Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

ČÍM SRAZIT CUKROVKU

OBSAH

Test na cukrovku droždí do moči

Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

chtela jsem poprosit mam uz 3 seryji chemoterapie jeste dvakrat potom me byva 2 den me boly bricho a mam krece lytkach a ve slapkach a krouti se me prsty u noh a mam cukrovku a tu mam vysokou nemuzu ja srazit mivam kolem 20 a nekdy i vic nevim jak to srazit a o mam delat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená hladina krevního cukru bude souviset s výraznou změnou ve Vašem režimu vlivem chemoterapie, se kterou jdou ruku v ruce stravovací prohřešky. Taktéž stres napomáhá k výkyvům hladiny krevního cukru. V každém případě, pokud se u Vás objeví nějaké nepříjemné příznaky, na které Vás neupozornil ošetřující lékař, tak byste měla jít a informovat ho o svém stavu. Jen Váš lékař může nejlépe vyhodnotit stav a rychle Vám pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze potrebuji poradit

Příznaky cukrovky typu 2

Mezi běžné příznaky patří:

  • výrazně časté a vydatné močení;
  • nadměrná žízeň;
  • silná únava;
  • infekce, jako je kandida;
  • pomalé hojení ran;
  • ztráta váhy.

Pokud máte některý z příznaků cukrovky nebo se obáváte, že byste mohli mít vyšší riziko cukrovky, měli byste navštívit praktického lékaře. Bude zapotřebí provést krevní test, aby lékař mohl zjistit stav krevního cukru.

Čím dříve je diabetes diagnostikován a zahájena léčba, tím lépe.

Zdroj: Jak srazit cukr co nejrychleji

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jura.

Tak to by jsi toho teda chtěla vědět moc. Co já vím tak se jedná o rozbor DNA ze slin, nejde tam jenom o Alzheimera ale i o hodně dalších nemocí. U většiny má cílená prevence velký smysl. Podívej se na stránky www.genscan.com já genetice nerozumím. Ale co vím, tak ve světě to docela frčí a dřív to stávalo děsný prachy a teď se jim podařilo cenu srazit asi na 10 %.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Bioslim na cukrovku

Pokud užíváte nějaké léky na cukrovku, musíte být pod lékařským dohledem. Trpíte-li cukrovkou a začnete s užíváním Bioslimu příliš brzy, může dojít k dramatickému snížení cukru v krvi, proto tento přípravek používejte vždy jen po předchozí domluvě s lékařem. Obvykle je lepší začít užívat léky v malém množství a to pak zvyšovat podle potřeby než riskovat zbytečně vysoké dávkování léků.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Diskuze

V diskuzi JAK SE UŽÍVÁ JABLEČNÝ OCET NA NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

mám cukrovku typu 2 a píchám si inzulín.pomuže mi jablečný ocet aspon trochu snížit cukr a jak to mám užívat. děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se užívá jablečný ocet na na cukrovku

Diabetes II. typu

Diabetes 2. typu buď zůstává v pozadí, nebo vstupuje do popředí v závislosti na tom, jak dobře zvládáte hladinu cukru v krvi. Diabetes typu 2 znamená, že vaše produkce inzulínu je omezena. Inzulín je hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Bez dostatečného přísunu inzulínu se v těle zvyšuje hladina cukru v krvi a to může způsobit řadu problémů. Naštěstí můžete hladinu cukru v krvi ovlivnit alternativními prostředky, konkrétně dietou. Pitím a konzumací specifických potravin se dá snížit kolísání hladiny cukru v krvi až tak, že odolává výkyvům způsobeným jídlem.

Zdroj: Jak srazit cukr co nejrychleji

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Rybí tuk na cukrovku

Podle posledních průzkumů bylo zjištěno, že pokud se k lékům proti diabetu užívá ještě jedna tobolka rybího tuku, tak se tím výrazně zvyšuje léčivý účinek těchto léků a lépe se pak léčí diabetes mellitus.

Zdroj: Rybí tuk z Norska v Omegamarine forte +

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Recepty na večeře

Hemenex

Ingredience: 100 g dušené šunky, 3 vejce, 1 lžíce petrželové natě, sůl, pepř, 1 plátek celozrnného chleba

Postup: Na rozpálenou nepřilnavou pánev vložíme kolečka šunky a necháme opéct. Poté nalijeme rozklepnutá vajíčka a necháme srazit. Povrch mírně osolíme, opepříme a posypeme posekanou petrželkou. Podáváme s chlebem.

Lečo

Ingredience: 150 g brambor, 2 rajčata, 2 bílé papriky, 1 cibule, olej, vejce

Postup: Cibulku nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme pokrájená a oloupaná rajčata a papriku, krátce orestujeme a zahustíme vejcem. Podáváme s uvařeným bramborem. Kdo má rád, může si klidně přidat šunku nebo salám, a pořád je to dietní. Pokud paprika nepálí, tak můžete přidat trochu chilli a stroužek česneku.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové zažívací problémy včetně průjmu způsobuje například lék na cukrovku Siofor. Pro zmírnění těchto následků je dobré si dávky léku rozdělit na ještě menší dávky, třeba na 6 dílů a ty pak užívejte společně s jídlem během dne. Když to nepomůže, tak kontaktujte svého diabetologa, aby Vám upravil medikaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem jak léčit

Test na cukrovku z moči

DiaPhan pro sebetestování jsou proužky pro diabetické pacienty určené ke sledování dvou základních analytů, kterými jsou glukóza a ketony. Glukóza patří mezi fyziologické součásti moči. Zvýšené vylučování glukózy do moči je průkazným příznakem diabetu. Druhou sledovanou složkou jsou ketony, jejichž detekce v moči je velmi důležitá pro včasné rozpoznání významných změn látkové výměny. Produkty pro sebetestování se vyznačují jednoduchostí metody, srozumitelností návodu a snadným použitím.

Dávkování a způsob užití

Nejprve si připravte moč, ve které test provedete. Těsně před provedením testování vyjměte proužek z obalu a poté ho svisle ponořte na 1–2 vteřiny do moči. Položte proužek na vodorovnou, suchou, čistou a nesavou podložku. Po 60 vteřinách vyhodnoťte zabarvení reagenční zóny srovnáním s barevnou stupnicí na štítku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava vaclová.

Může byt příčina kvasinek u může,prot že má cukrovku?
Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přemnožení kvasinek souvisí s imunitou. Je-li oslabená první co na tělo zaútočí jsou kvasinky. Zvýšená glykemie rovněž přispěje k rozvoji kvasinek. Řešením je držet krevní cukr na správné úrovni vhodnou dietou nebo inzulínem. Na postižených místech použít mast Clotrimazol 2 krát denně, a když se situace do týdne nezlepší, navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky u mužů

Jak působí čaj z bobkového listu na cukrovku

Bobkový list obsahuje asi 3 % silic, glykosidy, partenolid, éterické oleje, třísloviny a hořčiny a je prospěšný při cukrovce 2. typu, kdy snižuje hladinu cukru v krvi. Byliny obecně mívají příznivý vliv na náš organismus, a to platí i o bobkovém listu, ovšem nic se nesmí přehánět. A samotné byliny bez úpravy životního stylu vám nepomohou.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě musí rozdělit velká jídla na dvě menší a jíst každé tři hodiny i před spaním. Ve stravě je nutné omezit cukr a sladké věci. Pít hodně vody a vynechat alkohol a pivo. Pravidelně a často by měl pít zázvorový čaj a jíst kysané zelí. Podrobné informace získáte tady: www.cukr-v-krvi.cz/c…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Další čaje na cukrovku

Na cukrovku 2. typu se doporučuje například přírodní bylinný čaj Diamel.

Přírodní čaj na cukrovku je vytvořen z osmi vhodně zkombinovaných přírodních bylin, které pomáhají při diabetu, ale také pomáhají odbourat cholesterol. Účinné přírodní látky působí zevnitř a pomáhají nastartovat proces přirozené regenerace. Přírodní medicína používá několik bylin ke zmírnění poruch metabolismu cukrů. Tato čajová směs je vyrobena z 8 nejlepších bylin, které příroda nabízí. Byliny ve vzájemné spolupráci podporují metabolismus cukrů, snižují hladinu cukru v krvi a regenerují buňky slinivky. Slinivka reguluje hladinu inzulinu v těle. Čaj obsahuje účinné látky, které podporují vyplavování nežádoucích sloučenin z těla a omezují tak příznaky diabetu a přidružených onemocnění.

Příprava: Do šálku nasypte 1–2 čajové lžičky směsi a zalijte 3 dl vařící vody. Nechte 10 minut odstát, sceďte a bez přidání sladidel popíjejte!

Doporučená denní dávka: 1–2 sklenice nalačno nebo mezi dvěma jídly. Při užívání doporučujeme neustále kontinuálně monitorovat hladinu cukru v krvi, přestávka není nutná. Pokud se během kúry objeví neobvyklé pocity, je nutné kúru přerušit a obrátit se na odborníka.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantšek Černý.

Dobrý den.Mám dotaz zda můžu použít CYMBALTU 60mg.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Frantšek Černý.

Mám cukrovku 3typu .Jak mám dávkovat Cymbaltu. Černý

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Jak snížit dlouhodobý cukr

Jedním z nejužitečnějších tipů, jak dlouhodobě udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou, je založit skladbu jídla na glykemickém indexu (GI).

GI říká, zda potravina zvyšuje hladinu glukózy v krvi rychle, mírně nebo pomalu. To znamená, jak dané jídlo může být užitečné při léčbě diabetu.

Různé sacharidy se tráví a vstřebávají různou rychlostí a GI je žebříček toho, jak rychle každé jídlo a nápoj na bázi sacharidů zvýší hladinu glukózy v krvi poté, co ho sníte.

Čím vyšší hodnota GI, tím výraznější vliv bude mít daná potravina na hladinu cukru v krvi.

Mezi potraviny s vysokým GI patří:

  • cukr a sladká jídla;
  • slazené nealkoholické nápoje;
  • bílý chléb;
  • brambory;
  • bílá rýže.

Mezi potraviny s nízkým nebo středním GI, které se rozkládají pomaleji a způsobují postupný vzestup hladiny krevního cukru v průběhu času, patří některé ovoce, zelenina a luštěniny.

Zdroj: Jak srazit cukr co nejrychleji

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ TEST NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skomro czeslaw.

mam testovaci prožki ale ne mam navot jako barva je vpožodku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí test na cukrovku

Bioslim na hubnutí

Nejprve je potřeba upozornit na některé skutečnosti, které nejsou všeobecně známé. První a nejdůležitější z nich je uvědomit si, že dieta při cukrovce je součástí její léčby, a proto bychom neměly skladbu jídelníčku podceňovat. Většina jedinců trpí cukrovkou typu 2, jejíž stav se dá ovládat i bez použití léků, tedy pokud je správně dodržována a kontrolována dieta a výživné programy proti obezitě. Cukrovka se obvykle primárně léčí medikamentózně. Léky na cukrovku však zvyšují míru srdečních onemocnění a snižují možnost přežití díky srdečním nemocem.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Jaký test cukrovky nabízí lékárna

V lékárnách se nabízí výše popsané testy, kromě těhotenského testu na cukrovku. V lékárně Dr. Max nabízí i GlucoLab 50 testovacích proužků + glukometr GlucoLab zdarma.

Kvalitní glukometr GlucoLab tak získáte za cenu testovacích proužků. Glukometr je certifikován značkou CE a schválen pro použití v zemích Evropské unie. Špičkovou kvalitu glukometru dokládá také jeho schválení americkou FDA. Balení obsahuje testovací proužky (50 ks – 2 tuby), glukometr GlucoLab, pouzdro glukometru, uživatelskou příručku, odběrové pero, zápisník měření, záruční registrační kartu, baterie, lancety (1 balení po 25 kusech).

Výhody:

  • automatické kódování proužku
  • moderní biosenzorová technologie
  • extrémně levné testovací proužky
  • přesné měření
  • jednoduché ovládání
  • kontrola a zobrazení okolní teploty
  • rychlé zobrazení výsledku do 5 sekund
  • rozdělení výsledků: před a po jídle či po pohybu
  • až 100 uživatelských profilů
  • velký čitelný displej
  • paměť na 250 výsledků
  • 36 měsíců záruka

Glukometry k domácímu použití jsou určeny především pro diabetiky. Píchnou se do prstu, namočí do krve testovací proužek, strčí jej do přístroje (glukometru) a ten ukáže hladinu cukru. Samozřejmě na jedno použití je tento přístroj drahý.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Černý čaj na snížení cukru v krvi

Studie publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition [1] zjistila, že černý čaj významně snižuje nárůst hladiny glukózy (cukru) v krvi jak u zdravých dospělých, tak u dospělých s prediabetem.

K prozkoumání účinku černého čaje účastníci nejprve vypili slazený nápoj. Dvacet čtyři subjektů, mužů a žen ve věku 20 až 60 let, zdravých i prediabetických, náhodně požilo slazený nápoj s nízkou a vysokou dávkou nápoje z černého čaje nebo placebo.

Účastníkům studie byly pro měření hladiny glukózy v krvi a inzulínu odebrány vzorky krve na začátku, poté po 30, 60, 90 a 120 minutách od počátečního požití.

Vědci zjistili, že nápoj obsahující nízkou i vysokou dávku černého čaje výrazně snížil hladinu glukózy v krvi ve srovnání s placebem. Tento účinek byl pozorován do 60 minut po požití černého čaje.

Vědci uzavřeli tuto studii se zjištěním, že konzumace černého čaje může snížit postprandiální (objevující se po jídle) hladinu glukózy v krvi po příjmu sacharózy. Jinými slovy to znamená, že pokud máte chuť na jídlo nebo nápoj s vysokým glykemickým indexem, tak si ho bez obav můžete dopřát, když ho zapijete šálkem černého neslazeného čaje.

Zdroj: Jak srazit cukr co nejrychleji

Jak můžu snížit vysokou cukrovku

Rotinal je přírodní přípravek s jedinečnou kombinací aktivních látek, které přirozeným způsobem pomáhají při prevenci a léčbě cukrovky 2. typu a přispívají k udržení hladiny cukru v krvi.

Jednotlivé složky v přípravku Rotinal se svým působením vhodně doplňují a přirozeným způsobem pomáhají:

  • při léčbě a prevenci cukrovky 2. typu;
  • během aktivní léčby cukrovky 2. typu;
  • k udržení hladiny cukru v krvi;
  • příznivě ovlivňují harmonizaci energetické bilance organismu v průběhu léčby.

Další pomocí při diabetu je zbavení se viscerálního tuku specializovaným jídelníčkem, z čehož vyplyne produkce správného množství inzulinu a snížení inzulinové rezistence.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Jak probíhá domácí měření glukózy

Cukrovkou trpí jenom v České republice více než 800 tisíc lidí. V prvotní fázi se toto onemocnění neprojevuje jasnými příznaky a lékařskými studiemi bylo zjištěno, že 30–50 % lidí s cukrovkou ani neví, že ji má. Nemoc je však charakteristická vysokou hladinou glukózy v krvi, a tak časem může dojít k vážnému poškození některých orgánů (poškození ledvin či takzvaná diabetická noha). Bohužel k rozpoznání choroby často dochází až po objevení akutních symptomů, kdy už došlo k vážnému a nezvratnému poškození, kterému by se dalo včasným snížením hodnoty glukózy předejít.

Diabetes Test je efektivní test k včasné detekci abnormální hladiny cukru v krvi, která může být příznakem cukrovky nebo jiných zdravotních problémů. Jeho cena se pohybuje okolo 199 Kč za 2 ks.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Domácí test na cukrovku

Krevní test je spolehlivým indikátorem přítomnosti diabetu. Níže uvedený domácí test pro ženy i muže vám ale odhalí možné riziko onemocnění. Nejedná se o žádný test, který nabízí lékárna.

Postup:

  • Dejte ruce v pěst, a pokud jste muž, zvedněte jeden prst. Pokud jste starší šedesáti let, pak zvedněte tři prsty. Dva, je-li vám přes padesát, a jeden, pokud přes čtyřicet let. Zvedněte jeden prst, pokud nejste fyzicky aktivní, nebo žádný, pokud vedete aktivní životní styl.
  • Zvedněte jeden prst, pokud má někdo ve vaší rodině diabetes. Zvedněte jeden prst, pokud máte vysoký krevní tlak. Tři prsty, pokud máte nadváhu, jeden prst, pokud máte normální tělesnou hmotnost.
  • Máte-li na konci tohoto testu zvednutých pět či více prstů, pak je šance, že máte náběh na diabetes, případně jste již pozitivní. Neponechejte to proto náhodě a raději navštivte lékaře, který vám provede potřebné laboratorní testy.

Zdroj: Příznaky cukrovky u žen


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP