Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

NEUROPATICKÉ BOLESTI NOHOU

OBSAH

bolesti nohou po chemoterapii

Příznaky periferní neuropatie

Periferní neuropatii charakterizují pálivé, řezavé a palčivé bolesti nohou. Tato neuropatie se projevuje pocitem neklidu v nohou, někdy mravenčením prstů. Bolesti jsou většinou v klidovém stavu a při zátěži se mírní. Často vyžadují léčbu analgetiky a hypnotiky a výrazně snižují kvalitu života. Přidává se svalová slabost a zhoršená kloubní pohyblivost nohou, ale i dalších tělesných partií.

Dalším projevem neuropatie je ztráta citlivosti v nohou. Diabetik necítí tlakovou bolest ani bolest při vznikajícím zánětu. Je ohrožen rozvojem hlubokých akutních zánětů až odumíráním tkání. V závažných případech může lékař přikročit i k amputaci končetiny.

Periferní neuropatie:

  • Postihuje hlavně dolní končetiny, méně často ruce.
  • Projevuje se mravenčením a sníženou citlivostí prstů či celých končetin, k večeru a v noci se může objevovat pocit pálení a bolest.
  • Hlavní hrozbou jsou poranění, ta se totiž kvůli současné přítomnosti diabetické angiopatie často špatně hojí, komplikují se infekcemi a mohou vést až k amputacím končetiny.

Je důležité pravidelně si prohlížet nohy, nosit pohodlné boty a dávat pozor při pedikúře.

Zdroj: Neuropatie nohou

Diskuze

V diskuzi NEMÁM CUKROVKU A NEUROPATII ANO. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Trpím na velké neuropatické bolesti nohou od kolen dolů,hlavně kotníky a chodidla.Byla mě zjištěna v Brně Bohunicích.Léky žádné specielní,jen si nechávám napsat Doretu a Indometacin čípky.Nesnáším Lyriku.V noci nespím,bolí to i ve dne a snižuje to celkovou radost ze života.Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Šimmerová.

Dobrý den, trápí mě neuropatie, která vznikla po chemoterapii. Prosím o informaci, co mi v tomto případě může pomoci. Dále mám zájem o zaslání rehabilitačních cviků, které by mi mohly pomoci.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Neuropatie

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi DETRALEX 60 TABLET CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarína Knichalova.

léky mě předepsali na syndrom neklidných nohou...každy večer mam bolesti nohou a neustále mam potřebu s něma hýbat....zaspávám únavou a vyčerpáním. Bolesti mam v lytkovej oblasti....tak doufám že to zabere

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detralex 60 tablet cena

Upozornění při bolesti nohou u mužů:

Bolesti nohou bez zjevné příčiny by neměly být u mužů ignorovány. Pokud se objeví bolest nohou bez zjevné příčiny anebo se taková bolest opakuje, tak by měl být tento stav vždy zcela vážně konzultován s lékařem a minimálně by mělo být provedeno preventivní vyšetření prostaty a krve.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dexter Colby.

Dr. Randall C. Labrum napsal elektronickou knihu s nazvem The Neuropathy Solution (Reseseni pro neuropatii) s podnazvem The Breakthrough 6 Step Treatment Program for Ending Neuropathy Pain and Healing Damaged Nerves (Prulomovy 6 bodovy program pro skonceni neuropaticke bolesti a zahojeni poskozenych nervu). Znalost anglictiny prijde vhod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Pokud máte překlad tak mi jej přepošlete.Moc díky Petr

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Ne každá bolest nohou znamená rakovinu porstaty

Bolest nohou může být způsobena mnoha různými příčinami, například namožením svalstva dolních končetin anebo žilními problémy, typicky křečovými žílami. Obvykle o souvislosti karcinomu prostaty a bolesti nohou lidé nevědí. Průzkum ale prokázal, že až 40% nemocných mužů s karcinomem prostaty má bolest v noze.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI NOHOU A YERSINIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Dobrý den byla mi před časem zjištěna recivida yerinie a niní mám velké bolesti nohou a které jsou jako by stuhlé až to i jekoby pálí běžné analgetika nezabírají zkoušela jsem již i nimesil a revmatolog jen doporučil probiotika ale bolesti se stále zhoršují neměl by pro mě někdo nějakou radu co s tím v případě nějaký kontakt. Děkuji Michala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doporučuji zajít na neurologii a nechat si tam nohy vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti nohou a yersinie

Bolest chodidel od páteře

Bolest nohou patrně zažil každý z nás. Způsobil si ji jednorázovým či dlouhodobým přeceňováním svých možností, nebo chybným držením těla. V menší míře však může bolestivost nohou poukazovat i na jiné příčiny, které by neměly být přehlíženy. Příznaky bolesti chodidel od páteře se projevují bolestmi nohou, brněním končetin až svalovými křečemi, mohou se objevit také otoky dolních končetin.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Obrázky

Zde můžete vidět důsledky diabetické neuropatie.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou

Diskuze

V diskuzi CONDROSULF A JEHO UCINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Buriánková.

Jsem po operaci ramene,bolesti páteře,po roční léčbě mě známá poradila Condrosulf 800,tak mi ho ortoped předepsal,první dny velké bolesti nohou věřím,že to bude lepší.Beru ho teprve 5dní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho ucinky

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi BOLESTI PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nezdara.

Od března muž po chemoterapii ma velke bolesti nohou,mravenčeni pichani a necití nohy špatně chodí bere liriku a leky na bolesti nic nepomáhá ještě má dostat 5 injekci bortezomib a další leky. Děkují za radujak postupovat .mocděkují nezdarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti po chemoterapii

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie je nezánětlivé poškození funkce a struktury periferních nervů vlivem dlouhodobě zvýšené glykémie (hyperglykémie) při diabetu. Mohou být poškozeny jak nervy motorické, senzitivní, tak i vegetativní. Jde o nejčastější chronickou komplikaci diabetu, projevující se dle typu postižených nervů bolestí, sníženou citlivostí (nejčastěji dolních končetin) až problémy s trávicím a močovým ústrojím, cévami a srdcem, dolních končetin.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou

Diskuze

V diskuzi PARAZITEX – RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Má tento lék Rozumop vliv na bolesti nohou? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Určitě to má vliv na bolesti nohou, měla jsem silné křeče, přestala okamžitě brát a nohy jsou v pohodě...

Zdroj: diskuze Rosumop 20mg recenze

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Bolest nohou ne vždy ukazuje jen na začátek rakoviny prostaty!

Bolest nohou může být příznakem teprve počínající rakoviny prostaty, ale může být i důsledkem již rozvinuté rakoviny prostaty, kdy již dochází k šíření metastáz do dolních končetin. A to může způsobovat značnou bolest dolních končetin.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Co znamená bolest chodidel v noci

Bodavá bolest může člověka potrápit i v noci. Bolest se může vyskytovat pravidelně mezi 3. a 4. hodinou ranní. Bolest se objevuje na spodní straně chodidla, spíše na palcové straně v místě nejvyššího vyklenutí. Občas bolest vystřeluje k vnitřnímu kotníku nebo do nártu. Pokud trpíte výše popsanou bolestí, pak může jít o problém způsobený špatným prokrvením nohou.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Nakažlivá plíseň nehtů

Onychomykóza je velmi nakažlivé onemocnění, které se přenáší z osoby na osobu. Počátky nákazy jsou velmi často na veřejných prostranstvích, jako jsou lázně, sauny, bazény a sprchy u sportovních zařízení. Důvod rychlé nákazy je prostý, lidé zde chodí bosí a tím na sebe přenášejí infekci prostřednictvím styku kůže s podlahou.
Plísňová infekce může ovlivnit různé oblasti nehtu: nehtový val, nehtové lůžko a samotný nehet. Infekce většinou začíná na předním okraji nehtu, odkud se může rozšířit po celém nehtu. Mnozí trpí s viditelnými následky plísně nehtů, protože mají nehty zdeformované se žlutými nebo hnědými či bílými skvrnami.

Typické příznaky plísně nehtů na nohou

  • Nehty s plísní jsou křehké a praskají v jednotlivých vrstvách.
  • Nehty s plísní mají bělavé až žlutohnědé zbarvení.
  • U nehtů s plísní dochází k ztluštění nehtu.
  • Plíseň nehtu na noze může být také doprovázena bolestí při chůzi.

Plíseň nehtů na nohou foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň nehtů na nohou.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Bolest nohou u mužů nepodceňovat!

Rakovina prostaty je jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. Navzdory rutinnímu vyšetření na PSA u starších mužů, stále existují tisíce případů úmrtí ročně na rakovinu prostaty, z důvodu pozdní diagnózy. Bolest nohou může být důležitým signálem pro všechny lékaře, aby u takto postiženého člověka provedly testování na onkomarkery (onkomárkry) rakoviny prostaty, na přítomnost tak zvaného specifického antigenu prostaty – PSA.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Které typy kožních plísní nám hrozí nejakutněji při koupání ve volné přírodě?

Jako úplně nejakutnější postižení by se daly považovat postižení kůže v meziprstních prostorách dolních končetin a to hlavně ve čtvrtém a pátém meziprstí. Tam plíseň na nohou nejčastěji začíná.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP