Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

DOMÁCÍ TESTY NA CUKROVKU

OBSAH

Test na cukrovku droždí do moči

Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.

Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Domácí test na cukrovku

Krevní test je spolehlivým indikátorem přítomnosti diabetu. Níže uvedený domácí test pro ženy i muže vám ale odhalí možné riziko onemocnění. Nejedná se o žádný test, který nabízí lékárna.

Postup:

  • Dejte ruce v pěst, a pokud jste muž, zvedněte jeden prst. Pokud jste starší šedesáti let, pak zvedněte tři prsty. Dva, je-li vám přes padesát, a jeden, pokud přes čtyřicet let. Zvedněte jeden prst, pokud nejste fyzicky aktivní, nebo žádný, pokud vedete aktivní životní styl.
  • Zvedněte jeden prst, pokud má někdo ve vaší rodině diabetes. Zvedněte jeden prst, pokud máte vysoký krevní tlak. Tři prsty, pokud máte nadváhu, jeden prst, pokud máte normální tělesnou hmotnost.
  • Máte-li na konci tohoto testu zvednutých pět či více prstů, pak je šance, že máte náběh na diabetes, případně jste již pozitivní. Neponechejte to proto náhodě a raději navštivte lékaře, který vám provede potřebné laboratorní testy.

Zdroj: Příznaky cukrovky u žen

Poradna

V naší poradně s názvem ZABALY NA POPRASKANÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

prosím o radu,dcera má cukrovku a ted v letním počasí má velmi suché a hodně popraskané nohy až do krve.je na to nějaký domácí zábal?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Firma Scholl dodává speciální krém určený přesně pro tyhle problémy diabetiků s rozpraskanými patami. Je to Krém na rozpraskané paty s keratinem K+, který zaceluje rozpraskanou kůži na patách již za 3 dny. Lanolin a urea, které jsou obsaženy v krému, intenzivně hydratují a zvláčňují pokožku. Keratinový komplex urychluje samoregenerační proces kůže. Krém ulevuje od bolesti a zabraňuje infekci. Krém má jemné složení, které je vhodné i pro diabetiky. Tady je cena přehled obchodů, kde se dá tento krém na rozpraskané paty koupit: www.zbozi.cz/?q=Kr%C…
Nebo ještě taky funguje léčivý krém na rozpraskanou kůži Just krém na nohy. Jeho cena je zde: www.zbozi-kosmetika.…

Zdroj: diskuze Zabaly na popraskané nohy

Pravidelné oční testy

Oční test není jen dobrý pro kontrolu brýlí. Je také důležitý pro kontrolu zdravých očí. Vyšetření zraku může zjistit různá onemocnění očí, jako je glaukom a šedý zákal, stejně jako jiné zdravotní problémy, například cukrovku a vysoký krevní tlak. Oční testy mohou rovněž diagnostikovat příčiny zhoršení rovnováhy, koordinace a mobility.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ TEST NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skomro czeslaw.

mam testovaci prožki ale ne mam navot jako barva je vpožodku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí test na cukrovku

Jaký test cukrovky nabízí lékárna

V lékárnách se nabízí výše popsané testy, kromě těhotenského testu na cukrovku. V lékárně Dr. Max nabízí i GlucoLab 50 testovacích proužků + glukometr GlucoLab zdarma.

Kvalitní glukometr GlucoLab tak získáte za cenu testovacích proužků. Glukometr je certifikován značkou CE a schválen pro použití v zemích Evropské unie. Špičkovou kvalitu glukometru dokládá také jeho schválení americkou FDA. Balení obsahuje testovací proužky (50 ks – 2 tuby), glukometr GlucoLab, pouzdro glukometru, uživatelskou příručku, odběrové pero, zápisník měření, záruční registrační kartu, baterie, lancety (1 balení po 25 kusech).

Výhody:

  • automatické kódování proužku
  • moderní biosenzorová technologie
  • extrémně levné testovací proužky
  • přesné měření
  • jednoduché ovládání
  • kontrola a zobrazení okolní teploty
  • rychlé zobrazení výsledku do 5 sekund
  • rozdělení výsledků: před a po jídle či po pohybu
  • až 100 uživatelských profilů
  • velký čitelný displej
  • paměť na 250 výsledků
  • 36 měsíců záruka

Glukometry k domácímu použití jsou určeny především pro diabetiky. Píchnou se do prstu, namočí do krve testovací proužek, strčí jej do přístroje (glukometru) a ten ukáže hladinu cukru. Samozřejmě na jedno použití je tento přístroj drahý.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.

Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.

Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana

Zdroj: diskuze Recept na nápoj z aloe

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Zdroj: Jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem PROJEVY A KREVNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matej.

Prosím Vás Cempírek,

pracoval som zatial asi vo viac ako 30 lekarnach v ČR a nikde sme nemali žiadne BEŽNE zakupitelné testy na testovanie HPV

Prosím Vás, nešírte takéto somariny medzi ľudmi

som lékarník už 6 rokov a je mi úplna novinka že BEŽNE ZAKUPITE V LEKARNI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jenže tato diskuse se zabývá testy na přítomnost viru HIV a nikoliv virů HPV. Testy na zjištění HIV z krve se dají stále běžně koupit, jak je vidět zde: www.prozdravi.cz/ora…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Projevy a krevní testy

Proč se kontroluje funkce jater?

Nejčastěji se jaterní testy dělají jako rutinní laboratorní zkouška. Mnozí lékaři kontrolují játra u nových pacientů nebo při roční lékařské prohlídce. Lékař provádí jaterní testytesty enzymů, pokud:

  • Užíváte léky, které mohou poškodit játra.
  • Trpíte onemocněním jater.
  • Máte příznaky jaterních nebo žlučových cest a systémového onemocnění, jako jsou bolesti břicha, nevolnost, zvracení či nažloutlá kůže.
  • Pijete nadměrné množství alkoholu.

Jaterní testy mohou být prováděny společně v paketu s jinými testy nebo mohou být zkoušeny samostatně.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Diskuze

V diskuzi JAK SE UŽÍVÁ JABLEČNÝ OCET NA NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

mám cukrovku typu 2 a píchám si inzulín.pomuže mi jablečný ocet aspon trochu snížit cukr a jak to mám užívat. děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se užívá jablečný ocet na na cukrovku

Test na cukrovku z moči

DiaPhan pro sebetestování jsou proužky pro diabetické pacienty určené ke sledování dvou základních analytů, kterými jsou glukóza a ketony. Glukóza patří mezi fyziologické součásti moči. Zvýšené vylučování glukózy do moči je průkazným příznakem diabetu. Druhou sledovanou složkou jsou ketony, jejichž detekce v moči je velmi důležitá pro včasné rozpoznání významných změn látkové výměny. Produkty pro sebetestování se vyznačují jednoduchostí metody, srozumitelností návodu a snadným použitím.

Dávkování a způsob užití

Nejprve si připravte moč, ve které test provedete. Těsně před provedením testování vyjměte proužek z obalu a poté ho svisle ponořte na 1–2 vteřiny do moči. Položte proužek na vodorovnou, suchou, čistou a nesavou podložku. Po 60 vteřinách vyhodnoťte zabarvení reagenční zóny srovnáním s barevnou stupnicí na štítku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Diskuze

V diskuzi CIRHOZA JJATER F4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Housarova.

Mám cukrovku na dietě .Měla jsem trochu zvýšené jaterní testy jelikož jsem od mmalička užívala antiepileptika.Najednou. jsem při testech byla zjištěna anémie.Kolonoskopie byla negativní ale při gastroskopii se objevily 3 velke varixy aprpři fibroskenu pod játra na f4. Je mě 66 let mám strach co bude dal Jeden varix mamosetreny na další jdu za měsíc .Nyní mám červené okraje dlaní .zřejmě to souvisí.Psosim o řádu co může následovat. Nikdy jsem nepila a nekourim. Mám nadváhou .Děkuji A Housarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cirhoza jjater f4

Bilirubinové testy

Bilirubin je tekutina, která vzniká při rozpadu červených krvinek v těle. Pokud má člověk poškozená játra, bilirubin se může dostat do krevního oběhu a způsobit žloutenku. Bilirubin může také dát moči velmi tmavý vzhled.

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Jak probíhá domácí měření glukózy

Cukrovkou trpí jenom v České republice více než 800 tisíc lidí. V prvotní fázi se toto onemocnění neprojevuje jasnými příznaky a lékařskými studiemi bylo zjištěno, že 30–50 % lidí s cukrovkou ani neví, že ji má. Nemoc je však charakteristická vysokou hladinou glukózy v krvi, a tak časem může dojít k vážnému poškození některých orgánů (poškození ledvin či takzvaná diabetická noha). Bohužel k rozpoznání choroby často dochází až po objevení akutních symptomů, kdy už došlo k vážnému a nezvratnému poškození, kterému by se dalo včasným snížením hodnoty glukózy předejít.

Diabetes Test je efektivní test k včasné detekci abnormální hladiny cukru v krvi, která může být příznakem cukrovky nebo jiných zdravotních problémů. Jeho cena se pohybuje okolo 199 Kč za 2 ks.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Lágnerová.

Dobrý den mám příznaky této nemoci na koho se mám obrátit a léčí se to v neschopnosti v noci už mě i budí děkuji za odpověd Lágnerová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je vaše neuropatie způsobena cukrovkou, tak byste nejdříve měla zajít za diabetologem. Jestli cukrovku nemáte (opakované testy neprokázaly zvýšený krevní cukr), tak vám pomůže vyšetření u neurologa, ortopeda a kardiologa. Jeden z těchto tří lékařů by měl zjistit příčinu vašich nepříjemných pocitů. Co se týče uznání stavu práce neschopná, záleží na posouzení v ordinaci. Když lékaře přesvědčíte, že kvůli těmto problémům nemůžete vykonávat svou práci, například proto, že usínáte na pracovišti z důvodu nemožnosti spánku, tak neschopenku můžete dostat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie

Jaterní testy

Jaterní testy znamenají laboratorní vyšetření stavu jater. Stanoví se 4 jaterní enzymy, které se mohou doplnit o vyšetření bilirubinu. Jaterní enzymy jsou sloučeniny vyskytující se v jaterních buňkách, konkrétně to jsou:

  • AST (aspartátaminotransferáza)
  • ALT (alaninaminotransferáza)
  • GMT neboli GGT (gamaglutamyltransferáza)
  • ALP (alkalická fosfatáza)

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Testy jaterních bílkovin

Testy jaterních bílkovin sledují následující proteiny:

  • Globulin: Tento protein napomáhá funkci imunitního systému – nízké hladiny globulinu mohou indikovat poškození jater a další onemocnění jater.
  • Albumin: Test na albumin zjišťuje, jak dobře játra vytvářejí bílkoviny. Nízké hladiny tohoto proteinu mohou naznačovat poškození jater a další onemocnění jater.
  • Protrombin: Vysoká hladina protrombinu, proteinu, který napomáhá srážení krve, může znamenat poškození jater.

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Za jak dlouho se upraví bilirubinové testy

Vysoký bilirubin se zlepší po úspěšné léčbě základních onemocnění mezi které patří:

  • onemocnění viry, jako je hepatitida A
  • alkoholické onemocnění jater
  • předávkování některými léky, včetně acetaminofenu
  • autoimunita, kdy porucha imunitního systému způsobuje, že napadá buňky těla spíše než ty, které způsobují onemocnění
  • zánět nebo rakovina žlučníku
  • pankreatitida

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Testy pro dětské oči

Děti by si měly dát pozor na blízké sezení u televize, držení objektu velmi blízko u tváře, blikající předměty, tření očí, šilhání. Pokud se vám zdá, že má vaše dítě nějaký problém se zrakem, navštivte praktického nebo očního lékaře. Přestože malé děti neumí číst, umí lékař zrak vyšetřit a diagnostikovat daný problém. Stejně jako dospělí by měly mít děti pravidelnou oční kontrolu každé 2 roky.

Zdroj: Oční testy

Testy jaterních enzymů

Testy jaterních enzymů mohou zjistit následující enzymy:

  • Alanin transamináza (ALT): Vysoké hladiny tohoto enzymu mohou indikovat akutní poškození jaterních buněk.
  • Aspartát transamináza (AST): Vysoké množství tohoto enzymu může naznačovat akutní poškození jaterních buněk.
  • Alkalická fosfatáza (ALP): Vysoké hladiny tohoto enzymu mohou indikovat poškození jater nebo žlučovodů.
  • Gama-glutamyltranspeptidáza (GGT): Vysoké množství tohoto enzymu může naznačovat poškození jater nebo žlučovodů.

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Vyšetření jater

Při diagnostice jaterních onemocnění jsou kromě anamnestických údajů a klinického vyšetření velmi nápomocné zobrazovací metody. Rentgenový snímek zobrazí velikost a tvar jater. Ultrasonografické vyšetření navíc odhalí jejich vnitřní strukturu či krevní zásobení. Nezastupitelnou roli také hraje hematologické a biochemické vyšetření krve. Při podezření na infekční původ onemocnění se navíc provádějí serologické testy, například pro diagnostiku leptospirózy.

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Co znamenají zvýšené jaterní testy

Zvýšené jaterní testy ukazují na poškození jater či infekční žloutenku. Definitivní potvrzení diagnózy by se dalo udělat odběrem vzorku tkáně jater. Podobné příznaky jako infekční hepatitida může z virových onemocnění způsobit psinka i parvoviróza, dále jakýkoliv zánět žaludku a střev způsobený dietní chybou či třeba salmonelózou, zánět slinivky, zauzlení střev, jakékoliv poškození jater či ledvin, leptospiróza nebo otrava jedem na krysy.

Zdroj: Příčiny onemocnění jater u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP