Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

DOPLNĚK STRAVY NA SNÍŽENÍ CUKRU

OBSAH

Jak přidat citrony do stravy

Lidé často přidávají citrony do vody nebo jiných nápojů v různých podobách. Některé běžné způsoby, jak přidat citrony do stravy, zahrnují:

  • jako plátky citronu s čajem nebo jinými nápoji;
  • v teplých nebo studených nápojích, jako je citronová voda;
  • použití citronové šťávy jako dresink na salát;
  • v nálevu, marinádě nebo omáčkách.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi DOPLNĚK STRAVY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Dobrý den,chci se zeptat,zda existují nějaké tabletky popřípadě doplněk stravy na pleť s pigmentací-se světle hnědými flíčky na tváři?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krasojizda.cz.

Na pigmentaci byl oblíbený výrobek Imedeen Prime Renewal, jenže ten už dlouho není k dispozici. Pokud se ale podíváme na složení, najdeme na trhu několik výrobků, které lze rovněž využít. Neobotanics Skin Essence obsahuje látky, které byly testované na pigmentaci s pozitivním výsledkem. Řeč je například o kyselině ellagové (extrakt z granátového jablka)

"Výsledky dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie, realizované na 13 zdravých ženách ve věku 20 - 40 let, ukázaly, že zvýšení příjmu kyseliny ellagové ve formě extraktu z granátového jablka po dobu 4 týdnů potlačuje pigmentaci v lidské pokožce vlivem UV záření."

Více zde: www.neobotanics.cz/v…

Zdroj: diskuze Doplněk stravy na pleť

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi na delší dobu

Základem úpravy a stabilizace hladiny krevního cukru je zdravá strava s vysokým podílem vlákniny, aby se glukóza uvolňovala pomaleji. V kombinaci zdravé stravy s konzumací přírodních pomocníků dochází k významnému synergickému efektu. Nejenom že snížíte zvýšenou hladinu cukru, ale zároveň také budete účinně hubnout.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

no já ten kolagen Forte objednala na rosenpharma.cz, ted tam maji vanocni slevy az 30 procent

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY NA SNÍŽENÍ KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jankovský.

Dobrý den,
četl jsem chválu na ENZYCOL, jako na přírodní doplněk stravy, který prý dělá divy a je bez vedlejších účinků.
Má s tím někdo dobré zkušenosti, nebo je to jen reklama na tahání peněz z klientů?
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Mobivenal = doplněk stravy

Mobivenal je registrovaný jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky, nejedná se tedy o lék. Doplňky stravy nelze považovat za náhradu pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování.

Zdroj: Mobivenal na hemoroidy

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel STUDENÝ JOSEF.

Dobrý den,mám dva dotazy.Užívám Warfarin 3mg a za prvé mohu užívat Green coffee na snížení váhy (mám 108 kg ) a za druhé mohu užívat doplněk stravy ADVANCE Calmin cps. na spaní ,děkuji Studený Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zelená káva se může použít i když jste na Warfarinu. Jestli ale chcete opravdu snížit svoji hmotnost, tak raději omezte příjem sacharidů (například přílohy, alkohol, sladkosti a sladké pití) ve své stravě. Vyjde to levněji a má to po staletí ověřené účinky.
Přípravek ADVANCE Calmin v sobě obsahuje chmel otáčivý, šišák bajkalský, želatinu, mučenku pletní, L-tryptofan, inulin, kozlík lékařský, vitamin B5 a vitamin B6. Některé tyto komponenty mohou zesilovat účinky warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale pod dohledem lékaře, který Vám případně upraví dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Mobivenal micro simple − příbalový leták

Doplněk stravy Mobivenals obsahem 450 mg Diosmin + 50 mg hesperidin (mikronizované).

Užití:

Doplněk stravy Mobivenals obsahem 450 mg Diosmin + 50 mg hesperidin je vhodný pro lidi se sedavým zaměstnáním, při dlouhém stání, chození a cestování.

Dávkování:

Doplněk stravy Mobivenals obsahem 450 mg Diosmin + 50 mg hesperidin se užívá v dávce 1 tableta 1x denně během jídla. Tablety se polykají vždy celé (nerozkousané) a zapíjí se dostatečným množstvím tekutiny. Doporučená denní dávka se nesmí přesáhnout. Neužívejte při přecitlivělosti na jednotlivé složky přípravku.

Údaje o firmě.

Zdroj: Mobivenal na hemoroidy

Diskuze

V diskuzi PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Zkoušela jsem dávat doplněk stravy příteli, aby měl vyživené spermie a šlo líp otěhotnět. Zadařilo se nám hodně rychle naštěstí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pro muže

Jak se chrom prodává

Chrom v podobě potravinových doplňků můžete koupit jak v kamenné, tak internetové lékárně, anebo v potravinových a drogistických řetězcích. Například zde můžete zakoupit chrom jako potravinový doplněk.

Zdroj: Chrom jako doplněk stravy

Diskuze

V diskuzi PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Januška.

A pro muže je jaký doplněk stravy?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pro muže

Chrom na hubnutí

Chrom je důležitý minerál, který pomáhá při regulaci hladiny krevního cukru a potlačuje především chuť na sladké. Pokud je ve vašem těle nestála hladina cukru v krvi, dostáváte častěji choutky na sladké, které určitě nepomáhají při hubnutí, právě naopak. Chrom je tak dobrým pomocníkem, bohužel však za vás přebytečná kila neshodí, o to se musíte postarat již sami. Účinkem aktivního trojmocného chromu dochází ke snížení hladiny cukru v krvi na fyziologickou hranici a podporuje se odbourávání cholesterolu. Kontrolování hladiny cukru v krvi v tomto případě nazývají vědci „spojení GTF“. GTF (glukózový toleranční faktor) je molekula, která funguje jako činidlo stabilizující inzulín. Podporuje inzulínem zprostředkovaný přenos cukru z krevního oběhu do buněk, kde se cukr přeměňuje na energii. GTF je závislý na chromu, a pokud trpíme nedostatkem tohoto stopového prvku, ovlivňuje to naši rovnováhu cukru. Proto se chrom v dnešní době hojně využívá ve „spalovačích tuků“ nebo jako jednotlivý doplněk stravy. Pokud chcete chrom tělu dodat kvůli hubnutí nebo z jiných důvodů, je zapotřebí si uvědomit, že mnohdy jeho přísun pouze skrze potraviny nestačí.

Účinky chromu na hubnutí:

  • regulace cukru v krvi;
  • správné využití bílkovin, tuků a cukrů;
  • vývoj kosterní soustavy.

Chrom je nejlepší přijímat ve své stravě, nebo jej můžeme začít užívat v podobě tablet. Účinky chromu se zvyšují, jestliže se užívá spolu s vitamínem C! Pozor, při přípravě potravy se značná část chromu ničí.

Zdroj: Chrom jako doplněk stravy

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sulim.

Koupila jsem vnučce Omega Marine Forte+ doplněk stravy. Může je užívat, když je jí 16. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano!!! Rybí tuk je prospěšný v každém věku. Obzvláště v dětském věku je rybí tuk dobrý, protože se neovlivňuje s žádnými jinými léky a prospívá zdravému vývoji kardiovaskulárního systému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Přírodní zdroje chromu

Chrom je esenciální stopový prvek, který má za úkol v našem těle pomáhat regulovat cukr v krvi. Chromu denně potřebujeme 0,1 mg a je obsažen v lesních plodinách, kvasnicích, pivu a obilovinách, přírodním hnědém cukru, melase, celozrnných obilovinách, obilných klíčcích, rybím či drůbežím mase. Zvýšený obsah chromu obsahují také fazolové lusky (fazole sklízené na zeleno) kvasniční biomasa Diastabil, přípravek Bio-Chrom firmy Pharma Nord. Chrom je třeba užívat nejméně měsíc, aby se dostavily maximální účinky.

Zdroj: Chrom jako doplněk stravy

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám úzkosti deprese,beru seropram a Frontin.Chci užívat ostropestres na čištění jater.Mam brat ostropestres nebo raději ne.dekuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,tři dny beru doplnĕk stravy s ostropeřcem a po celou tu dobu mám průjem,může to být těma tabletama??Děkuji

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Účinky chromu na zdraví

Chrom má v těle řadu funkcí, především však podporuje vstřebávání cukrů našimi buňkami a tím přispívá k udržení optimální hladiny krevního cukru. Rovněž snižuje chuť na sladké, proto také bývá využíván jako pomocník při hubnutí. Kromě toho pomáhá odstranit z těla škodlivý cholesterol a také může zmírňovat bolesti hlavy. Velký nedostatek chromu vede nejen k vysokému obsahu cukru v krvi, ale může se běžně projevovat i bolestmi hlavy, únavou, depresí, podrážděností. Doporučené dávkování chromu jako potravinového doplňku je pro dospělé 1 tableta denně po jídle, kterou musí zapít dostatečným množstvím tekutiny. Nedoporučuje se překračovat doporučené denní dávkování. Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Chrom pomáhá nejen vyrovnávat hladinu cholesterolu, ale zajišťuje i správné využití bílkovin, tuků a cukrů a správný vývoj kosterní soustavy, takže se ukládá v kostech, játrech, slezině (všech tkáních našeho těla).

Zdroj: Chrom jako doplněk stravy

Diskuze

V diskuzi PRADAXA A DOPLNĚK STRAVY PRIMULUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Stránský.

Dobrý den

Užívám lék Pradaxa 150mg a nyní jsem chtěl zařadit také doplněk stravy Primulus.

Vybral jsem si ho na základě kladných doporučení.

Ovšem na přípravku primulus je přímo napsáno "nevhodné při současném používání přípravků proti srážlivosti krve"

Z hlediska složení
Pískavice
Kotvičník
Hořčík
Vitamin C
Zinek
Černý pepř
Vitamin B6
Biotin
Vitamin D3
Selen

Nepřijde mi, že by tam bylo něco škodlivého, zvlášť pokud s Pradaxou není žádná předepsaná dieta a jiná omezení.

Myslíte, že je možné doplněk používat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pradaxa a doplněk stravy Primulus

Dlouhodobé užívání chromu

Chrom je důležitý hlavně pro sportovce. Zvyšuje množství svalové hmoty a odbourává přebytečný tuk. Při dlouhodobém užívání velkého množství chromu se však může narušit vstřebávání železa a zinku. Naštěstí je jen velmi malá pravděpodobnost otravy chromem.

Zdroj: Chrom jako doplněk stravy

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ PRODEJ BYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, mám dotaz. Otec Pleskač radí na imunitu echinaceové kapky. Je mi 70 let a kapky užívám 2xdenně 20 kapek. Mám ale dotaz, jestli je třeba užívání po nějaké době přerušit, nebo je možné užívat stále,zvláště teď v době koronaviru.
děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Železníková Ivana.

Kde můžu koupit Echinaceum, snížení cukru a vysokého tlKU

Zdroj: diskuze Otec pleskač prodej bylin

Přípravky na snížení hladiny cukru v krvi

Snížení hladiny krevního cukru můžeme dosáhnout různými způsoby. Základem, jak snížit hladinu cukru v krvi, jsou vždy režimová opatření, tedy zdravá a pestrá strava, omezení potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a tučných potravin. Fyzická aktivita (cvičení) představuje další vhodný způsob. Spalování energie při cvičení navíc pomáhá snížit tělesnou hmotnost, což je také velice důležité, protože nadváha přispívá ke zvýšené hladině cukru v krvi. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi způsobuje komplikace. Vhodný doplňkem zdravého jídelníčku mohou být i potravinové doplňky s obsahem přírodních látek, které podporují udržení normální hladiny cukru v krvi.

Diaben – pro zdravou hladinu cukru

Diaben je komplexní doplněk stravy. Obsahuje unikátní kombinaci přírodních látek, které přispívají k udržení normální hladiny cukru v krvi.

1 kapsle obsahuje:

  • 200 mg extraktu z Gymnema sylvestre (gurmar)
  • 100 mg kyseliny alfa-lipoové
  • 100 mg extraktu ze skořice

Přípravek neobsahuje lepek.

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Gymnema sylvestre neboli gurmar je rostlina pocházející z Indie. Extrakty z listů jsou více než 2000 let tradičně užívány v indické ajurvédě. Gurmar podporuje udržení normální hladiny cukru v krvi. Užívání gurmaru navíc přispívá ke kontrole hmotnosti a ovlivňuje chuť k jídlu. Slovo gurmar v hindštině znamená „ničitel cukru“.

Cinnamomum extrakt

Extrakt ze skořice je získáván z kůry stromu skořicovníku. Tento extrakt je používán tisíce let po celém světě kvůli příznivému působení na lidský organismus. V Diabenu je obsažen vysoce kvalitní extrakt 10 : 1. Skořice podporuje nejen udržení normální hladiny cukru v krvi, ale i udržení normální hladiny cholesterolu.

Kyselina alfa-lipoová

Kyselina alfa-lipoová, někdy také označována jako vitamín B13, je biologicky významná nasycená mastná kyselina. V malém množství je přirozeně produkována i v organismu. Mezi potraviny bohaté na kyselinu alfa-lipoovou patří špenát, brokolice a kvasnice.

Diaben je komplexní doplněk stravy. Obsahuje přírodní látky, které napomáhají k udržení zdravé hladiny cukru v krvi.

Užívejte 1 kapsli denně, nejlépe ráno společně s jídlem. Optimální je Diaben užívat dlouhodobě. Při pravidelném užívání 1 kapsle Diabenu denně vám 60kapslové balení vydrží 2 měsíce.

Diaben je možné užívat současně s běžně užívanými léky nebo doplňky stravy. Pokud užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi, doporučuje se vhodnost užívání přípravku konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. S ohledem na skutečnost, že hladina krevního cukru může po užívání klesnout, doporučují se zvláště na začátku užívání pravidelné kontroly krevního cukru.

Diaben splňuje všechny podmínky k prodeji v České republice. Je notifikován na Ministerstvu zdravotnictví ČR a je uveden v databázi registrovaných doplňků stravy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Skořice

Skořicové doplňky se vyrábějí buď ze skořicového prášku, nebo z extraktu. Mnoho studií naznačuje, že skořice pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje kontrolu nad cukrovkou.

Když lidé s prediabetem, tedy s hladinou cukru v krvi nalačno 100–125 mg/dl, užívali 250 mg extraktu skořice před snídaní a večeří po dobu tří měsíců, došlo k 8,4% snížení hladiny cukru v krvi nalačno ve srovnání s jedinci, kteří dostali placebo.

V další tříměsíční studii lidé s diabetem 2. typu, kteří před snídaní vzali buď 120 mg, nebo 360 mg skořicového extraktu, zaznamenali v porovnání s uživateli placeba pokles hladiny cukru v krvi o 11 %, respektive o 14 %.

Navíc se jejich hemoglobin A1C (HbA1C; tříměsíční průměr hladiny cukru v krvi) snížil o 0,67 %, respektive o 0,92 %. Všichni účastníci užívali během studie stejný lék na cukrovku.

Jak to funguje: Skořice může pomoci buňkám těla lépe reagovat na inzulin, čímž snižuje hladinu cukru v krvi.

Užívání: Doporučená dávka skořicového extraktu je 250 mg dvakrát denně před jídlem. Pro neextrahovaný skořicový doplněk je optimální dávka 500 mg dvakrát denně.

Opatření: Pozor, běžná odrůda skořice „Cassia“ obsahuje více kumarinu, což je sloučenina, která může ve velkém množství poškodit játra. „Ceylon“ skořice má nízký obsah kumarinu.

Závěr: Skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi tím, že vaše buňky budou lépe reagovat na inzulin.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Doporučení

Mnoho potravinových doplňků, včetně skořice, ženšenu, dalších bylin, vitaminu D, hořčíku, probiotik a rostlinných sloučenin, jako je berberin, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Mějte ale na paměti, že můžete zaznamenat odlišné výsledky, než jaké zjistily studie, a to vzhledem k trvání léčby, kvalitě doplňku a vašemu individuálnímu stavu cukrovky.

Diskutujte o doplňcích se svým lékařem, zejména pokud užíváte léky nebo inzulin k léčbě cukrovky, protože některé z výše uvedených doplňků mohou interagovat s léky a způsobovat velký pokles hladiny cukru v krvi.

V některých případech může lékař v určitém okamžiku potřebovat snížit dávku léků na diabetes, pak je možné využít výše zmíněné prostředky.

Vyzkoušejte vždy pouze jeden nový doplněk a pravidelně kontrolujte hladinu cukru v krvi a sledujte případné změny během několika měsíců. Pokud tak učiníte, pomůže to vám a vašemu lékaři zjistit, zda je pro vás daný produkt vhodný.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Berberin

Berberin není specifická bylina, ale hořká směs získaná z kořenů a stonků určitých rostlin.

27 studií provedených u lidí s diabetem 2. typu zjistilo, že užívání berberinu v kombinaci se změnami stravy a životního stylu dokáže snížit hladinu cukru v krvi nalačno o 15,5 mg/dl a HbA1C o 0,71 % ve srovnání se změnami stravy a životního stylu nebo s placebem.

Studie také zaznamenaly, že doplňky berberinu pomáhaly snižovat hladinu cukru v krvi více než samotné léky.

Jak to funguje: Berberin může zlepšit citlivost na inzulin a zvýšit absorpci cukru z krve do svalů, což pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Užívání: Typická dávka je 300–500 mg užívaná 2–3krát denně s hlavním jídlem.

Upozornění: Berberin může způsobit poruchy trávení, jako je zácpa, průjem nebo plynatost, které lze zlepšit snížením dávky (300 mg). Berberin může interagovat s několika léky, proto se před užíváním tohoto doplňku poraďte se svým lékařem.

Závěr: Berberin, který se vyrábí z kořenů a stonků některých rostlin, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C. Mezi vedlejší účinky patří zažívací potíže, které se mohou zlepšit snížením dávky.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Royal Jelly mateří kašička

Doplněk stravy Royal Jelly (mateří včelí kašička) obsahuje vitamíny A, C, D, E a všechny vitamíny skupiny B, dále množství aminokyselin, minerálních látek, sacharidů, nukleových kyselin a další biologicky významné látky. Normalizuje funkce imunitního systému a udržuje normální hladinu cholesterolu. Látky obsažené v mateří kašičce ovlivňují normalizaci metabolismu, zlepšují dýchání tkání, stimulují krevní oběh a dodávají energii a vitalitu, což se projeví zejména při stresovém zatížení organismu. Mateří kašička dodává tělu nejenom výživné, ale i regenerační látky, posiluje celkovou imunitu, odolnost proti stresu, podporuje kardiovaskulární systém, stimuluje mentální kapacitu a zvyšuje adaptaci v nepříznivých životních podmínkách. Je vhodná při zotavování. Mateří kašička má nezanedbatelný vliv na pokožku těla. Tento doplněk stravy posiluje imunitní systém, regeneruje organismus, posiluje mentální zdraví, udržuje správnou hladinu cholesterolu. Přípravek se užívá jednou až dvakrát denně během jídla.

Ceny dostupné na internetových portálech je možné porovnat zde.

Zdroj: Včelí mateří kašička

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP