Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

JÍDELNÍČEK DIABETIKA

OBSAH

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Diskuze

V diskuzi VYŽIVA DIABETIKA PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Vlasák.

Dobrý den,
jsem diabetik (6,8%). Těžko se vyprazdňuji, jak s inzulínem Toujeo, kdy naposledy?
Děkuji

Zdroj: diskuze Vyživa diabetika před kolonoskopií

Recepty

Pod každým receptem najdete množství pokrmu v mililitrech nebo gramech, energetickou hodnotu (E) v kcal, množství bílkovin (B) v gramech, tuků (T) v gramech, sacharidů (S) v gramech a cholesterolu (chol) v miligramech. Recepty jsou obvykle pro 1 porci.

Pozor! Pokud použijete k přípravě stravy mouku, jíšku nebo bešamel, je nutno snížit množství sacharidů v ostatních potravinách, aby byla dodržena dávka sacharidů.

Abyste měli dobrý start do nového dne, je důležité jej začít snídaní. Níže uvedené recepty jsou časově nenáročné a zpestří vám den. Vedle vysoce ceněných obilovin, jež zvyšují hladinu cukru pomalu, je zařazeno také čerstvé ovoce a mléčné výrobky. Tak po ránu dostane váš organismus pořádnou porci vitamínů a minerálních látek.

Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika

Diskuze

V diskuzi JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mosnerova P.

Dekuji moc za odpoved. Jsem diabeticka.Mosnerova

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Diskuze

V diskuzi JABLECNY OCET PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Novakova.

Hledam jablecny ocet bez cukru a bez alkoholu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jablecny ocet pro diabetika

Pomazánky

Pomazánky jsou neoddělitelnou součástí stravování. Zpestří jídelníček a zasytí.

Pomazánka z makrely

Ingredience: 60 g makrel v tomatu, 10 g rostlinného tuku, 20 g cibule, sůl, citronová šťáva

Postup: Rostlinný tuk utřeme se solí, vmícháme rozmačkané ryby a ušleháme. Přidáme nakrájenou cibulku a citronovou šťávu.

Množství – 90 g, E – 163, B – 9, T – 12, S – 5, chol – 25

Tvarohová pomazánka

Ingredience: 30 g mrkve, 30 g celeru, 50 g dietního tvarohu, 20 ml nízkotučného mléka, pažitka, sůl, citronová šťáva

Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle. Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme zeleninu a na drobno nakrájenou pažitku. Osolíme, dochutíme citronovou šťávou a vyšleháme.

Množství – 130 g, E – 123, B – 8, T – 6, S – 8, chol – 5

Masová pomazánka

Ingredience: 50 g telecího masa, 25 g šunky, 2 g hladké mouky, pažitka, sůl, 10 g dia sterilovaných okurek, 1 g hořčice, 10 g rostlinného oleje

Postup: Telecí maso upečeme do měkka. Do šťávy z masa přidáme mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše přidáme rostlinný tuk, pomleté vychladlé maso, mletou šunku, hořčici a nastrouhané okurky. Vše vyšleháme a nakonec přidáme posekanou pažitku.

Množství – 100 g, E – 196, B – 16, T – 14, S – 2, chol – 77

Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Strava před kolonoskopií pro diabetika typu II

Při dodržování diety byste měli se souhlasem ošetřujícího lékaře snižovat dávku léků na cukrovku. V den vyšetření by se již léky na cukrovku brát neměly. Zde také platí, že tento postup je individuální a neexistuje univerzální návod, jak postupovat.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Diskuze

V diskuzi KERBET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Re:.

Pro diabetika, který potřebuje zhubnout, jsou dobré stránky www.kerbet.cz - jídelníčky s výměnnýma jednotkama na celý den i týden, možnost sledovat kolik živin člověk přijal a kolik by jich měl přijmout a dokonce úplně zadarmo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kerbet

Recepty na večeře

PRVNÍ VEČEŘE: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarella, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje

DRUHÁ VEČEŘE: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka, nebo 150 g jogurtu)

Zdroj: Večeře pro diabetika

Strava před kolonoskopií pro diabetika typu I

Strava u diabetiků I. typu není stejná jako u zdravých lidí. Vždy je individuální a většinou příprava na výkon (vyprazdňování) proběhne právě v nemocnici za kontroly glykemie, u některých diabetiků je tento postup opravdu nutný.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Jídelníček při cukrovce

Jíst pravidelně 4–6x denně, častěji a menší množství, vyloučit ze stravy lehce vstřebatelné cukry (bílý cukr), jako zdroj energie využívat potraviny obsahující cukr v přirozené formě a škrob (pečivo, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, mléko), snížit příjem celkového množství tuků, upřednostňovat tuky rostlinného původu a nízkotučné mléčné výrobky.

Zavedení inzulinu do léčby při cukrovce má své jednoznačné zdravotní výhody – zlepšuje metabolickou vyrovnanost diabetika, pomáhá předcházet vzniku komplikací hrozících z cukrovky nebo zmírňuje již vzniklé. Inzulin ovlivňuje i jejich subjektivní stav. Diabetici se po zahájení léčby inzulinem cítí mnohem lépe než před ní, ustupuje malátnost a pocit únavy, poruchy spánku, mizí žíznivost i častější močení, velmi často udávají zlepšení psychických funkcí. I ti, kteří se dlouho vyhýbali léčbě inzulinem, oceňují její přednosti a litují, že se na ni nedali přesvědčit už dříve. Na druhé straně jeho podávání ovlivňuje denní režim diabetika, vyžaduje určitou sebekázeň. Podává se před jídlem – rychle účinkující 15–30 minut před jídlem, v případě přetrvávání vyšších glykémií po jídle lze prodloužit tento interval na 45 minut. Podobně je to i u směsí rychle a dlouho účinkujícího inzulinu. Působení dlouho účinkujících inzulinů nastupuje pozvolna, a proto není nutné se po jejich podání najíst, samozřejmě za předpokladu, že diabetik má normální stravovací režim.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI TVRDÉ NEHTY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Myšková.

Dobrý den mám příbuzného ( o kterého se částečně starám po smrti jeho matky),je mu
65 roků a má strašne tvrdé nehty na nohou,které nejdou ostříhat ani oštípat kleštičkami.
když jsem volala jeho lékaři poslal mě slušně kamsi,řekl, že ho pošle na kožní,ale nestalo se.Prosím o radu, jak změkčit nehty ,aby šly ostříhat. nemá asi zásady hygieny. Děkuji za radu. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou

Večerní jídelníček pro diabetiky

Večeře pro ty, kdo chtějí zhubnout:

  • večeře I: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarela, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje
  • večeře II: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka nebo jogurtu)
Sacharidy v gramech: 15
  • běžná večeře I: dušený květák, tofu, brambory
  • večeře II: jogurt

Druhá varianta:

  • večeře I: 150 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 1/4 vejce, 150 g zeleniny, nebo 100 g ovoce, 70 g masa, 100 g brambor
  • večeře II: 150 g ovoce, nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba (žemle)

Dále večeře na celý týden:

Pondělí

  • večeře I: přírodní roštěnka, bramborová kaše, okurkový salát
  • večeře II: 100 g jablek
Úterý
  • večeře I: pomazánka z taveného sýra, 60 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g ovocné dia přesnídávky
Středa
  • večeře I: 100 g studené vepřové pečeně, 60 g chleba, 100 g kyselé okurky, hořký čaj
  • večeře II: 180 g pomeranče
Čtvrtek
  • večeře I: flíčky zapečené s vepřovým masem, sterilovaná červená řepa
  • večeře II: 100 g pomeranče
Pátek
  • večeře I: kuřecí salát, 50 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g kedlubny
Sobota
  • večeře I: filé na česneku, brambory, rajčatový salát
  • večeře II: 100 g ředkviček
Neděle
  • večeře I: hovězí plátky na pepři, dušená rýže, jablečný kompot
  • večeře II: 150 g pomeranče

Zdroj: Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Dušková.

Dobrý den,

prosím o zaslání celého jídelníčku na 28 dní. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Celý jídelníček na 28 dní od Mačingové je k dispozici tady www.prozdravi.cz/zhu…

Zdroj: diskuze Jídelníček

Zeleninové saláty

Zeleninové saláty obohatí masité pokrmy a podpoří trávení.

Okurkový salát

Ingredience: 150 g salátových okurek, ocet, chilli koření, sladidlo, sůl

Postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ocet promícháme s vodou, sladidlem, solí a chilli kořením. Necháme několik minut odležet a poté nalijeme na okurky a podáváme.

Množství – 150 g, E – 23, B – 1, T – 0, S – 5, chol – 0

Salát ze žlutých paprik

Ingredience: 60 g žlutých paprik, 20 g rajčat, 20 g ředkviček, celerová nať, 3 g oleje, sůl

Postup: Očištěné papriky nakrájíme na tenká kolečka, ředkvičky na plátky a celerovou nať na drobné kousky. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Vše smícháme, osolíme a pokapeme olejem.

Množství – 100 g, E – 51, B – 1, T – 3, S – 5, chol – 0

Hlávkový salát

Ingredience: 30 g hlávkového salátu, 50 g ředkviček, 2 bílky, 2 g oleje, ocet, sůl, nekalorické sladidlo

Postup: Očištěné ředkvičky nakrájíme na jemné nudličky a smícháme se zálivkou připravenou z několika lžic vody, trochy octa, sladidla a soli. Opraný a osušený hlávkový salát urovnáme na talířky, přelijeme zálivkou s ředkvičkami, obložíme nasekanými uvařenými bílky a pokapeme olejem.

Množství – 130 g, E – 57, B – 7, T – 2, S – 3, chol – 0

Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Pokrmy z ryb

Ryby by rozhodně na talíři diabetiků neměly chybět. Obsahují prospěšné tuky a ty mořské navíc jód, jsou lehce stravitelné a lahodné.

Hejk na kari

Ingredience: 150 g hejka, sůl, kari, 20 g cibule, česnek, 10 g oleje

Postup: Porce hejka osolíme, vložíme do vymazaného pekáčku, posypeme kari kořením. Přidáme na drobno nasekanou cibuli a utřený česnek, pomažeme olejem a podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě do měkka a během pečení můžeme podle potřeby podlévat vodou.

Množství – 170 g, E – 247, B – 28, T – 14, S – 2, chol – 120

Kapr na másle

Ingredience: 150 g kapra, sůl, citron, 10 g másla, pepř, sůl, nové koření, bobkový list

Postup: Porce kapra osolíme, vložíme na rozpuštěné máslo a přidáme koření. Podlijeme vodou a dusíme. Ke konci dušení přidáme šťávu z citronu.

Množství – 160 g, E – 234, B – 24, T – 14, S – 1, chol – 184

Rybí filé na grilu

Ingredience: 150 g rybího filé, sůl, sladká paprika, 5 g oleje, 2 g pažitky

Postup: Porce ryby osolíme a lehce posypeme mletou paprikou. Vložíme do grilu a grilujeme po každé straně 4 minuty. Hotové filé položíme na nahřátý talíř, pokapeme olejem a ozdobíme sekanou pažitkou.

Množství – 150 g, E – 156, B – 25, T – 6, S – 0, chol – 47

Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika

Obsah sacharidů v potravě

U diabetika s normální váhou by se množství sacharidů mělo pohybovat kolem 275 g až 325 g denně, u člověka s nadváhou je množství sacharidů nižší (kolem 225 g denně).

Při výběru vhodných potravin si diabetici stravu obvykle převádí na výměnné jednotky, kdy jedna výměnná jednotka je 10 g sacharidů (tomu odpovídá zhruba půl krajíce chleba, nebo 2 kostky cukru).

Více sacharidů obsahuje například chleba, cereálie, rýže, sušenky, ovoce, mléko, mléčné výrobky, džusy, sojové produkty, kukuřice i brambory.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři

Pro diabetika jsou potřebné sacharidy, tuky, vitamíny, minerální látky, voda a buničina.

Doporučení:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulinovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.
  • Mezijídlo je menší dávka jídla (1 až 2 sacharidové jednotky), které se podává mezi hlavními jídly, respektive jako druhá večeře. Velikost mezijídla závisí na inzulinovém režimu, stupni a trvání fyzické zátěže během dne. Mezijídlo je někdy nutné, aby se zabránilo hypoglykemii (nízké hladině cukru v krvi) a aby se udržela dobrá kontrola glykemie. Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Snídaně

Müsli z ovesných vloček – porce pro 2 osoby, aby vám nebylo smutno

Ingredience: 300 g nízkotučného kyselého mléka nebo jogurtu s obsahem 1,5 % tuku, tekuté sladidlo, 2 malá jablka (cca 200 g), citronová šťáva, 20 g slunečnicových semen, 4 lžíce ovesných vloček

Postup: Kyselé mléko nebo jogurt dáme do misky a smícháme s tekutým sladidlem. Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřinec. Čtvrtky nastrouháme na hrubém struhadle a pokapeme citronovou šťávou, aby jablíčka nezhnědla. Slunečnicová semínka a ovesné vločky na sucho opražíme na pánvi. Po zchladnutí je přimícháme k jablkům a mléku či jogurtu. Směs rozdělíme do dvou misek.

Množství – 300 ml, E – 246, B – 10, T – 8, S – 30 (jedna porce)

Fitness snídaně

Ingredience: 125 g jahod, 80 g neslazeného müsli, 1/8 l mléka s obsahem 1,5 % tuku, 0,2 l zeleninové šťávy (možno i mrkvové), 1 lžíce pšeničných otrub, 30 g šunky, 1 vejce, 1 rajče, 1 plátek křehkého rýžového chleba, 1 lžíce nasekané pažitky

Postup: Jahody omyjeme a očistíme, nakrájíme na kousky. Smícháme s müsli a zalijeme mlékem. Pšeničné otruby smícháme se zeleninovou šťávou. Šunku a rajčata jemně nakrájíme, rozšleháme vejce, smícháme se šunkou a na malé teflonové pánvi usmažíme. Usmažené míchané vejce položíme na plátek rýžového chleba a posypeme pažitkou. Směsí müsli s jahodami naplníme misku a podáváme. Podle chuti servírujeme čaj nebo kávu.

Množství – 300 ml, E – 595, B – 32, T – 14, S – 86 

Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika

Polévky

Polévky, ať už slouží jako svačina nebo plnohodnotné hlavní jídlo, můžete připravovat s mnoha obměnami, takže si každý vybere podle své chuti.

Polévka celerový krém

Ingredience: 70 g celeru, 60 g brambor, 50 g nízkotučného mléka, 5 g oleje, sůl, pepř

Postup: Omytý celer uvaříme ve slupce do měkka. Oloupeme, prolisujeme a smícháme s uvařenými, prolisovanými bramborami. Zředíme vývarem z brambor a mlékem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Před podáváním zjemníme olejem.

Množství – 300 ml, E – 150, B – 4, T – 6, S – 22, chol – 6

Fazolová polévka

Ingredience: 100 g zelených fazolek, 50 g hlávkového zelí, 25 g cibule, 30 g pórku, 2 celerové natě, 10 g rajského protlaku, 5 g oleje, sůl, pepř, česnek, tymián, majoránka

Postup: Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky, přidáme vodu, sůl, pepř, olej, koření, rajský protlak. Uvaříme do měkka. Polévka má hustší konzistenci.

Množství – 300 ml, E – 139, B – 5, T – 6, S – 19, chol – 0

Polévka selská

Ingredience: 10 g cibule, 10 g mrkve, 10 g celeru, 50 g rajčat, 5 g oleje, 250 ml masového vývaru, sůl, pepř, 5 g těstovin (lasturek), 15 g čedaru

Postup: Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na drobno. Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na malé kostičky a prudce osmahneme na oleji. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni podusíme 10 minut. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a uvaříme do měkka. Před koncem varu přidáme těstovinovou zavářku a hotovou polévku posypeme strouhaným sýrem.

Množství – 300 ml, E – 128, B – 6, T – 8, S – 10, chol – 9

Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP