Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

BYLINKY VHODNE PRI REFLUXU

OBSAH

Vysoká životní úroveň, dostatek jídla, nedostatek pohybu a přehršel stresu jsou faktory typické pro různá civilizační onemocnění – a cukrovka je jedním z nich. Jako hlavní léčba cukrovky II. typu se používá dieta. Dieta při cukrovce je nejúčinnější terapií, která slouží jako prevence mnohých komplikací provázejících neléčenou nebo špatně léčenou cukrovku.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Schlosserová.

Dobrý den,
mám 74letého tatínky a ze dne na den přestal slyšet na levé ucho,byl hospitalizovaný v nemocnici kde mu davali kapačky ale nepomohlo to,
mimo jine mu v hlavě příšerně hučí,moc ráda bych mu pomohla,děkuji za každou radu
a pomoc Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Přikrylová.

Prosím o radu,zda by mi pomohly bylinky a které.Měla jsem boreliózu,přeléčení atb,a objevují se problémy jaké jsem měla,když mě byla zjištěna,a to jeúporná bolest prstů u nohou,nepomáhá nic.Nejhůře navečer.Jsou nějaké vhodné bylinky,které mi pomohou? Děkuji za odpověď. Od

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Bylinky na reflux

Z dlouhodobého hlediska je výhodnější úprava jídelníčku a celkového životního stylu tak, aby se projevy refluxu minimalizovaly.

Z bylin mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléčí sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu. Komplexní je například bylinná směs Slizin a také směs Antispasmos, kdy pomalým rozkousáním v ústech dojde k uvolnění silic, které se rychle (přes sliznici dutiny ústní) dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahuše Ždímalová.

Zdravim,chtěla jsem se zeptat jestli je vhodné při léčbě Warfarinem pít čaj s bylinek.Právě zápasím s nechlazením a nic jiného než pít právě bylinky mě nenapadá.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čaje z bylinek jsou v pohodě. Nevhodný je zázvor a čaj z něho. Nachlazení chce hlavně klid v teple a 7 dní počkat, až to přejde. Znáte to přísloví, že neléčené nachlazení trvá 7 dní a léčené týden.

Zdroj: diskuze Warfarin

Jak zabránit gastroezofageálnímu refluxu?

Následující změny životního stylu mohou snížit riziko vzniku refluxu:

  • zkuste zhubnout, pokud máte nadváhu;
  • vyhýbejte se velkému množství jídla s vysokým obsahem tuku a pokrmům před spaním;
  • omezte příjem kávy;
  • snižte spotřebu alkoholu;
  • přestaňte kouřit.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

prosím jak přírodní cestou nebo dietou,snížit nadbytek železa v krvi. Která zelenina či bylinky jsou vhodné a čeho seprosím vyvarovat? děkuji velmi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Bylinky vhodné pro detoxikaci

Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů. Je to zázvor, pepř, fenykl, římský kmín, česnek, koriandr, lněné semínko, kopr, muškát, ricinový olej, Guduchi, Neem, Puškarmul, Punarnava, Tulsi, Vacha, Guggul, koření Trikatu.

Zdroj: Bylinky pro detoxikaci

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch.

Všude se uvádí, že ananas je nežádoucí při refluxu a vy z něj máte oběd ve čt. Co si má člověk o tom potom myslet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, že ananas je hodně kyselý a může tedy vyvolávat dojem, že zhorší reflux. Ale opak je pravdou, protože čerstvý ananas může zlepšit příznaky refluxu. Je to kvůli koncentrovanému množství přítomného bromelainu. Bromelain je protizánětlivý a má alkalizující účinek (snižuje kyselost). Ananasová šťáva může příznaky refluxu zhoršit, protože koncentrace bromelainu je omezená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Kdy může dojít ke gastroezofageálnímu refluxu?

  • Symptomy se obvykle vyskytují po snědení velkého množství jídla nebo po masném jídle či po pití alkoholu.
  • Ležení, sklánění nebo ohýbání a zvedání mohou vyvolat reflux.
  • Reflux je zhoršen kouřením.
  • Refluxní příznaky nemusejí mít žádnou zjevnou příčinu.
  • Frekvence, s níž se příznaky objevují, se liší. U většiny lidí se objevují vzácně, ale týdenní a denní epizody refluxu nejsou neobvyklé.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Co znamená kašel při refluxu

Reflux může indukovat projevy astmatu, ale i bronchiální astma samo o sobě může vést sekundárně k rozvoji refluxu. Uplatňuje se zde především zvýšený nitrobřišní tlak spojený s obtížným výdechem nebo kašlem a negativní nitrohrudní tlak při usilovném nádechu. Také užívání některých léků, zejména metylxantinů (Theoplus, Euphyllin a podobně) může způsobit snížení napětí jícnového svěrače.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Dietní program při refluxu

Zásadní vliv u tohoto onemocnění má způsob stravování. Dietou tak lze docílit k minimalizování či naprostému odstranění problémů. Pomoci může vytvoření jídelníčku, který bude složen ze základních potravin upravených vařením nebo dušením. Postupem času se zařazují nové druhy jídel a vždy se sledujte, jak na to žaludek reaguje. Komplikace se projeví do šesti hodin od konzumace. Ta jídla, která nebudou způsobovat překyselení žaludku tak mohou obohatit váš jídelníček při refluxu.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolemjdoucí.

Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Zahlenění při refluxu

Kyselinou navíc nemusí být poškozen jen jícen, ale i další orgány, například hrtan, hltan i dýchací cesty, přičemž dochází k zahlenění.

Zdroj: Reflux jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta při refluxu není zvlášť složitá. Můžete při ní jíst vše, co není z mouky, co není smažené a co není ostré.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?

Příznaky gastroezofageálního refluxu mohou být tak zřejmé, že žádné testy nejsou potřeba. Pokud je lékař na pochybách, nebo v případě, že jsou příznaky extrémní, je důležitá gastroskopie. Během tohoto zákroku mohou být nalezeny nebo vyloučeny hiátová kýla, žaludeční vředy a jiné příčiny refluxu. Další možností diagnózy je měření kyselosti v dolním konci jícnu během 24 hodin. To zjišťuje, jak často a jak dlouho trvala poslední refluxní epizoda. Také je možné měřit tlak uvnitř jícnu pomocí techniky zvané manometrie jícnu. Příznaky gastroezofageálního refluxu se mohou podobat peptickému vředu, bolesti na hrudi (angina pectoris), bolesti svalů, zad, zácpě, syndromu dráždivého tračníku, žlučovým kamenům, onemocnění slinivky atd.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den. Beru Pradaxa a mám pocit že mám reflux. Je možné užívat něco na reflux s kombinací Pradaxa. Děkuji Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa se nijak neovlivňuje například s lékem Omeprazol, který je nejčastěji používán pro zmírnění následků refluxu a je volně prodejný bez lékařského předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Operace

U těžších refluxů a jejich komplikací je někdy nevyhnutelné operační řešení. Jedná se především o refluxy, které jsou i v noci a ohrožují tak nemocného vdechnutím žaludečního obsahu, dále refluxy, na něž nezabírá farmakologická léčba, a operace je rovněž určena pro mladé pacienty, kde je tím nejvhodnějším a nejtrvalejším řešením. Zákrok se provádí laparoskopicky, takže není pro pacienta zatěžující. Má velmi dobré výsledky s minimálním výskytem komplikací.

Zdroj: Reflux jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA SKLIVCOVÉ ZÁKALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý večer,prosím jaké bylinky mám používat na odstranění zákalků? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistují žádné bylinky, které by přímo odstraňovaly zákalky. Zákalky se dají odstranit pouze operativně u očního lékaře. Pokud ale chcete, můžete užívat bylinky navozující dobrou náladu, jenž vám pomůžou na to nemyslet a užívat si života i se zákalkami. Například odvar z dobromysli, šafránu a třezalky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky na sklivcové zákalky

Potraviny na překyselený žaludek

Potraviny, které můžete začlenit do svého jídelníčku pro správnou regulaci žaludečních šťáv:

  • zelená listová zelenina – má přirozeně nízký obsah tuku a cukru a pomáhá snížit produkci žaludeční kyseliny, vhodné jsou například fazolové lusky, brokolice, chřest, květák, salát, okurky;
  • zázvor – má pro své přirozené protizánětlivé vlastnosti místo v přirozené léčbě pálení žáhy a jiných gastrointestinální ch problémů, můžete ho přidat strouhaný nebo nakrájený do různých receptů, včetně polévek a omáček, některým lidem pomáhá i pití zázvorového čaje, vysoká konzumace zázvoru ale není vhodná pro osoby trpící žaludečními vředy;
  • brambory vařené, pečené, jako kaše, ale nikdy né smažené, jako hranolky nebo lupínky;
  • rýže ve všech podobách, dušená i sušená jako takový ten polystyrén - velmi účinně omezuje výskyt refluxu;
  • ovesné vločky – mohou absorbovat kyselinu v žaludku a snížit projevy refluxu, ale pozor na moderní müsli, které je vyrobeno z pečených vloček slepených po více pohromadě;
  • libové maso – kuře, krůta, ryby;
  • vaječné bílky;
  • avokádo, vlašské ořechy, lněné semínko, olivový olej, sezamový olej a slunečnicový olej – je důležité snížit příjem nasycených tuků a nahradit je těmito zdravějšími, nenasycenými tuky.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Co jíst při refluxu jícnu

Režimová a dietní opatření

  • Ukončení kouření a omezení konzumace alkoholu – nikotin z tabáku a alkohol zhoršují fungování dolního jícnového svěrače. Pokud přestanete kouřit a pít alkohol, může dojít ke zlepšení refluxní choroby jícnu. Rovněž pití alkoholu může projevy refluxu a pálení žáhy zhoršovat. Alkohol totiž zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, a navíc uvolňuje dolní jícnový svěrač a brání jeho přirozené schopnosti chránit se před žaludeční kyselinou.
  • Snížení váhy – větší objem tuku v břišní části těla tlačí na žaludek a zhoršuje reflux žaludečního obsahu do jícnu.
  • Omezení konzumace nápojů a jídel, která zhoršují reflux – omezit byste měli konzumaci tučných a silně kořeněných jídel, kávy, čokolády, cibule, česneku, rajčat a paprik a jídel s obsahem peprmintu nebo zázvoru. Problémy mohou zhoršovat také citrusy a ovocné džusy.
  • Konzumace menších porcí – při příliš naplněném žaludku je větší pravděpodobnost refluxu potravy do jícnu. Nedoporučuje se však neustálé pojídání velmi malých porcí jídla, žaludek by měl mít možnost přijatou potravu v klidu strávit.
  • Zvýšení hlavové části postele – podložení nohou postele v hlavové části alespoň o 10 cm může pomoci od nočních problémů s refluxem.
  • Po jídle zůstat ve vzpřímené pozici alespoň 2 hodiny a nejíst alespoň 2 hodiny před nočním spánkem – poloha vleže usnadňuje reflux potravy do jícnu, lehat byste si proto měli až po vyprázdnění žaludku, což je asi 2 až 3 hodiny po jídle. Také není vhodné cvičit ihned po jídle.
  • Nenosit příliš těsné oblečení – oblečení těsné v oblasti trupu zvyšuje tlak na žaludek.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Využití bylinek v kosmetice

Bylinky jsou léčivky, které mají velmi široké využití. Pozitivně ovlivňují naše zdraví, krásu i psychickou pohodu. Používají se buď samostatně, nebo jako součást různých směsí. Na našem trhu je bylinek mnoho, ale především – spousta jich roste všude okolo nás. Bylinky se mimo jiné využívají v kosmetice jako složky bylinných krémů, mastí, olejů. Ve formě bylinných koupelí pak pomáhají ulevit od bolesti a prohřát organismus.

Zdroj: Účinné bylinky na pleť

Co je ezofagitida?

Ezofagitida je zánět vnitřní výstelky jícnu způsobený opakovanými epizodami gastroezofageálního refluxu.

Jaké jsou příznaky gastrorefluxní ezofagitidy?

  • Bolest nebo pálení v horní části břicha nebo hrudníku, někdy se rozšiřující až do zad (pálení žáhy).
  • Kyselý reflux může zasáhnout hltan (hrdlo) a ústa, což se projevuje kyselostí a pálením v dutině ústní.
  • Malý počet pacientů má potíže s dýcháním a trpí chrapotem, protože kyselá tekutina dráždí hrtan a dýchací cesty.
  • Běžné je nadměrné říhání.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Medikace

Základem medikamentózní léčby v dětském i dospělém věku jsou léky ze skupiny inhibitorů protonové pumpy, například Helicid, Apo-ome, Lanzul a podobně. Doporučuje se léky podávat po dobu nejméně 3 měsíců a pak zhodnotit jejich účinnost. Refluxní choroba je v současné době považována za chronické onemocnění, které ve více než 50 % případů vyžaduje dlouhodobou léčbu. Při antirefluxní terapii je u řady astmatiků popisován výrazný ústup příznaků.

Přírodní léčba refluxní choroby jícnu

Na reflux jícnu jsou kromě výše uvedené léčby vhodné například i bylinky.

Surový, nefiltrovaný jablečný ocet: Reflux jícnu je podmíněn výskytem malého množství kyseliny v žaludku. Obsah žaludeční kyseliny můžete snadno upravit tak, že vypijete jednu polévkovou lžíci surového, nefiltrovaného jablečného octa rozmixovaného ve velké sklenici čisté vody.

Betain: Další možností je užití doplňku Betain HCL, který lze koupit v obchodech se zdravou výživou a někdy i v lékárnách bez lékařského předpisu. Potřebujete užít takové množství, které vám vyvolá slabý pálivý pocit v žaludku, a pak dávku snížit o jednu kapsli. Zlepší to vaše trávení a také napomůže k zabití bakterie Helicobacter pylori.

Soda (jedlá soda bikarbona): Půl až jedna celá čajová lžička jedlé sody rozmíchaná v 2,5 dl vody sníží pálivý pocit při kyselinovém refluxu, protože neutralizuje kyselinu v žaludku. Nedoporučuje se jako pravidelné řešení, ale v urgentních případech při silné bolesti dokáže spolehlivě pomoci.

Džus z aloe vera: Šťáva z aloe má přírodní protizánětlivé účinky a dokáže pomoci i při refluxu. Vypijte před jídlem přibližně polovinu sklenice šťávy z aloe vera. Chcete-li předejít jejím laxativním účinkům, sežeňte si značku, ze které byla laxativní složka odstraněna.

Kořen zázvoru: U zázvoru byla zjištěna jeho schopnost chránit žaludek a trávicí trakt tím, že blokuje žaludeční kyselinu a potlačuje bakterie Helicobacter pylori.

Lékořice: 2 lžičky drcené lékořice spařte šálkem horké vody a nechte louhovat 10 minut. Pijte šálek podle potřeby.

Další bylinky, které pomáhají na pálení žáhy a můžeme je pít ve formě čaje: jitrocel, máta, zeměžluč, řebříček.

Homeopatika

Robinia 5 C: přípravek se doporučuje v případě kyselého říhání, bolesti žaludku a pálení žáhy; často bývá přítomno kyselé a hojné zvracení, které dráždí zuby. Homeopatikum je účinné v případě vředovitých bolestí žaludku nebo v případě migrén doprovázených překyseleností žaludku.

Gastrocynesine: užívá se při bolesti, pálení a pocitu tíhy v oblasti žaludku, pálení žáhy, spavosti po jídle, regurgitaci, gastroesophageálním refluxu.

Lobelia inflata: doporučuje se při pocitu na zvracení, zvracení, říhání. A v případě, že se obtíže zhoršují pohybem, kašlem, po jídle a škytání.

Cadmium sulfuricum: užívá se, pokud pacient trpí zvracením po sebemenším požití jídla s respiračními příznaky.

Domácí léčba

Pomáhá pít mléko, jíst jablka, omezit kouření, kávu a alkohol, nejíst kynutá a sladká jídla, nejíst kořeněná jídla. Nechodit spát brzy po jídle, nenosit těsné oděvy.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP