Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

LÉKY NA SNÍŽENÍ CUKRU

OBSAH

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ PRODEJ BYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, mám dotaz. Otec Pleskač radí na imunitu echinaceové kapky. Je mi 70 let a kapky užívám 2xdenně 20 kapek. Mám ale dotaz, jestli je třeba užívání po nějaké době přerušit, nebo je možné užívat stále,zvláště teď v době koronaviru.
děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Železníková Ivana.

Kde můžu koupit Echinaceum, snížení cukru a vysokého tlKU

Zdroj: diskuze Otec pleskač prodej bylin

Přírodní léky na snížení cukru v krvi

Na následujících řádcích najdete několik přírodních prostředků doporučovaných ke snížení cukru v krvi.

Anona ostnitá (graviola) je strom, jehož domovem je Amazonie. Jeho plody mají tvar ostnaté koule. Z gravioly se využívají téměř všechny části – plody, semena, listy i kůra a kořeny. Extrakt z kůry, listů či kořenů snižuje krevní cukr a pomáhá stabilizovat hladinu cukru i u diabetu.

Hlízy kořenové rostliny z peruánských And macy peruánské aneb peruánského ženšenu připomínají ředkev. Kromě celé řady účinků, jako je zlepšení spalování tuků nebo zvýšení vitality, prokazatelně jejich konzumace i dlouhodobě snižuje hladinu krevního cukru, což dokazuje opakované měření pacientů s cukrovkou glukometrem.

K dosažení optimální glykemie pomáhá houba šiitake (houževnatec jedlý), která zmírňuje inzulinovou rezistenci, pokud už v organismu nastala. Rezistence znamená, že i když je inzulinu dostatek, není využit k odbourání krevního cukru a glykemie tak stoupá.

Kurkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin, které posiluje činnost slinivky břišní a tím posiluje produkci inzulinu. Proto se nebojte kurkumou dochucovat maso, polévky i zeleninová jídla.

Blahodárný vliv na krevní cukr má také lněné semínko, a to díky vysokému obsahu lignanů, tedy rozpustné vlákniny, která zabraňuje zvýšení hladiny krevního cukru. Semínka mají v kuchyni široké uplatnění. Dají se přidávat do rýže, nejrůznějších kaší, smoothie nápojů či zeleninových salátů. Největší efekt získáte z rozemletých semínek.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Doporučení

Mnoho potravinových doplňků, včetně skořice, ženšenu, dalších bylin, vitaminu D, hořčíku, probiotik a rostlinných sloučenin, jako je berberin, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Mějte ale na paměti, že můžete zaznamenat odlišné výsledky, než jaké zjistily studie, a to vzhledem k trvání léčby, kvalitě doplňku a vašemu individuálnímu stavu cukrovky.

Diskutujte o doplňcích se svým lékařem, zejména pokud užíváte léky nebo inzulin k léčbě cukrovky, protože některé z výše uvedených doplňků mohou interagovat s léky a způsobovat velký pokles hladiny cukru v krvi.

V některých případech může lékař v určitém okamžiku potřebovat snížit dávku léků na diabetes, pak je možné využít výše zmíněné prostředky.

Vyzkoušejte vždy pouze jeden nový doplněk a pravidelně kontrolujte hladinu cukru v krvi a sledujte případné změny během několika měsíců. Pokud tak učiníte, pomůže to vám a vašemu lékaři zjistit, zda je pro vás daný produkt vhodný.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

z výživových doplńků mi nejvíce na snížení hladiny cukru v těle pomohl tento přípravek, www.ceskyrajzdravi.c… akorát mi přijde, že je škoda, že není na trhu tak známý

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Berberin

Berberin není specifická bylina, ale hořká směs získaná z kořenů a stonků určitých rostlin.

27 studií provedených u lidí s diabetem 2. typu zjistilo, že užívání berberinu v kombinaci se změnami stravy a životního stylu dokáže snížit hladinu cukru v krvi nalačno o 15,5 mg/dl a HbA1C o 0,71 % ve srovnání se změnami stravy a životního stylu nebo s placebem.

Studie také zaznamenaly, že doplňky berberinu pomáhaly snižovat hladinu cukru v krvi více než samotné léky.

Jak to funguje: Berberin může zlepšit citlivost na inzulin a zvýšit absorpci cukru z krve do svalů, což pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Užívání: Typická dávka je 300–500 mg užívaná 2–3krát denně s hlavním jídlem.

Upozornění: Berberin může způsobit poruchy trávení, jako je zácpa, průjem nebo plynatost, které lze zlepšit snížením dávky (300 mg). Berberin může interagovat s několika léky, proto se před užíváním tohoto doplňku poraďte se svým lékařem.

Závěr: Berberin, který se vyrábí z kořenů a stonků některých rostlin, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C. Mezi vedlejší účinky patří zažívací potíže, které se mohou zlepšit snížením dávky.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE JAKO PROSTŘEDEK KE SNÍŽENÍ KREVNÍHO CUKRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Dobrý den,
ráno si dávám do hrnku s meltou menší půlku kávové lžičky skořice. Je to mnoho? Nemůže mi takové množství uškodit? Děkuji za Vaši radu. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezpečné množství skořice pro zdravého člověka je 6 gramů denně. Při léčbě Warfarinem nebo při léčbě diabetu je lepší skořici moc nepoužívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice jako prostředek ke snížení krevního cukru

Hořčík

Nízké hladiny hořčíku v krvi byly pozorovány u 25–38 % lidí s diabetem 2. typu a jsou častější u těch jedinců, kteří nemají hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

V systematickém přehledu 8 z 12 studií ukázalo, že podávání doplňků hořčíku po dobu 6–24 týdnů zdravým lidem nebo osobám s diabetem mellitem 2. typu nebo prediabetem pomohlo snížit hladinu cukru v krvi nalačno ve srovnání s placebem.

Kromě toho každé 50mg zvýšení příjmu hořčíku způsobilo 3% snížení hladiny cukru v krvi nalačno u těch, kteří vstoupili do studií s nízkou hladinou hořčíku v krvi.

Jak to funguje: Hořčík se podílí na normální sekreci inzulinu a působení inzulinu v tkáních vašeho těla.

Užívání: Dávky poskytované lidem s diabetem činí obvykle 250–350 mg denně. Nezapomeňte užívat hořčík spolu s jídlem ke zlepšení jeho absorpce.

Opatření: Vyvarujte se oxidu hořečnatého, který může zvýšit riziko průjmu. Doplňky hořčíku mohou interagovat s několika léky, například některými diuretiky a antibiotiky, proto se před užíváním poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Závěr: Nedostatek hořčíku je běžný u lidí s diabetem 2. typu. Studie naznačují, že doplňky hořčíku mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem DIAREGUL A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Brotánek.

Dobrý den. Prosím o sdělení, zda mohu současně s Warfarinem / 3mg, 1x denně/ užívat Diaregul nebo Diaben na snížení cukru. Děkuji. Brotánek.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte, protože diaregul i diaben jsou složeny z několika přírodních léčiv a díky tomu by mohly ovlivnit nejen léčbu warfarinem, ale i vaši dosavadní léčbu diabetu. Užívání bude možné, ale bude potřeba po započetí vyšetřit krev na obsah glukózy a na srážlivost krve. S tím vám pomůže lékař diabetolog, kterému ještě před započetím užívání Diaregulu řekněte o svém záměru a zároveň ho informujte, že užíváte warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diaregul a warfarin

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Aloe vera

Rovněž aloe vera může pomoci těm, kteří se snaží snížit hladinu cukru v krvi. Potravinové doplňky nebo šťáva z listů této rostliny podobné kaktusu by mohly pomoci snížit hladinu cukru v krvi a HbA1C u lidí s prediabetem nebo diabetem typu 2.

Celkem v devíti studiích provedených u lidí s diabetem typu 2 snížilo doplňování aloe vera po dobu 4–14 týdnů hladinu cukru v krvi nalačno o 46,6 mg/dl a HbA1C o 1,05 %. Lidé, kteří měli hladinu cukru v krvi nalačno nad 200 mg/dl před užitím aloe vera, měli ještě lepší výsledky.

Jak to funguje: Studie provedené na myších naznačují, že aloe vera může stimulovat produkci inzulinu v pankreatických buňkách, ale nebylo to ještě jednoznačně potvrzeno. Může se jednat i o několik dalších mechanismů.

Užívání: Nejlepší dávka a forma nejsou známy. Běžné dávky testované ve studiích zahrnují 1 000 mg denně v kapslích nebo 2 polévkové lžíce (30 ml) denně šťávy z aloe vera v rozdělených dávkách.

Upozornění: Aloe vera může interagovat s několika léky, proto se před použitím poraďte se svým lékařem. Nikdy by se neměla užívat společně s lékem na srdce digoxin.

Závěr: Kapsle nebo šťáva z listů aloe mohou pomoci lidem s prediabetem nebo diabetem 2. typu snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C. Ale pozor, aloe vera může interagovat s několika léky, zejména digoxinem.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

mě taky pomohl přípravek s názvem glukorizin, s jiným nemám zkušenost, ale tento opravdu zabírá na snížení hladiny cukru v těle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viola.

www.ceskyrajzdravi.c… tohle je ono o čem tady pšete?

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Grapefruity a citrusy

Účinek na snížení krevního cukru

Vitamín C je nutný ke správnému metabolizování a k přeměnám v lidském organismu. Grepy a citrusy mají vysoký obsah tohoto vitamínu, a proto jsou i ony důležité ke snížení krevního tlaku. Zároveň grepy mají i protizánětlivé účinky. Mezi účinky pomerančů patří posilování obranyschopnosti, protirakovinné účinky, snižování hladiny cholesterolu v krvi a další.

Způsob použití

Grepy, pomeranče a jiné citrusy účinkují, když jsou konzumovány v čerstvé podobě, ale i ve formě čerstvě vytlačených šťáv. Pokud dáváte přednost džusům, je dobré si hlídat, jestli se jedná o 100 % džusy, nebo jen o koncentráty, které nemají ovocnou složku tak vysokou.

Na co si dát pozor

Nevýhodou grepů je, že okyselují organismus, a proto je třeba si hlídat množství grepů, které jíme. Vhodný je zhruba 1 grep za 14 dní. U grapefruitů je potřeba si uvědomit, že brání rozkládání některých léků ve střevech a játrech, což může způsobit, že se těmito léky předávkujete. Proto není vhodné jíst grapefruity, pokud berete léky na krevní tlak, rakovinu, snížení hladiny cholesterolu a potlačení imunitního systému po transplantaci orgánů. U pomerančů není nutné tak kontrolovat, kolik jich sníte.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Účinek by se měl projevit hned po podání. Zkuste si ještě několik dní pravidelně měřit svou glykemii, a kdyby se to nelepšilo, tak znovu informujte lékařku v dia poradně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Dobrý den,

Kolik léků je na léčbu diabetu II typu? Užívám Glimepirid Sandz 3,a Eucreas 50/850mg jsou ještě jiné tablety na snížení cukru v krvi.?

Děkuji Bohumil

Zdroj: diskuze Cukrovka

Ženšen

Ukázalo se, že americký ženšen, odrůda pěstovaná především v Severní Americe, snižuje hladinu cukru v krvi po jídle přibližně o 20 % nejen u zdravých jedinců, ale i u pacientů s diabetem 2. typu.

Dalším zjištěním bylo, že když lidé s diabetem typu 2 užívali 1 gram amerického ženšenu 40 minut před snídaní, obědem a večeří po dobu dvou měsíců při zachování pravidelné léčby, jejich hladina cukru v krvi nalačno se snížila o 10 % ve srovnání s uživateli placeba.

Jak to funguje: Americký ženšen může zlepšit reakci buněk na produkci inzulinu ve vašem těle.

Užívání: Užívejte 1 gram maximálně dvě hodiny před každým hlavním jídlem (jeho dřívější užívání může způsobit příliš nízkou hladinu cukru v krvi). Pozor, denní dávky vyšší než 3 gramy neposkytují další výhody.

Opatření: Ženšen může snížit účinnost warfarinu, léku na ředění krve, proto se této kombinaci vyhněte. Může také stimulovat imunitní systém, který by mohl interferovat s imunosupresivy.

Závěr: Užívání až 3 gramů ženšenu denně může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a krevního cukru po jídle. Dbejte na to, že ženšen může interagovat s warfarinem a jinými léky.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Vitamin D

Nedostatek vitaminu D je považován za potenciální rizikový faktor pro diabetes 2. typu.

V jedné studii mělo 72 % účastníků s diabetem typu 2 nedostatek vitaminu D na začátku studie. Po dvou měsících užívání 4 500 IU potravinového doplňku s vitaminem D denně došlo ke zlepšení hladiny cukru v krvi nalačno. U 48 % účastníků se zlepšilo i HbA1C.

Jak to funguje: Vitamin D může zlepšit funkci pankreatických buněk, které vytvářejí inzulin a zvyšují citlivost těla na inzulin.

Užívání: Požádejte svého lékaře o krevní test na vitamin D, aby pro vás určil optimální dávku. Aktivní forma je D3 nebo cholekalciferol, takže hledejte toto označení na obalech produktů.

Opatření: Vitamin D může vyvolat mírné až střední reakce s několika druhy léků, proto požádejte svého lékaře nebo lékárníka o radu.

Závěr: Nedostatek vitaminu D je běžný u lidí s diabetem 2. typu. Doplnění vitaminem D může zlepšit celkovou kontrolu cukru v krvi, což se odráží také na HbA1C. Uvědomte si, že vitamin D může interagovat s určitými léky.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Jak snížit vysokou cukrovku

Rychlé snížení hladiny cukru v krvi je možné pomocí rostlin, bylin a potravin, které mají schopnost snižovat zvýšenou hladinu krevního cukru. Mezi ně patří například černý bez, fenykl, grapefruit, jahoda, meloun, banán, okurka, hlávkový salát, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, skořice.

Léčící potraviny:

Jezte denně syrový česnek, pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat hladinu krevního cukru.

Cibule je nejen nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá důležité místo i mezi prostředky přírodní lékárny. Cibule (i tepelně upravená) zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a řadí se k vynikajícím prostředkům proti cukrovce.

Pravidelná konzumace syrového i kysaného zelí je vzhledem k obsahu rostlinného „inzulínu“ a dalších cenných látek pro diabetiky velmi vhodná.

Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.

Rovněž jablečná šťáva obsahuje látky podobné inzulínu, šetří tak slinivku břišní a normalizuje střevní mikroflóru.

U lidí, kteří konzumují tučné mořské ryby obsahující zdravé omega-3 mastné kyseliny, je jen poloviční pravděpodobnost vzniku cukrovky. Rostlinným zdrojem této cenné látky je i lněný olej.

Ideální potravinou jsou také luštěniny, zejména sója a výrobky z ní. Při jejich pravidelném příjmu se snižuje hladina krevního cukru a cholesterolu.

Některé druhy koření, jako je hřebíček či bobkový list, mohou aktivitu inzulínu až ztrojnásobit.

Dopřejete-li si sladkosti, skořice vám může usnadnit jejich trávení. Přidávejte ji i do čaje či kávy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Přípravky na snížení hladiny cukru v krvi

Snížení hladiny krevního cukru můžeme dosáhnout různými způsoby. Základem, jak snížit hladinu cukru v krvi, jsou vždy režimová opatření, tedy zdravá a pestrá strava, omezení potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a tučných potravin. Fyzická aktivita (cvičení) představuje další vhodný způsob. Spalování energie při cvičení navíc pomáhá snížit tělesnou hmotnost, což je také velice důležité, protože nadváha přispívá ke zvýšené hladině cukru v krvi. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi způsobuje komplikace. Vhodný doplňkem zdravého jídelníčku mohou být i potravinové doplňky s obsahem přírodních látek, které podporují udržení normální hladiny cukru v krvi.

Diaben – pro zdravou hladinu cukru

Diaben je komplexní doplněk stravy. Obsahuje unikátní kombinaci přírodních látek, které přispívají k udržení normální hladiny cukru v krvi.

1 kapsle obsahuje:

  • 200 mg extraktu z Gymnema sylvestre (gurmar)
  • 100 mg kyseliny alfa-lipoové
  • 100 mg extraktu ze skořice

Přípravek neobsahuje lepek.

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Gymnema sylvestre neboli gurmar je rostlina pocházející z Indie. Extrakty z listů jsou více než 2000 let tradičně užívány v indické ajurvédě. Gurmar podporuje udržení normální hladiny cukru v krvi. Užívání gurmaru navíc přispívá ke kontrole hmotnosti a ovlivňuje chuť k jídlu. Slovo gurmar v hindštině znamená „ničitel cukru“.

Cinnamomum extrakt

Extrakt ze skořice je získáván z kůry stromu skořicovníku. Tento extrakt je používán tisíce let po celém světě kvůli příznivému působení na lidský organismus. V Diabenu je obsažen vysoce kvalitní extrakt 10 : 1. Skořice podporuje nejen udržení normální hladiny cukru v krvi, ale i udržení normální hladiny cholesterolu.

Kyselina alfa-lipoová

Kyselina alfa-lipoová, někdy také označována jako vitamín B13, je biologicky významná nasycená mastná kyselina. V malém množství je přirozeně produkována i v organismu. Mezi potraviny bohaté na kyselinu alfa-lipoovou patří špenát, brokolice a kvasnice.

Diaben je komplexní doplněk stravy. Obsahuje přírodní látky, které napomáhají k udržení zdravé hladiny cukru v krvi.

Užívejte 1 kapsli denně, nejlépe ráno společně s jídlem. Optimální je Diaben užívat dlouhodobě. Při pravidelném užívání 1 kapsle Diabenu denně vám 60kapslové balení vydrží 2 měsíce.

Diaben je možné užívat současně s běžně užívanými léky nebo doplňky stravy. Pokud užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi, doporučuje se vhodnost užívání přípravku konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. S ohledem na skutečnost, že hladina krevního cukru může po užívání klesnout, doporučují se zvláště na začátku užívání pravidelné kontroly krevního cukru.

Diaben splňuje všechny podmínky k prodeji v České republice. Je notifikován na Ministerstvu zdravotnictví ČR a je uveden v databázi registrovaných doplňků stravy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Gabriela Štummerová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP