Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

ZVÝŠENÝ CUKR PŘÍZNAKY

OBSAH

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Příznaky těhotenského diabetu většinou nejsou žádné (kromě vysoké hladiny cukru v krvi), protože cukrovka se během těhotenství nestihne většinou rozběhnout natolik, aby pacientka nějaké příznaky pocítila. Časté močení a silný pocit žízně jsou příznaky klasické silné cukrovky a u gestačního diabetu se vyskytují jen ojediněle.

Všechny ženy, kterým je v těhotenství zjištěna zvýšená hladina cukru v krvi, by měly být odeslány do diabetologické poradny. U těhotenské cukrovky dobře kompenzované na dietě je možné sledování na běžné diabetologii, v případě potřeby další léčby (inzulin) je vhodné sledování na pracovišti zaměřeném na léčbu diabetu u těhotných.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Piju dvakrát denně neslazenou překapávanou kávu - ráno a po obědě. Nevadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé studie naznačují, že pití kávy – ať už kofeinové nebo bezkofeinové – může ve skutečnosti snížit riziko vzniku diabetu 2.
Pokud ale již cukrovku máte, vliv kofeinu na působení inzulínu může být spojen s vyšší nebo nižší hladinou cukru v krvi. U některých lidí s cukrovkou může tento účinek způsobit asi 200 miligramů kofeinu – nebo ekvivalent jednoho až dvou čtvrtlitrových hrnků čisté uvařené kávy.
Kofein působí na každého člověka jinak. Pokud máte cukrovku nebo se vám nedaří kontrolovat hladinu cukru v krvi, může být přínosem omezení množství kofeinu ve vaší stravě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšený cukr v krvi

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Při glykemii nad 17 mmol/l se nedoporučuje pohyb – cvičení, běhání. Je důležité zvýšit pitný režim a upravit inzulinový režim. Není dobré nechávat hodnoty glykemie dlouhodobě vyšší, neboť mají nepříznivý vliv na organismus.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Skalnikova.

Prosím jak si hlídat dlouhý cukr měřím si cukr ale dlouhý tam není dekuju

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Jaké příznakyzvýšený cukr v krvi

Typické projevy:

  • častý pocit žízně
  • zranění a rány se hojí mnohem déle
  • problémy se soustředěním
  • může se objevit rozostřené vidění
  • objevují se infekce, které mají tendence se vracet
  • bolestivý žaludek
  • častý pocit hladu
  • trvalý pocit sucha v ústech
  • rychlý nárůst na váze
  • pocit nadměrné únavy

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Pa ne Cempírek dnes jsem byla na předoperačním vyšetření, všechno všechny odběry OK.
Cukr 5,6 asi hraniční že
Dále mi ale sestra řekla že mám zvýšený jeden z jaterních testů ALT -- v pořádku
AST-- v pořádku,
Další mi řekla nějak GP. .....no a rozmezí je od
0,......až 1,15 no a já měla 1,30 operaci to prý neohrozí

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Jak snížit hladinu cukru v krvi před odběrem

Na diabetologii se průběžně sleduje takzvaný dlouhý cukr – správně glykovaný hemoglobin, který říká, jak na tom cukrovka byla celkově za poslední 3 měsíce. Tento stav není ovlivněn tím, co pacient jedl nebo dělal v posledních dnech před vyšetřením, dokonce se ani nemusí odebírat nalačno. Takže pacienti, kteří léčebný režim dodržují jen den před vyšetřením, jsou snadno odhaleni. A tak jsou tyto rychle fungující tipy opravdu k ničemu.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CUKR PO INTENZÍVNÍM SPORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Jsem diabetik 1. stupně už 11 let, a ted se mi nejak nedaří držet cukr při sportu.
V 17.00 cukr 5,2, opravdu jeden plátek toustového chleba (25 g) a cca 10 g gervais, od 17.30 do 18.30 polozávodní čtyřhra v bembajsu a v 19.00 cukr 17,9 !!!!
To nemohl být cukr z jídla, ale údajně játra začly produkovat cukr z svalů a tuků. Stalo se mi to víckrát, je k tomu nějaká rada? Najíst se před bembajsem a píchnout inzulín? Dík za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém se nazývá hyperglykemie s ketonurií (preexercice high glukose with ketones) a je u diabetiků 1. stupně běžný. Jde o akutní deficit inzulinu, kdy glykemie vystoupá nad 16 mmol/l. V tomto stavu byste již neměl cvičit/hrát a měl byste v klidu vyčkat kompenzace další dávkou inzulinu. Inzulín neaplikujte před cvičením. Taktéž byste měl s tímto problémem seznámit svého diabetologa. S ním pak můžete přesně naplánovat stravu a dávkování inzulínu ve dnech sportu a ve dnech volna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukr po intenzívním sportu

Co znamená hladina cukru v krvi 30

Tato hodnota je za hranicí únosnosti a člověk s takovými hodnotami by měl být v nemocnici pod odborným dohledem. Také je důležité dodržovat dietní a pitný režim.

Doporučení: Pijte především šťávu z grepů, čím více, tím lépe, ale ne „krabicovou variantu“ – to jsou jen kyseliny. Upřednostňujte vymačkané grepy, čaj z fazolových lusků, zelený čaj. Pijte tolik, kolik zvládnete.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.

Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Charakteristika cukru

Cukr je bílá krystalická látka, která je velmi dobře rozpustná ve vodě a má výrazně sladkou chuť. Po chemické stránce patří cukr mezi sacharidy. V lidské výživě mají největší význam cukrová třtina a cukrová řepa, které kryjí z 99 % celosvětovou výrobu cukru. Cukr zvyšuje chutnost, ale také energetickou hodnotu potravin.

Zdroj: Cukr

Škodlivost cukru

I když nesladíte, cukr se ukrývá v mnoha pochutinách, jako je sirup, sladké pečivo a limonády. Naše zdraví je tak vážně ohroženo. Cukr se podílí na spoustě závažných onemocnění a hlavně na civilizačních chorobách. Ve své podstatě se dá konzumace cukru přirovnat ke konzumaci drogy, ne nadarmo se cukru říká bílý jed.

Zdroj: Cukr

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vašíčková.

Dobrý den.Mám dlouhodobý cukr 4,1.Jedná se prosím o kompenzovanou cukrovku?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty dlouhého cukru by při dobrém životním stylu měly být maximálně 47mmol/mol. Jakákoli vyšší hodnota než 53 mmol/mol ukazuje na špatné stravovací návyky a pokud je číslo vyšší, tj. 80 mmol/mol a více, jde o velmi špatné výsledky.
Zeptejte se svého lékaře na výsledky laboratorních testů, abyste měla jasno v ukazatelých, které přinášejí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Druhy cukru

  • Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
  • Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
  • Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
  • Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
  • Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
  • Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.

Zdroj: Cukr

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Je mi 64 let a jsem důchodkyně.Beru warfarin 2 mg cca půl roku (dříve anopyrin) z důvodu arytmie a dělá mi velký problém strava.Jsem po infarktu (již 20 let),mám zvýšený cukr a cholesterol(beru na to prášky).Mám moc ráda zeleninové saláty,které mi byly doporučeny,ale nemohu je v dostatečné míře jíst,takže cholesterol a cukr jsou vyšší než bylo dřív.Už jsem z toho na nervy.Připlatila bych si klidně 1000 kč měsíčně na jiné léky (Pradaxa,Eliquis nebo Xarelto),ale 2000 kč mi už přijde moc,když si platím ještě další léky.To už bych pak na tu zeleninu a ovoce neměla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není třeba si připlácet za drahé léky. I levný Warfarin vám umožní jíst vaše oblíbené zeleninové saláty. Saláty sice obsahují vyšší hladinu vitamínu K, který přímo ovlivňuje účinky Warfarinu, ale dávka Warfarinu je nastavená tak, abyste mohla tato jídla normálně jíst. Za den máte přijmout potraviny s celkovým množstvím 90 mikrogramů vitamínu K a to jsou dva zeleninové saláty denně, to vám přece k uspokojení vaší chuti bohatě stačí. Ostatní jídla (maso, omáčka a knedlík nebo rýže) mají jen málo vitamínu K, takže vám již Warfarin nerozhází. Hlavu vzhůru a dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Cukr krystal

Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.

Výhody, nevýhody

Cukrcukrovinky mají vliv i na vznik zubního kazu. Obecně je cukr rizikový z hlediska vzniku různých onemocnění, jako je cukrovka, choroby srdce, těžká obezita a některé druhy rakoviny. Zejména kombinace nadměrné spotřeby cukrů a tuků je velmi škodlivá lidskému zdraví.

Cena

Zde může vidět cenu cukru krystal.

Zdroj: Cukr

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový med

Příznaky zvýšeného cukru v krvi

Mezi počáteční příznaky cukrovky patří časté močení, otupělost, nadměrná žízeň a hlad.

Charakteristické příznaky zvýšené hladiny cukru:

  • žízeň, ale opravdu velká, člověku nestačí jen jeden hrníček a žízeň ho budí i v noci
  • polyurie (časté močení), noční močení, často u malých dětí, které již na noc nepotřebovaly plenu, ale nyní se opět začaly počurávat; moč je lepkavá, sladká
  • hubnutí při normální chuti k jídlu, během krátké doby to může být i několik kilogramů
  • únavnost, malátnost
  • přechodné poruchy zrakové ostrosti
  • poruchy vědomí až bezvědomí
  • dech páchnoucí po acetonu, prohloubené dýchání
  • opakované infekce močových cest

Nejčastějším typem diabetu u dětí je diabetes mellitus I. typu. Ten vzniká v důsledku destrukce beta-buněk Langerhansových ostrůvků v pankreatu, které produkují inzulin. V důsledku toho dochází k nedostatku inzulinu a vzniká celoživotní závislost na jeho zevním podávání. Ke zničení beta-buněk dochází na podkladě buněčného autoimunitního procesu, který lze prokázat nálezem protilátek v krvi.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

ja myslela cukr za dva tri mesice zpetne,myslim 30 az 40,mam 50,je to moc vazne?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Vencl.

po dnešní kontrole mám dlouhodobý cukr 70 jakou hodnotu má mít ? děkuji

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Přírodní peeling

Cukr je přírodní peeling. To znamená, že může být použit k odstraňování odumřelých kožních buněk, čímž vede k mladistvé, zářící pleti. Z tohoto důvodu je používán v mnoha prostředcích určených pro peeling celého těla a může být lepší volbou než sůl. Sůl má totiž tendenci dehydratovat kůži, zatímco cukr má opačných účinek. Použití cukru jako každodenní součásti režimu péče o pleť může pomoci kůži absorbovat další hydratační složky. Cukr také obsahuje kyselinu glykolovou, která pomáhá při odlupování kůže. Takže cukr vlastně odstraňuje odumřelou kůži nejen mechanicky, ale i chemicky.

Zdroj: Cukr v péči o pokožku

Hnědý cukr

Hnědý cukr je surový cukr. Tento cukr má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, má svou charakteristickou chuť a vůni. Jeho zabarvení se pohybuje na stupnici od světle béžové přes zlatavou až po tmavě hnědou. Zabarvení tohoto cukru je způsobeno melasou, nedostatečně oddělenou od cukru v procesu výroby.

Výhody, nevýhody

U přírodního cukru se nepoužívá rafinace a chemické bělení, proto je zachován obsah významných látek. Přírodní cukr obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin. Jeho použití téměř odpovídá použití rafinovaného cukru, je vhodný například ke slazení kávy, čaje, k pečení perníků a jiných moučníků.

Cena

Zde může vidět cenu hnědého cukru.

Zdroj: Cukr

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá – je potřeba snížit spotřebu cukru. To je hlavní cesta, jak požadovaného stavu dosáhnout. Důležité je i snížit příjem škrobových sacharidů, které se v těle změní na cukr.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Příznaky cukrovky typu 2

Mezi běžné příznaky patří:

  • výrazně časté a vydatné močení;
  • nadměrná žízeň;
  • silná únava;
  • infekce, jako je kandida;
  • pomalé hojení ran;
  • ztráta váhy.

Pokud máte některý z příznaků cukrovky nebo se obáváte, že byste mohli mít vyšší riziko cukrovky, měli byste navštívit praktického lékaře. Bude zapotřebí provést krevní test, aby lékař mohl zjistit stav krevního cukru.

Čím dříve je diabetes diagnostikován a zahájena léčba, tím lépe.

Zdroj: Jak srazit cukr co nejrychleji

Co je to hroznový cukr

Wikipedie uvádí, že glukóza (v chemickém názvosloví sacharidů glukosa) - z řeckého glykys, což je sladký, nebo gleukos, to znamená mošt, sladké víno -, v běžné řeči označovaná jako hroznový cukr nebo krevní cukr, je jedním z monosacharidů ze skupiny aldohexóz. V chemických vzorcích oligosacharidů a polysacharidů se značí symbolem Glc. V čistém stavu je glukóza bílá krystalická látka sladké chuti. V přírodě je běžnou konformací glukózy D-glukóza, která stáčí polarizované světlo doprava, odtud pochází její staré označení dextróza, které se doposud běžně používá v lékařské literatuře.

Zdroj: Hroznový cukr

Hroznový cukr

Hlavní rozdíl mezi běžným cukrem a cukrem hroznovým spočívá ve složení, protože glukóza, což je hroznový cukr, je monosacharid, nejjednodušší cukr vůbec, tvořený jen jednou cukernou jednotkou, což v praxi znamená, že se rychleji uvolňuje do krve, právě díky této vlastnosti může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek.

Výhody, nevýhody

Používání hroznového cukru ke slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr, je nesprávné, jelikož hroznový cukr má stejné množství energie jako cukr, ovšem jeho sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se hroznového cukru na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více, a proto se nedá doporučit diabetikům ani lidem s nadváhou. Výborný je na rychlé doplnění energie. V lékárnách se hroznový cukr prodává balený jako bonbony, ovšem o bonbony se nejedná. Výsledkem konzumace je hlad, který vás může donutit sníst více potravy než obvykle.

Cena

Zde může vidět cenu hroznového cukru.

Zdroj: Cukr


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP