Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

COLA

OBSAH

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka, představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Jejich společným rysem je zvýšená hladina krevního cukru (glykemie). Tato onemocnění vznikají v důsledku nedostatečného účinku inzulinu, a to buď v důsledku jeho absence (takzvaný diabetes mellitus l. typu), nebo jeho zhoršeného působení (diabetes mellitus II. typu).

Zdroj: Cukrovková úplavice

Diskuze

V diskuzi ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Koka se do coca-coly nepřidává už nějakých 15 let, bylo to úředně zakázáno protože koka je nepovolená droga. Závislost je tedy podle mě na cukru který je v nápoji obsažen v hojné míře a který je návykový, hlavně když je "zamaskovaný" kyselejší chutí fosforečnanů. Pokud by jste pila colu bez fosforečnanu (lehká kyselina) tak by vás její sladká chuť donutila zvracet. Takhle se tělo raduje že má vysoký příjem cukru a "nepřesladí" se vám jazyk jak to bývá u sladkostí. Jinak paní Růženo, nevím co máte za lékaře ale je to důkaz že naši zdravotnictví je v troskách když vám lékař doporučí něco tak... odporného, nezdravého a chemického jako je cola a tvrdí že vám to pomůže. Neznám sice Váš problém ale troufám si tvrdit, že kdyby jste zašla k výživovému specialistovy, který by Vám upravil jídelníček, tak by žádné obtíže nebyly :) A o těch nemocí které "určitě nejsou z coly" bych si tak jistá nebyla, troufám si to tipovat na řídnutí kostí, problémy se zubní sklovinou a zuby celkově a špatný ne-li přímo zničený trávicí trakt. A pokud pijete "light" tak bych se nedivila ani nádorovým onemocněním, přidává se do ní výše zmíněný aspartam který prokazatelně zvyšuje riziko nádorů na mozku, může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce a hormonální rovnováhu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ...

Nápoje na odvodnění

Každý nápoj, který obsahuje kofein, působí jako diuretikum, to znamená čaj, káva, cola, energetické nápoje, alkohol a další.

Zdroj: Potraviny na odvodnění

Zdroje fosforu

Fosfát je dnes obsažen v mnoha potravinách. Mezi přírodní zdroje patří mléčné výrobky, zejména sýry, dále maso, ryby a zelená listová zelenina (špenát, salát). Zajímavé je, že také cedr obsahuje fosfáty. Maso a masné výrobky jsou konzervovány fosfátem. Rovněž mnoho nápojů obsahuje kyselinu fosforečnou jako konzervační prostředek (Coca Cola).

Zdroj: Minerál fosfor

Jak kofeinové tablety vypadají

Kofeinové pilulky jsou malé bílé prášky, které jsou prodávány v malých lahvičkách nebo baleních. Obvykle jsou k dostání v drogeriích, obchodech a lékárnách. Kofeinové pilulky se musejí užívat ve vhodném dávkování, a zároveň s vodou. V každé pilulce je obsaženo 200 nebo více gramů kofeinu, což odpovídá asi dvěma silným kávám, nebo limonádovým vodám s kofeinem, například PEPSI nebo Coca Cola.
 

Zdroj: Kofeinové tablety

Glykemický index potravin – tabulka

  • Pivo - 110
  • Hranolky, bramborová kaše - 95
  • Čistý cukr, med - 90–100
  • Předvařená rýže v sáčku - 90
  • Corn flakes, popcorn - 85
  • Rohlík, bageta - 85
  • Mrkev vařená - 85
  • Chipsy - 80
  • Coca Cola - 70
  • Meloun, banán, hrozinky - 70
  • Kukuřice - 70
  • Kobliha, vafle, croissant - 65–75
  • Brambory ve slupce - 65
  • Celozrnný chléb - 65
  • Bebe dobré ráno - 55
  • Rýže neloupaná - 50
  • Jogurt - 35
  • Mrkev syrová - 35
  • Fazole, cizrna - 30–40
  • Čočka, hrách - 25
  • Jablko, meruňky, broskev - 25
  • Švestky, grapefruit, třešně - 22
  • Hořká čokoláda 70% - 22
  • Vlašské ořechy - 15
  • Kořenová zelenina, brokolice, saláty, zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety - 10
  • Voda - 0

Zdroj: Glykemický index

Bělení zubů

Někomu ale nestačí mít zuby zdravé a v pořádku, ale chce je mít dokonale bílé. Takovýmto pacientům může zubní hygienik nabídnout bělení zubů. Jedná se o jednoduchý chemický postup, který má stejný princip jako barvení vlasů. Na zuby se nanáší gel, který obsahuje 35 % peroxid vodíku. Jsou i jiné postupy. Zuby se dají bělit i doma, přípravkem, který se dá koupit v lékárně. Tento přípravek je daleko slabší, aby si sním, lidé nepoleptali dáseň. Když se zuby vybělí, neznamená to, že takové zůstanou napořád. Pokud si chce pacient udržet dosaženou barvu zubů, neměl by pít barevné nápoje jako je například Cola, káva a čaj. A mýlí se také ten, kdo si myslí že, po bělení zubů si je nemusí čistit.

Autor Jakub Vinš

Foto: D-institut

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Použití

V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, nebo do zmrzliny a čokolády, je nezbytná pro výrobu pudinků a krémů. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.

Hlavním průmyslovým odběratelem vanilky jsou firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ji používají k ochucování svých hlavních produktů, Pepsi-Coly a Coca-Coly. Její roční spotřeba těmito firmami se pohybuje kolem 40 tun. Přechod na používání syntetického vanilinu v roce 1985 při zavedení takzvané „nové koly“ („New Coke“) firmou Coca-Cola způsobil dokonce takový pád cen vanilky, že téměř došlo k hospodářskému krachu Malgašské republiky na Madagaskaru. Po nepříznivém přijetí nápoje spotřebiteli se však firma vrátila ke klasické receptuře, což opět oživilo obchod s vanilkou, a v roce 2002 dokonce zavedla nový druh „Vanilla Coke“ s vyšším podílem vanilkové esence.

Další uplatnění nachází extrakt z vanilky při přípravě voňavek a parfémů.

V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá.

Zdroj: Vanilka

Závislot na Coca Cole

Jsou dvě možnosti, ale jen jeden závěr.

První možností je, že se jedná o extrakt z koky, na kterém můžete být závislý. To není totéž jako kofein, protože v extraktu jsou ještě další látky a právě nutnost vypít tak velké množství nápoje svědčí pro to, že se jedná o složku minoritní. Její koncentrace v extraktu může být natolik nízká, že k dosažení potřebné "hladiny" je zapotřebí stále většího objemu tekutiny. Receptura nápoje je ovšem tajná takže tohle berte jen jako náš názor. Existují tvrzení, že pepsi-cola ani coca-cola již koku neobsahují, nemohu potvrdit, zda je to pravda, protože recept na výrobu je tajný.

Druhá možnost je sice méně pravděpodobná, ale nelze ji vyloučit. Šlo by o závislost na tekutině jako takové a volba tohoto nápoje by byla diktována poruchou v centru chuti. Jednalo by se o to, že tekutina musí mít jen tuto chuť, jinak ji tělo nepřijme, ale přitom ji potřebuje v tomto mimořádném množství. Za těchto okolností by se mohlo jednat o poruchu hormonu adiuretinu, který se v těle stará o hospodaření s vodou. Zcela nejmenší pravděpodobností je počínající stádium cukrovky.

Zdroj: Závislost na coca-cole

Poškození zubní skloviny

Zubní sklovině nejvíce škodí špatně vyčištěné zuby a dále hodně kyselé nápoje, jako je cola, džusy, dětské sladké pití, po jejich požití je dobré si vypláchnout ústa vodou nebo alespoň zaslinit pomocí žvýkačky, která produkuje slinění. Slina je zásaditější než běžné jídlo, tudíž se tolik neztrácí minerály ze skloviny, ale pozor na přemíru žvýkání, abyste si neporušili čelistní kloub. Takže se doporučuje používat mezizubní kartáčky, čistit pořádně i zadní zuby, dobrou pomůckou je i solo-jednosvazkový kartáček (zeptejte se v lékárně, jestli neznáte). Poškozenou zubní sklovinu posiluje i fluorování. Domácí řešení: Elmex Gellé, to znamená najíst se, napít se, důkladně vyčistit zuby (i mezizubní kartáčky a niť), vypláchnout, nanést malé množství gelu na zubní kartáček, vyčistit jako obyčejně s velkým kartáčkem (jde o to rozetřít gel všude) a potom vyplivnout, ale NEVYPLACHOVAT a jít spát. Bez řádně vyčištěných zubů ale nemá tato procedura smysl. Výborné jsou výrobky firmy Gaba, které mají jinou sloučeninu fluoru, jež se lépe vyvazuje na zuby (Elmex, Meridol). Samozřejmě smysl má používat pastu s fluorem, kdy se sklovina maličko mineralizuje každý den.

Zdroj: Zubní sklovina

Příčiny

Za normálních okolností je sliznice jícnu proti takovým situacím chráněna hned několika způsoby. Jednak správnou funkcí dolního jícnového svěrače, anatomickými strukturami, kterými jícen prochází a které upravují jeho správnou polohu, samočisticí schopností jícnu na podkladě peristaltických pohybů, neutralizačními vlastnostmi slin a určitou přirozenou obranyschopností (rezistencí) jícnové sliznice. Selhání souhry těchto obranných činitelů, respektive některého z nich, vede ke zpětnému toku (refluxu) žaludečního obsahu.

Nejčastější příčinou takového poškození je refluxní choroba jícnu (gastroezofageální choroba jícnu nebo též refluxní nemoc), při níž dochází ke zpětnému toku žaludečního obsahu (včetně dráždící kyseliny chlorovodíkové neboli solné) do jícnu.

Jistý vliv mají také některé potraviny (káva, česnek, čokoláda, čerstvé pečivo, cola) a léky (zejména proti bolesti – nesteroidní antiflogistika, jako je Ibalgin, Paralen a podobně, opiáty, léky na srdce a mnoho dalších), které buď zvyšují žaludeční kyselost (tedy zvyšují produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku), snižují obranyschopnost sliznice, nebo zpomalují vyprazdňování žaludku, či omezují peristaltické pohyby jícnu.

Dojde-li k refluxu, rozhoduje o jeho důsledcích délka trvání, složení a množství refluxovaného žaludečního obsahu (míra kyselosti a též obsahu žluči, která se sem může dostat z dvanácterníku), odolnost sliznice jícnu, samočisticí schopnost jícnu a rychlost vyprázdnění žaludku.

Onemocnění vzniká na podkladě nerovnováhy obranných a agresivních faktorů, které působí na sliznici jícnu. Nejčastěji k závažnému poškození dochází právě v noci, kdy se žaludeční obsah dostává do jícnu snáze (mimo jiné chybí faktor gravitace, jak je tomu během dne ve vzpřímené poloze).

Mezi rizikové faktory patří nevhodný životní styl spojený s kouřením (nikotin snižuje napětí dolního jícnového svěrače) a obezitou, dále nepravidelné stravování, nevhodné složení potravy – tučná jídla včetně čokolády, sladké kynuté pečivo nebo dráždivá jídla jako česnek, cibule, máta, mák, cola, káva, alkohol a džusy.

Zvedání těžkých břemen a práce v předklonu a těhotenství vedou ke zvýšení nitrobřišního tlaku, a tak rovněž přispívají k refluxu.

Zdroj: Podrážděný jícen

Prevence

Nejvíce škodí špatně vyčištěné zuby a dále hodně kyselé nápoje (cola, džusy, dětské sladké pití), po nich je dobré si ústa ihned vypláchnout vodou nebo alespoň „pořádně zaslinit“, vhodná je například žvýkačka (produkuje slinění, slina je zásaditější než běžné jídlo, tudíž se tolik neztrácí minerály ze skloviny, ale pozor na přemíru žvýkání, abyste příliš nezatěžovali čelistní kloub).

Doporučuje se používat mezizubní kartáčky, čistit pořádně i zadní zuby, dobrou pomůckou je i jednosvazkový kartáček, takzvaný sólo kartáček. Sklovinu posilujte fluorováním. Domácím řešením je Elmex Gellé, v případě, že vám zubní lékař zjistil mezizubní kazy, tak jej klidně používejte 2–3x týdně, pomáhá i na citlivé krčky. Používejte dle návodu. To znamená najíst se, napít se, důkladně vyčistit zuby (i mezizubním kartáčkem a nití), vypláchnout, nanést malé množství gelu na zubní kartáček, vyčistit jako obyčejně s velkým kartáčkem (jde o to rozetřít ho všude) a potom vyplivnout, ale NEVYPLACHOVAT a jít spát. Bez řádně vyčištěných zubů však nemá tato procedura smysl. Výborné jsou výrobky firmy Gaba, které mají jinou sloučeninu fluoru, která se lépe váže na zuby (Elmex, Meridol). Samozřejmě má smysl používat pastu s fluorem, kdy se sklovina maličko mineralizuje každý den.

Zdroj: Drolení zubů

Přírodní rozpouštění

Nechcete-li používat léky nebo chirurgii k léčbě ledvinových kamenů a hledáte úspěšné domácí prostředky, které rozpouštějí ledvinové kameny přirozeně a rychle, buďte ostražití. Dle babských rad na rozpouštění ledvinových kamenů fungují tyto prostředky:

  • citronová šťáva
  • jablečný ocet
  • coca-cola a chřest
  • chanca piedra

Pojďme se podívat, jak fungují:

Citronová šťáva s olivovým olejem: Zastánci této metody tvrdí, že při prvních příznacích je mix olivového oleje s citronovou šťávou opravdu účinný. Má se za to, že citronová šťáva naruší ledvinové kameny a olivový olej napomůže ke snadnějšímu sestupu kamene.

Varování: Citrony ve větším množství jsou velmi kyselé a mohou zničit zubní sklovinu, přispívají rovněž k pálení žáhy. Sice u některých pacientů tento elixír může zabrat, ale prokazatelné účinky nejsou.

Jablečný ocet: Má se za to, že jablečný ocet by mohl hrát roli při rozpouštění ledvinových kamenů a pomoct tělu odstranit kameny snadněji. Kromě toho se předpokládá, že jablečný ocet napomáhá v prevenci ledvinových kamenů na základě alkalizačního účinku na krev a moč a podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v těle tak, aby se zabránilo tvorbě ledvinových kamenů. Zastánci tohoto domácího léku doporučují smíchat dvě polévkové lžíce jablečného octa s 250 ml vody a pít tuto směs průběžně po celý den. Také se doporučuje pití dostatečného množství čerstvé vody po celý den, aby pomohla propláchnout ledviny.

Varování: Jablečný ocet je velmi kyselý a může narušit tkáň jícnu a zničit zubní sklovinu. Další nebezpečí číhá v kombinaci jablečného octa s léky na snížení vysokého krevního tlaku a léky na cukrovku. Z praxe se ukazuje pouze sporadický úspěch u některých pacientů, kteří tomuto lektvaru věřili.

Coca-Cola a chřest: Zajímavá kombinace. Tento domácí lék na ledvinové kameny zahrnuje pití velkého množství coly a konzumaci půl kila dušeného chřestu v podobě pyré. Dle stoupenců této teorie kyselina fosforečná obsažená v cole napomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Chřest se používá jako diuretikum. Cola však zbavuje organismus minerálů a odvodňuje, což není dobrá věc. Interakce s diuretickým chřestem a kyselinou fosforečnou v cole může teoreticky vést k poškození ledvinových kamenů a umožnit jim průchod.

Není žádný důkaz, že má cola společně s chřestem vliv na rozpouštění ledvinových kamenů. Chicagská univerzita vyhodnotila tento domácí lék jako „zbytečný“.

Chanca piedra jako jediná prokázala vysokou míru úspěšnosti v léčbě ledvinových kamenů. Tento bylinný lék brání rozvoji nových ledvinových kamenů. U přírodního produktu chanca piedra bylo vědecky prokázáno, že má schopnost rozpouštět ledvinové kameny a umožnit jim snadné procházení. Studie ukázaly téměř okamžitou úlevu od bolesti po konzumaci této byliny. Tato skutečnost byla potvrzena studií 2002 na hlodavcích, která prokázala zpomalení nebo zástavu růstu ledvinových kamenů. Další studie ukázaly, že chanca piedra skutečně zasahuje do procesu, který by za normálních okolností způsobil tvorbu kamenů.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Co nejíst při cukrovce

Dieta při cukrovce má několik základních zásad, které je potřeba dodržovat, aby nemoc zbytečně nezlobila.

Především je nutné tvorbu pestrého jídelníčku postavit na správném složení stravy, pokud jde o cukry, tuky a bílkoviny. Patříte-li mezi diabetiky, rozhodně byste měli podobu jídelníčku konzultovat se svým praktickým lékařem i diabetologem.

Více než kdekoli jinde je třeba dbát na pravidelnost stravy. Jezte 4–6 krát denně, tedy častěji a po menších porcích.

Vynechejte jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve, tedy především bílý cukr. Jídelníček by měl hledat zdroj energie ve škrobu a cukrech v přirozené formě (celozrnné těstoviny a rýže, zelenina, mléko, ovoce).

Omezte příjem tuků a vybírejte spíše tuky rostlinného původu, z mléčných výrobků potom ty nízkotučné.

Vybírejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je celozrnné pečivo, ovesné vločky, zelenina. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru, a navíc po nich tělo zažívá déle pocit sytosti.

Dbejte na dostatečný přísun tekutin formou vody, minerálek, čajů. Zakázané jsou slazené nápoje (cola, kofola a podobně) a limonády, povolují se jedině, jsou-li k dispozici, dia varianty.

Nepřehánějte to s alkoholem, protože hrozí riziko hypoglykémie.

Omezujte solení.

Zajistěte si dostatek vitamínů a minerálů.

Zdroj: Pohanka a cukrovka

Chanca piedra

Chanca piedra je nenápadná bylina z čeledi pryšcovitých, vyskytující se v tropických oblastech celého světa. Divoce roste v Indii, jihovýchodní Asii, tropické Africe a Americe. Původně asi pochází z deštných pralesů kolem Amazonky. Nejlepší léčebné účinky mají ovšem ty rostliny, které rostou ve vysokých nadmořských výškách nad 3 000 m n. m. Jednou z takových oblastí je i Peru.

Účinné látky: alkaloidy – entnorsekurin, fylokrizin, norsekurin, steroly – beta-sitosterol, 24-izopropylcholesterol, lignany – phyllantin, phyllinirurin, phylltetralin, hypophyllantin, lintetralin, niranthin, nirfilin, nirtetralin, nirurin, terpeny – cymen, limonen, lupeol, flavonoidy – astragalin, niruretin, kvercetin, kvercitrin, rutin, třísloviny, saponiny, vitamin C.

Účinky

Odvary z chanca piedry regulují vylučování kyseliny močové. Působí jako diuretikum, stimulují tvorbu žluči a tím zlepšují trávení. Klinicky bylo potvrzeno, že jako antibakteriální prostředek působí chanca piedra na Staphylococcus aureus i Pasteurella pestis. Extrakt z této byliny má rovněž účinky antivirové – proti virovému zánětu jater typu B. Pomáhá překonávat virové infekce pohlavních orgánů. Mimo to má tato rostlina vlastnosti antispasmatické, myorelaxační, protizánětlivé, antivirové, analgetické, spasmolytické, močopudné, hepatoprotektivní, očistné, tonizující, působící proti cizopasníkům. Je používána rovněž v dermatologii.

Z chanca piedry budou mít užitek nejen ti, kteří trpí tvorbou kaménků všeho druhu, ale také ti, kteří mají zkušenost s častými infekcemi močového měchýře, muži se záněty prostaty a ženy se sklonem k vaginálním infekcím. Tato bylina byla po generace užívána americkými indiány jako účinný lék na všechny problémy urologického charakteru a rovněž také na žlučové kameny.

Dávkování

Nejčastěji 1–2 lžíce byliny zalít cca 700 ml studené vody a vařit na malém ohni 5 až 10 minut. Scedit a odvar pít 3x denně. Při kolikách konzumovat teplé. Nálev má medově žlutou barvu a poměrně příjemnou hořce nakyslou chuť. Pije se ve třech denních dávkách. Jedná o zelenou rostlinnou nať, tak není třeba bylinku moc dlouho vařit

Při kúře k odstranění kamenů se doporučuje používat společně vařené byliny chanca piedra a cola de caballo. Doba trvání takové kúry je individuální, od jednoho do tří měsíců.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 
Fíky čerstvé 54 
Fíky sušené 193 
Grapefruit 18 
Hlávkový salát 20 
Hořčice plnotučná 130 
Houby sušené 70 
Houby syrové
Housky,veky 21 
Hrách 57 
Hrášek zelený 24 
Hroznové víno 18 
Hrušky 10 
Husa 10 
Chléb pšenično-žitný 20 
Chřest 26 
Jablko nelupané
Jablko sušené 30 
Jahody 26 
Játra - průměr 12 
Jogurt bílý 180 
Kachna 14 
Kakao - prášek 136 
Kapr 10 
Kapusta 115 
Karamely míchané 95 
Kaštany jedlé 46 
Kedlubna 68 
Kefír 120 
Kiwi oloupané 38 
Klobásy vinné 16 
Knäcke Brot 64 
Kokos strouhaný 23 
Krupice pšeničná 23 
Kukuřice pražená přírodní 10 
Kukuřičné lupínky 68 
Kuře 12 
Květák 205 
Ledvinky 10 
Lilek 13 
Mák 1400 
Maliny 40 
Mandarinky 12 
Mandle - jádra 240 
Mango 12 
Potravina 100g

Ca

(mg)

Máslo 15 
Máslo z burských ořechů 37 
Maso hovězí
Maso telecí - kýta 10 
Maso vepřové - bůček
Maso vepřové libové 24 
Med včelí
Meloun cukrový
Meloun vodní 11 
Meruňky 16 
Meruňky sušené 82 
Mléko polotučné - 2 % tuku 112 
Mouka pšeničná hladká 25 
Mouka pšeničná hrubá 23 
Mrkev 39 
Nektarinky
Okurky kyselé 14 
Okurky salátové 10 
Olivy 61 
Oplatky s náplní 13 
Ořechy kešu - jádra 35 
Ořechy lískové - jádra 140 
Ořechy Macadamia 47 
Ořechy míchané - jádra 78 
Ořechy para - jádra 170 
Ořechy pekanové 61 
Ořechy piniové 11 
Ořechy pistáciové neloupané 61 
Ořechy vlašské - jádra 94 
Ostružiny 44 
Ovesné vločky 56 
Papriky zelené
Párky 42 
Paštika 14 
Petržel 89 
Piškoty dětské 36 
Pomeranče 42 
Pór 80 
Rajčata 13 
Rajčatový protlak 51 
Rozinky 80 
Rybí filé 25 
Rybíz černý 46 
Rybíz červený 29 
Ryngle 13 
Rýže 24 
Ředkvičky 37 
Řepa červená 27 
Salám šunkový 12 
Salám uherský 31 
Salám Vysočina 16 
Salám hlávkový 22 
Sardinky v oleji 354 
Semena sezamu 670 
Semena slunečnice 110 
Smetana 12 % tuku 106 
Strouhanka 26 
Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690 
Sýr Ementál 887 
Sýr Hermelín, Enciál 157 
Sýr Lučina 285 
Sýr Niva 634 
Sýr tavený 420 
Sýr tavený smetanový 585 
Sýr žervé 322 
Šlehačka 33 % tuku 80 
Špenát 81 
Šunka 10 
Švestky 14 
Švestky sušené 71 
Těstoviny 25 
Tlačenka světlá 77 
Tresčí játra 36 
Třešně 17 
Turecký med 23 
Tvaroh měkký netučný 101 
Tvaroh měkký tučný 366 
Tvaroh na strouhání 152 
Tyčinka Mars Bar 160 
Tyčinka Twix 110 
Vánočka 19 
Vejce (100g = 2 ks) 60 
Vejce - bílek (1ks = 30g) 20 
Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140 
Višně
Zelenina do polévky 63 
Zelí bíle 46 
Zmrzlina mléčná 57 
Zmrzlina ovocná

Zdroj: Vápník v potravinách


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP