Z dechu je cítit aceton i za běžných okolností, ale ve velmi malém množství. Vzniká přirozenou chemickou reakcí a ketolátky tělo využívá jako zdroj energie v případě nedostatku glukózy (při hladovění). Pokud je ho však v těle příliš, jde cítit ve velké míře z úst.
Aceton spolu s kyselinou hydroxymáselnou a acetoctovou (dohromady takzvané ketolátky) vzniká při neléčené cukrovce (především u diabetu I. typu, který je diagnostikován u mladých jedinců a je způsoben nedostatečnou tvorbou inzulinu slinivkou břišní). Hladina glukózy v krvi je značně zvýšená, ale chybí inzulin, který se podílí na jejím transportu do tkání. Tkáně tak vlastně hladovějí, což je signálem k masivní aktivaci tukových rezerv. Ne všechny mastné kyseliny z tuků mohou být zpracovány na využitelnou energii, některé jsou tedy přeměněny na ketolátky.
Ketolátky okyselují vnitřní prostředí organismu, aceton je navíc jedovatý pro nervovou tkáň. Nebyla-li dosud u nemocného cukrovka zjištěna nebo zapomněl-li si diabetik píchnout dostatečnou dávku inzulinu, projeví se vysoká hladina cukru v krvi spolu s přítomností velkého množství ketolátek „hyperglykemickým ketoacidotickým kómatem“. Jedná se o poruchu vědomí, která se rozvíjí postupně a předcházejí jí další příznaky: žízeň, bolesti břicha, zvracení, hluboké dýchání.
Aceton je prchavá látka, přechází proto do vydechovaného vzduchu, v němž je cítit. Celý stav připomíná otravu jedem. A ve své podstatě otravou je, přestože jed vznikl přímo v těle nemocného. Při rozvoji popsaných příznaků je nutné ihned přivolat záchrannou službu.
Jako ketóza se v biologii označuje stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Důvodem vzniku stavu je proces ketogeneze. Ketolátky se tvoří v játrech v situaci, kdy poklesnou zásoby glykogenu. Ketolátky acetacetát a ß-hydroxybutyrát jsou organismem využívány jako zdroj energie. Ketogeneze, nesprávně ketogeneza, je označení procesu vzniku ketolátek. Ketolátky vznikají při nadměrném spalování tuků, které slouží k zisku energie. Dochází k tomu při nedostatku cukrů, například při hladovění, nebo při jejich špatném využití (u cukrovky).
Ketolátky se z buněk vyplavují do krve a odtud přecházejí do moči. V moči je můžeme prokázat jednoduchým vyšetřením pomocí proužků dostupných v každé lékárně. S ketolátkami se ve své moči nebo ve svém dechu může setkat i člověk bez diabetu. Mohou se totiž objevit po delším lačnění nebo při redukčních dietách, kdy chybí přísun glukózy a začínají se chemicky spalovat vlastní tuky. Takový člověk má inzulínu dostatek. Tuky spaluje proto, že nemá dostatek glukózy. Člověk bez diabetu, který drží redukční dietu a chce zhubnout, může dokonce ketolátky v moči vítat a může je považovat za dobré znamení, za důkaz toho, že ztrácí tuk.
Při diabetu je ale přítomnost ketolátek v moči vždy nepříznivým signálem. Ketolátky se mohou u člověka s diabetem v moči objevit za různých situací, a to při ketoacidóze.
Ketony vznikají v organismu při biochemickém procesu rozkladu mastných kyselin. Tvoří se v játrech, obvykle v době hladovění, a fungují jako krátkodobý zdroj energie především pro mozek, který získává energii jen z glukózy nebo v době „krize“ právě z ketolátek. Takové zásobení organismu však může být jen dočasné, protože ketolátky mají kyselou podstatu a mohou narušit acidobazickou rovnováhu. Ketolátky, které organismus nespotřebuje, jsou vyloučeny močí, potem nebo plícemi. Odpadní produkty (pot, moč, dech) jsou tak v případě vyšší koncentrace ketolátek cítit po acetonu.
Ketolátky jsou pro tělo ve větším množství jedovaté, hlavně proto, že tělo okyselují. Nejznámější ketolátkou je aceton. Ketolátky se z buněk vyplavují do krve a odtud přecházejí do moči. V moči je můžeme prokázat jednoduchým vyšetřením pomocí diagnostických proužků, například proužku Ketophan nebo Diaphan. Ketolátky se na proužcích někdy označují také jako ketony.
Jsou-li ketony v moči přítomny, změní se po uplynutí předepsané doby (obvykle za 1 minutu) původně bílá barva plošky na proužku na narůžovělou, sytě růžovou či fialovou – podle toho, kolik ketolátek je v moči přítomno.
U podezření na tento typ diabetes obvykle lékař předepíše test na hodnoty glykémie v krvi, nebo v žilní plazmě. Pokud je hodnota glykémie v krvi vyšší než 7,0 mmol/l a v žilní plazmě vyšší než 7,8 mmol/l svědčí to o diabetu mellitu 1. typu. Současně se také provádí testy na hyperglykémii a ketolátky v moči. Pokud vše vyjde pozitivní, je nutné zahájit léčbu, kterou obvykle stanovuje už kvalifikovaný diabetolog a ne praktický lékař.
V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.
Ketony v moči se ve zvýšeném množství mohou objevit u lidí, kteří se dopouštějí nějaké dietní chyby. Velmi často se objevují při držení hladovky (ať už z jakéhokoliv důvodu). Právě tak mohou mít ketony v moči lidé, kteří drží takzvanou bezsacharidovou dietu (konzumují pouze maso, mléčné výrobky a tuk). S nálezem vyššího stavu ketonů v moči se mohou setkat i kulturisté, kteří svůj speciální jídelníček skládají především z proteinů (obvykle se jedná o jedince, kteří podceňují teorii životosprávy kulturisty a stravují se na základě vlastní úvahy).
Obvykle se doporučuje moč takovým proužkem vyšetřovat každý den ráno, a kromě toho při každé glykémii, která přesáhla 13 mmol/l. Při nálezu ketolátek v moči po ránu musí ihned následovat vyšetření glykémie, i když jsme to třeba původně neměli v úmyslu.
Ketolátky můžeme někdy také ucítit v dechu. Takzvaný acetonový zápach z úst se podobá nasládlé vůni nahnilého ovoce.
S ketolátkami se ve své moči nebo dechu může setkat i člověk bez diabetu. Zvýšená hladina ketonů v moči se může objevit po delším lačnění nebo při redukčních dietách, kdy chybí přísun glukózy a začínají se chemicky spalovat vlastní tuky. Takový člověk má inzulínu dostatek. Tuky spaluje proto, že nemá dostatek glukózy. Člověk bez diabetu, který drží redukční dietu kvůli zhubnutí, může dokonce ketolátky v moči vítat a považovat je za dobré znamení, za důkaz toho, že ztrácí tuk.
Při diabetu je ale přítomnost ketolátek v moči vždy nepříznivým signálem. Životu nebezpečné může být zvýšení ketonů v moči u diabetiků, a to u diabetu prvního i druhého typu. Podstatou cukrovky je částečné či úplné zničení buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, kde se tvoří inzulín. K jejich destrukci dochází vlivem dědičných i jiných činitelů na podkladě autoimunitní poruchy. Ve slinivce se pak tvoří málo inzulínu, nebo se netvoří vůbec. Bez inzulínu buňky v těle nejsou s to zužitkovat k zisku energie glukózu, proto hladoví. V důsledku toho se vyplavuje z jater zásobní cukr glykogen do krve, kde se hladina cukru zvyšuje s každým jídlem, dochází tak k trvalé hyperglykemii.
Organismus si dovede vytvořit energii také nadměrným štěpením tuků. Během tohoto procesu pak vznikají právě ketolátky či ketony a může dojít ke komplikaci zvané ketoacidóza, u níž hrozí i bezvědomí. Stav takto postiženého vyžaduje intenzivní léčbu a neodkladnou hospitalizaci.
I u dětí do 13 let se mohou ketony vyskytovat v moči ve větším množství. V první řadě je třeba vyloučit onemocnění diabetes mellitus, které je charakterizováno zvýšeným množstvím ketonů v těle. Pokud po pečlivém přezkoumání dítěte není diagnostikována cukrovka, může se jednat o porušení acidobazické rovnováhy (kyselé – zásadité prostředí).
Aceton se v moči u dětí může vyskytovat i z několika dalších důvodů, například změnou stravování, hladověním, únavou nebo stresem.
Příčinou tohoto problému může být rovněž onemocnění jako chřipka, spála, anémie, pankreatitida, úplavice, stejně jako řada dalších infekčních onemocnění. Proto u dětí nestačí spoléhat jen na vyšetření moči. Důležité je také vyšetření krve, což je v podstatě jediný způsob, jak lékař může diagnostikovat správně, a tomu následně přizpůsobit nejlepší postup léčby.
Běžně by se v dětské moči ketolátky neměly objevovat.
Když se tyto příznaky objeví, je nezbytné poradit se s odborníkem, aby určil vhodnou léčbu. Přesto obecně platí několik tipů:
U zdravých dětí se vyhýbejte tučným jídlům a snažte se jim dělat ovocné šťávy.
U diabetických dětí s hyperglykémií jim podávejte tekutiny bez cukru a vyhýbejte se sacharidům.
Hypoglykemickým dětem podávejte tekutiny s cukrem. Nejlepší je ovocná šťáva, která se u těchto dětí doporučuje při nízké hladině cukru v krvi, právě kvůli vysokému obsahu přírodního cukru - fruktózy.
Léčba inzulínem
U dětí s diabetem 1. typu (závislý na inzulínu) se ujistěte, že jste injekčně aplikovali správnou dávku.
Režimová opatření
U zdravých i diabetických dětí se vyhněte cvičení, dokud je v jejich těle aceton. Je to proto, že jejich těla budou nucena získávat energii z tuků, protože u nich nejsou žádné zásoby glukózy. Proto zvýší produkci acetonu.
Kontrola
U zdravých dětí změřte ketolátky pomocí testů moči. U diabetiků však měřte krevní cukr stejně jako aceton přes glukometr.
Cyklická ketogenní dieta vychází ze starého učení a dietních postupů praktikovaných a propagovaných Dr. Atkinsonem. Jeho ideou bylo vyřadit ze stravy veškeré sacharidy a zároveň nesledovat příjem tuků. Jestliže máme v běžné stravě poměrově 55 % sacharidů, 25 % bílkovin a 20 % tuků, Atkinsonova dieta předpokládá absolutní vynechání sacharidů a příjem tuků a bílkovin na stejné energetické hladině. Tato dieta totiž způsobuje vyšší využívání tukových rezerv jako zdroje energie. Zhruba po dvou až třech dnech dochází k vyčerpání glykogenových rezerv, které si naše tělo schraňuje a obnovuje právě příjmem sacharidů. Namísto sacharidů (glykogenu) tedy musí přijít jiný zdroj energie. Právě nyní vstupují do hry tuky jako další velmi vydatný zdroj energie.
Při cyklické ketogenní dietě se využívají jako zdroj energie ketony – právě na jejich vyšší vyplavování v krevním řečišti se nabaluje název ketóza, který je velmi podobný stavu při lehké opilosti. Jako ketóza se tedy v biologii označuje stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Důvodem vzniku stavu je proces takzvané ketogeneze. Ketolátky se tvoří v játrech v situaci, kdy poklesnou zásoby glykogenu. Ketolátky acetacetát a ß-hydroxybutyrát jsou organismem využívány jako zdroj energie. Játra produkují ketony jako zdroj energie z volných mastných kyselin. Nadbytečné ketony jsou pro organismus toxické, musí být tedy vyloučeny z organismu. Cykličnost diety vám umožní naplno trénovat a zároveň shazovat tělesný tuk. Toto se děje ve vlnách. Je tedy potřeba střídat období ketózy s obdobím, kdy přijímáte vyšší množství sacharidů. Takzvaně cyklujete sacharidy, avšak ne tak jako u sacharidových vln. Zde je trvání jednotlivých úseků ve vzájemném nepoměru a vysokosacharidové dny opravdu slouží pouze pro změnu stravovacího režimu a znovuzískání síly, jde o chvilkové obnovení glykogenových rezerv. Povětšinou se vše děje v týdenním rytmu, tedy 5 dní držíte takzvanou „low carb“ fázi a další dva dny konzumujte vysoké množství sacharidů – fáze „carb up“.
Ketóza je organismu přirozený biologický stav. Nastává, když se tělu ve stravě pravidelně dodává dostatečné množství proteinů (bílkovin) a zároveň je na minimum snížen příjem sacharidů a tuků. V ketóze se pak začínají tvořit „ketolátky“. Vznikají štěpením tukových tkání a mají schopnost plnohodnotně nahradit sacharidy, které jsou primárním zdrojem energie člověka.
V důsledku toho dochází k úbytku nejen podkožního tuku, ale také útrobního tuku, neboli viscerálního, který obklopuje důležité orgány. Snižuje se hladina cholesterolu v krvi a klesá produkce hormonu inzulinu, který štěpí cukry a vyvolává chuť na sladké. Ketózu neprovází hlad, chutě ani špatná nálada. Člověk se může cítit plný energie a místy mít až euforickou náladu. Ketóza je také skvělý detoxikační prostředek. Tělo totiž spaluje i usazené toxické látky, prostě vyloučí vše, co nepotřebuje. Do ketózy se organismus dostává v průměru po 2–3 dnech proteinové diety. Připravovat proteinovou dietu z běžných potravin je pro zdraví nevhodné a také časově náročné. Proto je tu proteinová dieta, jejíž základ představují speciální proteinová jídla.
Citronová šťáva a olivový olej nejlépe zabírá na očistu jater a žlučníku, kde se také nejvíce shromažďují jedy, kterých se právě detoxikací chceme zbavit. Játra jsou orgánem látkové výměny. Játra v našem těle produkují žluč a zásobují jí pak žlučník, odkud dále žluč putuje přes žlučovody do dvanáctníku a do střev. Játra nás ovšem nezbavují jen jedů a škodlivin, ale také játra pro nás vyrábějí nezbytné enzymy, hormony a ketolátky. Játra se také podílejí na tvorbě krve, dále tvoří močovinu, skladují v sobě sacharidy a mají ještě mnoho dalších funkcí. Játra také ovlivňují kvalitu zraku. Při pravidelné očistě jater se obnoví i čistota vidění. Pročištěná játra zvyšují sílu obranného systému a zabraňují spuštění závažných onemocnění. Zdravá játra také zabrání vzniku akné a některých atopických ekzémů. Očistu jater je nutné provádět pravidelně v kombinaci s klystýrem, aby produkty z očisty jater mohly rychle odejít z těla ven. Během detoxikace jater pomocí citronu a oleje je nezbytné konzumovat jen dietní stravu. Je nutné dodržovat nejvhodnější dobu očisty, která je od 19 do 20 hodin. Tato očista jater a žlučníku je přirozeným procesem s použitím čistých přírodních látek a není tedy třeba se ničeho obávat.
Citronová šťáva a olivový olej nejlépe zabírají na očistu jater a žlučníku, kde se také nejvíce shromažďují jedy, kterých se právě detoxikací chceme zbavit. Játra jsou orgánem látkové výměny. Produkují žluč a zásobují jí pak žlučník, odtud dále žluč putuje přes žlučovody do dvanáctníku a do střev. Játra nás ovšem nezbavují jen jedů a škodlivin, ale také pro nás vyrábějí nezbytné enzymy, hormony a ketolátky. Podílejí se rovněž na tvorbě krve, tvoří močovinu, skladují v sobě sacharidy a mají ještě mnoho dalších funkcí. Játra také ovlivňují kvalitu zraku. Při pravidelné očistě jater se obnoví i čistota vidění. Pročištěná játra zvyšují sílu obranného systému a zabraňují spuštění závažných onemocnění. Zdravá játra také zabrání vzniku akné a některých atopických ekzémů. Očistu jater je nutné provádět pravidelně v kombinaci s klystýrem, aby produkty z očisty jater mohly rychle odejít z těla ven. Během detoxikace jater pomocí citronu a oleje je nezbytné konzumovat jen dietní stravu. Je nutné dodržovat nejvhodnější dobu očisty, která je od 19 do 20 hodin. Tato očista jater a žlučníku je přirozeným procesem s použitím čistých přírodních látek, není tedy třeba se ničeho obávat.
Nejčastějšími příznaky pro diabetes 1. typu je předrážděnost, časté močení spojené s abnormální žízní, dále zvracení, tělesná slabost, hubnutí a neobvykle silný pocit hladu. U dětí se může objevovat noční pomočování. Protože jsou sacharidy shromážděné v krvi, chybí tyto energetické zásoby v buňkách, a ty tak musí k zisku energie využívat tuky (lipidy). Při jejich štěpení (katabolismu) se uvolňují odpadní látky (ketolátky, aceton), které zvyšují kyselost vnitřního prostředí a tím ovlivňují průběh dalších metabolických reakcí. Proto je z úst diabetiků cítit pach acetonu, jenž se mimo jiné objevuje společně s glukózou i v moči. Velice často může být prvním příznakem onemocnění diabetické kóma s poruchou vědomí.
Diabetes 2. typu má příznaků podstatně více, avšak o to méně jsou jeho projevy specifické. Časté bývá zamlžené vidění, snížení vnímání sladké chuti, svědění, neobvyklá žízeň, ospalost, únava, kožní infekce, pomalé hojení ran, bolesti nohou a mravenčení chodidel. Mnohdy jsou přítomny příznaky podobné chřipce či nachlazení, možná je i ztráta ochlupení na nohou nebo žluté hrbolky (xantomy) po těle. Časté denní a noční močení není neobvyklé.
Existuje tak zvaný fenomén úsvitu, což je ranní vzestup hladiny cukru v krvi, u lidí s cukrovkou. Fenomén úsvitu vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina tohoto fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Vysoká hladina ranního cukru v krvi může být způsobena:
- Nedostatkem inzulínu předchozí noc.
- Neužila jste správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc.
- Jedla jste před spaním jídlo se sacharidy.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým diabetologem. Váš lékař může navrhnout, abyste si průběžně kontrolovala hladinu cukru v krvi během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou lékaři potvrdit, zda máte pouhý fenomén úsvitu nebo zda může existovat jiný důvod vysoké ranní hladiny cukru v krvi.
Co můžete udělat pro snížení ranního cukru v krvi?
- Vyhněte se sacharidům před spaním.
- Přejděte na jiný lék na cukrovku.
- Změňte čas, kdy užíváte léky nebo inzulin, z večeře až na večer před spaním.
- Použijte inzulinovou pumpu, abyste dostala další inzulin během časných ranních hodin.
Ukrutná bolest palce po úrazu může souviset se změnami na kloubu. Jinými slovy, kloub dostal při nalomení takovou šlehu, že má na sobě šrám a ten dře kost o kost. A to bolí. Ovšem bude třeba toto potvrdit pomocí vyšetření na magnetické rezonanci. Určitě byste měla zůstat v kontaktu se svým ortopedem, který může vypsat žádanku na vyšetření MR. Podle výsledků je pak možná jednoduchá operace kloubu a následné vymizení bolesti.
Optimální hodnota glukózy v krvi je do 6 mmol/l. Vy máte moc. Zkuste si vybavit, jak to řešil tatínek, aby udržel cukrovku na uzdě. Také si o tom popovídejte se svým diabetologem, aby mohl přizpůsobit léčbu. Z vlastních prostředků můžete zařadit čaj z čerstvého kořene zázvoru popíjený během dne. Dodržujte těchto několik bodů pro lepší zvládnutí života s cukrovkou:
- Sledování glukózy v krvi;
- Jíst zdravou stravu;
- Každodenní fyzické cvičení;
- Dodržování léčebného režimu;
- Pravidelné a včasné užívání léků;
- Omezení rizikového chování;
Jako poslední bych rád zmínil, že je k dispozici prověřená lázeňská léčba s cílem maximálně zmírnit projevy diabetes mellitus (cukrovky) a současně oddálit jakékoliv potíže spojené s tímto onemocněním. Výborné v tomto ohledu jsou Františkovy Lázně. Prostřednictvím svého praktického lékaře o ně můžete požádat a pojišťovna pak uhradí určitou část nákladů lázeňského pobytu.
Mám ráno nalačno glykémiu 16. V noci som nič nejedla.
Môže to súvisieť s mierne stukovatenou pečeňou ?
Poraďte prosím prírodné produkty na zlepšenie stavu.
Ďakujem.
Dobrý den,
to myslíte vážně? 7 x za den si měřit glykémii? To znamená,7x denně se píchnout do prstu? Když beru léky na ředění krve? Pokud nemáte hodnoty nad 7,jiná možnost měření než glukometrem nemáte.
Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.
Karcinogenita benzodiazepinů je stále nejasná. Zabývala se tím jedna studie z roku 2015, která zjistila, že právě klonazepam (Rivotril) byl spojen s nejvyšším rizikem rakoviny, přičemž nejvíce byl rakovinou postižen mozek. Méně pak se vyskytovaly kolorektální karcinomy a rakovina plic. Studie také zjistila, že ze všech benzodiazepinů má nejnižší vliv na vznik rakoviny diazepam, chlordiazepoxid, medazepam, nitrazepam a oxazepam, což by mohly být bezpečnější varianty pro dlouhodobé užívání.
Studie je k dispozici v digitální podobě zde: https://www.ncbi.nlm.nih.go…
Dobrý den, již několik let nespím, z paní doktorkou jsme zkoušely troje prašky na spaní a do měsíce jsem jich za noc brala i 5, tak jsem skončila na 2x2mg Rivotrilu na spaní a docela mi pomáhá. Budu ho prý brát doživotně. Dočetla jsem se že benzodiazepany mohou způsobit rakovinu, je to možné ?
Děkuji za odpověd zdraví Ryšavá
Některé studie naznačují, že pití kávy – ať už kofeinové nebo bezkofeinové – může ve skutečnosti snížit riziko vzniku diabetu 2.
Pokud ale již cukrovku máte, vliv kofeinu na působení inzulínu může být spojen s vyšší nebo nižší hladinou cukru v krvi. U některých lidí s cukrovkou může tento účinek způsobit asi 200 miligramů kofeinu – nebo ekvivalent jednoho až dvou čtvrtlitrových hrnků čisté uvařené kávy.
Kofein působí na každého člověka jinak. Pokud máte cukrovku nebo se vám nedaří kontrolovat hladinu cukru v krvi, může být přínosem omezení množství kofeinu ve vaší stravě.
Výrobce doplňku stravy Neuritogen udává, že se má užívat před jídlem. Pro správnou funkčnost každého léku je třeba dodržovat pokyny obdržené společně s ním.
Pro léky, které se mají užívat před jídlem obecně platí následující:
Některé léky je potřeba užívat před jídlem nebo na lačný žaludek. Je to proto, že jídlo a některé nápoje mohou ovlivnit účinek těchto léků.
Například užívání některých léků současně s jídlem může zabránit tomu, aby váš žaludek a střeva absorbovaly lék, což snižuje jeho účinnost.
Alternativně mohou některé potraviny interagovat s vaším lékem, a to buď zvýšením nebo snížením množství léku v krvi na potenciálně nebezpečnou úroveň, nebo na hladiny, které jsou příliš nízké na to, aby byly účinné.
Obecně platí, že léky, které se mají užívat před jídlem, by se měly užívat asi hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po jídle.
nedodržení těchto pokynů ve ojedinělých případech pravděpodobně neuškodí, ale pravidelné užívání těchto léků s jídlem může znamenat, že nebudou fungovat.