

Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové. Nízké hladiny folátu mohou vést ke zkreslení tvarů spermií a také zvyšují riziko chromozomálních abnormalit. To znamená, že i když jsou spermie dosti pohyblivé, kvůli abnormalitám nemohou vajíčko oplodnit, a pokud ano, tak zde hrozí riziko vrozených vývojových vad. A právě konzumace špenátu toto riziko snižuje.

Chřest

Chřest je zdrojem vysokých dávek vitamínu C, který chrání spermie před škodlivými účinky volných radikálů, čímž zajišťuje, že spermie v mužském reprodukčním systému nebudou vyčerpány.

Česnek

Česnek je velmi účinná potravina, které se používá po staletí při léčbě různých onemocnění, včetně srdečních problémů a infekcí dýchacích cest. To, co ale většina lidí neví, je fakt, že česnek je rovněž silné afrodiziakum a že je velmi efektivní při zvyšování objemu spermií. Česnek totiž obsahuje sloučeninu zvanou allicin, která zlepšuje průtok krve v pohlavních orgánech, zvyšuje produkci spermií a objem ejakulátu.

Karotka

Karotka je nabitá vitamínem A. Vitamín A je důležitý pro zvýšení produkce spermií a je účinný i pro jejich pohyblivost. Kromě mrkve jsou na vitamín A ještě bohaté ovesné vločky, červená paprika a sušené meruňky.

Goji

Plody goji udržují teplotu v šourku, kde se nacházejí varlata, na optimální úrovni. Vyšší teploty totiž mají tendenci bránit produkci spermií a snížení jejich aktivity. Plody goji podporují tvorbu spermií, zlepšují krevní oběh a chrání proti poškození volnými radikály.

Vlašské ořechy

Další klíčovou živinou pro objem spermií jsou omega-3 mastné kyseliny. Předpokládá se, že tyto esenciální mastné kyseliny nejen zvyšují počet spermií, ale i zlepšují průtok krve v penisu.

Dýňová semínka

Dýňová semínka obsahují fytosteroly, které vedou ke zlepšení produkce testosteronu, což pomáhá při zvýšení počtu spermií, stejně jako zvětšení objemu ejakulátu. Navíc obsahují esenciální mastné kyseliny, které zlepšují průtok krve.

Ženšen

Ženšen je známá a účinná bylina, která mimo jiné zlepšuje mužnost, což se pak projevuje zvýšeným sexuálním apetitem a sexuální výkonností. Bylo zjištěno, že je velmi účinný u mužů s erektilní dysfunkcí, kdy zvyšuje objem semene a produkci spermií.

Maca

Tohle je další bylina, o které je známo, že zvyšuje objem ejakulátu. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří konzumují tuto rostlinu ve formě doplňků stravy, lze očekávat vyšší počet spermií a také lepší pohyblivost spermií. Je také známo, že má příznivý vliv na sexuální touhy a vzrušení jak u mužů, tak i u žen.

Tento seznam potravin rozhodně není kompletní. Konzumace vyvážené stravy bohaté na minerály, jako je zinek, a vitamíny A, B12, C a kyselinu listovou zajistí více zdravých, rychlých spermií, které budou schopny oplodnit vajíčko.

Zdroj: článek Co na dobré sperma

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Gabriela Štummerová

 Bc. Jakub Vinš


čočky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
colafit slim zkušenosti
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Na bolest v krku - čokoláda!

Leo

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Čokoláda, vláknina

Marie

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, je bílá čokoláda stejně špatná jako ta tmavá ?

A druhý dotaz,
Může se používat přidaná vláknina, např psylium.

Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Čokoláda, vláknina

Cempírek

Z pohledu nemoci dny je bílá čokoláda méně škodlivá, než tmavá, protože neobsahuje kakao. Psyllium je možné bez problémů používat.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Čokoláda po které sa netloustne

Kamča

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Močopudné potraviny

Jiří Polášek

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Čokoláda po které sa netloustne

Andrea

Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jídelníček po operaci rekta

Václav Ondráček

Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Průjem u dospělých

Cempírek

Způsobů, jak se zbavit průjmu je několik. Vy jste si vybrala ten nejstarší ve formě diety. Tento způsob léčby je také účinný a vede k vyléčení. Pokud tedy příznaky, jako jsou křeče a vodnatá stolice, mizí, tak již není třeba užívat endiaron. Na zhutnění stolice funguje hořká čokoláda nebo vařená rýže s mrkví.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Močopudné potraviny

Cempírek

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a lněný semínka

Cempírek

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Sarkoidiza

Cempírek

Pacienti se sarkoidózou často trpí hyperkalcemií (přebytek vápníku v krvi). Ukazatelem je C-reaktivní protein (CRP) v krvi. Pokud jsou hladiny CRP vysoké nebo rostoucí, je třeba věnovat pozornost jeho snížení pomocí léčby sarkoidózy a také používáním tradičních doplňků. Kakao nebo tmavá čokoláda má mnoho prospěšných kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků, ale mimo to má i vysoký obsah oxalátů a fosfátů a proto se nedoporučuje pro nemocné sarkoidózou nebo pro pacienty ohrožené ledvinovými kameny.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Lék xarelto 20

Cempírek

Existuje zde interakce mezi kakaovým práškem a lékem Xarelto. Tato interakce jídlo-lék může potenciálně vést ke zvýšenému riziku významného krvácení.
Krátké vysvětlení je, že bylo prokázáno, že konzumace kakaa inhibuje adhezi, agregaci a aktivitu krevních destiček. Tento efekt je u kakaa tak silný, že je srovnatelný s efektem léku Aspirin, jak se můžete dočíst v této studii: https://pubmed.ncbi.nlm.nih…
Konzumace kakaa může vést u některých pacientů léčených antikoagulanty ke zvýšenému riziku krvácení.
Antikoagulační léky se často používají k prevenci srážení krve proto, že také inhibují aktivitu krevních destiček, adhezi a jejich agregaci. Xarelto je v tomto ohledu jiné, protože rivaroxaban (účinná látka Xarelta) je inhibitor faktoru Xa, důležitého proteinu, který zabraňuje tvorbě trombinu a trombu s minimálními účinky na funkci krevních destiček. Přímá interakce kakaa a Xarelta tedy není možná. Nebezpečí zůstává v efektu kakaa, že působí jako přírodní antikoagulant. Pro dosažení tohoto efektu je ale nutné kakaový prášek užívat pravidelně, dlouhodobě a v relativně velkých dávkách.
Ptáte-li se na čokoládu, tak si ji můžete s klidem dát, i když užíváte lék Xarelto. Proč? Protože je pro vás určitě důležité zůstat dlouho zdravý a nebudete riskovat obezitu, aterosklerózu nebo diabetes, jenž jsou následky přejídání se čokoládou. Když budete konzumovat čokoládu střídmě jako pamlsek, tak budete mít příjem kakaa tak nízký, že to vůbec nenaruší vaši koagulační léčbu. Rovněž je třeba vědět, že mnohé čokolády kakaový prášek vůbec neobsahují. Například oblíbená čokoláda Milka ho má v sobě jen 30%.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Hubnutí hlavně s rozumem

Kája

Pokaždé, když si přečtu několik reklamních ... tedy pardon ... dobře míněných rad a následně reakcí lidí, naběhne mi husí kůže. Ne z toho, že se výrobci tukožroutských prostředků snaží nalákat lidi, ale naopak z lidí, kteří neustále hledají snadnou cestu jak zhubnout. Opakovaně, stále a pořád. Ani po letech jim není jasné, že tudy cesta nevede. Je nutné si přiznat, že jsme již společnost poněkud líná, přesycená přebytkem cukrů a potravin a nedostatek pohybu je vidět. Na konfekčních velikostech. Ale kritizuje se snadno, budete zajisté souhlasit. Jestli mohu, přispěji vlastní zkušenosti.

Před 3 týdny jsem se přihlásila na kurz kubánských tanců ... ano, po 10 letech jsem opět začala tančit! Skvělý pocit a skvělý pohyb pro tělo.

Přidala jsem další den cvičení - tentokrát "Heaty", na internetu si nadejte co to je...

Po 6té hodině večer nejím (výjimkou jsou saláty, rukolu s rajčaty zkrátka miluji) a polovinu denního jídla tvoří zelenina.

Prošla jsem špíz a vyházela cokoli, co na první pohled vypadalo lákavě ... popkorn, piškoty, nějaká ta čokoláda, slané týčinky ... a večer slídím po bytě, co by tady bylo dobrého. No zkrátka nic. Drželo mne to i druhý den a třetí večer mozek konečně pochopil, že čistka byla důkladná. Tak teď už se ničeho nedožaduje.

Výtah jsem vyměnila za schody a vynáším odpadky raději i několikrát denně a to ještě raději třídím i 2 x.

Po 3 týdnech se mi kráčí po světě líp, jaksi lehce. Ale osobní váhu nevlastním, proč vlastně? Pokud se stále vejdu do čísel 36/38 - jsem stále v "normě".

Hezký den všem!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Otec pleskač kontakt

Cempírek

Mastocytóza znamená abnormální hromadění žírných buněk (mastocytů) v kůži. Žírné buňky mají významnou úlohu při alergické reakci - způsobují ono typické zčervenání pokožky. Nejčastější projev
mastocytárního onemocnění u dětí je urticaria pigmentosa. Ve většině případů je omezená pouze na kůži. Tvoří až 75 % všech mastocytóz. Začíná mezi 3.–9. měsícem věku dítěte. Klinický obraz je charakterizován světle hnědými plošnými papulami až makulami v průměru 1–5 mm. Jak vypadá urticaria pigmentosa je možné vidět tady: https://www.google.cz/image…
Obvykle toto onemocnění samo vymizí, než dítě dospěje do puberty. Zatím nemáme konkrétní lék na mastocytózu - neumíme ji doposud léčit. Ani pradávné báby bylinkářky nenašly vhodnou bylinky k léčbě. Z tohoto důvodu se léčí pouze projevy, které se tlumí pomocí antihistaminik a lokální léčby kortikoidy. Ovšem nejlepší léčba je žádná léčba a proto je nejvíce užitečné omezit iritující faktory, podněcující žírné buňky k aktivitě. Mezi iritující faktory u malých dětí patří především stres, náhlé rychlé změny v teplotě okolí a určité potraviny.

Stres se u takto malých dětí jednou za čas objeví, ať děláme, co děláme. Když už k tomu dojde a následkem bude vzplanutí mastocytózy, tak je zde připravena pomoc ve formě antihistaminik a kortikoidů, které rychle zahladí následky a dítě pak zase může rychle fungovat jako dříve.

Změna teploty okolního prostředí nastává například při plavání dětí ve studené vodě. Nebo při saunování a následném ochlazení. Nebo při vypití velkého množství ledového nápoje naráz.

Potraviny, které dráždí žírné buňky jsou: arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, čokoláda, jahody,
maliny, banány, ananas, exotické ovoce, korýši, alkohol, rajčata, ostrá koření a vaječný bílek. Dále sem také patří ryby v konzervách, plody moře, víno, fermentované sýry, uzeniny a nakládané kysané zelí.

Omezením těchto spouštěčů se uklidní i mastocytóza a nebude vidět. Nakonec pak úplně vymizí nástupem dospělosti.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jídelníček po operaci rekta

Cempírek

Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zařadit do stravy a vyzkoušet jaká bude reakce. Když nebudete mít nepříjemné pocity, tak můžete tyto potraviny normálně konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo čtrnáct.