Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

MANGO A CUKROVKA

OBSAH

Mango na cukrovku

Mango, plod mangovníku indického (Mangifera indica), vykazuje hypoglykemickou aktivitu. Tato léčba může být podložena střevní redukcí absorpce glukózy. Odlišné mechanismy účinku však nelze vyloučit. Listy manga mají rovněž antidiabetické vlastnosti za použití normoglykemické, glukózou indukované hyperglykemie. Vodný extrakt listů manga vykazuje hypoglykemickou aktivitu.

Zdroj: Neuritogen zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem ALOE VERA - MANGO A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Švejdová.

Prosím o sdělení, zda lze při užívání léku warfarin Orion současně pít bylinný nápoj z aloe (koncentrát) , příchuť mango. ( 2 víčka do skleničky vody 200 ml).
Děkuji za odpověď.
Jana Švejdová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za prvé neexistuje žádný věrohodný vědecký důkaz, který podporuje pití šťávy z aloe vera. Při pití šťávy z aloe vera nebyl prokázán žádný zdraví prospěšný účinek pro lidské tělo.
Co se týče interakce s Warfarinem, tak nejsou žádné zprávy o tom, že by k ní docházelo. Pro jistotu si ale nechte změřit srážlivost krve po prvních dnech používání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aloe vera - mango a warfarin

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem MANGO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hronovská.

příjemné odpoledne,
začala jsem z pecky pěstovat mango, vyrostla mi větvička s několika listy, ale nevím, jak postupovat dál, aby se mi nezlomila, protože je velmi slabá. Děkuji za radu. Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Mango je subtropická rostlina, takže ke svému růstu potřebuje teplo a slunce. Dejte rostlinu ven na plné slunce a nechte svému osudu. V zimě přezimujte na svétlém místě. Mango je obrovský strom, podobně velký jako naše hruška. V podmínkách mírného pásu, kde se nachází naše krásná země, nebude moci plodit. Ale můžete radovat alespoň z listů.

Zdroj: diskuze Mango pěstování

Váha a vzhled

Zralé mango je měkké, ale pružné. Pokud v obchodě koupíte ještě nezralé mango, nechte jej doma dozrát při pokojové teplotě. Mango by nemělo být otlačené ani rozměklé. Také skvrny jsou nežádoucí, protože se přes ně mohou dovnitř dostat plísně nebo hniloba. Zralé mango nemusí nutně vypadat jako z fotografie. Plody mohou dosahovat hmotnosti až 2 kg.

Zdroj: Ovoce mango

Kalorie

Mango nemá vysoké množství kalorií, takže držíte-li dietu, můžete jej bez problémů zařadit do svého jídelníčku.

100 g manga obsahuje:

  • energie: 302 kJ
  • bílkoviny: 0,6 g
  • sacharidy: 16 g
  • tuky: 0,45 g
  • vláknina: 2 g

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Mražené mangové bonbony

Ingredience: 1 větší mango, 60 g moučkového cukru, citronová šťáva nebo limetky

Postup: Mango nakrájejte na kostky a poté rozmixujte na pyré. Přidejte cukr a šťávu z citronu či limetky (z půlky stačí, ale můžete dát víc). Tuto hustší směs nalijte do formiček na led a dejte do mrazáku. Po pár hodinách vyklepněte (to může být složitější, zkuste použít třeba nůž na máslo) a už si můžete pochutnávat.

Zdroj: Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Vitamíny

Vitamíny C i A je mango doslova nabité. Když denně sníte tři sta gramů této žluté dobroty, pokryjete tím svůj denní příjem těchto vitamínů. Mango rovněž obsahuje vitamíny skupiny B, které příznivě působí jak na pleť a kvalitu vlasů a nehtů, tak na nervovou soustavu. Zastoupen je i betakaroten, který je účinným antioxidantem a zabraňuje tak předčasnému buněčnému stárnutí. Dobrý vliv má také na oběhový systém a snižuje hladinu glukózy v krvi.

Zdroj: Ovoce mango

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Mango podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že tropické ovoce mango je plodem mangovníku. Patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Název ovoce pochází z malajálamského manga, které si později portugalští obchodníci upravili na manga.

Mango výtečným zdrojem vitamínů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru. Největší plody mohou vážit až 2 kg. V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Nejlépe je ale nechat ovoce dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Kromě přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí například jako příloha k masům a omáčkám.

Zdroj: Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Příznaky cukrovky na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět cukrovka příznaky na kůži foto.

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA TYPU B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terézia.

Dobrý deň, chcem sa opýtať či diabetici môžu užívať pangamin.Dakujem za odpoveď.Prajem Vám pekný deň.Terezia.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pangamin nijak neovlivňuje průběh onemocnění diabetem obou typů. Pangamin ale podporuje chuť k jídlu, takže je zde zapotřebí o to více dodržovat dietní opatření a konzumovat malá jídla s nízkým glykemickým indexem každé 3 hodiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka typu B

Příprava a konzumace

Příprava manga není nijak složitá, přesto byste předtím měli vědět několik informací. Zralé mango poznáte tak, že je měkké na dotek. Zároveň ze zralého rozkrojeného manga přímo vytéká jeho šťáva. Doporučuje se připravovat ho rovnou po vyndání z ledničky. Pokud jej necháte déle v pokojové teplotě, jeho chuť se typicky změní. Tato chuť připomíná pryskyřici a nebývá u nás moc oblíbená, v Asii je ale přímo žádoucí. Pro přípravu stačí pouze oloupat plod a vyjmout pecku. Hodí se skvěle do ovocných salátů. Mango je nejvíce rozšířené v asijské kuchyni, kde se přidává do vařených i smažených jídel. Výjimkou není ani grilování. Často se také stává součástí zmrzlin, koktejlů nebo čatní. Vhodné je například i na zavařování. Na následujících řádcích naleznete recepty s mangem.

Zdroj: Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Zhubl jsem o 3kg mám tedy 80 kg a výšku 174 cm . Při poslední návštěvě v dia poradně paní lékařka přidala ( v pátek 29.7.2017) Glimepirid Sandoz 3 mg ještě večer, za jak dlouho se projeví jeho účinek? Děkuji za odpověď Bohumil

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinek by se měl projevit hned po podání. Zkuste si ještě několik dní pravidelně měřit svou glykemii, a kdyby se to nelepšilo, tak znovu informujte lékařku v dia poradně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Účinky na zdraví

Mango obsahuje vitamíny A, B, C či E, betakaroten (provitamín A), vlákninu či některé minerály jako draslík, fosfor a vápník. Mnohé z těchto látek působí jako antioxidanty, což znamená, že dovedou chránit před volnými radikály, stejně jako před stárnutím a degenerací buněk, takže se podílejí na omlazení těla. S pomocí manga můžete navíc účinně pročistit celý organismus, a to i díky přítomnosti již zmíněného draslíku, který dovede regulovat vodní režim v těle. Pokud trpíte nervozitou, nespavostí, podrážděností a dalšími psychickými potížemi včetně depresí, můžete zkusit konzumovat mango. Plod mangovníku je výtečný i jako prevence různých běžných nemocí (například chřipky), neboť se podílí na zvýšené imunitě organismu. Zároveň zajišťuje zdraví kostí, ale také pokožky a vlasů. Pozitivní vliv má rovněž na zrak a funkci štítné žlázy.

Mango byste neměli konzumovat přespříliš, kvůli vysokému obsahu vitamínu A by mohlo dojít k takzvané hypervitaminóze. Navíc se jedná o výrazný alergen (zvláště slupka).

Zdroj: Ovoce mango

Mango koláčky

Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (instantního, cca 4 g), 60 g moučkového cukru, 50 g tuku, 2 vejce, muškátový oříšek, 125 ml mléka, 2 lžíce koření Medový perník, sůl, olej

Ingredience na náplň: 1 mango, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g moučkového cukru

Postup: Droždí utřeme (smícháme) s 1 lžičkou cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka. Zahřejeme a necháme cca 10 minut odstát (posypané lehce moukou, přikryté a na teplejším místě). Do mísy nasypeme zbylou mouku, poté do ní vlijeme kvásek. Přidáme cukr, vejce, mléko, špetku soli a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem. Propracujeme do hladka, dle potřeby můžeme přisypávat mouku, a necháme 15 minut odpočívat v teple. Poté z těsta tvoříme kuličky a vkládáme je na olejem vymazaný plech. Vytlačujeme středy a ty poté plníme směsí, kterou vytvoříme smícháním jemně nastrouhaného oloupaného manga, cukru a vanilky. Okraje potíráme žloutkem a pečeme 15–20 minut při 180 °C.

Zdroj: Ovoce mango

Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Švestky a cukrovka

Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!

Zdroj: Švestky a cukrovka

Ořechy a cukrovka

Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.

Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Obrázky

Zde můžete vidět důsledky diabetické neuropatie.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP