Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

CUKROVKA DLOUHÝ CUKR

OBSAH

Co znamená hodnota HbA1c 45

HbA1c 45 je hodnota uspokojivá, o průkazu diabetu svědčí hodnota nad 47 mmol/mol (4,7 %). Kompenzace diabetu se pohybuje v jednotkách 43–53 mmol/mol.

Zhodnocení: Poslední lékařské výzkumy potvrdily, že pro léčbu cukrovky a jejích důsledků je měření glykovaného hemoglobinu, lidově nazývaného dlouhý cukr, jedno z nejdůležitějších vyšetření. Podle odborníků by se u diabetiků mělo zařadit mezi pravidelné kontroly stejně jako měření krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

Zdroj: Dlouhodobý cukr u diabetiků

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Skalnikova.

Prosím jak si hlídat dlouhý cukr měřím si cukr ale dlouhý tam není dekuju

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY PROTI SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala .

Chtela bych zeptat,uz 2.rokem me svedi cele telo,a nekdy mam i pocit ze me furt neco picha.Vyzkousela sem vsechny druhy masticek co me doporucily na Koznim.A i sama sem toho spousty vyzkousela.A stale nic nepomaha.V bylinkarstvi sem zkousela caje na pokozku,a nic.A na Alergologii mam vse v poradku.Uz opravdu nevim si rady.Prosim o nakou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nechte si vyšetřit krevní cukr. Zkrytá cukrovka způsobuje toto svědění celého těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Cukr krystal

Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.

Výhody, nevýhody

Cukrcukrovinky mají vliv i na vznik zubního kazu. Obecně je cukr rizikový z hlediska vzniku různých onemocnění, jako je cukrovka, choroby srdce, těžká obezita a některé druhy rakoviny. Zejména kombinace nadměrné spotřeby cukrů a tuků je velmi škodlivá lidskému zdraví.

Cena

Zde může vidět cenu cukru krystal.

Zdroj: Cukr

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Kaki při cukrovce

Kaki diabetikům prospívá ze dvou důvodů:

  • Více než polovinu z 15 % sacharidů tvoří fruktóza, přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snášejí a snáze vstřebávají.
  • Rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Diskuze

V diskuzi DUTINA ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Jezdik.

Dobrý den má přítelkyně má v dutině ústní něco jako bradavici a mám pocit že to mužebyt nakazlive jelikož něco podobného mi vyrostlo v oblasti penisu nyní jsem začal uzivat mast z propolisu. Děkuji za zprávu a radu.


Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Dobrý den mám dlouhý čípek v krku a jeto nepříjemné co stim dělat diky

Zdroj: diskuze Dutina ústní

Švestky a cukrovka

Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!

Zdroj: Švestky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKR PO INTENZÍVNÍM SPORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Jsem diabetik 1. stupně už 11 let, a ted se mi nejak nedaří držet cukr při sportu.
V 17.00 cukr 5,2, opravdu jeden plátek toustového chleba (25 g) a cca 10 g gervais, od 17.30 do 18.30 polozávodní čtyřhra v bembajsu a v 19.00 cukr 17,9 !!!!
To nemohl být cukr z jídla, ale údajně játra začly produkovat cukr z svalů a tuků. Stalo se mi to víckrát, je k tomu nějaká rada? Najíst se před bembajsem a píchnout inzulín? Dík za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém se nazývá hyperglykemie s ketonurií (preexercice high glukose with ketones) a je u diabetiků 1. stupně běžný. Jde o akutní deficit inzulinu, kdy glykemie vystoupá nad 16 mmol/l. V tomto stavu byste již neměl cvičit/hrát a měl byste v klidu vyčkat kompenzace další dávkou inzulinu. Inzulín neaplikujte před cvičením. Taktéž byste měl s tímto problémem seznámit svého diabetologa. S ním pak můžete přesně naplánovat stravu a dávkování inzulínu ve dnech sportu a ve dnech volna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukr po intenzívním sportu

Charakteristika cukru

Cukr je bílá krystalická látka, která je velmi dobře rozpustná ve vodě a má výrazně sladkou chuť. Po chemické stránce patří cukr mezi sacharidy. V lidské výživě mají největší význam cukrová třtina a cukrová řepa, které kryjí z 99 % celosvětovou výrobu cukru. Cukr zvyšuje chutnost, ale také energetickou hodnotu potravin.

Zdroj: Cukr

Poradna

V naší poradně s názvem KUTVIRTOVO KLOKTADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Dlouhy.

Dobry den,prosim kde mohu koupit Kurtvirtovo kloktadlo?Na trhu je nedostatek antibiotik a mne 4nedéle trápi zánět vkrku.Nepomahaji žadne Stopanginy ani inhalace Vincentkou nebo spreje Propolis.
Dekuji V.Dlouhy senior 80let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotik je dostatek a když nejsou v tabletách, tak jsou dostupné alternativy v injekční formě. S vaším zánětem v krku budete muset jít do ordinace svého praktického lékaře a požádat ho o výtěr z nosohltanu, aby se zjistil původ vašich obtíží pomocí laboratorních pomůcek. V laboratoři také zjistí, zda-li příčinou je bakterie a na jaká antibiotika je citlivá. Ty vám pak lékař předepíše a po týdnu budete opět fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kutvirtovo kloktadlo

Škodlivost cukru

I když nesladíte, cukr se ukrývá v mnoha pochutinách, jako je sirup, sladké pečivo a limonády. Naše zdraví je tak vážně ohroženo. Cukr se podílí na spoustě závažných onemocnění a hlavně na civilizačních chorobách. Ve své podstatě se dá konzumace cukru přirovnat ke konzumaci drogy, ne nadarmo se cukru říká bílý jed.

Zdroj: Cukr

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.

Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Glykemický index a glykemická zátěž u melounu

Glykemický index (GI) říká, jak rychle vstoupí cukr do krevního oběhu. Každá potravinářská položka má hodnotu mezi 1 a 100. Tyto hodnoty jsou určeny porovnáním potraviny s referenční položkou. Jako referenční se obvykle používá cukr nebo bílý chléb. Glykemická zátěž (GL) je kombinace GI a skutečného obsahu sacharidů v jídle. Argumentuje se tím, že GL poskytuje reálnější hodnotu toho, jak určitá potravina může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Tento přístup často využívají lidé, kteří sledují diabetes pomocí počítání sacharidů. U potraviny s nízkým nebo středním GI se považuje za méně pravděpodobné, že zvýší hladinu cukru v krvi.

GI 55 nebo méně je považován za nízký. GI mezi 55 a 69 se obecně považuje za střední. Všechno přes 70 je považováno za vysoké. GL pod 10 je nízká, 10 až 19 je střední a 19 a vyšší je považováno za vysoké. Meloun má GI 72, ale GL činí 2 na 100 gramů. Ačkoli je GL u melounu nízká, nezapomeňte vyvážit veškeré jídlo nízkým GI jídlem, abyste minimalizovali případné „hroty“ krevního cukru.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí

Rychlé snížení cukru v krvi. Kysané zelí je nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky v podobě snížené hladiny krevního cukru na sebe nenechají dlouho čekat. Abyste ale snížili cukr v krvi, musíte tomu uzpůsobit i svůj každodenní rytmus, dodržovat správný jídelníček a pravidelný pohyb. Bez toho vám nic nepomůže. Rychle a samo opravdu nic nejde.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vašíčková.

Dobrý den.Mám dlouhodobý cukr 4,1.Jedná se prosím o kompenzovanou cukrovku?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty dlouhého cukru by při dobrém životním stylu měly být maximálně 47mmol/mol. Jakákoli vyšší hodnota než 53 mmol/mol ukazuje na špatné stravovací návyky a pokud je číslo vyšší, tj. 80 mmol/mol a více, jde o velmi špatné výsledky.
Zeptejte se svého lékaře na výsledky laboratorních testů, abyste měla jasno v ukazatelých, které přinášejí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Příznaky

K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.

Rizikové faktory:

  • vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
  • obezita;
  • dlouhodobý stres;
  • předchozí problematická těhotenství;
  • výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
  • výskyt cukrovky I. nebo II. typu v rodině.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Diskuze

V diskuzi CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šroubková.

braly jsem těžké prážky na srdce- amiadaron, eliquis, betalog 50, omeprazpoeum na vředy.Má cukrovka 2 je toxického původu a nežádoucích učinků kombinac e užívaných léků, kromě diabetu vyvolaly léky na žaludeční vředy také arythmii, kterou jsem neměla.Přes stovky odběrů nikdy nikdo diabetes nediagnostikoval.z ničedho nixc se objevily půchýře na bércích vředy, rudá kůže. a chkrovku mi našli z iniciativy kožní lékařky.Cukr jsem měla 10, maximum 12.(tlustá jsem od narození i většina rodiny z matčiny strany, v mládí jsem vážila až 164kg, byla jsem bez potítží.nyní se držím na 1oo-103 kg)dostala jsem stadamed 500 gliclacid 30 2krát denně a dietu.Cukr mi vzrostl ze záhadných důvodů na 20+ po 14jednotkách 3x ve dne a 4 v noci cukr neklesá-ráno po jídle 18,3 ostatní hodnoty 19,3 -19,6.jím pár gramů, přikrmy žádné sladké žádne ,nesladím, jsem ortodoxní abstinent celý život.maso málo, uzeniny max.50gr,vyjímečně a stav se nelepšé. prosím pomozte mi.diabetoložka mi předepsala pár greamů jidl DENNĚ, JSEM SLABÁ JAKO MOUCHA.POSLOUVHÁM A CUKR NEKLESÁ. TEL 721994641.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co jíst a nejíst při cukrovce

Druhy cukru

  • Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
  • Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
  • Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
  • Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
  • Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
  • Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.

Zdroj: Cukr

Příprava a recepty

Zde jsou vhodné recepty pro diabetiky, a nejen pro ně.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Co je cukrovka

Cukrovka je závažné onemocnění, známé po staletí. V celém rozsahu byla závažnost této choroby a jejích komplikací pochopena až v šedesátých letech. Veřejnost považuje cukrovku za poměrně neškodnou nemoc, která postihuje jen lidi starší a obézní. Má se za to, že stačí držet dietu a zhubnout. A pokud to nepomůže, podle názoru mnohých vyřeší všechny potíže užívání antidiabetických tabletek. Obecně se ví, že někteří pacienti si musí píchat inzulin, jenže i tady převládá představa, že postačí trochu lékařské péče, aby mohli žít jako ostatní.

Cukrovka je však těžké onemocnění, které je dnes naštěstí již dobře kontrolovatelné a zvládnutelné. Cukrovka je pojem označující skupinu onemocnění, která postihují nejen metabolismus cukrů, ale i tuků a bílkovin. Pro jednoduchost lze v této skupině vydělit dva základní typy:

  • cukrovka způsobená nedostatečnou produkcí inzulinu;
  • cukrovka způsobená jeho nadměrným působením.

První typ představuje méně než 10 % onemocnění, druhý typ ta zbylá procenta. Zatímco u typu prvního je inzulinu nedostatek, u typu druhého je inzulinu nadbytek.

Podstata onemocnění není vždy jasná. Co je však prokazatelné, nejedná se o nemoc krevního cukru, ale o nemoc celého metabolismu.

U obou typů jde v zásadě o neschopnost těla správně využívat sacharidy.

Zdroj: Cukrovka

Může cukrovka zmizet

U cukrovky lze její průběh kompenzovat, zastavit její progresivnost a výrazně zmírnit symptomy. Dieta je prvořadým a nejúčinnějším způsobem terapie u diabetu 2. stupně zejména v jeho počátku. Pokud je cukrovka v rodině, je pravděpodobnost, že jí onemocníte, vysoká. Ale to, nakolik se projeví, ovlivňujete vy sami svým životním stylem. Pravdou je, že se v rodině nedědí pouze geny, ale i životní styl – zvyky, jak trávit volný čas a jak nakupovat a vařit. Vliv rodiny je proto veliký a působí hlavně v dětství, kdy dítě kopíruje rodiče. Veďte tedy děti k pohybu, sportu a zdravé, čerstvé stravě. Významná je také úloha kojení, neboť dokáže působit preventivně na rozvoj cukrovky, a to jak pro maminku, tak pro dítě už v neútlejším věku.

Zdroj: Cukrovka

Je pomelo vhodné pro diabetiky

Pomelo je největší citrusový plod. Obsahuje především kyselinu citronovou a vitamín C, tedy látky, které pomáhají eliminovat volné radikály. Extrahovaná šťáva obsahuje cukr, kyselinu citronovou a minerální látky.

Pro diabetiky je pomelo skvělým ovocem, neboť přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi, a to dvěma způsoby. Zaprvé pomáhá snížit sekreci inzulínu, což tlumí chuť k jídlu. A zadruhé při slané chuti sníží spotřebu sacharidů, což rovněž snižuje tvorbu cukru v krvi. Podobně toto ovoce pomáhá obézním lidem při redukci váhy. Pomelo také redukuje hladinu cholesterolu, což snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a poruch souvisejících se srdcem. Vitamín C obsažený v pomelu podporuje imunitní systém a draslík pomáhá pravidelně odvádět moč z organismu.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Léčba

Při těhotenské cukrovce se dodržuje dietní opatření, to znamená omezit sladké, jíst pravidelně, hlídat především množství sacharidů v jídelníčku. Aplikace inzulinu je nutná jen při velmi vysokých hodnotách.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP