Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

ČERNÝ PRST U NOHY

OBSAH

Obrázky

Pohled na diabetický palec není nic hezkého. Pro ukázku mohou sloužit fotografie na následujícím odkazu: černý palec foto.

Zdroj: Černý palec u nohy

Diskuze

V diskuzi BOLEST PRSTU U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,BOLÍ MĚ PROSTŘEDNÍ PRST U NOHY,ŽE NA NĚJ NEMOHU DOŠLÁPNOUT.ZKOUŠELA JSEM JIŽ VŠECHNO,ALE NIC MI NEPOMÁHÁ.MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danuše.

Boli me prst na noze a celý červený. Když se obuji tak me to tlačí. JeCo pro to je mozne udělat Jedna se o prstenik
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolest prstu u nohy

Černání nohy

Černání nohy se může objevit i u lidí, kteří cukrovkou netrpí, ti ale na rozdíl od diabetiků cítí v dané oblasti bolest způsobenou defektem. Tím, že cítí bolest, mohou také začít tento problém řešit dříve, než k samotnému černání dojde, a tak tomu zabránit. Diabetici tedy bolest v důsledku diabetické neuropatie v noze necítí, a tak u nich dochází k neustále přetěžování dané oblasti, stále se zvyšuje tlak na spodinu chodidla, dochází tam k mikropoškozením chodidel a prstů. Pokud se diabetická noha neřeší, může dojít k prolomení hyperkeratózy, poškození kožního krytu a ke vzniku vředu. Infekce se může dostat i do hlubších tkání.

Zdroj: Černý palec u nohy

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hančí.

Mám už asi rok černý nehet na palci u nohy a nemohu se toho zbavit.Ví někdo, co by to mohlo být a jak s tím zatočit? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PODHÁJČAN.

nojo, ja to chytim vzdy na Podhájskej termál, voda vyzerie nechty a potom sa tam usadi kadejaka plesen - ucinne, lacne na znicenie po par tyzdnoch PITRALON prip. zelená voda 378

Zdroj: diskuze Černý nehet

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PRST NA POVRCHU DOBRÝ BEZ DEFEKTU,ALE ČERVENÝ A OPUCHLÝ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem diabatik.Mám potíže s prstem na noze nechce se mi to hojit. Dávám si na prst Višnovou mast,Ale vísledky nejsou uspokojivé Dnes jsem si dala na prst černou mast a čekám co bude. Byla jsem u lékaře a nepřijdu o prst? Moje potíže trvají už od prosince. děkuji ana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků jsou běžné problémy s prsty na končetinách. Tím, že budete na prst dávat višňák či černou mast, tak ho z venku vydesinfikujete, ale váš problém s tím nevyřešíte. Je třeba navštívit internistu - diabetologa a problém s prstem mu ukázat. Skutečně zde hrozí vysoké riziko, že při otálení se správnou léčbou se zasažená tkáň na prstě nezhojí a započne nekróza - odumření prstu. Pak již bude nevyhnutelná amputace prstu.
Nehojící se prst u diabetiků nepodceňovat a jít s ním hned k lékaři!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prst na povrchu dobrý bez defektu,Ale červený a opuchlý.

Černý jazyk – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět černý jazyk.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem ODDĚLENÝ NEHET U KOŘENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o radu.
Můj syn 9 let, před 3 týdný si poranil prsteníček u nohy. Tekla krev, 3 dny pobolíval, pak relativně dobrý. U kořene nehtu se vytvořila asi krevní sraženina, ale prst nebolel. Nyní jsem si všimla. že je nehet od kořene oddělený a že vyrůstá nehet nový. Je třeba poraněný nehet nechat strhnout, nebo odroste,když drží cca z poloviny na lůžku a druhá polovina ta u kořene je odchlíplá? Moc děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržte starý nehet co nejdéle, něž ho vytlačí dosrůstající nový nehet. Nechte, ať nehet odpadne přirozeně sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co se stane kdyz je nehet cerny diskuze

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ZNECITLIVĚLOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,

mám problém ohledně malíčku na levé ruce, během 3 týdnů mi postupně znecitlivěl od konečku prstu na celý prst a dnes jsem zjistil že i část dlaně. Nedá se říct znecitllivěl ale zdřevěněl.

Stačí třeba promasírovat prst a dlaň nebo je nutné navštívit doktora?


S díky, Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Příčinu necitlivého malíčku bude třeba hledat na celé nervové dráze levé horní končetiny. Někde na této cestě dochází k útisku nervu a to se pak projevuje necitlivostí a zdřevěněním. Masáž je bez pochyby prospěšná. Je ale třeba masírovat celou dráhu, včetně předloktí, paže, ramen, zad a krku. Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa a nebo také ortopéda, aby se vyloučila závažná onemocnění. Také se zamyslete, jak spíte. Spánek na boku a na stále stejném boku také může způsobit tyto komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znecitlivělost

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Jak dlouho se hojí amputace

Je důležité, aby se operace uskutečnila co nejdříve, infekce a nekróza prstu totiž výrazně zhoršují prognózu a riziko komplikací. Pro dobré a rychlé hojení rány je důležité ránu převazovat, první převaz se provádí do 24 hodin po operaci, následně je rána kontrolována každé 2–3 dny po dobu 2 týdnů. Případné stehy se vyjímají po 2 týdnech. Ve většině případů se otok po amputaci prstu upraví do dvou týdnů.

Po operaci se podává heparin a co nejrychleji se začíná s pohybovými cvičeními za pomoci sester a fyzioterapeutů. Aby se zamezilo možné infekci nebo alespoň zmírnila již probíhající infekce v ráně, podávají se antibiotika. Krátce po operaci je časté, že pacienti mají pocit, jako by odoperovaný prst stále měli, a dokonce v něm cítí bolest (označuje se jako fantomová).

Přestože amputace prstu není závažná operace, není dobré ji podceňovat. Je důležité pravidelně a důsledně kontrolovat hlavně pacienty s poruchami cirkulace a cukrovkou. Šance na úplné zhojení rány je 40–60 %. Délka zhojení defektu je individuální a záleží na zdravotním stavu pacienta.

Zdroj: Amputace palce u nohy

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Již delší dobu mám pod nehtem nohy černý flek, před pár lety jsem dostala od kožní lékařky Betrafen a na delší dobu to pomohlo, teď to mám zpět, co s tím?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Meddy.

Dobrý den,
2 dny jsem zakládal nový záhon.
po odrytí drnů jsem hlínu drtil
holýma rukama,protože šla krásně drolit
a plevel šel sám ven.
Ale teď mně bolí šlacha na prostředníku
z venku a kloub mám trochu oteklý.
Mažu si prst Voltarenem,no...nic moc.
Potřebuji na prst teplé,nebo studené mazání?
Poraďte mi,prosím co,abych namusel k doktorovi.
dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nyní potřebujete být trpělivý. Namožená šlacha se bude hojit dlouho, i tři týdny. Snažte se prst (celou ruku) vůbec nenamáhat, urychlí se tím hojení. Voltaren je skvělé řešení, protože tlumí bolest a léčí zánět, ale chce to čas. Můžete použít i ledovou tříšť zabalenou v igelitovém sáčku, kterou pak přikládejte na postižené místo na 5 minut. Postupně se bude dostavovat úleva, ale jen velmi velmi pomalu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá šlacha

Černý prst na noze

Syndrom diabetické nohy je definován dle mezinárodního konsenzu jako ulcerace nebo postižení hlubokých tkání nohy distálně od kotníku. Nejčastěji jde o ulcerace, gangrény, ale patří sem také postižení kostí osteomyelitidou nebo Charcotovou osteoartropatií, nebo postižení hlubokých měkkých tkání infekcí a stavy po amputaci. Lidově se toto onemocnění nazývá „cukrovkářský palec“ nebo „otevřená noha“.

Gangréna je odumření tkání, které se nejprve projeví na okrajových částech, tedy na prstech. Každá, byť drobná ranka na postižené noze je vážným ohrožením, vlivem špatného prokrvení se totiž rány nehojí a vznikají rozsáhlé defekty. Tato fáze bohužel může často končit amputací.

Gangréna se dělí na tři základní typy: suchou sněť, vlhkou sněť a plynatou sněť. Suchá sněť vzniká přerušením krevního oběhu. Vyznačuje se usycháním kůže na končetinách a jejím černáním. Příčinou vlhké sněti je masivní bakteriální infekce, což způsobuje, že postižené tkáně zvlhnou a získají nazelenalou barvu doprovázenou silným zápachem. Plynatá sněť je smrtelně nebezpečná.

Příčinou vzniku je přítomnost anaerobních bakterií. Velmi jim prospívá nedostatek kyslíku v tkáních, což vede k tomu, že se bakterie mohou dobře množit bez dostatečné odpovědi na antibiotickou léčbu. Následný rozklad metabolismu produkuje řadu plynů a toxických látek. Napadená tkáň otéká, hnisá a při pohmatu je cítit třaskání bublin plynu pod kůží. Nejčastěji bývají postiženy dolní končetiny.

Rizikovým faktorem pro vznik gangrény je ateroskleróza, která způsobuje zúžení tepen dolních končetin. Ty pak nejsou schopny zásobovat tkáně dostatečně kyslíkem. K ateroskleróze jsou náchylní také diabetici, kteří jsou zároveň ohroženější bakteriálními infekcemi a také syndromem diabetické nohy. Ohroženi mohou být dále lidé se záněty cév a tkáně po popálení či omrznutí.

Neléčená sněť nebo odkládání léčby mohou zapříčinit rozšíření bakterií na dosud nepostižené části těla a také způsobit otravu krve vlivem toxinů, které mohou člověka usmrtit. Léčba a postup nemoci před uzdravením jsou často spojeny s doživotními následky v podobě amputace končetin v místě postižení. Neléčená gangréna, zejména plynatá sněť, často končí smrtí.

Zdroj: Amputace palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobry den, objevilo se mi toto ze dne na den na maličku. Mám trochu strach. Tušíte, co to muže byt? Moc děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co by to mohlo být? Odpověď je jednoduchá. Malé boty. Nosíte boty, ve kterých není dostatek místa pro vaše prsty. Na pátém prstu je vidět keratóza vzniklá třením kloubu o stěnu boty. Pátý prst je tak moc utlačován, že vám na něm zdravě neroste ani nehet. Vlivem neustálého tlaku malých bot je zakřiven i čtvrtý prst. Ta tmavá skvrna pod nehtem, která vás tak vylekala, je krevní výron, který vznikl taktéž z nadměrného tlaku na pátý prst. Chvíli (několik měsíců) to tam budete mít, něž se to vstřebá. Vyhoďte všechny své uzavřené boty a začněte si kupovat větší a na nižším podpatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Chyby při péči o nehty

Nesprávné stříhání může nehty i jejich okolí bolestivě poškodit, mohou se začít třepit, praskat a ztratí svou vitalitu. Ideální je nehty přiměřeně zkrátit a pečlivě vytvarovat. Nehet se stříhá několika tahy, aby kvůli své přirozené oválnosti nepraskl. Platí však jedno pravidlo – nehty na nohou stříhejte rovně. Pokud budete nehty na nohou stříhat dokulata, riskujete nepříjemné zarůstání nehtu do kůže. Prst může začít bolet, zčervenat, případně i otékat. Velmi často se tento problém objevuje u palce. Zarůstání nehtu do kůže může způsobit i příliš krátké zastřižení. Volný okraj nehtu by proto měl přečnívat prst. Také nehtové ploténky by měly zůstat zachované v hladkém provedení, kterého docílíte nejlépe pilníčkem. Zkracovat nehty byste měli alespoň jednou týdně.

Velmi častým prohřeškem bývá zastřihávání nehtové kůžičky pomocí nůžek. Namísto toho bývá doporučováno kůžičku zatlačovat, například pomerančovým dřívkem. Ačkoliv se tento nešvar týká zejména manikúry, není již výjimkou jeho aplikace i v pedikúře. Málo se však ví, že i tato metoda má značná úskalí a odborníci ji proto nedoporučují. Zatlačením kůžičky se totiž otevírá brána pro vstup nejrůznějších infekcí, jelikož dojde k necitlivému narušení přirozeného ochranného valu. Nejbezpečnější je sáhnout po speciálním změkčovači kůžičky s vitamíny, který se dá pořídit třeba na internetu a vyjde vás přibližně na dvě stě korun. Změkčovač nanesete na kůžičku, necháte pět minut působit a pak odstraníte kůžičku kosmetickou vatovou tyčinkou. Na závěr nohy opláchnete teplou vodou.

Zdroj: Jak změkčit tvrdé nehty na nohou

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP