Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

CO JÍST PŘI REFLUXU JÍCNU

OBSAH

Vysoká životní úroveň, dostatek jídla, nedostatek pohybu a přehršel stresu jsou faktory typické pro různá civilizační onemocnění – a cukrovka je jedním z nich. Jako hlavní léčba cukrovky II. typu se používá dieta. Dieta při cukrovce je nejúčinnější terapií, která slouží jako prevence mnohých komplikací provázejících neléčenou nebo špatně léčenou cukrovku.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta při refluxu není zvlášť složitá. Můžete při ní jíst vše, co není z mouky, co není smažené a co není ostré.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Zahlenění při refluxu

Kyselinou navíc nemusí být poškozen jen jícen, ale i další orgány, například hrtan, hltan i dýchací cesty, přičemž dochází k zahlenění.

Zdroj: Reflux jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch.

Všude se uvádí, že ananas je nežádoucí při refluxu a vy z něj máte oběd ve čt. Co si má člověk o tom potom myslet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, že ananas je hodně kyselý a může tedy vyvolávat dojem, že zhorší reflux. Ale opak je pravdou, protože čerstvý ananas může zlepšit příznaky refluxu. Je to kvůli koncentrovanému množství přítomného bromelainu. Bromelain je protizánětlivý a má alkalizující účinek (snižuje kyselost). Ananasová šťáva může příznaky refluxu zhoršit, protože koncentrace bromelainu je omezená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?

Příznaky gastroezofageálního refluxu mohou být tak zřejmé, že žádné testy nejsou potřeba. Pokud je lékař na pochybách, nebo v případě, že jsou příznaky extrémní, je důležitá gastroskopie. Během tohoto zákroku mohou být nalezeny nebo vyloučeny hiátová kýla, žaludeční vředy a jiné příčiny refluxu. Další možností diagnózy je měření kyselosti v dolním konci jícnu během 24 hodin. To zjišťuje, jak často a jak dlouho trvala poslední refluxní epizoda. Také je možné měřit tlak uvnitř jícnu pomocí techniky zvané manometrie jícnu. Příznaky gastroezofageálního refluxu se mohou podobat peptickému vředu, bolesti na hrudi (angina pectoris), bolesti svalů, zad, zácpě, syndromu dráždivého tračníku, žlučovým kamenům, onemocnění slinivky atd.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Bylinky na reflux

Z dlouhodobého hlediska je výhodnější úprava jídelníčku a celkového životního stylu tak, aby se projevy refluxu minimalizovaly.

Z bylin mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléčí sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu. Komplexní je například bylinná směs Slizin a také směs Antispasmos, kdy pomalým rozkousáním v ústech dojde k uvolnění silic, které se rychle (přes sliznici dutiny ústní) dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svobodova.

Dobrý den,při gastroskopii mi byl zjištěn reflux a nasazené léky. Po roční kontrole nebyl prokázán. Mám nadále léky užívat?S pozdravem Svobodová,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neprokázání refluxu po roční léčbě dokazuje úspěšnost této léčby. To ovšem neznamená, že by se to nemohlo znovu vrátit po přerušení léčby. Můžete zkusit vysadit tuto léčbu, ale musíte se hlídat a po případných prvních projevech pálení žáhy znovu léky na reflux začít užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Refluxní choroba jícnu a kašel

Co znamená kašel při refluxu

Reflux může indukovat projevy astmatu, ale i bronchiální astma samo o sobě může vést sekundárně k rozvoji refluxu. Uplatňuje se zde především zvýšený nitrobřišní tlak spojený s obtížným výdechem nebo kašlem a negativní nitrohrudní tlak při usilovném nádechu. Také užívání některých léků, zejména metylxantinů (Theoplus, Euphyllin a podobně) může způsobit snížení napětí jícnového svěrače.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Poradna

V naší poradně s názvem GASTROENSOPHAGEÁLNÍ REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza .

Dobrý den,prosím Vás mohu užívat antibiotika Doxyhexal tabs na léčbu chlamidie pneumo,když mám reflux a astma.Užívám Cezeru 1-0-1,Combair inh,Clarinase jsem užívala týden společně s antibio.Augmentin.Pátý měsíc mám záchvaty kašle a jsem konečně odeslána na CT plic a gastroskopii.Pravidelně užívám Asentru 50 1x denně 1tbl,Euthyrox75,Carzap.Omlouvám se,pokud jsem toho napsala víc než stačilo a moc děkuji za odpověď,která je pro mne velmi důležitá.

S pozdravem Junková T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doxyhexal užívat můžete, ale je zde riziko zhoršení refluxu. Zároveň během léčby nesmíte používat antacida (léky na reflux) obsahující hliník, vápník nebo hořčík, protože to narušuje vstřebávání doxyhexalu. Tablety Doxyhexalu užívejte během dne, nikoliv před spaním. Zapijte je alespoň 100 ml vody a zůstaňte ve vzpřímené poloze alespoň hodinu. Když se i přesto objeví pálení v jícnu, tak se hned obraťte na lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gastroensophageální reflux

Dietní program při refluxu

Zásadní vliv u tohoto onemocnění má způsob stravování. Dietou tak lze docílit k minimalizování či naprostému odstranění problémů. Pomoci může vytvoření jídelníčku, který bude složen ze základních potravin upravených vařením nebo dušením. Postupem času se zařazují nové druhy jídel a vždy se sledujte, jak na to žaludek reaguje. Komplikace se projeví do šesti hodin od konzumace. Ta jídla, která nebudou způsobovat překyselení žaludku tak mohou obohatit váš jídelníček při refluxu.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolemjdoucí.

Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Léčba refluxního kašle

Pokud trpíte refluxním onemocněním jícnu, bude třeba, abyste začali užívat léky ze skupiny blokátorů protonové pumpy, které snižují kyselost žaludečního obsahu. Se zahájením léčby by se nemělo vyčkávat moc dlouho, protože sliznice jícnu i dutiny ústní se kyselými šťávami samozřejmě poškozuje. Léčiva jsou volně prodejná (Omeprazol, Helicid), ale může je předepsat i praktický lékař. Z dalších preparátů, které se při refluxu užívají, je možné do léčby zařadit prokinetika, která pomáhají posunovat potravu správným směrem. Od pálení žáhy si můžete pomoci užitím antacid (Rennie, Tums).

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Poradna

V naší poradně s názvem LINX OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobry den, aplikuje se u nas metoda Linx ? Jsem po rozvolněné fundoplikaci a dalsi nechci absolvovat.Děkuji za odpověd.Karel.36 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Metoda Linx se používá při léčbě refluxu a je zatím dostupná jen v USA. Metoda Linx spočívá v nasazení magnetického kroužku na ústí jícnu. Kroužek je tvořen malými vzájemně propojenými magnety, které se mohou přirozeně od sebe vzdálit a rozšířit celkový průměr kroužku až na 1,5 cm v případě polknutí stravy. Po transportu stravy do žaludku se magnety opět vlivem své magnetické přitažlivosti opět semknou a uzavřou ústí. Tím je zcela zabráněno pronikání žaludečních šťáv do jícnu a dochází k vyléčení GERD.
Je to velmi nadějná metoda, která pomůže tam, kde dosavadní metody nestačily. Provádí se laparoskopicky, tedy miniinvazivně a pacient odchází druhý den do domácího doléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Linx operace

Co jíst při refluxu jícnu

Režimová a dietní opatření

  • Ukončení kouření a omezení konzumace alkoholu – nikotin z tabáku a alkohol zhoršují fungování dolního jícnového svěrače. Pokud přestanete kouřit a pít alkohol, může dojít ke zlepšení refluxní choroby jícnu. Rovněž pití alkoholu může projevy refluxu a pálení žáhy zhoršovat. Alkohol totiž zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, a navíc uvolňuje dolní jícnový svěrač a brání jeho přirozené schopnosti chránit se před žaludeční kyselinou.
  • Snížení váhy – větší objem tuku v břišní části těla tlačí na žaludek a zhoršuje reflux žaludečního obsahu do jícnu.
  • Omezení konzumace nápojů a jídel, která zhoršují reflux – omezit byste měli konzumaci tučných a silně kořeněných jídel, kávy, čokolády, cibule, česneku, rajčat a paprik a jídel s obsahem peprmintu nebo zázvoru. Problémy mohou zhoršovat také citrusy a ovocné džusy.
  • Konzumace menších porcí – při příliš naplněném žaludku je větší pravděpodobnost refluxu potravy do jícnu. Nedoporučuje se však neustálé pojídání velmi malých porcí jídla, žaludek by měl mít možnost přijatou potravu v klidu strávit.
  • Zvýšení hlavové části postele – podložení nohou postele v hlavové části alespoň o 10 cm může pomoci od nočních problémů s refluxem.
  • Po jídle zůstat ve vzpřímené pozici alespoň 2 hodiny a nejíst alespoň 2 hodiny před nočním spánkem – poloha vleže usnadňuje reflux potravy do jícnu, lehat byste si proto měli až po vyprázdnění žaludku, což je asi 2 až 3 hodiny po jídle. Také není vhodné cvičit ihned po jídle.
  • Nenosit příliš těsné oblečení – oblečení těsné v oblasti trupu zvyšuje tlak na žaludek.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Operace

U těžších refluxů a jejich komplikací je někdy nevyhnutelné operační řešení. Jedná se především o refluxy, které jsou i v noci a ohrožují tak nemocného vdechnutím žaludečního obsahu, dále refluxy, na něž nezabírá farmakologická léčba, a operace je rovněž určena pro mladé pacienty, kde je tím nejvhodnějším a nejtrvalejším řešením. Zákrok se provádí laparoskopicky, takže není pro pacienta zatěžující. Má velmi dobré výsledky s minimálním výskytem komplikací.

Zdroj: Reflux jícnu

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Dušková.

Dobrý den,

prosím o zaslání celého jídelníčku na 28 dní. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Lohrová.

Dobrý den,
mám zúžený jícen a reflux jícnu. Léčím se na Gastroeterologii.
prosím o zaslání jídelníčku.

Děkuji a přeji krásný den

S úctou Jiřina Lohrová

775117331

Zdroj: diskuze Jídelníček

Jaký má vliv na vaše zdraví?

Je to nepříjemné onemocnění, které může mít velký vliv na váš životní styl. Mnoho lidí má pocit, že kvalita jejich života je tímto snížena. Dlouhodobé vystavení refluxu žaludeční kyseliny vede k ezofagitidě (zánětu jícnu). Dlouhotrvající ezofagitida může být komplikována tvorbou jizevnaté tkáně, která je zúžená v postižené části jícnu. Může dojít k problémům s polykáním. Jedná se o závažný stav, který vyžaduje okamžité posouzení a ošetření, ale naštěstí je tato komplikace poměrně vzácná. Také může dojít k tvorbě krvácivých vředů a v důsledku chronické ztráty krve k nedostatku železa v organismu, což by následně mohlo vést k chudokrevnosti.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Diskuze

V diskuzi PORADENSTVÍ V OBLASTI REFLUXU-NEDOMYKAVOSTI JÍCNOVÉ KLAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Zdravím, všechny co trpí nedomykavostí jícnu ,trpěl jsem 10 let pálením žáhy,obrovskými křečemi v oblasti pod hrudním košem užíval jsem léky emanera,nolplaza, a další. 2x ročně na gastroskopii-hadice s kamerou, byl jsem psychicky na dně a měl jsem hrůzu z rakoviny.S tím vším je konec nyní jsem zcela zdráv a bez potíží koho by zajímala konzultace se na ne obrátí pomůžu všem.
Kontakt na mě tomy.peterka@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Poradenství v oblasti refluxu-nedomykavosti jícnové klapky

Co je ezofagitida?

Ezofagitida je zánět vnitřní výstelky jícnu způsobený opakovanými epizodami gastroezofageálního refluxu.

Jaké jsou příznaky gastrorefluxní ezofagitidy?

  • Bolest nebo pálení v horní části břicha nebo hrudníku, někdy se rozšiřující až do zad (pálení žáhy).
  • Kyselý reflux může zasáhnout hltan (hrdlo) a ústa, což se projevuje kyselostí a pálením v dutině ústní.
  • Malý počet pacientů má potíže s dýcháním a trpí chrapotem, protože kyselá tekutina dráždí hrtan a dýchací cesty.
  • Běžné je nadměrné říhání.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Doporučení

Zmenšit porce: Pokud chcete vyřešit problém s refluxem jícnu dietou, zásadním krokem bude omezení velikostí porcí. Zamyslete se nad tím, jak velké porce jste doposud konzumovali. Zmenšení velikostí může zásadně eliminovat problém. S tím taktéž souvisí pravidelnosti stravování – konzumujte raději menší porce jídla, ovšem pravidelně a často. Během dne snězte 5–6 menších porcí.

Nejíst večer: Vynechte především tučné jídlo. Existuje velké procento lidí, kteří mají problémy s pálením žáhy ve večerních i nočních hodinách. Spousta lidí má pak problém s pálením žáhy během spánku, přičemž tento problém lze vyřešit jednoduše dietou – poslední jídlo by nemělo být těžké, porce by měla být přiměřená, a především by se mělo jíst nejpozději 2 hodiny před spaním. Pokud se najíte těsně před tím, než se chystáte do postele, je pravděpodobnost nočního refluxu jícnu velká.

Vynechat určité potraviny: Existuje řada potravin, které se s pálením žáhy velmi často spojují. Především je to strouhanka z obalovaného řízku, hranolky, fazole, zahuštěné omáčky jíškou, trvanlivé pečivo, pečivo z listového těsta a sladké pečivo. Vy sami na sobě musíte zjistit, které potraviny způsobují reflux u vás, a ty následně vynechat.

Vhodná poloha těla po jídle: Na refluxu se zásadním způsobem může projevit také poloha těla. Pokuste se co nejvíce udržet pozici ve stoje, nelehejte si bezprostředně po jídle, také se snažte vyhnout ohýbání těla. Právě náhlá změna polohy těla bezprostředně po konzumaci může reflux žaludku vyvolat. Pohyb, jako je chůze nebo běh reflux zhoršují, v sedě se naopak zklidní.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Nevhodné potraviny

Mezi nevhodné potraviny patří zejména ty s vysokým obsahem tuku. Smažené a mastné potraviny mohou způsobit uvolnění jícnové záklopky, což usnadňuje návrat žaludečního obsahu do jícnu. Tyto potraviny také zpožďují vyprazdňování žaludku a prodlužuje se doba, kdy se kyseliny mohou vrátit zpět. Konzumace potravin s vysokým obsahem tuku zvyšuje podstatně riziko příznaků refluxu, takže snížení celkového denního příjmu tuků opravdu může pomoci.

Příklad potravin s vysokým obsahem tuku, kterých byste se měli vyvarovat, případně je konzumovat jen střídmě:

  • francouzské hranolky a cibulové kroužky;
  • plnotučné mléčné výrobky, jako je máslo, plnotučné mléko, tučné sýry, zakysaná smetana;
  • tučné nebo smažené hovězí, vepřové nebo skopové maso;
  • slanina a sádlo;
  • dezerty, zákusky, zmrzlina a bramborové lupínky;
  • smetanové omáčky, omáčky, krémové a salátové dresinky;
  • pečivo a sladkosti, protože cukry (včetně škrobů) podporují zvýšenou produkci žaludečních šťáv.

Ovoce a zelenina jsou důležité pro zdravou výživu, ale některé druhy mohou projevy refluxu vyvolat nebo zhoršit.

Nevhodné ovoce a zelenina:

  • ananas;
  • papája;
  • rajčata a produkty z nich, jako je rajčatová omáčka (včetně potravin, u kterých rajská omáčka nebo pasta je hlavní složkou, jako je pizza nebo chilli) a salsa.
Další nevhodné potraviny:
  • müsli se spečenými vločkami
  • sušenky
  • čokoláda – obsahuje látku zvanou methylxanthin, u níž bylo prokázáno, že přispívá k relaxaci hladkého svalstva a ke zvýšení refluxu;
  • česnek, cibule a kořeněná jídla – pikantní potraviny jako cibule a česnek mohou vyvolat příznaky pálení žáhy u mnoha lidí. Tyto potraviny nespouští reflux u každého, ale pokud budete jíst hodně cibule nebo česneku, ujistěte se, že konzumaci pečlivě sledujete ve svém deníku.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Jak zabránit gastroezofageálnímu refluxu?

Následující změny životního stylu mohou snížit riziko vzniku refluxu:

  • zkuste zhubnout, pokud máte nadváhu;
  • vyhýbejte se velkému množství jídla s vysokým obsahem tuku a pokrmům před spaním;
  • omezte příjem kávy;
  • snižte spotřebu alkoholu;
  • přestaňte kouřit.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Co je to reflux jícnu

Následkem uvolnění dolního svěrače jícnu dochází k pronikání kyselého obsahu žaludku do oblasti jícnu. Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu a vzniká zánět jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhy, říhání, pálení za hrudní kostí (v některých případech to může vypadat jako infarkt myokardu), někdy se projevující i zápachem z úst.

Velmi typickými příznaky refluxu jícnu bývá chronický kašel, který často není zpočátku přisuzován této chorobě. Až po vyčerpání klasické léčby na kašel, která nebývá v tomto případě úspěšná, přichází na řadu další pátrání po příčině chronického kašle, a tou bývá právě reflux jícnu. Kašel je v tomto případě následkem toho, že výpary kyselin dráždí průdušky. Tento symptom se objeví i tehdy, když nás trápí „stresový reflux“, to znamená, že se pálení žáhy objeví jen ve stresových situacích, případně při nervozitě.

Důvodem vzniku refluxu jícnu je v převážné většině nesprávná skladba stravy, především strava obsahující velké množství tuků, lepku, alkoholu a cukru, a také trvalé překyselení organismu. Reflux jícnu může vzniknout na základě většího vnitrobřišního tlaku, který způsobuje nadváha, anebo také konzumace objemově většího množství jídla, než tělo potřebuje. Tlak na žaludek může být i příčinou narušení rovnováhy střevní flóry, škodlivého přemnožení jednotlivých bakterií a střevních plynů, které vznikají v důsledku bakteriálního rozkladu v žaludku a ve střevech. Příznaky zhoršují i jídla, která zvyšují plynatost, konzumace alkoholu a kouření. Častým důvodem bývá rovněž dlouhodobý chronický stres a také dlouhodobé užívání léků. Režimová opatření jsou při této chorobě zásadní pro úspěšnou léčbu. K tomu velmi dobře přispívá i alternativní léčba a léčba pomocí bylinek.

Zdroj: Reflux jícnu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP