Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

CITRONY NA CUKROVKU

OBSAH

Glykemický index citronu

Citrony obsahují velké množství vitaminu C a rozpustné vlákniny a mají nízký glykemický index (GI), proto mohou být součástí vaší stravy, ať už máte cukrovku nebo ne.

Glykemický index určuje, jak ovlivňuje druh sacharidů, který se nachází v konkrétní přijaté potravině, vzestup hladiny glukózy v krvi i vzestup hladiny inzulinu v krvi.

Zdroj: Citron a cukrovka

Diskuze

V diskuzi LEKY NA VYSOKY TLAK A CITRONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Taky úžívám Prestarium Neo a občas si tuhle očitnou kůru na cévy dám taky a nic mi to nedělá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Takze Vam to nejak nesnizuje ucinek leku???A vidite nejake zlepseni?Dekuji

Zdroj: diskuze Leky na vysoky tlak a citrony

Test na cukrovku droždí do moči

Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Jak přidat citrony do stravy

Lidé často přidávají citrony do vody nebo jiných nápojů v různých podobách. Některé běžné způsoby, jak přidat citrony do stravy, zahrnují:

  • jako plátky citronu s čajem nebo jinými nápoji;
  • v teplých nebo studených nápojích, jako je citronová voda;
  • použití citronové šťávy jako dresink na salát;
  • v nálevu, marinádě nebo omáčkách.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi JAK SE UŽÍVÁ JABLEČNÝ OCET NA NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

mám cukrovku typu 2 a píchám si inzulín.pomuže mi jablečný ocet aspon trochu snížit cukr a jak to mám užívat. děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se užívá jablečný ocet na na cukrovku

Bioslim na cukrovku

Pokud užíváte nějaké léky na cukrovku, musíte být pod lékařským dohledem. Trpíte-li cukrovkou a začnete s užíváním Bioslimu příliš brzy, může dojít k dramatickému snížení cukru v krvi, proto tento přípravek používejte vždy jen po předchozí domluvě s lékařem. Obvykle je lepší začít užívat léky v malém množství a to pak zvyšovat podle potřeby než riskovat zbytečně vysoké dávkování léků.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Vedlejší účinky citronu

Citrony jsou součástí rodiny ovoce nazývané citrusové plody. Obsahují velké množství kyseliny citrónové.

Kyselina citronová může u člověka zvýšit riziko eroze zubní skloviny. To je místo, kde kyseliny rozpouštějí část povrchu skloviny lidských zubů.

Citrusové plody, jako jsou citrony, mohou také způsobit pálení žáhy nebo zhoršit gastroezofageální refluxní chorobu (GERD). Citrusové plody zvyšují u člověka produkci žaludeční kyseliny. To může zvýšit riziko vzniku pálení žáhy.

Zanedbatelná není ani alergie na citrusové plody.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Warfarin a citrony

Předpokládá se, že warfarinizaci mohou ovlivnit i vitaminy ve vyšší dávce: dávky vitaminu C > 500 mg/den snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin zřejmě tím, že omezují její vstřebávání. Proto při používání citronů do čaje používejte selský rozum a dávku nepřežeňte.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi LEKY NA VYSOKY TLAK A CITRONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,prosimvas uzivam na vysoky tlak prestarium neo combi a nasla jsem si recept na procisteni cev ze 6 citronu a 30 strouzku cesneku s litrem vody.Denne se uziva 50ml.Muzu to pit pri tech lecich?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Taky úžívám Prestarium Neo a občas si tuhle očitnou kůru na cévy dám taky a nic mi to nedělá.

Zdroj: diskuze Leky na vysoky tlak a citrony

Výhody citronu pro osoby s cukrovkou

Citrony jsou bohaté na vlákninu a vitamín C. Citron o hmotnosti 65 gramů obsahuje více než 34 miligramů vitamínu C a téměř 2 g vlákniny. Ze zkušeností víme, že jak vláknina, tak vitamín C mohou být přínosem pro lidi s cukrovkou.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové zažívací problémy včetně průjmu způsobuje například lék na cukrovku Siofor. Pro zmírnění těchto následků je dobré si dávky léku rozdělit na ještě menší dávky, třeba na 6 dílů a ty pak užívejte společně s jídlem během dne. Když to nepomůže, tak kontaktujte svého diabetologa, aby Vám upravil medikaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem jak léčit

Očista

Citrony předcházejí sepsi, nebo růstu bakterií v těle, chrání tak před mnohými nemocemi a pomáhají k očistě těla. Doporučuje se šálek teplé vody s čerstvou citronovou šťávou hned po ránu, pročistí tak hlen z předchozího dne v celém trávicím traktu. Také by se měl pít jeden šálek večer.

Zdroj: Výhody citronové vody

Diskuze

V diskuzi ČESNEK CITRON ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den.
Využívat v několika fázích celou vyrobenou várku a přerušit.Nebo dvě fáze a opakovat 2x ročně. Jaký je prosím rozdíl v receptu:4 citrony, 4 stroužky česneku,kousek zázvoru. Vše rozmixovat,přidat 2L studené vody, přivést do varu a odstavit.Scedit přes plátno. Užívat malou skleničku denně na lačno. Tento recept byl také na internetu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Nevarit, česnek citron zázvor med každé ráno s teplou vodou jako elixír života jasné,!

Zdroj: diskuze Česnek citron zázvor

Rybí tuk na cukrovku

Podle posledních průzkumů bylo zjištěno, že pokud se k lékům proti diabetu užívá ještě jedna tobolka rybího tuku, tak se tím výrazně zvyšuje léčivý účinek těchto léků a lépe se pak léčí diabetes mellitus.

Zdroj: Rybí tuk z Norska v Omegamarine forte +

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava vaclová.

Může byt příčina kvasinek u může,prot že má cukrovku?
Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přemnožení kvasinek souvisí s imunitou. Je-li oslabená první co na tělo zaútočí jsou kvasinky. Zvýšená glykemie rovněž přispěje k rozvoji kvasinek. Řešením je držet krevní cukr na správné úrovni vhodnou dietou nebo inzulínem. Na postižených místech použít mast Clotrimazol 2 krát denně, a když se situace do týdne nezlepší, navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky u mužů

Test na cukrovku z moči

DiaPhan pro sebetestování jsou proužky pro diabetické pacienty určené ke sledování dvou základních analytů, kterými jsou glukóza a ketony. Glukóza patří mezi fyziologické součásti moči. Zvýšené vylučování glukózy do moči je průkazným příznakem diabetu. Druhou sledovanou složkou jsou ketony, jejichž detekce v moči je velmi důležitá pro včasné rozpoznání významných změn látkové výměny. Produkty pro sebetestování se vyznačují jednoduchostí metody, srozumitelností návodu a snadným použitím.

Dávkování a způsob užití

Nejprve si připravte moč, ve které test provedete. Těsně před provedením testování vyjměte proužek z obalu a poté ho svisle ponořte na 1–2 vteřiny do moči. Položte proužek na vodorovnou, suchou, čistou a nesavou podložku. Po 60 vteřinách vyhodnoťte zabarvení reagenční zóny srovnáním s barevnou stupnicí na štítku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Jak působí čaj z bobkového listu na cukrovku

Bobkový list obsahuje asi 3 % silic, glykosidy, partenolid, éterické oleje, třísloviny a hořčiny a je prospěšný při cukrovce 2. typu, kdy snižuje hladinu cukru v krvi. Byliny obecně mívají příznivý vliv na náš organismus, a to platí i o bobkovém listu, ovšem nic se nesmí přehánět. A samotné byliny bez úpravy životního stylu vám nepomohou.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Stimulace jater

Citronová voda rozpouští kyselinu močovou a další jedy v játrech, zkapalňuje žluč a pomáhá zmírnit případy malárie. Citrony jsou bohaté na draslík a jsou velmi účinné při léčbě žlučníkových potíží, také při léčbě příznaků onemocnění jater, které způsobuje zácpu, bolesti hlavy, zvracení žluče a ztrátu chuti k jídlu. Lidé s jaterními problémy by měli pít šťávu z jednoho citronu denně, například v čaji při snídani.

Zdroj: Výhody citronové vody

Další čaje na cukrovku

Na cukrovku 2. typu se doporučuje například přírodní bylinný čaj Diamel.

Přírodní čaj na cukrovku je vytvořen z osmi vhodně zkombinovaných přírodních bylin, které pomáhají při diabetu, ale také pomáhají odbourat cholesterol. Účinné přírodní látky působí zevnitř a pomáhají nastartovat proces přirozené regenerace. Přírodní medicína používá několik bylin ke zmírnění poruch metabolismu cukrů. Tato čajová směs je vyrobena z 8 nejlepších bylin, které příroda nabízí. Byliny ve vzájemné spolupráci podporují metabolismus cukrů, snižují hladinu cukru v krvi a regenerují buňky slinivky. Slinivka reguluje hladinu inzulinu v těle. Čaj obsahuje účinné látky, které podporují vyplavování nežádoucích sloučenin z těla a omezují tak příznaky diabetu a přidružených onemocnění.

Příprava: Do šálku nasypte 1–2 čajové lžičky směsi a zalijte 3 dl vařící vody. Nechte 10 minut odstát, sceďte a bez přidání sladidel popíjejte!

Doporučená denní dávka: 1–2 sklenice nalačno nebo mezi dvěma jídly. Při užívání doporučujeme neustále kontinuálně monitorovat hladinu cukru v krvi, přestávka není nutná. Pokud se během kúry objeví neobvyklé pocity, je nutné kúru přerušit a obrátit se na odborníka.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, houby, pórek, sója, zelí, všechny druhy hlávkových salátů, avokádo, brokolice, syrová mrkev, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, olivy, ořechy, semínka, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, tmavá hořká čokoláda, sýry typu žervé, neslazený sójový jogurt, naklíčená čočka.

Zdroj: Citron a cukrovka

Podpora trávení

Citrony zmírňují příznaky poruch trávení, jako je pálení žáhy, nadýmání, plynatost a křeče. Pravidelné pití citronové vody čistí střeva, což vede k eliminaci zácpy a průjmu. Čajová lžička citronové šťávy do sklenice s vodou pomáhá zmírnit pálení žáhy. Šťáva ze tří až čtyř citronů vede ke zmírnění bolesti a snižuje krvácení při silné menstruaci. Je dobré mixovat citronovou šťávu se studenou nebo teplou vodou. Vyhněte se však extrémně horkým nápojům, mohly by poškodit žaludeční sliznici.

Zdroj: Výhody citronové vody


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP