Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY

OBSAH

Vzorový jídelníček na týden

Typická dieta pro diabetiky 1. typu bez nadváhy (225 g sacharidů na den)

Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Snídaně:

  • 200 ml mléka
  • 70 g chleba
  • 10 g rostlinného másla

50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného sýra s 30 % t. v s., nebo 50 g krájeného sýra, 100 g tvarohu, 50 g šunky, 150 ml jogurtu) obsahuje cca 10 g sacharidů.

Přesnídávka:

  • 100–150 g ovoce (200 g zeleniny), 30 g chleba

Oběd:

  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 15 g mouky (zahuštění polévky, masa)
  • 15 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny (100–150 g dia kompotu)
  • 1/4 ks vejce (do pokrmů)

Svačina:

  • 200 ml mléka, 80–100 g ovoce, 150 g jogurtu
Večeře:
  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 10 g mouky
  • 10 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny, 100–150 g dia kompotu
II. večeře:
  • 100–150 g ovoce

Možno zaměňovat jako přílohu: brambory 220 g, 180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.

Zdroj: Jídelníček pro diabetiky

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Kde je možné sehnat jídelníček pro diabetiky? Děkuji

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Chcete-li připravit jíšku pro diabetiky, kde je rozhodující množství sacharidů, tak místo mouky použijte xanthanovou gumu.

Xanthanová guma

Xanthanová guma je zahušťovadlo a stabilizační činidlo na rostlinné bázi. Funguje jako emulgátor a umožňuje tekutinám, které se normálně nemají rády, aby se smíchaly. Působí také jako zahušťovadlo, zvyšuje viskozitu kapalin a těst. Navíc je vhodná pro diety s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Recepty pro diabetiky I. typu

Odkaz na recepty pro diabetiky I. typu naleznete zde.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA PATOVA.

DOBRY DEN PROSIM VAS JA SE JMENUJI MARKETA PATOVA JSEM NAROZENA 31.8.1975 V LIBERCI A OD 11.7.2022 MAM CUKROVKU TYPU 2 A PROSIM NAPSAT JIDELNICEK DIABETICKYCH JIDEL ODPVEZTE MI PROSIM DEKUJI MARKETA PATOVA Z LIBERCE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud žijete s cukrovkou 2. typu, vyvážená strava vám může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a váhu.
Tento jídelníček vám pomůže dosáhnout zdravější hmotnost pro vaše tělo a udrží hladinu cukru v krvi v cílovém rozmezí, což může snížit riziko komplikací, jako je poškození nervů a srdeční onemocnění. Jídelníček i s praktickými radami najdete zde: www.cukr-v-krvi.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty pro diabetiky II. typu

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Míková.

Dobrý den, měla bych jednu velkou prosbu. Můj otec má vysokou cukrovku a k tomu ještě růže na obouch nohách. Je to týden co doma upadl, nezvedl se, a měl cukr 25.Chtela bych Vas tímto poprosit. Jak mám pokračovat, jaký jídelníček mu máme začít vařit. Asi pravděpodobně má cukrovku toho největšího typu. Děkuji za kladnou odpověď, budu rád za jakoukoliv radu. Míková Jiřina

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky

Kde koupit xanthanovou gumu

Xanthanová guma se dá koupit ve speciálních prodejnách se zdravou výživou a nebo objednat na internetu. Tady je odkaz na seznam nabídek z internetu: xanthanová guma cena.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den, byl jsem 16 let diabetik 2.stupně. Dnes jsem byl na kontrole a stal se ze mně diabetik 1.stupně. Zítra jsi začínám píchat inzulín. Měl bych něco mněnit na jídelníčku? Mám 172cm a 78 - 80 kg, cvičím,jezdím na kole,nekouřím,nepiju, jím 5x denne. Děkuji mockrát za odpověď. S přáním hezkého dne a pozdravem Jozef Hofierka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dietní opatření přijdou na řadu až podle reakce na píchaný inzulín. Jako dlouholetý diabetik určitě máte svůj glukometr, který právě v tomto přelomovém období bude vaším nejlepším pomocníkem, jak zjistit tyto reakce. Zapisujte si naměřené hodnoty včetně snědeného jídla. S diabetologem pak proberte výsledky a případně upravte skladbu svého jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě musí rozdělit velká jídla na dvě menší a jíst každé tři hodiny i před spaním. Ve stravě je nutné omezit cukr a sladké věci. Pít hodně vody a vynechat alkohol a pivo. Pravidelně a často by měl pít zázvorový čaj a jíst kysané zelí. Podrobné informace získáte tady: www.cukr-v-krvi.cz/c…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Recepty na dia moučníky

Jablečné šátečky

Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky

Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.

Piškotová roláda

Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia

Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Zdroj: diskuze Čokoláda po které sa netloustne

Večerní jídelníček pro diabetiky

Večeře pro ty, kdo chtějí zhubnout:

  • večeře I: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarela, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje
  • večeře II: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka nebo jogurtu)
Sacharidy v gramech: 15
  • běžná večeře I: dušený květák, tofu, brambory
  • večeře II: jogurt

Druhá varianta:

  • večeře I: 150 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 1/4 vejce, 150 g zeleniny, nebo 100 g ovoce, 70 g masa, 100 g brambor
  • večeře II: 150 g ovoce, nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba (žemle)

Dále večeře na celý týden:

Pondělí

  • večeře I: přírodní roštěnka, bramborová kaše, okurkový salát
  • večeře II: 100 g jablek
Úterý
  • večeře I: pomazánka z taveného sýra, 60 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g ovocné dia přesnídávky
Středa
  • večeře I: 100 g studené vepřové pečeně, 60 g chleba, 100 g kyselé okurky, hořký čaj
  • večeře II: 180 g pomeranče
Čtvrtek
  • večeře I: flíčky zapečené s vepřovým masem, sterilovaná červená řepa
  • večeře II: 100 g pomeranče
Pátek
  • večeře I: kuřecí salát, 50 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g kedlubny
Sobota
  • večeře I: filé na česneku, brambory, rajčatový salát
  • večeře II: 100 g ředkviček
Neděle
  • večeře I: hovězí plátky na pepři, dušená rýže, jablečný kompot
  • večeře II: 150 g pomeranče

Zdroj: Večeře pro diabetika

Jahody a cukrovka

Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.

Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.

Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.

Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobry den jen mam takovy maly dotaz merim 170cm je mi 55let,vazil jsem 108kg a mam jidelnicek na 120g sacharidu denne,ale svaciny a 2 vecere mi dietni sestra zakazala takze mam jen asi 60g sacharidu denne po pul roce jsem schodil 40kg mam ted 68kg ale jidelnicek mi ponechali.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Jídelníček pro diabetiky 2. typu

Je třeba omezit konzumaci živočišných výrobků s výjimkou ryb, omezit živočišné tuky a cholesterol. Je povolena konzumace mléčných výrobků se sníženým množstvím tuku. Živočišné tuky lze nahradit rostlinnými oleji (olivový, řepkový). Porce zeleniny a ovoce by měly být zahrnuty pětkrát denně. Důležité je dodržování pitného režimu, tedy převážně nesycené, neslazené a nealkoholické vody. Alkoholické nápoje je třeba omezit na minimum. Prioritou je také nekouřit a mít dostatečnou fyzickou aktivitu. Vliv svalové činnosti na metabolismus je nesporný. Lze snadno vypočítat ideální tepovou frekvenci pro svalovou zátěž s dynamickým charakterem, který výrazně pomáhá zvyšovat energetickou spotřebu. Intenzitu aerobního cvičení zvyšujeme postupně. Frekvenci pohybu udržujeme při 60–80 % maximální tepové frekvence.

Pondělí

  • snídaně: Vitakáva, šunka, máslo, sójový rohlík
  • přesnídávka: pomeranč
  • oběd: pórková polévka s bramborem, vepřový řízek s rýží, dia kompot (100 g)
  • svačina: ½ jablka
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory, mrkvový salát
  • druhá večeře: bílý jogurt

Úterý

  • snídaně: čaj, dia džem, máslo, chléb
  • přesnídávka: grep
  • oběd: polévka celerová, dušené rybí filé s bramborovou kaší, okurkový salát
  • svačina: kefírové mléko (500 ml)
  • večeře: rizoto se zeleninou a sýrem
  • druhá večeře: mandarinka

Středa

  • snídaně: bílá káva, ovocný jogurt, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: kiwi
  • oběd: polévka bramborová, zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou
  • svačina: dia pudink s ovocem
  • večeře: eidam, dalamánek, máslo, rajče
  • druhá večeře: chléb, máslo

Čtvrtek

  • snídaně: ovocný čaj, Lučina, sójová houska
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka hovězí s těstovinami, hovězí vařené s dušenou mrkví, kukuřicí a brambory
  • svačina: chléb, máslo, rajče
  • večeře: ovesná kaše s kakaem a umělým sladidlem, máslo
  • druhá večeře: kedlubna

Pátek

  • snídaně: Vitakáva, šunková pěna, tmavý chléb
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: polévka vločková, špíz z vepřového masa s houbami a rýží, salát z čínského zelí
  • svačina: dia jogurt
  • večeře: dušený kapr na kmíně, brambory, dia kompot
  • druhá večeře: sójový rohlík

Sobota

  • snídaně: černý čaj, mozzarella, máslo, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: banán
  • oběd: polévka zeleninová, kuřecí stehno s opékanými brambory (na sucho), dia kompot
  • svačina: acidofilní mléko (500 ml), chléb
  • večeře: 1 vejce, máslo, dalamánek, rajče
  • druhá večeře: ½ pomeranče

Neděle

  • snídaně: bílá káva, rybí pomazánka, chléb
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka drožďová, vepřová znojemská pečeně s těstovinami, salát z hlávkového zelí
  • svačina: šlehaný tvaroh se sladidlem
  • večeře: mandlová játrová paštika, máslo, grahamový rohlík
  • druhá večeře: míchaný zeleninový salát

Tekutiny: 1,5–2 litry každý den v podobě neochucené neperlivé vody, ředěné ovocné či zeleninové šťávy a neslazeného čaje.

Zdroj: Jídelníček pro diabetiky

Recepty

Guláš dvou mas (4 780 kJ)

Potřebujeme: 320 g libového vepřového a hovězího masa, 40 g oleje, 60 g cibule, 60 g rajčat, 30 g paprik, 20 g tvrdšího chleba, kmín, sůl, několik kusů bobkového listu

Postup: Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na kvalitním oleji, poté podlijeme teplou vodou. Přidáme veškerou zeleninu. Pokrm dochutíme solí, kmínem a bobkovým listem. Maso je třeba dusit až do změknutí. Nakonec můžeme guláš zahustit nastrouhaným chlebem, bobkový list vytáhneme.

Bramborový salát pro diabetiky (1 619 kJ)

Potřebujeme: 1 kg brambor, 400 g mrkve, 300 g celeru, 300 g petržele, 250 g sterilovaného hrášku v konzervě, 100 g pórku, sůl a pepř, 100 g octa

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Kořenovou zeleninu očistíme a přidáme do vody ocet a sůl, povaříme. Zeleninu pak nakrájíme na typické kostičky. V míse vše promícháme společně s pórkem a sterilovaným hráškem, dochutíme solí a pepřem.

Tvarohová buchta

Potřebujeme: 200 g hrubé mouky, Fan sladidlo Sorbit s obsahem sacharinu 100g, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 100 g Hery na pečení, 250 g měkkého tvarohu, čokoládu pro diabetiky

Postup: V první řadě oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme spolu se Sorbitem, přidáme tvaroh a měkčí Heru. Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečeme zvolna v předehřáté troubě. Nakonec bábovku polijeme čokoládou.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Recepty na večeře

Hemenex

Ingredience: 100 g dušené šunky, 3 vejce, 1 lžíce petrželové natě, sůl, pepř, 1 plátek celozrnného chleba

Postup: Na rozpálenou nepřilnavou pánev vložíme kolečka šunky a necháme opéct. Poté nalijeme rozklepnutá vajíčka a necháme srazit. Povrch mírně osolíme, opepříme a posypeme posekanou petrželkou. Podáváme s chlebem.

Lečo

Ingredience: 150 g brambor, 2 rajčata, 2 bílé papriky, 1 cibule, olej, vejce

Postup: Cibulku nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme pokrájená a oloupaná rajčata a papriku, krátce orestujeme a zahustíme vejcem. Podáváme s uvařeným bramborem. Kdo má rád, může si klidně přidat šunku nebo salám, a pořád je to dietní. Pokud paprika nepálí, tak můžete přidat trochu chilli a stroužek česneku.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Neděle

  • Snídaně: bílý jogurt, ovoce, chia semínka
  • Dopolední svačina: mrkvové muffiny
  • Oběd: palačinky se špenátem a ricottou
  • Odpolední svačina: acidofilní mléko
  • Večeře: jemné králičí soté s rýží

Tvorba vhodného jídelníčku je velmi komplexní a závisí na zdravotním stavu a potřebách každého jedince. Pokud si nejste jistí vhodností a nevhodností určitých druhů potravin, navštivte lékaře nebo výživového specialistu a ptejte se na radu. Uvedený jídelníček je pouze orientační.

Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

Recepty na snídaně

Chléb se sýrem a meruňkami

Ingredience: 200 g Cottage, tekuté sladidlo dle chuti, 50 g sušených meruněk, 2 plátky celozrnného chleba po 60 g, 2 lžičky pšeničných klíčků

Postup: Sýr dle chuti oslaďte, meruňky nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do sýru, 1 lžičku meruněk si dejte stranou. Plátky chleba překrojte napříč, aby vznikly 4 trojúhelníky. Ze sýrové hmoty tvarujte pomocí dvou navlhčených lžic noky a upravte je na plátky chleba. Posypte je zbylými meruňkami a pšeničnými klíčky. Recept je uveden pro 2 osoby.

Hodnota: 280 kcal/1 170 kJ

Chléb s hovězím masem

Ingredience: 6 ředkviček, 2 lžíce netučného tvarohu, 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky, sůl, pepř, 100 g hovězího masa z konzervy

Postup: Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky, tvaroh rozšlehejte, přidejte ředkvičky a ½ lžíce pažitky. Ochuťte solí. Plátky chleba potřete vzniklou směsí. Maso z konzervy nakrájejte na plátky a upravte na tvarohovou směs. Povrch posypte zbylou pažitkou a trochou pepře.

Hodnota: 260 kcal/ 1 087 kJ

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP