Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

JAK ZIT S CUKROVKOU

OBSAH

Výhody citronu pro osoby s cukrovkou

Citrony jsou bohaté na vlákninu a vitamín C. Citron o hmotnosti 65 gramů obsahuje více než 34 miligramů vitamínu C a téměř 2 g vlákniny. Ze zkušeností víme, že jak vláknina, tak vitamín C mohou být přínosem pro lidi s cukrovkou.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Moc vám děkuji.Prijemne jste mě potěšil a povzbudil.Napisu jak se mě to daří zvládat.Hezkou dobrou noc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý večer.Byla jsem dneska ve světě zdraví.Mam z toho smíšené myšlenky.Rekla mě že jim málo bilkovin.Nelibylo se jí že jim k snídani housku se sýrem +rajče.K obědu těstoviny +tuňák.Nejim světle pečivo.Tmave, celozrnné.Nejim uzeniny,spíš ryby, tvrdý sýr šunku,dělám si pomazánky,např;červená řepa +lučina.Pry pohaka není pro mě moc dobrá, těstoviny taky.K obědu jsem měla brokolicová salát.K večeři,bramborovou kaší a sekanou.V práci na oběd jim polívku nebo druhý.Oboje nesmím.Co je špatně?Vím že málo jim jogurty,ale změním to.Naschledanou

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Jak žít s průjmem souvisejícím s cukrovkou?

Lidé s cukrovkou mají často zažívací potíže. Můžete však podniknout kroky k omezení těchto problémů na minimum:

  1. Zlepšete si hladinu cukru v krvi tím, že budete dodržovat diabetický plán, který vy a váš lékař vytvoříte.
  2. Podle potřeby užívejte léky.
  3. Noste plenkové kalhotky pro dospělé.
  4. Jezte celozrnné potraviny – včetně celých zrn a vlákniny.
  5. Pijte hodně vody.
  6. Pravidelně cvičte.
  7. Přestaňte kouřit a užívat tabákové výrobky.
  8. Omezte alkohol.

Zdroj: Cukrovka a stolice

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Pejsek Jessika trpí cukrovkou, ráno a večer ji pícháme inzulín, teď najednou přestala vidět,paní doktorka řekla ,že má šedý zákal, jak jí můžem pomoci. Polcarová Agata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Fotografie s příznaky cukrovky na kůži

Zde můžete vidět, jak vypadají příznaky cukrovky na kůži.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMÁM ŽÁDNÉ PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Buňka.

dříve jsem míval hladinu cukru 5,6 - 7. po delší době jsem naměřil 10.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota glykemie 10 mmol/l je zvýšená a je třeba ji častĕji kontrolovat. Jednorázové naměření glykemie ve výši 10 mmol/l ještě neznamená, že jste onemocněl cukrovkou. Pokud by tato hodnota byla naměřena opakovaně v různých dobách dne, tak je třeba to řešit v ordinaci lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemám žádné příznaky

Při cukrovce

Bobkový list může ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Trpíte-li cukrovkou, pečlivě sledujte hladinu cukru v krvi, pokud používáte bobkový list jako léčivý přípravek.

Zdroj: Bobkový list a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Děkuji za odpověď.Bala jsem se na noc jíst, třeba jablko.Nekdy mlsam oříšky, slunečnicový semínka.Rada bych zhubla.Nemam nadváhu, měřím 165cm, vážím 59kg.Proto se snažim na noc moc nejíst.Nejvice mě vadí že se cítím unavená.Tak to zkusím stou pozdní večeří.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, že přiberete. Jíst je normální a kdo si myslí, že nejedení mu prospěje, tak je na omylu. S jídlem se do těla dostává stavební materiál potřebný na výměnu vysloužilých buněk. Například i ve vaší slinivce. Když se nenajíte, tak se neprovede její dostatečná obnova a za několik let to způsobí cukrovku. Jíst je normální. Jeste každé tři hodiny. Začněte hned ráno vydatnou snídaní. Ráno si bez obav můžete dopřát něco kalorického. Na snídani byste se měla těšit, protože můžete sníst co máte ráda, ale odříkala jste si to. Za tři hodiny od snídaně si dejte malou svačinu, třeba jogurt s nějakým čerstvým ovocem. Za další 3 hodiny následuje běžný objed. Za 3 hodiny po obědě následuje svačina, například zeleninový salát s tuňákem. 3 hodiny po této svačině si dejte večeři, ve které by měly převažovat bílkoviny a přílohy by mělo být jen trošku. Za 3 hodiny si dejte poslední jídlo před spaním podle návodu uvedeného minule.
Tímto způsobem dostanete do těla novou energii a ta vám dovolí s chutí se pustit do nové tělesné aktivity, například chůze do schodů, sex s novým milencem a podobně. Díky těmto novým aktivitám spálíte přijaté kalorie, takže nestloustnete, zlepší se vám nálada a vaše tělo bude zdravě vyživováno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Nejčastější dotazy

  • Pomáhají švestky snižovat hladinu cukru v krvi?
    Ano, švestky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Švestky mohou zvýšit schopnost vašeho těla produkovat adiponektin, hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Bohaté na vlákninu také snižuje nárůst cukru v těle po konzumaci sacharidů.
  • Kolik švestek může sníst člověk s cukrovkou?
    Člověk s cukrovkou může sníst maximálně dvě velké švestky denně nebo čtyři malé. Švestky jsou bohaté na vlákninu a sorbitol, díky čemuž jsou ideální pro lidi s cukrovkou.
  • Jsou švestky ovoce s nízkým obsahem cukru?
    Švestky jsou ovoce s nízkým obsahem cukru, a proto je mohou lidé s cukrovkou snadno zařadit do svého denního jídelníčku. Díky nízkému glykemickému indexu zajišťují malý vzestup hladiny cukru v krvi.
  • Mají švestky nízký obsah sacharidů?
    Švestky mohou být zdravým doplňkem do jogurtů, salátů a smoothies. Švestky obsahují nižší koncentraci sacharidů. Středně velká švestka nabízí pouze 7,6 gramů sacharidů.

Zdroj: Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Nutriční hodnoty švestek

Plody švestek jsou dobré pro lidi s cukrovkou, protože obsahují různé nutriční složky.

Jeden hrnek nakrájených švestek obsahuje následující:

  • Kalorie - 30;
  • Vláknina - 1 g;
  • Cukry - 7 g;
  • Sacharidy - 8 g;
  • Tuk - méně než 1 g;
  • Bílkoviny - 1 g.

Švestky jsou také bohaté na:

  • Vitamín A;
  • Vitamín C;
  • Vitamín K;
  • Hořčík;
  • Vápník;
  • Draslík;
  • Fosfor.

Pokud tedy přemýšlíte o tom, zda je švestka na cukrovku dobrá nebo ne, pak odpověď zní ano, ale s mírou. Švestky plné základních živin mohou pomoci lidem s cukrovkou posílit jejich imunitní systém. Každodenní příjem švestek zlepšuje pohyb potravy zažívacím traktem.

Zdroj: Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A BÍLI POVLAK NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den . Mám cukrovku a beru jen léky . Očas si dám červené víno a následující den se mi oběví na penisu scvrklá kůžička , svědění a vytékající bílá asi plíseň . Asi po dvou týdnech se vše vrátí do normálu . Poraďte co stím ! Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle projevy moc nesouvisí s cukrovkou ani s pitím červeného vína. Jedině, že byste společně s pitím provozoval také nechráněný sex a pravidelně se infikoval nějakými bakteriemi. Příznaky, které popisujete nasvědčují na zánět ústí močové trubice. Až se znovu potíže objeví, tak doporučuji návštěvu na venerologii (součást kožního oddělení). Tam se dovíte co to je a jak to léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění a bíli povlak na penisu

Glykemický index švestek

Obsah cukru ve švestkách je mírný, takže jsou vhodné pro lidi s cukrovkou. Glykemický index švestek je 24, což je málo. Švestka pro diabetes může zvýšit produkci adiponektinu, což prospívá kontrole hladiny cukru v krvi.

Zdroj: Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám cukrovku 2typu 8roku.Posledni rok ji mám hodně nestabilní.Picham si inzulín Humulin R a noční Lantus.Utoho nočního mám pocit že mě moc nepomáhá.Mam někdy ráno 17mol.Snazim se to paní doktorce vysvětlit,ale spíš mě to zvisila.Je to stejný.Snazim se večer málo večeřet.Nepomahato.Zeli kyseli,taky nic moc.Treba ho jim malé množství.Timto vás prosím o radu,pomoc.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšenou ranní glykemii můžete zkusit snížit jedním malým jídlem před spaním. Právě dlouhodobé několikahodinové hladovění během noci často zvyšuje hodnotu krevního cukru po probuzení. No a co je nejlepší jídlo před spaním? Správné jídlo před spaním by mělo obsahovat složené sacharidy, bílkoviny a jen málo tuku.

Komplexní sacharidy, jako jsou celá zrna, ovoce a zelenina, vám poskytnou stálý zdroj energie při usnutí.

Bílkoviny s malým množstvím tuku vám pomůžou udržet vydatný spánek po celou noc a udrží stabilní krevní cukr.

Tyto kombinace však mohou mít i další výhody.

Některé důkazy naznačují, že jídlo bohaté na uhlohydráty s vysokým glykemickým indexem před spaním můžou pomoci usnout. Je to proto, že sacharidy mohou zlepšit transport aminokyseliny tryptofanu, který může být přeměněn na neurotransmitery, které pak pomáhají navodit spánek. Stejný účinek může platit i pro potraviny bohaté na tryptofan, jako je mléko, ryba, drůbež nebo červené maso.

Některé důkazy také naznačují, že jídlo bohaté na tuk může zlepšit kvalitu spánku.

Tipy na noční občerstvení:
- jablko s arašídovým máslem,
- celozrnné sušenky a plátek krůtího masa,
- kombinace sýrů a hroznů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Hodnoty glukózy při cukrovce

O cukrovku se jedná v případě, že hladina glukózy v krvi přesáhne hodnotu 10 mmol/l. Zvýšená hladina cukru v krvi může mít dvě příčiny, podle nich rozdělujeme diabetes mellitus na dva typy, a to diabetes 1. a 2. typu.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA PATOVA.

DOBRY DEN PROSIM VAS JA SE JMENUJI MARKETA PATOVA JSEM NAROZENA 31.8.1975 V LIBERCI A OD 11.7.2022 MAM CUKROVKU TYPU 2 A PROSIM NAPSAT JIDELNICEK DIABETICKYCH JIDEL ODPVEZTE MI PROSIM DEKUJI MARKETA PATOVA Z LIBERCE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud žijete s cukrovkou 2. typu, vyvážená strava vám může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a váhu.
Tento jídelníček vám pomůže dosáhnout zdravější hmotnost pro vaše tělo a udrží hladinu cukru v krvi v cílovém rozmezí, což může snížit riziko komplikací, jako je poškození nervů a srdeční onemocnění. Jídelníček i s praktickými radami najdete zde: www.cukr-v-krvi.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty pro diabetiky II. typu

Fyzická aktivita v těhotenství

Jak již bylo zmíněno, u těhotenské cukrovky je také velmi důležitý dostatek pohybu. Samozřejmě ne každá aktivita je během těhotenství vhodná, rozhodně by se těhotné ženy měly vyhýbat všem činnostem, při nichž hrozí zvedání těžkých předmětů. Řada aktivit je ale pro těhotné ženy doporučovaná, ať už trpí těhotenskou cukrovkou, nebo ne. Celkově se odborníci shodují, že zvýšená fyzická zátěž ženám i vývoji plodu prospívá. Pro ženy s těhotenskou cukrovkou je zvýšený pohyb důležitý hlavně proto, že při něm dochází ke spalování cukru a tím se snižuje jeho množství v krvi.

Z fyzických aktivit se v těhotenství doporučuje hlavně chůze, plavání a individuální cvičení zaměřená právě pro těhotné. Řada dalších sportů není vhodná proto, že při nich hrozí úrazy.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.

Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.

Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice bylinky na zácpu

Jak spolu souvisí cukrovka a průjem?

Diabetes může způsobit průjem spolu s několika dalšími gastrointestinálními (trávicími) problémy. Průjem je častým příznakem cukrovky. Je častější u lidí, kteří mají cukrovku delší dobu.

Někdy lidé s průjmem souvisejícím s cukrovkou také zažívají fekální (střevní) inkontinenci, zejména v noci. Je to proto, že poškození nervů (neuropatie) v důsledku cukrovky ovlivňuje anální svěrač. Anální svěrač je sval, který se otevírá a zavírá, aby umožnil výkalům opustit vaše tělo.

Může za to enteropatie související s diabetem a jde o specifický typ poškození nervů. Ovlivňuje trávicí systém. Mnoho lidí s enteropatií související s diabetem má průjem, zácpu a fekální inkontinenci.

Jak častý je průjem související s cukrovkou?

Průjem u cukrovky je běžný. Asi 22 % lidí s diabetem (asi 1 z 5 lidí) může mít časté průjmy.

Zdroj: Cukrovka a stolice

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Lágnerová.

Dobrý den mám příznaky této nemoci na koho se mám obrátit a léčí se to v neschopnosti v noci už mě i budí děkuji za odpověd Lágnerová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je vaše neuropatie způsobena cukrovkou, tak byste nejdříve měla zajít za diabetologem. Jestli cukrovku nemáte (opakované testy neprokázaly zvýšený krevní cukr), tak vám pomůže vyšetření u neurologa, ortopeda a kardiologa. Jeden z těchto tří lékařů by měl zjistit příčinu vašich nepříjemných pocitů. Co se týče uznání stavu práce neschopná, záleží na posouzení v ordinaci. Když lékaře přesvědčíte, že kvůli těmto problémům nemůžete vykonávat svou práci, například proto, že usínáte na pracovišti z důvodu nemožnosti spánku, tak neschopenku můžete dostat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie

Rizika

Lidé trpící cukrovkou by měli konzumovat ovoce, jehož index nepřekračuje hodnotu 60. Pomelo patří mezi citrusy, to znamená, že je pro diabetiky zcela bezpečné. Šťáva z pomela snižuje obsah cukru v krvi. Ovšem i zde platí, že pomelo se smí konzumovat pouze v rozumném množství. Denní příjem by neměl překročit 100 g. Tudíž je důležité vážení a počítání - jako u všech potravin.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Švestky a cukrovka

Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!

Zdroj: Švestky a cukrovka

Bioslim na cukrovku

Pokud užíváte nějaké léky na cukrovku, musíte být pod lékařským dohledem. Trpíte-li cukrovkou a začnete s užíváním Bioslimu příliš brzy, může dojít k dramatickému snížení cukru v krvi, proto tento přípravek používejte vždy jen po předchozí domluvě s lékařem. Obvykle je lepší začít užívat léky v malém množství a to pak zvyšovat podle potřeby než riskovat zbytečně vysoké dávkování léků.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Porušená glukózová tolerance

Tento stav nastává, pokud po měření orálním glukózovoým tolerančním testem jsou hodnoty cukru v krvi vyšší než 7,8 mmol/l ale nižší než 11,1 mmol/l. Jedná se o situaci, kdy organismus hůře zvládá zátěž glukózou a je to pravděpodobný předstupeň cukrovky. Po naměření takovýchto hodnot obvykle diabetolog doporučí změnu životosprávy, dietu a zvýšené množství pohybu.

Zdroj: Důležité pojmy související s cukrovkou

Vyšetření

Zjišťování těhotenské cukrovky je běžnou součástí vyšetření v těhotenství. Gestační diabetes se u těhotné ženy zjišťuje ze zátěžového testu zhruba v období 24 – 28 týdne těhotenství. Hladina cukru v krvi se ale u těhotných žen stanovuje už i na začátku těhotenství nalačno, kdy by u ženy netrpící touto cukrovkou měla být hladina glykémie v krvi do 5,1 mmol/l. Pokud je vyšší, čeká ji druhý test a návštěva diabetologie.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Vitamín C

V současnosti máme jen velmi málo vědeckých důkazů podporujících používání vitaminu C k prevenci cukrovky nebo jiných chronických onemocnění. Vitamín C však může prospět lidem s již existujícím diabetem typu 2.

Analýza z roku 2020 [1] poznamenává, že vitamín C neboli kyselina askorbová může hrát zásadní roli při zlepšování hladiny antioxidantů v lidském těle. To může pomoci při prevenci nebo léčbě diabetu 2. typu.

Studie z roku 2022 [2] uvádí, že lidé s cukrovkou a vyšší tělesnou hmotností měli často nízké hladiny vitaminu C, což naznačuje, že mohou potřebovat více vitaminu C.

Podobně studie z roku 2020 [1] také zaznamenala souvislost mezi cukrovkou a nedostatkem vitamínu C. Vědci poznamenávají, že zvýšení příjmu vitamínu C může pomoci lépe korigovat hladinu cukru v krvi a předejít zdravotním komplikacím.

Zdroj: Citron na snížení cukru


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP