Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

BRAMBOROVA KASE

OBSAH

Ovesné vločky patří mezi zdravé potraviny, neboť mimo jiné obsahují polysacharidy, které trávíme pomalu a díky tomu jsme déle syti. Udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru. Zároveň obsahují hodně vlákniny, která má pozitivní účinky na naše zdraví a zasytí nás.

Zdroj: Ovesné vločky a diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Bramborová kaše se sýrem

Ingredience: 800 g brambor, sůl, celerová nať, 50 g másla, 3,5 dl horkého mléka, 100 g strouhaného sýra, 1 lžíce nakrájené pažitky.

Postup: Vypracujme hladkou bramborovou kaši. Do ní zamícháme strouhaný sýr a pažitku a povrch kaše posypeme celerovou natí. Podáváme s vaječnou omeletou, vejcem, hlávkovým salátem a mastíme máslem.

Zdroj: Bramborová kaše

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE, GGT 5 A VICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den
Mám radu let zlutou.. pískovna barva.. stolici, obcas řítkou jak kase. Někdy průjem. Často tlak pod pr zebrem asi zlucnik. Jsem abstinent kvůli těmto problemum, přesto jat.testy GGT 5 a víc. Bral jsem essenciale,ostropestrec kvůli hodnotám, ty se zlepšili jen po dobu užívání. Muže špatně vylučování zluci poškozovat játra? Ta stolice asi je kvůli zlucniku, kameny nemam. Jak zlepšit funkci zlucniku? Zkouším vse, byliny, léky a nic moc nepomaha. Jim zdrave, zřídka něco Tučného a smazaného ale to mi nezpůsobí zhorseni.
Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Okrová barva stolice a střídání průjmů může být pozůstatek po léčbě antibiotiky. Antibiotika vyhubí střevní flóru, která se jen těžko sama obnoví. Proto by bylo vhodné zkusit užívat probiotika (laktobacily). Kupte si probiotika s trávicími enzymy a užívejte je podle návodu. Když se vlivem této léčby váš stav zlepší, tak si kupte ještě jedno balení a užívejte nepřetržitě po jedné kapsli (většinou jde o poloviční dávku doporučeného dávkování) až do vyčerpání obsahu balení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti bricha a zluta ridka stolice

Bramborová kaše s mrkví

Ingredience: 600 g bramborové kaše, 200 g karotky, 3 lžíce másla, 150 g nastrouhaného sýra, 1 kus nastrouhané karotky na posypání.

Postup: Karotku uvaříme v mírně osolené vodě (ne příliš doměkka) a po vychladnutí ji nastrouháme. Připravenou kaši promícháme se sýrem a karotkou a poklademe máslem. Vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Nakonec kaši na talíři posypeme nastrouhanou čerstvou karotkou.

Zdroj: Bramborová kaše

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Pozor na soju. Byva kříženými alergenem k ABKM.
Naopak ghee z osvedcenych zdroju byva kravske bilkoviny zcela zvaveno (napr. od Sklizeno) a pokud mate vyzkouseno, ze nevadi pripadne "stopy", lze ghee v kuchyni pouzivat (vyzkouseno).
Jako nahradu kojeneckeho mleka doporucuji kozi mleko od ceske znacky "Nase mleko, Goldim". Vyrabi i pokracovaci mléka a kase. Garantuji, ze neobsahují mlecnou bilkovinu. Obecne ale na kozi, ovci a jine produkty pozor. Mohou obsahovat kravskou bilkovinu. Zalezi totiz i na strave zvirat, ze kterych produkt pochazi.

Zdroj: diskuze Alergie na mléko

Složení bramborové kaše

Energetická hodnota 200 g bramborové kaše je 846 kJ / 202,19 kcal. Uvedené množství kaše obsahuje: 5,06 g bílkovin; 39,28 g sacharidů (z toho 2,88 g cukrů); 5,2 g tuků (z toho 2 g nasycených mastných kyselin a 2 mg cholesterolu); 3 g vlákniny; 0,666 g sodíku; 44 mg vápníku.

Zdroj: Bramborová kaše

Diskuze

V diskuzi ŘIDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den měl bych dotaz. Moje stolice je tak poslední měsíc řidší. Je to taková kaše ale někdy zase hustší nevíte čim by to mohlo být ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řidká stolice

Bramborová kaše s celerem

Ingredience: 500 g bulvového celeru, 500 g brambor, 150 g sladké smetany, 50 g másla, sůl, bílý pepř.

Postup: Oloupaný celer nakrájíme na čtvrtky a vaříme 20 minut v osolené vodě. Přidáme brambory a vaříme dalších 20 minut hodně doměkka. Scedíme a rozšleháme nebo rozmixujeme s ohřátou smetanou, zjemníme máslem a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Bramborová kaše

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Bramborová kaše s cibulkou

Ingredience: 500 g brambor, sůl, 20 g másla, 200 ml mléka, 1 cibule, 2 lžíce oleje.

Postup: Oloupané brambory vaříme v osolené vodě zhruba 20 minut (dokud nezměknou), poté je slijeme a promačkáme. Přidáme teplé mléko, máslo a trochu soli. Potom na oleji orestujeme nasekanou cibulku dozlatova a dáme ji na hotovou kaši.

Zdroj: Bramborová kaše

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Tak ako za dá zabyť ten svrab!!! už som zúfalá, odmietla som aj cestovanie kvôli práci.......momentálne som doma.Kožná mi dala všelijaké mastičky ako napr. InfectoScab 5% a Elocom0.1%, ale zrejme nezabralo......ako dalej.dakujem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markvart.

Dobry den, je opravdu tezke se zbavit tohoto onemocneni. Ja zkousela napr. Koupele sirova Solfatan, prosim dat radeji mene, velmi drazdi a vysusi, pak promazat masti leniens ci vazinou. Mms aktivovane do koupele prisum radeji 35 kapek v pripade svrabu. Dale mms postik deset aktivovanych kapek rozredit v triceti ml obycejne vody, ovsem lze aplikovat pouze tri dny, pote pauza nekolik dnu a pak znovu, pozor drazdive a nutne promazavat. Sirna madt na predpis take drazdi. Lozni pradlo casto me it zehlit prat vse co prijde pod ruku. Dale proti svedeni se mi osvedcil triprocentni peroxis smichany s praskovou jedlou sodou, takto vznikla husta kase se nanasi do mist s lokalizaci svededivosti ci hojeni pokozky, ktera take svedi. Sodu lze pridavat pul salku do koupele, desinfikuje. Ostatni produkty nakoupim ve fichema cz a lze sam vyrabet nape sirna mast :mastovy zaklad + praskova sira michat do vychladnuti. Ahojte

Zdroj: diskuze Svrab

Bramborová kaše s dýní

Ingredience: 400 g brambor, 300 g dýně, 110 g másla, 10 ml včelího medu, 500 g mrkve, 2 špetky muškátového oříšku.

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Mrkev a dýni očistíme a pokrájíme na menší kousky. Brambory vaříme 5 minut, poté přidáme zbylou zeleninu a vaříme dalších 10 minut. Slijeme vodu a vše rozšťoucháme na kaši. Přimícháme máslo, med a muškátový oříšek.

Zdroj: Bramborová kaše

Diskuze

V diskuzi LISTY LOPUCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Hagová.

Slyšela jsem, že po usušení mladých listů lopuchu se dělá nějak kaše. Ovšem nevím jak.
Pokud roste lopuch, používám listy na kolena a pomáhá mi od bolesti. V zimě je problém, proto bych si chtěla udělat tu kaši.
Pokud máte informace jak vytvořit, budu velmi ráda za předání.
Děkuji Hagová.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Listy lopuchu

Bramborové placky z kaše

Ingredience: hrubá mouka, salám, sýr, bramborová kaše

Postup: Do zbylé bramborové kaše přidáme hrubou mouku podle potřeby tak, abychom vytvořili tužší těsto. Můžeme přidat podle chuti jakýkoliv salám nebo třeba sýr. Poté vytvoříme placičky, vkládáme je do pánve s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova. Bramborové placky z kaše podáváme teplé i studené.

Zdroj: Bramborové placky

Poradna

V naší poradně s názvem OPARY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Zdravím, mám takovéhle opary na jazyku až 5 dní a každým dnem je to horší a horší... Nemůžu jíst, mluvít ani pít, šla jsem do nemocnice a doktorka mi předepsala prášky, ale osobně myslím, že mají opačný účinek... Prosím co s tím mám dělat??? Opravdu nejsem schopna jíst a pít už jen trošičku.A k tomu se mi dneska objevili takové bouličky v dásni.... nebo né bouličky, prostě se mi nafoukla dáseň úplně vzadu a příšerně mě to bolí. Pomoc prosím!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aneto, zřejmě máš na jazyku aftózní vředy, které jsou velmi bolestivé. Je potřeba jíst řídkou stravu zejména vývary a kaše. Někdy to způsobí například rajčata nebo exotické ovoce, takže to teď vyřadit. Zahojení bývá max do 10 dnů. Pomůže natírání vředů roztokem Herbadent a klokaní stopanginu. Proti bolesti a otoku pomůže kostka ledu přiložená na bolavé místo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opary na jazyku

Bramborová kaše podle Pohlreicha

Ingredience: 750 g brambor, 1 žloutek, 45 ml mléka, 15 ml smetany ke šlehání, 60 g másla, sůl, čerstvě namletý černý pepř.

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Přidáme máslo, mléko a smetanu a pomocí kuchyňského mixéru vše rozmělníme dohladka. Osolíme, opepříme, přidáme vaječný žloutek a důkladně promícháme. Předehřejeme troubu na 200 °C. Připravíme si zapékací nádobu a na její dno rozprostřeme bramborovou kaši (po celém povrchu až ke krajům). Zapékací nádobu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu. Hotovou kaši dáme na servírovací talíře a ihned podáváme.

Zdroj: Bramborová kaše

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ A NĚCO JE NA LISTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Bártl.

Prosím poraďte,něco je na listech,zda je to nějaké houba nevím, a černější ořechy..da se s tím něco dělat.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o bakteriózu - plíseň ořechů produkovanou bakteriemi Xanthomonas juglandis. Toto onemocnění napadá listy, větve, květenství a plody. Bakterióza přezimuje v trhlinách kůry a na infikovaných rostlinných zbytcích a proniká do stromu prostřednictvím průduchů nebo ran, které se objevují při údržbě. Preventivní a léčebné opatření spočívá buď v prořezání postižených větví až do zdravé oblasti, ošetření pomocí bordeauxské kaše 4-5% a pokrytí ran tmelovou pryskyřicí;
Nebo použití postřiku na bázi mědi ve vegetačním období.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Jak dělají kaši „kluci v akci‟

Ingredience: 600 g brambor, 80 g másla, mléko, sůl.

Postup: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a brambory rozšťoucháme s máslem (rozmixujeme). Kaše musí být v této chvíli zcela hladká (bez hrudek), teprve poté přilijeme horké mléko a promícháme (jakmile do kaše přidáme horké mléko, hrudky už nerozmícháme a kaše nebude hedvábná).

Zdroj: Bramborová kaše

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam nevhodných potravin

Bramborová kaše s avokádem

Ingredience: 1 lžička másla, 1 citron, 2 stroužky česneku (na čtvrtiny), 2 celá avokáda, 1 kg brambor, sůl, pepř.

Postup: Oloupané a omyté brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do velkého hrnce se studenou a osolenou vodou. Mezitím si dáme na pánev máslo, česnek a citronovou šťávu a vše zredukujeme. Do uvařených a slitých brambor přidáme na kousky nakrájené avokádo a ochucené máslo z pánve. Vše vyšleháme. Pokud máte rádi krémovou bramborovou kaši, můžete přidat trochu mléka. Dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Bramborová kaše

Zapečená bramborová kaše

Ingredience: 820 g brambor, 120 g šalotky, 100 g másla, 4 vejce, 1 a 1/2 dl mléka, 100 g sýra s modrou plísní, 100 g eidamu, několik snítek čerstvého tymiánu.

Postup: Šalotku nakrájíme nadrobno a osmažíme na 40 g másla dozlatova. Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Jakmile budou brambory hotové (zapíchnete do nich vidličku a ta jimi hladce projede), slijeme vodu a stáhneme z nich slupku. Ještě teplé brambory rozšťoucháme na kaši, zjemníme zbylým máslem a přimícháme cibulku. Z tymiánu pečlivě otrháme lístky (abychom v jídle neměli ani boční větvičky) a vmícháme je do kaše. Rozehřejeme troubu na 200 °C. V míse rozšleháme vajíčka a společně s oběma druhy sýrů přidáme do kaše. Nakonec vlijeme mléko, pořádně promícháme a přelijeme do zapékací nádoby. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct asi 45 minut, dokud kaše neztuhne a na povrchu nezezlátne. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zdroj: Bramborová kaše

Bramborová kaše se špenátem

Ingredience: 500 g vařených brambor, 1 špenátový protlak, 5 stroužků česneku, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 250 ml mléka, 100 g nastrouhaného sýra, sůl, mletý pepř, mouka, 3 vejce.

Postup: Brambory rozmačkáme na kaši (nemusí být úplně najemno‚ protože malé kousky brambor tvoří pěknou strukturu kaše). Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku‚ zalijeme ji mlékem‚ rozšleháme‚ povaříme‚ pak osolíme a přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Špenátový protlak necháme rozmrazit. Cibulku osmažíme dozlatova na lžíci oleje‚ poté přidáme špenátový protlak‚ česnek a sůl. Do skleněné zapékací mísy vložíme brambory a špenátovou směs. Do špenátu uděláme tři otvory, do kterých rozklepneme vejce‚ vše přelijeme připravenou omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Zapékáme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Zdroj: Bramborová kaše

Bramborová kaše s pečeným česnekem

Ingredience: 1 kg brambor, 1 palička česneku, 1 lžička oleje, asi 2,5 dl mléka, 2 lžíce drobně nasekaných zelených bylinek (pažitka, petrželka, rozmarýn, tymián − podle chuti), lžíce másla, sůl, čerstvě namletý pepř.

Postup: Paličku česneku zbavíme tenkých vrchních slupek, pokapeme olejem a zabalenou do alobalu upečeme při 200 °C v troubě (trvá to přibližně půl hodiny). Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme je, rozmačkáme, přidáme vymačkaný pečený česnek, čerstvě namletý pepř a podle chuti dosolíme, přilijeme horké mléko a vyšleháme hladkou kaši. Nakonec přidáme pro zjemnění čerstvé máslo a posypeme bylinkami.

Zdroj: Bramborová kaše

Jaké brambory jsou na kaši nejlepší

Základními surovinami pro přípravu bramborové kaše jsou zpravidla brambory, mléko, máslo a sůl. Někteří lidé přidávají také smetanu, různé bylinky, muškátový oříšek, smaženou cibulku, výraznější sýr typu parmezán a podobně. Brambory obecně představují zdroj vitamínů a minerálů. Mléko obsahuje zejména vápník, který je důležitý pro kosti, zuby a nehty. Pokud to „nepřeženete‟ s máslem (nebo jej nahradíte kapkou olivového oleje), může být tato příloha součástí redukční diety, protože je nízkokalorická. Z hlediska geriatrie (= obor zabývající se diagnostikou a léčením chorob ve stáří) je bramborová kaše asi nejčastěji podávanou teplou přílohou, neboť staří lidé mají často potíže se zuby, kousáním a polykáním. Navíc se jedná o lehce stravitelný pokrm, který mívají tito lidé v oblibě.

Bramborovou kaši je nejlepší připravovat z čerstvých brambor (na odrůdě příliš nezáleží). Existují sice i instantní dehydrované výrobky, které nám mají usnadnit práci a ušetřit čas, ale kaše z takových polotovarů obsahuje chemii a určitě není tak chutná jako ta námi doma připravená.

Kdo má bramborovou kaši rád a konzumuje ji opravdu často, může si její chuť zpestřit pokaždé jinou přísadou. Kromě bylinek lze použít téměř kterýkoli druh zeleniny, a to v množství, jež vyhovuje právě vám. Vhodnou volbou je například brokolice, květák, mrkev, celer, petržel či různé druhy mražených zeleninových směsí. Při přípravě postupujeme stejně jako u jednodruhové kaše, pouze na závěr v hotové bramborové kaši rozšťoucháme nebo rozmixujeme další (povařené) přísady.

Zdroj: Bramborová kaše


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP