Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

DIABETICI A OSTRUŽINY

OBSAH

Co mají společného cukrovka a kysané zelí

Cukrovkáři to s potravinami nemají jednoduché, ale existují i potraviny, které by měl naopak každý diabetik doslova vyhledávat. Právě ony totiž při cukrovce ohromně pomáhají. A mezi ně patří i kyselé zelí.

Tento kysaný zázrak na cukrovku působí prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahuje totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitamíny K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamín B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru a jde o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA TYPU B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terézia.

Dobrý deň, chcem sa opýtať či diabetici môžu užívať pangamin.Dakujem za odpoveď.Prajem Vám pekný deň.Terezia.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pangamin nijak neovlivňuje průběh onemocnění diabetem obou typů. Pangamin ale podporuje chuť k jídlu, takže je zde zapotřebí o to více dodržovat dietní opatření a konzumovat malá jídla s nízkým glykemickým indexem každé 3 hodiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka typu B

Kontraindikace

Pokud jste alergičtí na mléko nebo sóju, konzultujte užívání Nidory s lékařem. Těhotné a kojící ženy, diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem či jinými zdravotními problémy by rovněž měli konzultovat užívání přípravku s lékařem.

Zdroj: Nidora na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky

Obsah sacharidů v potravě

U diabetika s normální váhou by se množství sacharidů mělo pohybovat kolem 275 g až 325 g denně, u člověka s nadváhou je množství sacharidů nižší (kolem 225 g denně).

Při výběru vhodných potravin si diabetici stravu obvykle převádí na výměnné jednotky, kdy jedna výměnná jednotka je 10 g sacharidů (tomu odpovídá zhruba půl krajíce chleba, nebo 2 kostky cukru).

Více sacharidů obsahuje například chleba, cereálie, rýže, sušenky, ovoce, mléko, mléčné výrobky, džusy, sojové produkty, kukuřice i brambory.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi OSTRUŽINY JSOU ČERVENÉ ALE NEDOROSTOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helga.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na ostružiny.Máme na zahradě beztrné ostružiny a stalo se nám,že je na nich mnoho ostružin,které dorostly do červených plodů a pak přestaly růst a spíše začaly jako sesychat.Byly velké cca 12 mm.Vůbec nedozrávaly.
Prosím o radu čím to je a popřípadě jakou zvolit ochranu,aby se to nestávalo.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ostružiny jsou červené ale nedorostou

Mátový olej na diabetes

Laboratorní testy prokázaly, že máta v různých formách může způsobit snížení hladiny cukru v krvi. Jestli jste diabetik a užíváte léky určené ke snížení glukózy v krvi, tak vám může máta zvýšit jejich účinky a tím zvýšit i riziko ke vzniku hypoglykémie. Diabetici již mají významná rizika hypoglykémie, takže by neměli užívat léky, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce v kombinaci s mátovým olejem nebo jinými formami máty. S mátovým olejem se dohromady nesmí užívat léky na krevní tlak, cyklosporin a léky určené ke snížení hladiny žaludeční kyseliny.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem INFRALAMPY A JEJICH POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Firma BEURER udává v důležitých upozorněních,že přístroj není vhodný pro diabetiky-zajímalo by mně proč.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto informace výrobce uvádí tak zvaně pro sichr. Diabetici patří do rizikové skupiny z pohledu možných komplikací při použití infralampy. Třebaže nebyly doposud prokázány žádné negativní účinky při kombinaci diabetik/infralampa, tak výrobce je z obliga, kdyby se náhodou něco přihodilo v budoucnu. Pokud máte diabetes, tak infralampu klidně používejte a informujte o tom svého ošetřujícího lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infralampy a jejich použití

Podpůrná léčba plísně a kvasinek

Dobré je také v době boje proti kvasinkám a proti plísni zavést dietu, ve které se omezí příjem cukrů, dále se omezí alkohol, sladké ovoce, pečivo a přílohy a také pistácie a plísňové sýry. Vhodná dieta na plíseň nebo proti kvasinkám je sacharidová dieta doplněná tvarohem s rozemletým lněným semínkem. Jedním z častých průvodních jevů nákazy plísní a kvasinkami je zvýšená hladina krevního cukru. Právě diabetici, a to i ti, kteří vůbec o svém diabetu nevědí, velice často trpí kvasinkovými infekcemi. Proto je vhodné, při nákaze plísní nebo kvasinkami, si nechat změřit krevní cukr krevním rozborem.

Zdroj: Popraskané rty, to může být plíseň rtů!

Diskuze

V diskuzi RZIVOST OSTRUŽINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Voštová.

Dobrý den, konečně jsem zjistila chorobu ostružiny. Sklízí přítel a stěžoval si že se na něj při sběru práší. Zjistila jsem že jde o rzivost ale je už nejspíš napadená celá rostlina a i o 4 metry dále druhá. Prosím jak postupovat a choroby se zbavit a lze to ještě napravit? Děkuji za případné rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majda.

Na rez ostružinovou jsem našla toto:

Rez ostružinová (Kuehneola uredinis, syn. Kuehneola albida) napadá ostružiny i maliník. Na jaře se na letorostech objevují fialovočervené zduřeniny. Rez ostružinová přezimuje v infikovaných výhonech, šíří se za deštivého počasí. Mechanicky můžete silné napadení omezit včasným odstraněním všech napadených výhonů, nejlépe již při rašení. Potíže často způsobuje blízkost dalšího ohniska rzi. Ideální v takovém případě je, aby ošetření porostů věnovali zvýšenou pozornost i sousedé.

Preventivní postřiky ohrožených ostružiníků se aplikují krátce po vyrašení rostlin (aspoň 2x v desetidenních intervalech). V seznamu registrovaných přípravků zatím nejsou proti rzi ostružinové uvedené žádné přípravky. Zahraniční odborná literatura doporučuje přípravky na bázi bitertanolu (Baycor 25) a mancozebu (Dithane DG NeoTec).

Zdroj: diskuze Rzivost ostružiny

Dopolední svačina

Dopolední svačina by také měla obsahovat maximálně 30 gramů sacharidů (pokud se zvolí vhodná zelenina, může být také úplně bez sacharidů). Není vhodné svačinu úplně vynechávat, aby byl zachován nějaký denní stravovací rytmus. Svačinu může tvořit jeden bílý jogurt s kouskem ovoce, nebo ořechy. Také je možné svačit kousek pečiva se zeleninou, sýrem, nebo nějakou pomazánkou, případně jen samotné ovoce, nebo zeleninu. Někteří diabetici se ale neobjedou bez něčeho pečeného, a tak je možné si k svačině připravit třeba jednu palačinku s čerstvým ovocem, nebo jakékoliv jiné pečivo, které je připravené bez cukru a dalších surovin, které mají vysoký obsah sacharidů. Stejně jako dopolední svačina může vypadat i ta odpolední.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem OSTRUŽINY PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den mam ostruzlini nevim jaka je to odruda ,ale se mi vyskitla rez na stonkach kdyz to rozskrabem je to zlty jakoby prasek ,prosim cim to mam postrikat a co stim .Prosim poradte mi co stim a cim to postrikat.Dekuji za odpoved.Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník .

Signum nebo Otriva, to jsou nejlepší přípravky proti rzi na ostružinách. Tajemství úspěchu je ve včasném ošetření. Beztrnné ostružiny bývají mnohem náchylnější k těmto nemocem. Pokud se vám nepodaří vyléčit rez, tak rostlinu spalte a vysaďte novou odrůdu s trny. Dbejte na vzdušnost rostliny, aby měla kolem sebe dostatek místa a vyřezávejte odplozelé letorosty.

Zdroj: diskuze Ostružiny pěstování

Recepty s ostružinami

Ostružiny můžeme zpracovávat a konzervovat opravdu mnohými způsoby. Čerstvé jsou výborné buď samotné, nebo jako ozdoba lehkých jogurtových a tvarohových dezertů. Oblíbené jsou také rozmačkané s cukrem a smetanou, takto upravené obzvlášť výtečně chutnají na palačinkách nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. Můžeme je mrazit a pak přidávat do koláčů, rozmixovat do ovocných koktejlů nebo dření. Výborný je také ostružinový sirup, který nám po krátké konzervaci vydrží i celý rok a je chutnou prevencí a lékem respiračních onemocnění. Skvělé jsou rovněž ostružinové džemy, marmelády a želé, a to jak ze samotných ostružin, tak s přidáním jiného ovoce.

Ostružinová marmeláda

Ingredience: 1 000 g ostružin, 600 g cukru, 40 g pektinu, 2 g kyseliny citronové

Postup: Ostružiny opereme a vaříme, dokud nám nezměknou. Prolisování provádíme buď přes lis na ovoce, nebo můžeme ovoce rozmixovat a následně vše propasírovat přes síto. Protlak pak zahustíme tak, že ho 15 minut zprudka vaříme a postupně přidáváme cukr. Do poslední dávky cukru přidáme rozmíchaný pektin. Vaříme ještě 5 minut a ke konci varu přidáme kyselinu citronovou. Hotovou marmeládu naplníme do jednotlivých skleniček a dobře uzavřené necháme vychladnout dnem vzhůru.

Džem z ostružin

Ingredience: 1 lžička kyseliny citronové, 1 balíček Želírfixu 2:1, 1,5 kg ostružin, 2 lžíce rumu, 600 g cukru krystal

Postup: Ostružiny opláchneme vodou a dáme do kastrolu. Dáme je vařit. Ze začátku pozvolna zahříváme za občasného zamíchání. Asi po 10 minutách ostružiny přivedeme k varu a šťouchadlem na brambory je trochu pomačkáme. Ve 2 lžících cukru rozmícháme Želírfix 2:1, přidáme do ostružin a 5 minut povaříme. Přidáme zbývající cukr a od bodu varu povaříme 2 minuty. Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citronovou a rum. Naplníme do skleniček a dáme sterilovat na 15 minut při 85 °C. Takto získáme cca 9 skleniček od dětské výživy.

Zdroj: Pěstování ostružin

Diskuze

V diskuzi ROZMNOŽOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA VALOVÁ.

JAK A KDY SE MAJÍ ROZMNOŽOVAT MALINY A OSTRUŽINY.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel VALOVÁ ANNA.

KDY A JAK SE ROZMNOŽUJI MALINY A OSTRUŽINY? TEL.607219600

Zdroj: diskuze ROZMNOŽOVÁNÍ

Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Dieta

V dřívějších letech platilo, že diabetici mají mnohé potraviny zapovězeny. Především to byly poživatiny bohaté na cukry, které dieta postiženým lidem striktně zakazovala. Dnes toto tabu již neplatí, jídelníček je vyvážený a cukrovka pacienty příliš neomezuje. Potraviny na cukrovku se takřka neliší od výživy normálních zdravých lidí. Musí jít zejména o vyvážený příjem potravin bohatých na živiny. Diabetici II. typu, kteří jsou schopni svou výživu obměňovat, mohou hladinu cukru ve své krvi upravit do normálu i bez medikamentů. Diabetikům I. typu se potraviny obsahující cukry dovoluje konzumovat pouze v určité míře. Denní kalorická dávka pocházející z cukrů smí obnášet jen deset procent. Správná životospráva diabetiků se totiž neodvíjí pouze od druhu konzumovaných produktů, ale také od velikosti jednotlivých porcí.

Sacharidy: Tvoří základ stravy pro jedince trpící cukrovkou, a to i navzdory hluboce zakořeněným mýtům. Při výběru jídel je však nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky.

Vláknina: Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a celozrnná mouka.

Ryby: Výrobky z ryb obsahují důležité bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. V našem jídelníčku by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Zdravé jsou zejména mořské ryby, například treska, tuňák, losos či makrela.

Nenasycené tuky: Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené tuky dokonce pomáhají snižovat v krvi hladinu cholesterolu, která je u mnoha cukrovkářů zvýšena. Vhodnou volbou jsou olivový a řepkový olej, ořechy nebo avokádo.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Diskuze

V diskuzi POPÍNAVÉ OSTRUŽINY NA BALKON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír .

Máte s tím někdo zkušenosti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popínavé ostružiny na balkon

Ostružiny na stromě

Ostružina beztrnná „Navaho“ je první z kultivarů se vzpřímeným vzrůstem (vyšlechtěno v Arkansasu, USA, 1988), oproti jiným kultivarům není bujně rostoucí, je rezistentní k septorióze. Zraje středně pozdně (polovina srpna až polovina září), plody má velmi sladké a aromatické, s pevnou dužninou a dobrou skladovatelností. Řez se provádí v jarních měsících, za vegetace se porost prosvětluje a provzdušňuje.

Zdroj: Pěstování ostružin

Diskuze

V diskuzi NEMOC OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

Prosím o radu,

pěstuji ostružiny vedle malin a v posledních letech plody ostružin
nedozrají. Plod je napůl červený a kyselý. Ptala jsem se v zahradnictví a říkali, že to dělá roztočík malinový. Stříkala jsem na jaře calypsem, ale nic nepomohlo. Mám ostružinu vyhodit nebo přesadit dále od malin ?

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Mám zahradní ostružinu bez trnů a letos začaly žloutnout listy.Nevím proč,prosím
poraďte.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Ano či ne

Látky obsažené v jablkách zpomalují proces stárnutí. Ovšem žádnou razantní změnu neočekávejte. Jablko nám poskytuje vlákninu, která je obsažena hlavně ve slupce. Proto nám naše babičky a maminky říkávaly, že je z celého jablka tím nejzdravějším a že je opravdová škoda ji vyhazovat. Pozitivem je, že konzumace jablek není v případě léčby Warfarinem nijak omezena, ale držte se pravidla „všeho s mírou“. Nadměrná konzumace vždy může spíše uškodit než pomoci. Každopádně není třeba se obávat, že po jablkách ztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Ne nadarmo je to ovoce, které mohou do svého jídelníčku zahrnout i diabetici. Každé jablko obsahuje až 85 % vody!

Jablka nám toho dávají ještě víc. Obsahují vitamin C a látky pro tělo nezbytné: železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů. Jablka jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.

Takže užíváte-li Warfarin, vůbec se nebojte každodenní konzumace jablek.

Zdroj: Jablka a Warfarin

Závěr

Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné je až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované. Warfarinová dieta by měla odpovídat zásadám zdravého a vyváženého stravování s dostatkem živin, vitaminů a minerálů.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Rozdíly mezi muži a ženami

Odborné informace ukazují, že po deseti až patnácti letech trvání cukrovky má například příznaky poškození nervového systému naprostá většina diabetiků. Poškození nervového systému se může promítat do funkce celé řady orgánů v těle, tento stav může vnímat pacient i jako nepříjemné pocity až bolesti v nohou. Podle nejnovějších studií má až padesát procent mužů závažné poruchy erekce již po deseti letech trvání cukrovky. Je třeba připomenout, že diabetici prvního typu jsou obvykle mladší osoby, tedy muži ve věku, kdy by měli být na vrcholu sexuální potence. Na druhé straně se zvyšuje počet osob s diabetem druhého typu, které patří také do mladších věkových kategorií. Cukrovka ovlivňuje negativně činnost mnoha orgánů a systémů, pohlavní orgány nevyjímaje. Udává se, že asi 70 % mužů a 30 % žen s diabetem má potíže v pohlavním životě. Obě pohlaví jsou ohrožena častým výskytem zánětů genitálií. Muži mívají kvasinkové záněty předkožkového vaku a močové trubice, ženy záněty pochvy. Infekce bývají velmi úporné s častými recidivami. Léčba musí být nejen lokální, ale i celková. Částečnou ochranou před záněty může být používání kondomu či pesaru a spermicidních látek, které mají slabé dezinfekční účinky.

Zdroj: Cukrovka u mužů

Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Zelenina a ořechy

Ovoce

Brokolice

5,7

Avokádo

6

Celer

5 - 7,4

Ananas

12,7

Cibule

9

Angrešt

9,7

Dýně

9

Banán

26

Fazolky zelené

7,1

Borůvky

11,5

Kapusta

5,5 – 6,3

Broskev

9,5

Kedlubna

5,4

Citrón

9,2

Květák

4,5

Grapefruit

10

Lilek

4,5

Hroznové víno

17

Mrkev

9

Hruška

13,4

Paprika

4 - 6

Jablko

13

Pažitka

7,2

Jahody

8,7

Arašídy

18

Kiwi

9,7

Kešu

26

Mandarinka

9,4

Kokos

24

Maliny

12,8

Lískové ořechy

11

Meloun červený

6

Mandle

19

Meruňka

12

Pistácie

28

Nektarinka

8

Vlašské ořechy

14

Ostružiny

12

Švestky

14,7

Třešně

14,4

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Léčba

Vardenafil otevírá možnosti plnohodnotné léčby této nepříjemné komplikace u diabetických pacientů. Jedná se o lék, který je určen nejen diabetikům, podává se však pouze na lékařský předpis, ostatně jako další léky určené pro léčbu poruch erekce. Na českém trhu jsou dostupné léky Viagra, Uprima, Cialis, Levitra s účinnými látkami sildenafil, apomorfin, tadalafil, vardenafil. Tablety se užívají spolknutím nebo rozpuštěním na jazyku. Tableta působí na cévní řečiště penisu a na centrum v mozku, odkud vychází impulz k rozšíření cévy přivádějící v hladké svalovině kavernózních těles silnější signál cévám, čímž se zvyšuje přítok krve do penisu. Doba pro dosažení erekce (střední) je při podání nalačno 30 minut. Nežádoucí účinky jsou bolesti hlavy, návaly, nevolnost, bolest hlavy, bolesti zad, závratě. Přibližná cena tablety je dána gramáží tablety, a to od 330 do 450 korun (25 až 100 mg), 180 až 380 korun (2–3 mg), 354 korun (10 až 20 mg), 10 g v balení po dvou stojí 759,70 Kč. Pokud nejsou diabetici, ale ani ostatní muži spokojeni s účinkem svého léku na poruchy erekce, mají k dispozici nový přípravek. Jeho obchodní název Levitra se používá v mnoha zemích Evropy a ve Spojených státech. Tento lék se rovněž podává pouze na lékařský předpis. Optimální dávka je v tomto případě 20 mg. Pokud se nepodaří léčbou zlepšit erektilní poruchu, může se partnerský pár směrovat k takzvaným nekoitálním aktivitám, při nichž může dojít k oboustrannému sexuálnímu uspokojení.

Zdroj: Cukrovka u mužů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP