Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

KHAKI OVOCE KONZUMACE

Tabulky ovoce s vysokým GI

Vhodně zvolená dieta je nutná jak v akutních stavech, tak u léčby chronických onemocnění. Veškeré ovoce (vyjma citronů) je potřeba započítat do denního příjmu sacharidů.

MÉNĚ VHODNÉ OVOCE

Mezi méně vhodné ovoce patří: banány, hroznové víno, ryngle, švestky, hrušky, cukrový meloun.

NEVHODNÉ OVOCE

Zcela nevhodné jsou: datle, fíky, kandované ovoce, sušené ovoce, sladké kompoty, džemy, marmelády.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze: Re: www.kdy a jak stříhat kaki.cz

Khaki se má stříhat v únoru až březnu. Jak se to dělá, je vidět na tomto videu youtu.be/f-OIvEQP-6g

Zdroj: diskuze Www.kdy a jak stříhat kaki.cz
Počet odpovědí: 1

Banán a cukrovka

Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: diabetes - med

konzumace včelího medu při diabetu 2

Zdroj: diskuze Diabetes - med
Počet odpovědí: 1

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: dotaz

Dobrý den,v receptech na detoxikaci podle p.Mančingové je doporučeno velmi malé množství ovoce.Má to své opodstatnění? A pokud ovoce zařadím více ,poruším tím princip stravování?

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček
Počet odpovědí: 2

Khaki, nebo kaki?

Wikipedie uvádí, že kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená "Diovo ovoce". Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek. Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar) a dorůstají do průměru 5 až 8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

Termín khaki pochází z hindského slova, které znamená: zemitá, prašná. Jedná se o barvu, která se používá zejména pro maskování, a to nejčastěji v armádě. Poprvé byla použita roku 1848 v Indii. Vzniká mísením zelené a hnědé barvy.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Diskuze: dna blumy

Je vhodná konzumace blum na dnu?

Zdroj: diskuze Dna blumy
Počet odpovědí: 0

Warfarin a třešně

Třešně mají nízkou hladinu vitaminu K, což znamená, že je nepravděpodobné, že budou mít významný vliv na lék Warfarin. Jestliže jich však sníte nadměrné množství, můžete způsobit navýšení vitaminu K ve svém těle. Takže se vždy vyvarujte konzumace obrovského množství ovoce, i kdyby nemělo ovlivňovat léčbu Warfarinem.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Diskuze: warfarin

Dobrý den.Mám dotaz,zda může manžel při užívání Warfarinu 1steril.okurek k obědu,papriku a rajče.A co může z ovoce.Ze strachu, od února není ani ovoce ani zeleninu.Děkuji.CHytilová

Zdroj: diskuze Warfarin
Počet odpovědí: 2

Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze: Zoladex + lněný olej

Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena

Zdroj: diskuze Zoladex + lněný olej
Počet odpovědí: 1

Vitamíny v kaki

Kaki churma je velmi dobrým zdrojem vitamínu A, obsahuje také vitamín C a samozřejmě v něm najdeme i vlákninu, kterou náš trávicí systém potřebuje pro správné fungování. Má relativně vysoký obsah sacharidů. Také zde můžeme najít různé antioxidanty, které působí v organismu jako prevence proti rakovině. Výtažky z této rostliny se dokonce používají ve farmaceutickém průmyslu, kde jsou součástí některých léků omezujících rozvoj leukémie. Pravidelná konzumace ovoce snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A zajímavostí je i fakt, že v tradiční čínské medicíně se využívá nejen léčivá síla ovoce, ale také jeho listí - to u nás bohužel de facto není dostupné. Listové odvary by měly snižovat tlak a srážlivost krve a obklady se používají na podrážděnou pokožku nebo hadí kousnutí.

Kaki obsahuje tyto vitamíny a stopové prvky: vitamín C, betakaroten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan. Dále vlákninu, fenoly, lykopen a jiné.

Složky kaki:

  • voda - 60 % obsahu ovoce
  • cukr - 30 g na 150 g
  • vláknina - 3 g na 150 g
  • bílkoviny - X
  • sacharidy - 30 g na 150 g
  • tuky - 0,750 g na 150 g

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Diskuze: Konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.

Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová
Počet odpovědí: 4

Rady pro výživu

Ve výživě člověka s krevní skupinou 0 hraje maso důležitou roli. Maso se smí jíst pětkrát až sedmkrát týdně, k masu se konzumuje velké množství čerstvého ovoce a zeleniny, aby žaludeční sliznici nedráždila přemíra živočišných bílkovin.

Dle poznatků doktora Petera D´Adamo játra u lidí s krevní skupinou 0 urychlují látkovou výměnu, a tak mohou urychlit i redukci váhy. Doporučuje se konzumace jater z mladých zvířat ze zdravých, biologicky čistých chovů, která by játra neměla mít zatížena škodlivinami, které se v játrech obvykle usazují.

Ryby a převážně mořské ryby jsou ideální stravou, neboť rybí tuk je vynikajícím zdrojem vitamínu K, který podporuje srážlivost krve. Lidé s krevní skupinou 0 mají často sníženou srážlivost krve. Naše republika patří k oblastem s nedostatkem jódu. Proto je dobré používat sůl obohacenou jódem a jíst potraviny s vyšším podílem jódu.

Zelenina by se měla konzumovat ve velkém množství. Nevhodné pro krevní skupinu jsou různé druhy zelí a lilkové rostliny. Doporučuje se konzumace listové zeleniny, jako jsou různé saláty, brokolice, špenát.

Ovoce představuje ideální doplněk stravy, je důležitým dodavatelem vitamínů a vlákniny. Nedoporučuje se konzumace kyselého ovoce, například citrusových plodů.

Z olejů a tuků se doporučuje olivový olej, olej z lněného semínka. Tyto oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny.

Z nápojů by se měla omezit káva. Jako neutrální nápoj je vhodný zelený čaj. Nedoporučují se kyselé nápoje, jako jsou šťávy a džusy z citrusových plodů. Příležitostně je možné si dát skleničku vína nebo piva.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Diskuze: chio semínko

Dobrý den,pomůže mi konzumace chia semínek k odvodnění ?Mohu je konzumovat,když mám crohnovu chorobu?Děkuji za odpověď Herčíková.

Zdroj: diskuze Chio semínko
Počet odpovědí: 1

Pivo při antibiotikách

Konzumace piva při užívání antibiotik je možná, ale musíte si uvědomit, jak zatěžujete svůj organismus (játra) a snižujete účinek antibiotik. Z medicínského hlediska byste neměli při nemocech konzumovat alkohol.

Při některých antibiotikách je konzumace alkoholu životu nebezpečná. Ve většině případů není kontraindikace při užívání antibiotik žádná.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Diskuze: Re: LÉČBA WARFARINEM

Ano, můžete, ale jen s vědomím lékaře. Je to proto, že vámi zmíněné věci ovlivňují účinky Warfarinu a bude potřeba zkontrolovat srážlivost krve po započetí jejich konzumace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin
Počet odpovědí: 4

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Diskuze: chia semínka a lék Pradaxa



Dobrý den,užívám lék Pradaxa a chtěl bych se informovat, jestli platí stejně jako u wafarinu,že se nedoporučuje konzumace chia semínek. Děkuji.Libor

Zdroj: diskuze Chia semínka a lék Pradaxa
Počet odpovědí: 0

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Konzumace ovoce při diabetu není zakázána. V ovoci se nachází cukr, a proto někteří odborníci mají tendenci ho omezovat nebo úplně zakazovat, ale kromě cukru se v ovoci nacházejí i další cenné složky, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty, vláknina, a navíc zpravidla obsahuje málo tuku. Byla by tedy škoda, pokud vás trápí cukrovka, se ovoci vyhýbat a omezovat jeho konzumaci.

Doporučuje se vybírat si ovoce, které je méně sladké. Například je vhodnější dát si jahody nebo červený rybíz než banán či hrozny. Můžete si občas dát i hodně sladké ovoce, ale je nutné snížit jeho množství s ohledem na obsah sacharidů a možný výkyv hladiny cukru v krvi.

Dále můžete ovoce kombinovat s jinými potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli – díky tomu snížíte glykemický index pokrmu a tím se vyrovná hladinu cukru v krvi, což váš diabetes ocení.

Obecně se doporučuje sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500–600 g. Zeleniny by však mělo být dvakrát více než ovoce. A stejné pravidlo platí i pro diabetiky. Jen s jedním rozdílem: ovoce je nezbytné započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Za jednu porci se považují například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jedna hruška, menší banán, jeden pomeranč, jedna nektarinka, polovina grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce odpovídá 80–100 g.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Jak sušit zeleninu v sušičce na ovoce

Před sušením musíte každou zeleninu umýt, osušit a nakrájet. Velikost kousků záleží na vás. Čím tlustší kusy odkrojíte, tím bude sušení trvat déle. Nekrájejte však zeleninu ani na velmi tenké kousky, měly by mít alespoň půl centimetru. Sušte normálně v sušičce na ovoce.

Jedná se o velmi citlivou metodu k zachování nutričních hodnot.

Zdroj: Sušička na ovoce

Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Ovoce a těhotenská cukrovka

Úplné vyřazení sacharidů při těhotenské cukrovce se nedoporučuje, protože sacharidy jsou zdrojem energie, navíc potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů a mají vyšší obsah vlákniny, pomohou k nižším výkyvům hladiny cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi ovlivňují všechny potraviny, které obsahují sacharidy. Sacharidy se dělí na složité a jednoduché. Čím zralejší ovoce je, tím více obsahuje jednoduchých sacharidů. Citrusové ovoce obsahuje sacharidů obecně méně, stejně tak i borůvky, maliny, ostružiny. Naopak nejvíce sacharidů obsahuje cukrový meloun, broskev a hroznové víno. Nezapomínejte, že ani povoleného ovoce není vhodné sníst najednou mnoho.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Užívání meruňkových jader

Konzumace syrových meruňkových jader k léčbě rakoviny nebo jiných zdravotních potíží je bez relevantních studií, a není proto součástí žádného zveřejněného vědeckého stanoviska. Meruňková jádra tedy konzumujte obezřetně. Variabilita obsahu amygdalinu v jádrech podle druhu meruňky značně kolísá. Zatímco „hořké“ meruňky ho obsahují hodně, v těch „sladkých“ není detekovatelný. Hořká meruňková jádra bývají nabízena v obchodech biopotravin a speciálních prodejnách; v poslední době také stále častěji prostřednictvím internetu. V některých případech je konzumace těchto jader propagována s poukazem na jejich pozitivní vliv na obranyschopnost organismu v boji proti rakovinnému bujení.

Zdroj: Pecky z meruněk

Warfarin a jahody

I když jahody obsahují průměrně 11,1 μg vitaminu K1 ve100 g, je možné je konzumovat, ale nepřecpávat se jimi, jíst je v rozumné míře.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Avokádo exotické ovoce

Jak už víte, avokádo je exotické ovoce z Jižní Ameriky, na povrchu má lesklou zelenou barvu, uvnitř nažloutlou či nazelenalou dužinu a uprostřed plodu objevíte dřevnatou pecku. Avokádo obsahuje velmi malé množství tekutin, stejně jako banány, a má vysokou nutriční a kalorickou hodnotu. Až jedna třetina plodu je tvořena tuky, z velké části jde o nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné. Typické aroma tomuto ovoci dodávají volné mastné kyseliny. Jak jsem již uvedla, avokádo je bohaté nejen na vitamíny, ale je dokonce nejbohatším druhem ovoce na obsah vitamínu E, tento vitamín nás chrání před rakovinou a stárnutím buněk. Vitamín E však není jediným prvenstvím, patří k němu i vitamín B6 a především železo, které se z avokáda dobře vstřebává do těla, proto se toto ovoce doporučuje nejen všem chudokrevným.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Kaki v těhotenství

Během těhotenství jsou nároky těla na příjem energie jen lehce zvýšené. V 1. trimestru dokonce není potřeba energetický příjem zvyšovat vůbec a od 2. trimestru se jedná pouze o 200-300 kcal za den (tedy 840-1 260 kJ). Pro nastávající maminky je kaki velmi přínosné. V tomto ovoci se nacházejí látky, které pomáhají rozkládat tuky a také mají vliv na metabolismus. Další výhodou je, že toto ovoce neobsahuje žádné tuky a má nízký obsah kalorií.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Kaki v teplém obalu

Ingredience: 2 kaki, 12 plátků parmské šunky, 24 lístků šalvěje

Postup: Kaki zbavte stopky, podélně rozkrojte na polovinu a krájejte dál na měsíčky. Z jednoho většího kaki jich uděláte asi 12. Plátky parmské šunky rozkrojte na polovinu a můžete začít balit: kousek kaki a lístek šalvěje obalte proužkem šunky a zajistěte párátkem. Balíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 10 minut, šunka se rozvoní, ovoce prohřeje a šalvěj vše doladí. Je to skvělá chuťovka na večírek.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Kalorie

100 g kaki má energetickou hodnotu 293 kJ (70 kcal), obsahuje 0,58 g bílkovin, 18,6 g sacharidů a 0,2 g tuků.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU