Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

JAKÉ POTRAVINY JÍST PŘI CUKROVCE

Co nejíst při cukrovce

Dieta diabetika by se měla skládat z 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 15–20 % bílkovin.

Mezi zakázané potraviny při cukrovce patří:

  • sladké pečivo a výrobky z bílé mouky
  • sladkosti všeho druhu – čokolády, sušenky, oplatky, piškoty, bonbony
  • slané pochutiny – brambůrky, krekry, tyčinky, křupky
  • alkohol všeho druhu – pivo, víno, destiláty
  • polotovary – nejenže jsou nutričně zpravidla chudé, navíc obsahují spoustu „chemie“
  • tučná masa a salámy – uzeniny, klobásy, bůček, paštiky
  • tučné mléčné výrobky – sýry (více než 45 % tuku v sušině), smetana, smetanové krémy, šlehačka, plnotučné mléko

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: Trombóza jaké potraviny nejíst

Dobrý den,mám trombozu kterou jsem dostala po úrazu na lyžích přetrhané vazy v koleně,chtěla by jsem vědět které potraviny nesmím jíst aby se mi to ne zhoršilo.Děkuji

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta
Počet odpovědí: 3

Dieta při cukrovce

Má-li být léčba úspěšná, musí být výživa a stanovený jídelníček u diabetiků odpovídající. To platí pro oba typy diabetu. Pojem diabetická dieta je nevhodný. Výživa (dieta při cukrovce 1. typu) při cukrovce 1. typu se zásadně liší od výživy diabetiků 2. typu.

Cílem diabetické výživy je zajistit, aby každý diabetik žil naplno a cítil se přitom celkově dobře.

Diabetici 1. typu jsou téměř vždy štíhlí a neustále musí jíst stravu bohatou na kalorie na rozdíl od diabetiků 2. typu. První typ musí být léčen inzulinem, a proto je nutné dbát na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu.

1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovaných sacharidů.

U diabetiků 1. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: křemík v potravinách

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách
Počet odpovědí: 2

Vzorový jídelníček při cukrovce

Snídaně:

  • 220 ml bílé kávy
  • 90 g dalamánku
  • 50 g pomazánky z uzeného masa
  • 150 g rajčat
Oběd:
  • 250 ml zeleninové polévky se sýrem
  • 60 g libové vepřové pečeně
  • 40 g šťávy z pečeně
  • 90 g bramborových noků
  • 110 g salátu z hlávkového zelí s koprem
Svačina:
  • 200 g oloupaného grapefruitu
Večeře:
  • 110 g paprik plněných žampiony
  • 50 g dušené rýže
  • 100 g pórkového salátu s rajčaty
2. večeře:
  • 135 g jablek

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: zakázané potraviny při užívání warfarinu

Prosím mohu jist jatrovou pastiku vyrobenou doma? Děkuji

Zdroj: diskuze Zakázané potraviny při užívání warfarinu
Počet odpovědí: 1

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Diskuze: Re: warfarin a nimesil

Lze užívat také při cukrovce?

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil
Počet odpovědí: 7

Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Zelenina a ořechy

Ovoce

Brokolice

5,7

Avokádo

6

Celer

5 - 7,4

Ananas

12,7

Cibule

9

Angrešt

9,7

Dýně

9

Banán

26

Fazolky zelené

7,1

Borůvky

11,5

Kapusta

5,5 – 6,3

Broskev

9,5

Kedlubna

5,4

Citrón

9,2

Květák

4,5

Grapefruit

10

Lilek

4,5

Hroznové víno

17

Mrkev

9

Hruška

13,4

Paprika

4 - 6

Jablko

13

Pažitka

7,2

Jahody

8,7

Arašídy

18

Kiwi

9,7

Kešu

26

Mandarinka

9,4

Kokos

24

Maliny

12,8

Lískové ořechy

11

Meloun červený

6

Mandle

19

Meruňka

12

Pistácie

28

Nektarinka

8

Vlašské ořechy

14

Ostružiny

12

Švestky

14,7

Třešně

14,4

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: pes čívává popis a potraviny

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny
Počet odpovědí: 2

Obsah sacharidů v jídle

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Mléčné výrobky a sýry

Přílohy

Mléko plnotučné

4,7

Brambory vařené

16 - 20

Mléko polotučné

4,8

Hranolky

38

Kefír

4

Bramborová kaše

25

Smetana ke šlehání

3

Rýže

28

Bílý jogurt

4,5 - 6

Těstoviny

28

Tavený sýr

5

Čočka

17

Lučina

1

Fazole a hrách

21

Mozzarella

1

Kuskus

25

Cottage, Gervais

3

Jáhly

24

Tvrdé sýry

1-2

Bulgur

19

Pomazánkové máslo

5,5 - 7

Knedlík houskový

47

Knedlík bramborový

37

Chléb

50

Chléb žitný 100%

48

Bílý rohlík, houska, bageta, veka

60

Celozrnný rohlík

55

Knackebrot

55-65

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: Re: Jídelníček při užívání warfarinu

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu
Počet odpovědí: 4

Banán a cukrovka

Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: Nemoci kůže při cukrovce

Ty obrázky různých kožních defektů při cukrovce jsou strašné. Měl by je vidět každý cukrovkář a pak by si rozmyslel nedodržování diety. Se mnou to tak zamávalo, že končím s jakýmkoliv porušováním . Třeba jen maličkostí a občas.... Děkuji za možnost tohoto shlédnutí a tím prohlédnutí! Jiřina

Zdroj: diskuze Nemoci kůže při cukrovce
Počet odpovědí: 0

Vhodné potraviny

Pacienti by měli z jídelníčku zcela vyřadit jednoduché sacharidy. Strava při cukrovce je založena hlavně na konzumaci zdravých jídel – je to bílé maso, zelenina, luštěniny a také některé druhy ovoce. Cukrovka se nemá ráda se sladkými, smaženými a tučnými jídly.

Důležité je dodržovat pravidelnost stravování. Každý, kdo trpí cukrovkou, by měl jíst 5x denně a v menších dávkách. Důležitý je ale i pravidelný pohyb.

Pozor, pokud jste cukrovkář, upozorněte na to své okolí. Občas se může stát, že se vám kvůli nedostatku cukru udělá nevolno. V tomto případě je nutné rychle podat něco sladkého, například kostku cukru.

Potraviny vhodné při cukrovce:

  • čerstvé ovoce a zelenina
  • pečivo z celozrnné mouky – nejlepší je vlastní pečivo z domácí pekárny, jen tak máte kontrolu nad složením a víte, co jíte
  • luštěniny všeho druhu – hrách, čočka, fazole, cizrna, ...
  • rozličná semínka a ořechy
  • libová masa
  • libové šunky
  • ryby – mohou být i tučné druhy, neboť rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny
  • nízkotučné a polotučné výrobky z mléka – sýry, tvaroh, jogurty, kefír, podmáslí, ...
  • umělá sladidla
  • přírodní koření bez glutamátu a chemických doplňků
  • celozrnná rýže a těstoviny
  • brambory
  • vejce (především bílek)

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: potraviny pro zdravé ledviny

Přátelé potřebuji radu co dělat pro ledviny v zimě,je prý dobré teplo a zahřivaci potraviny , a to jaké děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Potraviny pro zdravé ledviny
Počet odpovědí: 0

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dobrý den,

můžete mi, prosím, napsat, jaké ovoce a zeleninu nesmím jíst při užívání warfarinu?

Děkuji moc za odpověď

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Počet odpovědí: 2

Banán a cukrovka

Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Diskuze: palení nohou při cukrovce

5 let mám cukrovku 2.typu beru prášky Metformin 3x denně. Už asi měsíc trpím pocity horka v levém lýtku. Trvá to pár minut ale vrací se to po celý den. Na lýtku nejsou vidět žádné povrchvé změny a ani mě nebolí nohy. Přesto jsou tyto pocity docela nepříjemné. Nejsem si jist, co to způsobuje.

Zdroj: diskuze Palení nohou při cukrovce
Počet odpovědí: 1

Začínající cukrovka

Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Dieta při cukrovce 1. typu

Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Cukrovka a pivo

Pivo má velké množství několika druhů cukrů a nejenže má vysokou cukernatost, ale i vysoký glykemický index, takže pro diabetika opravdu špatná kombinace. Navíc pivaři svou cukrovku odhalují pozdě. Proč? Protože jejími projevy jsou žízeň a časté močení. Na žízeň pijí pivo a pak chodí často močit, takže ani nepozorují, že by to mohlo být známkou diabetu.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Konzumace ovoce při diabetu není zakázána. V ovoci se nachází cukr, a proto někteří odborníci mají tendenci ho omezovat nebo úplně zakazovat, ale kromě cukru se v ovoci nacházejí i další cenné složky, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty, vláknina, a navíc zpravidla obsahuje málo tuku. Byla by tedy škoda, pokud vás trápí cukrovka, se ovoci vyhýbat a omezovat jeho konzumaci.

Doporučuje se vybírat si ovoce, které je méně sladké. Například je vhodnější dát si jahody nebo červený rybíz než banán či hrozny. Můžete si občas dát i hodně sladké ovoce, ale je nutné snížit jeho množství s ohledem na obsah sacharidů a možný výkyv hladiny cukru v krvi.

Dále můžete ovoce kombinovat s jinými potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli – díky tomu snížíte glykemický index pokrmu a tím se vyrovná hladinu cukru v krvi, což váš diabetes ocení.

Obecně se doporučuje sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500–600 g. Zeleniny by však mělo být dvakrát více než ovoce. A stejné pravidlo platí i pro diabetiky. Jen s jedním rozdílem: ovoce je nezbytné započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Za jednu porci se považují například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jedna hruška, menší banán, jeden pomeranč, jedna nektarinka, polovina grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce odpovídá 80–100 g.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Obsah sacharidů v potravě

U diabetika s normální váhou by se množství sacharidů mělo pohybovat kolem 275 g až 325 g denně, u člověka s nadváhou je množství sacharidů nižší (kolem 225 g denně).

Při výběru vhodných potravin si diabetici stravu obvykle převádí na výměnné jednotky, kdy jedna výměnná jednotka je 10 g sacharidů (tomu odpovídá zhruba půl krajíce chleba, nebo 2 kostky cukru).

Více sacharidů obsahuje například chleba, cereálie, rýže, sušenky, ovoce, mléko, mléčné výrobky, džusy, sojové produkty, kukuřice i brambory.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Jahody a cukrovka

Flavonoid, který je nejvíc obsažený v jahodách, pomáhá s potlačováním následků diabetu na lidský organismus. Flavonoidy jsou pro náš organismus významné i jinak – chrání cévy, zvyšují účinky vitaminu C, chrání buňky před poškozením kyslíkem a brání vzniku zánětů. V rostlinách flavonoidy působí jako ochrana proti slunečnímu záření, chrání listy a plody proti hmyzu. V podobě stravy jsou tyto ochranné účinky přenášeny i na člověka.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • kakao
  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Co má jíst diabetik

Dieta při diabetes mellitus má několik základních zásad, které je potřeba dodržovat, aby nemoc zbytečně nezlobila:

  • Především je nutné tvorbu pestrého jídelníčku postavit na správném složení stravy, pokud jde o cukry, tuky a bílkoviny. Patříte-li mezi diabetiky, rozhodně byste měli podobu jídelníčku konzultovat se svým praktickým lékařem i diabetologem.
  • Více než kdekoli jinde je třeba dbát na pravidelnost stravy. Jezte 4–6krát denně, tedy častěji a po menších porcích.
  • Vynechejte jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve, tedy především bílý cukr. Zdroje energie byste měli hledat ve škrobu a cukrech v přirozené formě (celozrnné těstoviny a rýže, zelenina, mléko, ovoce).
  • Omezte příjem tuků a volte spíše tuky rostlinného původu, z mléčných výrobků potom ty nízkotučné.
  • Vybírejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako celozrnné pečivo, ovesné vločky, zelenina. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru a navíc po nich tělo zažívá déle pocit sytosti.
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin formou vody, minerálek, čajů. Zakázané jsou slazené nápoje (cola, kofola a podobně) a limonády, povolují se jedině, jsou-li k dispozici dia varianty.
  • Nepřehánějte to s alkoholem, protože hrozí riziko hypoglykemie.
  • Omezte solení.
  • Zajistěte si dostatek vitaminů a minerálů.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Oběd a večeře

Hlavními jídly dne jsou bez pochyby obědy a večeře. U obou těchto jídel platí, že by žádné z nich nemělo obsahovat více než 50 gramů sacharidů a jejich součástí by určitě byla zelenina. K obědu i k večeři se doporučuje maso (případně ryba) spolu s menším množstvím přílohy a zeleninou. Součástí obědů a večeří by určitě neměla být smažená jídla a různé polotovary.

Řada diabetiků si zhruba hodinu před spaním dává i druhou večeři, jejíž obsah sacharidů by měl být opravdu jen symbolický. K této večeři diabetologové často doporučují třeba jen bílý jogurt, nebo kousek sýra s ořechy. Něco lehkého, co ale zároveň i člověka dokáže zasytit.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU