Jaterní dieta se zavádí u lidí, kteří trpí chronickými chorobami jater. Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater, přičemž jejím hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin. Dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě a je sestavená přibližně podle stejných zásad jako dieta žlučníková s omezením tuku.
Zelenina jako papriky, rajčata, okurky, ředkvičky, brokolice, cibule, cuketa, česnek, tudíž v podstatě skoro veškerá naše zelenina, má nízkou energetickou hodnotu, a proto ji směle zařaďte při redukci do svého jídelníčku. Například paprika a okurka mají jen minimum kalorií.
Ve svém příspěvku ŽELATINA AGAR AGAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kecka.
Nevíte náhodou někdo, kolik jsou tři sáčky želatiny agar gramů? A taky by mě zajímalo, jestli je tato želatina vhodná také pro přípravu pleťových krémů? Co to dělá s pletí? Bylo by možné tím nahradit včelý vosk?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé AgarAgar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici.
Ve svém příspěvku AGAR AGAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.
Já kupuju želatinu z agaru normálně v Albertu. Vypadá to jako pitlíček s kypřícím práškem. Tady je vidět v jakém provedení se dá koupit na internetu želatina z agaru a i kolik stojí: http://www.zbozi.cz/?q=%C5%…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Kofeinový nebo také kávový zábal není žádný zázrak. Je to extrakt z kávových zrnek, která mimo barviva, vůně a dalších látek také obsahuje veliké množství rychlého kofeinu. Jenže představte si jak byste se asi opatlávali kávovou sedlinou nebo kávovým lógrem, to totiž všude padá, nebo když je to řídké, tak to nemá účinnost a ten bordel od mleté a mokré kávy všude kolem. Vtip našeho receptu spočívá právě ve vychytávce, kterou se kávová sedlina stuží a lépe se vám tak nanese na tělo bez bordelu a bez vztekání.
Pro přípravu půl litru kofeinového zábalu budete potřebovat:
pytlíček AgarAgar - přírodní želatina
50 gramů umletá levná káva
200 a 300 ml vody
špetka soli
potravinářská fólie
Postup výroby kávového zábalu Nejprve připravíme želatinu. Z AgarAgar pytlíčku odebereme jednu kávovou lžičku prášku. Tuto jednu čajovou lžičku agaru necháme rozpouštět 10 minut v 300 ml vlažné vody. Pak přidáme špetku soli a vše to vaříme 10 až 20 minut, podle návodu na pytlíčku od AgarAgar. Po uvaření to necháme zchladnout asi na 40*C, tím to i pěkně zhoustne. Pro přípravu extraktu z kávy nasypte do kastrólku mletou kávu a zalijte ji 200 ml vařící vody a míchejte. Mělo by se z toho udělat tmavé blátíčko s hnědou pěnou nahoře. Míchejte to až do zchladnutí také na 40*C. Nyní pomocí metličkového mixéru na nejnižší otáčky spojte želatinu s kávovým extraktem i včetně lógru – kávová sedlina, vše to pěkně smíchejte, až se vytvoří kompaktní emulze, podobná například hustému sprchovému gelu. Váš kofeinový zábal je hotov a připraven k aplikaci.
Náš kofeinový zábal, obohacený o AgarAgar prospěje tělu nejen v boji proti celulitidě, ale navíc ještě doplní do pokožky hodnotné minerály, jako je vápník, hořčík, draslík a sodík. Navíc při aplikaci kofeinové emulze dopřáváte své pokožce jemný a příjemný kávový peeling, který pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a omlazuje tak ošetřenou pokožku.
Hlavní účinky kofeinového zábalu
Kofeinový zábal podporuje spalování podkožního tuku a tím omezuje projevy celulitidy.
Kofeinový zábal podporuje funkci lymfatického systému.
Kofeinový zábal napomáhá úbytku na váze, je tedy prospěšný při hubnutí.
Kofeinový zábal také zlepšuje vzhled kůže.
Kofeinový zábal podporuje krevní oběh, čímž stimuluje odvod toxických látek a zplodin vzniklých látkovou výměnou pod povrchem kůže.
V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.
Píšete v návodu 3 sáčky želatiny AgarAgar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.
V naší poradně s názvem OBSAH PURINOV V AGARE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vybochova.
Dobry den, chcela by sa spytat" ne som si ista,ze by som mala dnu, ale bolia ma velmi kosti. hlavne rano/ mam zistenu osteoartrozu, tak to pripisujem tomu. Potrebujem konzumkvat vela kolagenu ci v prask. forme a le tatiez chcem schidnut a ze pri diete je dobre jest zelatinu agar-agar, len nevie ci matiez vela purinov. a tiez aky kolagen na stavbu chrupaviek je najlepsi podla vasich skusenosti. Lebo clovek uz nevie coje pravda a spravne.... dakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Agaragar patří mezi extrémně zásadité potraviny, které omezují vznik kyseliny močové. Konzumací želatiny agaragar se kompenzuje onemocnění hyperurikémie, lidově zvané dna. Společně s agarem patří mezi tyto zásadité potraviny i citrony, vodní meloun, kajenský pepř (Capsicum), sušené datle a fíky, kapusta, karengo, kořen kudzu, limety, mango, papája, petržel, hrozny bez semen (sladké), řeřicha a mořské řasy. U všech těchto potravin dochází při trávení k redukci kyseliny močové.
Co se týče ochrany chrupavky v kloubech, tak nejúčinnější jsou přípravky s obsahem síry (MSM), chodroitinu a glukosaminu. Kolagen je také prospěšný, ale hlavní jsou ty tři zmíněné.
Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem 80% konzumního lihu. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a alkoholu protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat želatinu agaragar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.
V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.
Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Špalda mouka je lépe stravitelnější nežli pšeničná mouka. Špalda má také nižší kalorický objem než klasická pšeničná mouka. Ve 100 gramech mouky ze špaldy je 331 kcal a ve 100 gramech mouky z pšenice je 368 kcal. Špalda je podobná pšenici a proto také jako pšenice i špalda obsahuje lepek, díky čemuž není vhodná pro lidi s diagnózou alergie na pšenici nebo pro lidi s celiakií. Existují lidé, kteří používají pouze pšenici špaldu, protože jim to pomáhá cítit se lépe tím, že netrpí nadýmáním a zlepšuje jim to trávení. Možná zjistíte, že špalda mouka je ideální i pro vás, protože ji budete moci lépe snášet.
Knäckebrot obsahuje 97 % celozrnné žitné mouky, žitnou mouku a sůl. Obsahuje lepek a také může obsahovat stopy sóji a sezamu. Nutriční hodnoty: ve 100 g výrobku je 1 345 kj energie, to je 317 kcal, 8,5 g bílkovin, 66,9 g sacharidů, 1,7 g tuku, 2,9 g cukru, 0,3 g nasycených mastných kyselin, 16,5 g vlákniny a 0,2 g sodíku.
Zeleninové rizoto má 1027,8 kJ, což je 245,64 kcal. Obsahuje zhruba 8,1 g bílkovin a 50,4 g sacharidů. Zeleninové rizoto tedy můžeme směle zařadit jako zdravý pokrm do vyváženého jídelníčku. Rýže a zelenina obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a také vlákninu. Jedná se o bezlepkový pokrm. Je vhodným pokrmem při různých dietách. S doplněním sýra nebo libového masa vás dostatečně zasytí.
Penne arrabiata je pokrm pocházející z Itálie, jsou to těstoviny v pálivé rajčatovo-česnekové omáčce. Pokrm se připravuje z těstovin penne, čerstvých rajčat, bylinek, cibule, česneku, olivového oleje, chilli, pepře a soli.
Obvyklý obsah kalorií penne arrabiata
Jedna porce pokrmu penne arrabiata o hmotnosti 380 g má výživovou hodnotu 1754 kJ, tedy 419 kcal, a obsahuje 45 g sacharidů, 19 g tuků, z toho 4 g nasycených mastných kyselin, a téměř 7 g vlákniny.
Pohanka obsahuje různé fytochemikálie, mezi které patří rutin, třísloviny, katechin-7-O-glukosid v krupicích a fagopyriny, které se nacházejí především v děložních listech rostliny pohanky. Pohanka nemá téměř žádné hladiny anorganického arsenu.
Aromatické sloučeniny
Salicylaldehyd (2-hydroxybenzaldehyd) byl identifikován jako charakteristická složka pohankového aroma;
2,5-dimethyl-4-hydroxy-3(2H)-furanon;
(E,E)-2,4-dekadienal;
fenylacetaldehyd;
2-methoxy-4-vinylfenol;
(E)-2-nonenal, k jeho vůni přispívá také dekanal a hexanal. Všechny mají hodnotu pachové aktivity vyšší než 50, ale aroma těchto látek v izolovaném stavu nepřipomíná pohanku.
Výživa
100 gramů suché pohanky poskytuje 1 440 kilojoulů (343 kcal) energetické energie nebo 380 kJ (92 kcal) vařené pohanky. 100 gramů pohanky je bohatým zdrojem bílkovin (20 % denní dávky, DV), dietní vlákniny, čtyř vitamínů B a několika dietních minerálů s obzvláště vysokým obsahem (47 až 65 % DV) niacinu, hořčíku, manganu a fosforu. Pohanka obsahuje 72 % sacharidů, včetně 10 % vlákniny, 3 % tuku, 13 % bílkovin a 10 % vody.
Nevíte náhodou někdo, kolik jsou tři sáčky želatiny agar gramů? A taky by mě zajímalo, jestli je tato želatina vhodná také pro přípravu pleťových krémů? Co to dělá s pletí? Bylo by možné tím nahradit včelý vosk?
Já kupuju želatinu z agaru normálně v Albertu. Vypadá to jako pitlíček s kypřícím práškem. Tady je vidět v jakém provedení se dá koupit na internetu želatina z agaru a i kolik stojí: http://www.zbozi.cz/?q=%C5%…
Píšete v návodu 3 sáčky želatiny AgarAgar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička
Agaragar patří mezi extrémně zásadité potraviny, které omezují vznik kyseliny močové. Konzumací želatiny agaragar se kompenzuje onemocnění hyperurikémie, lidově zvané dna. Společně s agarem patří mezi tyto zásadité potraviny i citrony, vodní meloun, kajenský pepř (Capsicum), sušené datle a fíky, kapusta, karengo, kořen kudzu, limety, mango, papája, petržel, hrozny bez semen (sladké), řeřicha a mořské řasy. U všech těchto potravin dochází při trávení k redukci kyseliny močové.
Co se týče ochrany chrupavky v kloubech, tak nejúčinnější jsou přípravky s obsahem síry (MSM), chodroitinu a glukosaminu. Kolagen je také prospěšný, ale hlavní jsou ty tři zmíněné.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agaragar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.
Dobry den, chcela by sa spytat" ne som si ista,ze by som mala dnu, ale bolia ma velmi kosti. hlavne rano/ mam zistenu osteoartrozu, tak to pripisujem tomu. Potrebujem konzumkvat vela kolagenu ci v prask. forme a le tatiez chcem schidnut a ze pri diete je dobre jest zelatinu agar-agar, len nevie ci matiez vela purinov. a tiez aky kolagen na stavbu chrupaviek je najlepsi podla vasich skusenosti. Lebo clovek uz nevie coje pravda a spravne.... dakujem.
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.
Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy
Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.
Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.
Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.
Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.