Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ČEKANKA


Oligofruktóza je tradiční prebiotikum, které pomáhá snižovat váhu a energetický příjem u obézních osob beze změny životního stylu a stravování. Tento jev se vysvětluje snížením příjmu energie, který způsobí právě oligofruktóza, neboť ovlivňuje postpradiální krevní glukózu a uvolňování inzulinu.

Zdroj: článek Oligofruktóza

Negativní emoce

Zhoršující se stav jater a sleziny vede ke vzniku negativních emocí. Játra jsou místem, kde se ukládá hněv a frustrace, proto je důležité, aby se člověk při léčbě zaměřil na transformaci hněvu na radost. Existuje mnoho důvodů vzteku. V tomto případě naštěstí existují i rostliny, které proti napětí a rozčilení pomáhají, například řepík lékařský, buk, čekanka a víno.

Ve slezině se ukládá zášť a hořkost. Slezina je spjata s lymfatickým systémem. Při léčbě sleziny se musíte zaměřit i na odstranění zášti a hořkosti. Velmi vhodné jsou k tomu květinové esence. Nejideálnějším řešením je čekanka, která je určena k léčbě průduškových problémů.

Zdroj: článek Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy v podobě šťávy je povoleno. Ovšem kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, se může pouze v nepatrném množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny vůbec. Nejdůležitější však je přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: článek Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Potraviny, které obsahují vápník

Mezi potraviny, které obsahují vápník, patří mléko a mléčné výrobky, fazole, ořech - zejména mandle a pistácie, také kostnaté ryby jako sardinky a určitě také listová zelenina. Listová zelenina, která obsahuje vápník je kapusta, čekanka a čínské zelí. Některé potraviny, jako je pomerančový džus a sójové mléko, můžou být obohaceny o vápník.

Zdroj: článek Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Můžu rajčata, když užívám Warfarin

Rajčata, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), okurky, papriky, cukety, brambory, houby, listovou zeleninu lze jíst denně v malém množství. Vojtěška, kapusta, pampeliška, čekanka, rukola či polníček nejsou povoleny.

Pokud jde o rajčata, smíte je jíst, ale jen v malém množství v gramážích doporučených lékařem nebo zdravotní sestrou (obvykle podle výsledků INR hodnot Quickova testu).

Zdroj: článek Warfarin a rajčata

Žlučníkové bylinky

Čekanka: podporuje tvorbu žluči a její vylučování, má i pročišťující účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Mochna nátržník: napomáhá vstřebávání tuků, snižuje hladinu cukru v krvi a působí též proti křečím žlučovodů a tlustého střeva.

Řepík: podporuje peristaltiku žlučových kamenů, navíc je též protizánětlivý a příznivě působí na krevní oběh.

Truskavec: napomáhá odstraňovat žlučníkový písek a předcházet tak tvorbě žlučníkových kamenů, pročišťuje žlučovody a má blahodárný vliv na celé žlučové ústrojí.

Zdroj: článek Problémy se žlučníkem

Potraviny s vitamínem K

Vitamín K představuje nezbytný vitamín. Je potřebný pro modifikaci proteinů a srážení krve. Nedávné studie naznačují, že vitamín K může hrát roli při léčbě osteoporózy a Alzheimerovy choroby. Dostatečné zvýšení hladin vitamínu K přispívá k ochraně proti rakovině a srdečnímu onemocnění.

Zde jsou potraviny bohaté na vitamín K:

  • byliny – tymián, čerstvá petrželka, sušený koriandr, majoránka, oregano a čerstvá bazalka;
  • tmavá listová zelenina – pampeliška zelená, kapusta, řeřicha, špenát, listy tuřínu, hořčice, řepné listy, mangold, brokolice, čekanka, hlávkový salát, chlorela, špirulina a mladý ječmen;
  • jarní cibulka;
  • růžičková kapusta;
  • chilli, kari, paprika;
  • zelí;
  • okurka;
  • sušené švestky.

Zdroj: článek Zvápenatělé tepny

Denní dávka vitaminu K

Doporučená denní dávka vitaminu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg. Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného Warfarinem může vážně ohrozit.

Potraviny s obsahem vitaminu K:

  • listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát)
  • vojtěška
  • špenát
  • květák
  • čekanka
  • listy pampelišky
  • rukola
  • polníček
  • petrželová nať
  • kopr
  • řeřicha
  • kysané zelí
  • zelený čaj
  • bylinné čaje
  • luštěniny
  • játra
  • drůbež
  • telecí maso
Zásady stravování:
  • Mít stálý příjem vitaminu K.
  • Každý den sníst přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitaminu K.
Výběr potravin:
  • Maso vepřové a ryby – nízký obsah vitaminu K – lze konzumovat dle zásad správné výživy.
  • Drůbež, hovězí a telecí maso – obsah vitaminu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa.
  • Játra – nejsou povolena.
  • Mléko a mléčné výrobky – lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitaminu K).
  • Vejce – bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.
  • Tuky – řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé množství vitaminu K.
  • Olivový a sójový olej – používat pouze v nepatrném množství.
  • Vitaminové doplňky s výtažky jinanu dvoulaločného, se zeleným čajem a vitaminem K – nejsou povoleny.
  • Ovoce – povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina – lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.
  • Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp – nejsou povoleny.
  • Obiloviny –bez omezení.
  • U luštěnin – nutné dodržovat pravidelné množství.
  • Bylinné čaje – pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen.
  • Ovocné čaje, černý čaj – lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.
  • Na alkohol POZOR! – je povoleno pít 1 drink denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu hrozí riziko nebezpečného krvácení!
  • Všechny druhy koření jsou povoleny – vysoký obsah vitaminu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Zdroj: článek Warfarin a vitamín K

Citrusový salát s uzenými kachními prsy

Ingredience: 4 kachní prsa, 1 pomeranč, čekanka, sůl, mletý pepř, 1 bílý grep, 1 červený grep, šťáva z citronu, šťáva z pomeranče, med, olivový olej

Ingredience na omáčku: 2 dl bílého vína, česnek, sója, 1 lžíce másla, šťáva z pomeranče, med

Technologický postup: Kachní prsa nařízneme na mřížku, ochutíme solí, pepřem a na suché pánvi opečeme kůží dolů dozlatova. Poté otočíme – na 30 sekund necháme zatáhnout. Dno hrnce vysteleme alobalem, na který vysypeme piliny, a přiložíme další alobal, který na několika místech propíchneme. Lehce zahřejeme pod poklicí. Jakmile se piliny rozvoní, můžeme vkládat maso. Kachní prso takto udíme po dobu cca 10 minut. Po této „operaci“ prsa přendáme na pekáček, který dáme do trouby předehřáté na 190 °C, a to na cca 10–15 minut dle velikosti masa. Na citrusový salát použijeme pomeranč, bílý grep a červený grep. To aby salát hrál dokonale barvami. Citrusové plody oloupeme a poté dáme do misky vyfiletovat. K tomu všemu přidáme ještě čekanku. Jako zálivka použijeme šťávu z citronu a pomeranče doplněnou medem, olivovým olejem, solí a pepřem. Omáčku na přeliv prsou připravíme z 2 dl bílého vína společně s prolisovaným česnekem, necháme zredukovat, přidáme sóju, lžíci másla, šťávu z pomeranče a med.

Zdroj: článek Marináda na uzení drůbeže

Dieta při Warfarinu

Výživa a dieta mohou ovlivnit léčbu Warfarinem. Proto je důležité, abyste během léčby udržovali své vitaminové doplňky a příjem potravy stabilní. Například zvýšení hladiny vitaminu K v těle může podpořit srážení krve a snížit účinnost Warfarinu. I když není třeba se vyhýbat produktům, které obsahují vitamín K, měli byste udržovat konzistentní úroveň spotřeby těchto produktů.

Mezi potraviny bohaté na vitamín K patří:

  • hovězí játra,
  • brokolice,
  • růžičková kapusta,
  • zelí,
  • čekanka,
  • kapusta,
  • salát,
  • brukev,
  • petržel,
  • sójové boby,
  • špenát,
  • mangold,
  • tuřín,
  • řeřicha a další zelená listová zelenina.

Střední až vysoké hladiny vitamínu K se nacházejí také v dalších potravinách:

  • chřest,
  • avokádo,
  • okurka,
  • zelený hrášek,
  • zelený čaj,
  • řepkový olej,
  • margarín,
  • majonéza,
  • olivový olej,
  • sójový olej.

Nicméně i potraviny, které obsahují málo vitamínu K, mohou občas ovlivnit účinek Warfarinu. Existují zprávy o pacientech, kteří zaznamenali krvácivé komplikace a zvýšili INR nebo dobu krvácení po konzumaci těchto potravin:

  • velkého množství brusinkové šťávy,
  • manga,
  • grapefruitu,
  • grapefruitové šťávy,
  • extraktu z grapefruitových jadérek,
  • šťávy z granátového jablka.
Opět platí, že se těmto potravinám nemusíte úplně vyhýbat, ale může být vhodnější omezit jejich konzumaci, nebo alespoň zachovat stejné množství v týdenním souhrnu.

Zdroj: článek Warfarin a ryby

Hořko v ústech po jídle

Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.

Zdroj: článek Hořko v ústech

Vhodné potraviny

Maso

Vepřové maso a ryby konzumujte dle zásad správné výživy. U drůbeže, hovězího a telecího masa pozor, obsah vitamínu K záleží totiž na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se tedy raději malý příjem tohoto masa.

Mléko a mléčné výrobky

Lze je konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K.

Vejce

Bílky je možné konzumovat bez omezení, žloutky pouze 1 kus denně.

Tuky

Řepkový, slunečnicový olej a máslo obsahují jen malé množství vitamínu K, ale olivový a sójový olej je nutné používat pouze v nepatrném množství.

Potravinové doplňky

Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.

Ovoce

Ovoce je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.

Zelenina

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, to vše lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.

Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.

Obiloviny

Bez omezení.

Luštěniny

Dodržovat příjem pravidelného množství luštěnin.

Nápoje

Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.

Alkohol

Je povoleno pít 1 nápoj denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu hrozí riziko nebezpečného krvácení!

Koření

Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Zdroj: článek Jídelníček při užívání Warfarinu

Potraviny snižující hladinu cholesterolu

  1. Čekanka patří k nejúčinnějším bylinkám, jelikož působí léčivě na mnoho civilizačních chorob. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla dříve, než se stihnou uložit. Čekanka představuje i výbornou prevenci rakoviny tlustého střeva. Dále zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle, stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky a působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.
  2. Borůvky jsou výborné ovoce, také však pomáhají snižovat množství cholesterolu a cukru v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se borůvky řadí k nejhodnotnějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak borůvky naše, tak borůvky kanadské. Podobné účinky mají i brusinky. Pakliže chcete z borůvek získat maximum, zamrazte je.
  3. Cibule je tradiční zelenina, jež obsahuje mnoho cenných látek. V kuchyni je opravdu nedocenitelná, stejně jako při snižování cholesterolu. Cibulový nápoj: Šťávu z 300 gramů cibule smícháme s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer si pak dopřejeme jednu skleničku tohoto nápoje.
  4. Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Kromě jiného dokáže snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže zvýšit hladinu testosteronu u mužů a estrogenu u žen. Kotvičník není vhodný pro těhotné nebo kojící ženy a pro děti. Tinktura z kotvičníku: Hrst sušeného nebo čerstvého kotvičníku dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem, nejlépe šedesátiprocentním. Necháme stát na tmavém místě při pokojové teplotě 14 dní. Každý den protřepeme. Poté přecedíme a můžeme začít užívat v množství 2–4 kávové lžičky denně.
  5. Lněné semínko představuje jednak skvělou zdravou svačinku, jednak zdroj tělu prospěšných látek, především kyseliny linolenové, jež pomáhá odstraňovat cholesterolové usazeniny z cév. Lněná semínka můžete „zobat“ mezi jídly nebo si z nich udělat nápoj. Nápoj z lněného semínka: 2 polévkové lžíce lněného semínka zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme stát hodinu a půl. Poté vypijeme.
  6. Česnek lze opravdu považovat za všelék. Co se týče cholesterolu, česnek dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu, zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a zlepšit stav cév. Jako prevence by se měly jíst 1–2 stroužky denně, přičemž česnek je třeba prolisovat, podrtit nebo pořádně rozkousat, aby se účinné látky náležitě uvolnily do těla. Existují i potravinové doplňky s česnekovým výtažkem, ty však zdaleka nedosahují síly čerstvého česneku.
  7. Pohanka má úžasný vliv na cévy a krevní oběh. Obsahuje rutin neboli vitamín P (účinný například při křečových žilách), další vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny i mastné kyseliny. A právě mastné kyseliny mají v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Pohanková kaše: 70 gramů pohanky lámanky zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 8 minut bez míchání (pozor na vzkypění), poté promícháme a ještě chvíli povaříme. Přidáme 20 gramů sušeného sójového nápoje, pokrájené datle, špetku skořice a dosladíme javorovým sirupem.
  8. Přeslička rolní obsahuje křemík, který se podílí na zlepšování stavu nehtů, pokožky a vlasů. Křemík také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na krevní oběh. Přeslička bývá součástí čajů snižujících cholesterol, ale koupíme ji i ve formě extraktu nebo kapek. Nevhodná je v těhotenství nebo ve vysokých dávkách. Čaj z přesličky: 1 lžičku přesličkové natě vaříme 5 minut ve čtvrtlitru vody. Pak necháme louhovat 15 minut a scedíme. Čaj má hořkou chuť, proto je dobré po jeho konzumaci vypít i sklenici vody.
  9. Pýr bývá považován za obtížný plevel, přitom se však jedná o léčivou rostlinu. Sbírá se jeho kořen a oddenek. Pomáhá při detoxikaci (odplavuje usazeniny a toxiny z těla), čistí ledviny a močové cesty. Nás však zajímá látka inositol, jež se v pýru nachází, protože právě ona pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Odvar z pýru: 2 lžičky sušeného pýru zalijeme čtvrtlitrem studené vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Slijeme a několikrát denně popíjíme. Odvar z pýru by se měl užívat pravidelně a dlouhodoběji.
  10. Psyllium je přírodní rozpustná vláknina, která se získává z jitrocele indického. Psyllium pomáhá doplnit denní potřebu vlákniny, je výborné i při redukčních dietách a taktéž pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Psyllium lze přidat do jídla i pití. Nemá žádnou chuť, proto není problém s jeho konzumací.

Zdroj: článek Přírodní léčba cholesterolu

V čem je obsažena

Inulin obsažený v potravinách je syntetizován na oligofruktózu. Inulin je jemný bílý prášek, chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou, takže lidský organismus ho neumí využít. Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Enzymová hydrolýza inulinu přirozenými endoglykosidázami rostlin, takzvanou inulasou neboli β-1,2-fruktan fruktanohydrolázou, poskytuje oligofruktany.

Oligofruktóza je obsažena v níže uvedených potravinách.

Topinambur

Topinambur se především pěstuje pro využití hlíz jako suroviny na výrobu fruktózového sirobu. Kvůli příznivému poměru fruktózy a glukózy po hydrolýze inulinu se doporučuje zpracovávat hlízy od října do prosince. Chuť syrových hlíz je nevýrazná. Po přechodu prvních mrazíků se chuť dotváří a hlíza se stává specificky nasládlou. Syrové hlízy se využívají jako součást zeleninových salátů, lze je používat do polévek a dušených jídel. Hlízy se například mohou nastrouhané přidat v podílu cca 10 % ke strouhaným bramborům při přípravě bramboráků nebo brynzových halušek. Sušené plátky lze přidávat do přesnídávkových směsí se zvýšeným obsahem vlákniny nebo do výrobků typu müsli. Dále je možné topinambury využít na výrobu dřeně, která se používá v pekařství a cukrářství.

Zde můžete vidět cenu topinamburu.

Čekanka

Čekanka obecná je vytrvalá bylina s přímou lodyhou dosahující výšky až 120 cm, tuhou, obvykle větvenou, lysou nebo krátce štětinatě chlupatou. Přízemní listy tvoří růžici kracovitě peřenoklaných zubatých listů, lodyžní lístky jsou podlouhle kopinaté a slabě zubaté. Úbory mají 3 až 4 cm v průměru a jsou barvy modré, vzácněji růžové až bílé. Květní úbory mají jazykovitý tvar. Květy čekanky byly v minulosti přirovnávány ke smutným očím dívky, která očekává návrat milého z vojny. Odtud také zřejmě vznikl český název rostliny. Kořen je válcovitě vřetenovitý, tuhý, jindy řepovitě ztlustlý a dužnatý. Plody jsou obvejcovité nažky bez chmýru s korunkou štětinek na horním konci. Pro pěstování čekanky se doporučují půdy výhřevnější s dobrou zásobou živin, ne však půdy těžké a kamenité. V těžké půdě se kořen při sklizni láme, protože je křehký. V zemi tak zůstává 15–20 % hmoty kořene, a to má dva negativní důsledky. Kořen roní šťávu, což jednak zhoršuje jeho technologickou jakost a jednak ulomené kousky kořene obrážejí a zaplevelují pozemek v příštím roce. Čekanka je nenáročná na předplodinu. Optimální jsou obiloviny a brambory, ale není vhodné sít čekanku po kukuřici, slunečnici, hořčici a řepce. Výsev se doporučuje na konci dubna, kdy teplota půdy dosahuje asi 10 °C. Rostlina je citlivá na mrazíky. Výsevová vzdálenost se doporučuje 60–80 mm s následným jednocením do hloubky 5–10 mm. Vzdálenost mezi řádky pak 450 mm. Vzhledem k pomalému počátečnímu vývoji čekanky, citlivosti na půdní škraloup a nedostatečnému sortimentu účinných herbicidů během vegetace se doporučuje minimálně dvakrát plečkovat. Optimální doba sklizně by měla být daná maximální výtěžností inulinu, obvykle se doporučuje druhá polovina října. Čekanka se používá hlavně na výrobu cikorky.

Zde můžete vidět cenu čekanky.

Černý kořen

Černý kořen, botanicky správně hadí mord španělský, pochází ze Středozemí. Až v 16. století vznikly v jižní Evropě první prošlechtěné formy. Dnes je pěstování této rostliny rozšířeno zejména na jihu Ruska, v Itálii, ve Švýcarsku a v Německu. Také u nás má poměrně dlouhou tradici, i když omezený rozsah pěstování. Jedná se o rostlinu vytrvalou a mrazuvzdornou. V prvním roce vytváří růžici celokrajných, dlouze kopinatých tuhých listů. Kořen je válcovitý, štíhlý, asi 40 cm dlouhý, který v podmínkách dostatečně hluboké půdy nevětví. Povrch kořene má popelavě hnědočernou barvu, dužina je čistě bílá, s vynikající jemnou mandlovou chutí. Druhým rokem a v dalších letech vytvoří rostlina metr vysoký rozvětvený stonek se žlutými květními úbory příjemné čokoládové vůně. Černý kořen lze konzumovat syrový, kdy jej oškrábeme a očištěný vložíme do okyselené vody, aby nezhnědl. Syrový kořen se používá nejčastěji do salátů, pomazánek, nákypů a předkrmů. Častěji se však zpracovává vařením, v tomto případě se jen očistí a loupe se až po 25 minutách vaření ve vodě se solí a citronem. Používá se do polévek a omáček. Může se také smažit jako řízky nebo v těstíčku, přidávat k pečenému masu a zapékat s jinou zeleninou. Lze jej také nakládat do sladkokyselého nálevu.

Zde můžete vidět cenu černého kořene.

Artyčok

Artyčok pochází ze severní Afriky a do jižní Evropy, kde se dnes zejména pěstuje, se dostal pravděpodobně prostřednictvím Arabů již v 8. století. Artyčoky mají rozvětvenou lodyhu, až 180 cm vysokou. Na konci květních stonků mají mohutné dekorativní úbory modrofialových květů, kvetoucích v červenci a srpnu. Artyčoky vyžadují hlubokou lehčí humózní půdu s vysokým obsahem živin, slunné a teplé stanoviště. Pěstují se ze sadby nebo dělením oddenku. Sadba se může vypěstovat výsevem semen v únoru nebo březnu. Dobře vyvinuté, ještě nerozvinuté květní úbory se sklízejí od června. Zákrovní listy mohou být tmavozelené. Na zimu k rostlinám je dobré přihrnout půdu, odstřihnout květy i listy těsně u povrchu a přikrýt artyčoky slámou nebo chvojím. Mohou se také vykopat i s kořeny a uložit na zimu do sklepa, pařeniště nebo fóliovníku. Artyčoky jsou oblíbenou pochutinovou zeleninou v zemích kolem Středozemního moře. Používají se části květních úborů, konkrétně dužnaté zákrovní listeny a květní lůžka. Očištěné se upravují různým způsobem, ponejvíce jako salát s octem, citronem nebo olejem. Výborně chutnají i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.

Zde můžete vidět cenu artyčoku.

Zdroj: článek Oligofruktóza

Co má nízký obsah purinů

NEJNIŽŠÍ PURINY = 100 mg na 100 g

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • mandle, sladké 37; 15,7
  • jablko 14; 60,1
  • meruňka 73; 71,6
  • artyčok 78; 834,6
  • chřest 23; 310,9
  • lilek 21; 290
  • avokádo 19; 20,9
  • bambusové výhonky 29; 402,1
  • banán 57; 152,4
  • ječmen bez slupky, celé zrno 96; 71,1
  • fazolové klíčky, sója 80; 378,3
  • fazole, francouzské (fazole, haricot) 37; 266,9
  • fazole, sušené 45; 39,4
  • hovězí maso, konzervované 57; 96,5
  • pivo, bez alkoholu 8.1; 75,4
  • pivo, plzeňské pivo 13; 75,2
  • pivo, světlé, lehké 14; 86
  • červená řepa 19; 108,5
  • borůvky 22; 143,7
  • telecí mozek 92; 203,1
  • pšeničný chléb nebo bílý chléb 14; 13,9
  • brokolice 81; 691,6
  • růžičková kapusta 69; 456
  • zelí červené 32; 350,2
  • kadeřávek 37; 342,6
  • zelí bílé 22; 210,3
  • mrkev 17; 155,9
  • květák 51; 537,9
  • náhrada kaviáru 18; 37,8
  • celer 30; 390,6
  • sýr, brie 7.1; 5
  • sýr, sýr cheddar/cheshire, obsah tuku 50 % 6; 4,3
  • sýr, chata 9,4; 22
  • sýr, eidam, obsah tuku 30 % v sušině 7,1; 6,8
  • sýr, eidam, 40% obsah tuku v sušině 7,1; 5,4
  • sýr, eidam, obsah tuku 45 % v sušině 7,1; 4,8
  • sýr, limburger, 20% obsahu tuku v sušině 32; 41,7
  • třešeň morello 17; 75,5
  • třešeň sladká 7,1; 64,2
  • čekanka 12; 171,8
  • čínské zelí 21; 412,4
  • pažitka 67; 581,2
  • kakaový prášek, částečně odstraněný olej 71; 49,7
  • kukuřice sladká 52; 140,9
  • raci 60; 220,3
  • řeřicha 28; 200,8
  • křupavý chléb 60; 44,9
  • houby lišky 17; 114,2
  • brazilské ořechy 23; 8,3
  • lískové ořechy 37; 13,9
  • arašídy 79; 33,8
  • oves, celé zrno bez plev 94; 63,6
  • olivový, zelený, marinovaný 29; 51,1
  • cibule 13; 112,4
  • pomeranč 19; 105,9
  • hovězí mozek 75; 140,7
  • ústřice 90; 322,6
  • hlíva ústřičná 50; 1054,6
  • petržel, list 57; 266,2
  • vaječné těstoviny – nudle, makarony, špagety 40; 26,6
  • zelený hrách, lusk a semeno 84; 245,7
  • hrách – semeno, suché 95; 82,7
  • broskev 21; 119,6
  • hruška 12; 51,5
  • paprika zelená 55; 681
  • vepřový mozek 83; 161,71
  • ananas 19; 81,4
  • platýs velký 93; 257,6
  • švestky 24; 116,8
  • švestky sušené 64; 67,9
  • brambory 16; 53,6
  • brambory vařené ve slupce 18; 60,3
  • pudink kakaový 55; 42,8
  • dýně 44; 422
  • kdoule 30; 185
  • ředkvičky 15; 234,3
  • ředkev 13; 210,6
  • maliny 18; 126,3
  • rebarbora 12; 212,6
  • rohlík chlebový 21; 18,2
  • žito, celé zrno 51; 63
  • kysané zelí, odkapané 16; 224,7
  • klobása „bierschincken“ 85; 117,3
  • klobása „fleischwurst“ 78; 66,8
  • mortadella 96; 67,4
  • klobása „munich weisswurst“ 73; 65,7
  • klobása vídeňská 78; 65,7
  • párky z telecího masa 91; 81,5
  • klobásy mettwurst 74; 45,9
  • sezamové semeno, orientální, suché 62; 26,5
  • špenát 57; 844,7
  • letní tykev 24; 296,2
  • jahody 21; 156,8
  • lín 80; 243,8
  • tofu 68; 196,4
  • rajčata 11; 145,7
  • ořechy 25; 9,1
  • pšenice, celé zrno 51; 39,4
  • jogurt, min. obsah tuku 3,5 % 8,1; 27,7

Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


částice
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
celostni medicina
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
nové příběhy

Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Cempírek

Existuje tak zvaný fenomén úsvitu, což je ranní vzestup hladiny cukru v krvi, u lidí s cukrovkou. Fenomén úsvitu vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina tohoto fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Vysoká hladina ranního cukru v krvi může být způsobena:
- Nedostatkem inzulínu předchozí noc.
- Neužila jste správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc.
- Jedla jste před spaním jídlo se sacharidy.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým diabetologem. Váš lékař může navrhnout, abyste si průběžně kontrolovala hladinu cukru v krvi během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou lékaři potvrdit, zda máte pouhý fenomén úsvitu nebo zda může existovat jiný důvod vysoké ranní hladiny cukru v krvi.
Co můžete udělat pro snížení ranního cukru v krvi?
- Vyhněte se sacharidům před spaním.
- Přejděte na jiný lék na cukrovku.
- Změňte čas, kdy užíváte léky nebo inzulin, z večeře až na večer před spaním.
- Použijte inzulinovou pumpu, abyste dostala další inzulin během časných ranních hodin.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Wafarin a meloun

Cempírek

Banány i meloun mají velmi nízký obsah vitamínu K a proto není třeba se zabývat snědeným množstvím pokud užíváte Warfarin.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Neuropatie nohou

Cempírek

Ukrutná bolest palce po úrazu může souviset se změnami na kloubu. Jinými slovy, kloub dostal při nalomení takovou šlehu, že má na sobě šrám a ten dře kost o kost. A to bolí. Ovšem bude třeba toto potvrdit pomocí vyšetření na magnetické rezonanci. Určitě byste měla zůstat v kontaktu se svým ortopedem, který může vypsat žádanku na vyšetření MR. Podle výsledků je pak možná jednoduchá operace kloubu a následné vymizení bolesti.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Cempírek

Optimální hodnota glukózy v krvi je do 6 mmol/l. Vy máte moc. Zkuste si vybavit, jak to řešil tatínek, aby udržel cukrovku na uzdě. Také si o tom popovídejte se svým diabetologem, aby mohl přizpůsobit léčbu. Z vlastních prostředků můžete zařadit čaj z čerstvého kořene zázvoru popíjený během dne. Dodržujte těchto několik bodů pro lepší zvládnutí života s cukrovkou:
- Sledování glukózy v krvi;
- Jíst zdravou stravu;
- Každodenní fyzické cvičení;
- Dodržování léčebného režimu;
- Pravidelné a včasné užívání léků;
- Omezení rizikového chování;
Jako poslední bych rád zmínil, že je k dispozici prověřená lázeňská léčba s cílem maximálně zmírnit projevy diabetes mellitus (cukrovky) a současně oddálit jakékoliv potíže spojené s tímto onemocněním. Výborné v tomto ohledu jsou Františkovy Lázně. Prostřednictvím svého praktického lékaře o ně můžete požádat a pojišťovna pak uhradí určitou část nákladů lázeňského pobytu.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

anna polgárová

Mám ráno nalačno glykémiu 16. V noci som nič nejedla.
Môže to súvisieť s mierne stukovatenou pečeňou ?
Poraďte prosím prírodné produkty na zlepšenie stavu.
Ďakujem.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Wafarin a meloun

Slava

Wafarin a meloun a banany Děkuji.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Hodnota glykémie 6,3

Bronislava Flajšhansová

Dobrý den,
to myslíte vážně? 7 x za den si měřit glykémii? To znamená,7x denně se píchnout do prstu? Když beru léky na ředění krve? Pokud nemáte hodnoty nad 7,jiná možnost měření než glukometrem nemáte.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kiwi a cukrovka

Cempírek

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kiwi a cukrovka

Agata Polcarová

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rivotril - rakovina

Cempírek

Karcinogenita benzodiazepinů je stále nejasná. Zabývala se tím jedna studie z roku 2015, která zjistila, že právě klonazepam (Rivotril) byl spojen s nejvyšším rizikem rakoviny, přičemž nejvíce byl rakovinou postižen mozek. Méně pak se vyskytovaly kolorektální karcinomy a rakovina plic. Studie také zjistila, že ze všech benzodiazepinů má nejnižší vliv na vznik rakoviny diazepam, chlordiazepoxid, medazepam, nitrazepam a oxazepam, což by mohly být bezpečnější varianty pro dlouhodobé užívání.
Studie je k dispozici v digitální podobě zde: https://www.ncbi.nlm.nih.go…

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Rivotril - rakovina

Viola Ryšavá

Dobrý den, již několik let nespím, z paní doktorkou jsme zkoušely troje prašky na spaní a do měsíce jsem jich za noc brala i 5, tak jsem skončila na 2x2mg Rivotrilu na spaní a docela mi pomáhá. Budu ho prý brát doživotně. Dočetla jsem se že benzodiazepany mohou způsobit rakovinu, je to možné ?
Děkuji za odpověd zdraví Ryšavá

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zvýšený cukr v krvi

Cempírek

Některé studie naznačují, že pití kávy – ať už kofeinové nebo bezkofeinové – může ve skutečnosti snížit riziko vzniku diabetu 2.
Pokud ale již cukrovku máte, vliv kofeinu na působení inzulínu může být spojen s vyšší nebo nižší hladinou cukru v krvi. U některých lidí s cukrovkou může tento účinek způsobit asi 200 miligramů kofeinu – nebo ekvivalent jednoho až dvou čtvrtlitrových hrnků čisté uvařené kávy.
Kofein působí na každého člověka jinak. Pokud máte cukrovku nebo se vám nedaří kontrolovat hladinu cukru v krvi, může být přínosem omezení množství kofeinu ve vaší stravě.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zvýšený cukr v krvi

Miluše

Piju dvakrát denně neslazenou překapávanou kávu - ráno a po obědě. Nevadí to?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Hodnoty glykémie

Glenn

Jaka byla ta hodnota a jakych jednotkach mmol/L ? a bylo to na lacno nebo po jidle ?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Neuritogen zkušenosti

Cempírek

Výrobce doplňku stravy Neuritogen udává, že se má užívat před jídlem. Pro správnou funkčnost každého léku je třeba dodržovat pokyny obdržené společně s ním.

Pro léky, které se mají užívat před jídlem obecně platí následující:

Některé léky je potřeba užívat před jídlem nebo na lačný žaludek. Je to proto, že jídlo a některé nápoje mohou ovlivnit účinek těchto léků.

Například užívání některých léků současně s jídlem může zabránit tomu, aby váš žaludek a střeva absorbovaly lék, což snižuje jeho účinnost.

Alternativně mohou některé potraviny interagovat s vaším lékem, a to buď zvýšením nebo snížením množství léku v krvi na potenciálně nebezpečnou úroveň, nebo na hladiny, které jsou příliš nízké na to, aby byly účinné.

Obecně platí, že léky, které se mají užívat před jídlem, by se měly užívat asi hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po jídle.

nedodržení těchto pokynů ve ojedinělých případech pravděpodobně neuškodí, ale pravidelné užívání těchto léků s jídlem může znamenat, že nebudou fungovat.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo čtrnáct.