Informace od zdravotní sestry

MENU

  

HODNOTY

  

JÍDELNÍČEK

  

NÁSLEDKY CUKROVKY

  

RADY A ZKUŠENOSTI

  
Téma

BANAN NA CUKROVKU

OBSAH

Test na cukrovku droždí do moči

Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Diskuze

V diskuzi JAK SE UŽÍVÁ JABLEČNÝ OCET NA NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

mám cukrovku typu 2 a píchám si inzulín.pomuže mi jablečný ocet aspon trochu snížit cukr a jak to mám užívat. děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se užívá jablečný ocet na na cukrovku

Banán a cukrovka

Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Bioslim na cukrovku

Pokud užíváte nějaké léky na cukrovku, musíte být pod lékařským dohledem. Trpíte-li cukrovkou a začnete s užíváním Bioslimu příliš brzy, může dojít k dramatickému snížení cukru v krvi, proto tento přípravek používejte vždy jen po předchozí domluvě s lékařem. Obvykle je lepší začít užívat léky v malém množství a to pak zvyšovat podle potřeby než riskovat zbytečně vysoké dávkování léků.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Banánové lívance bez mouky

Ingredience: 1 větší banán, 2 vejce, skořice, olej na smažení, bílý jogurt, ovoce, ořechy, arašídové máslo

Postup: Banán pořádně vidličkou rozmačkejte a přidejte dvě vejce. Smíchejte a přisypte skořici. Rozehřejte na pánvi olej, na který nalévejte malé lívance. Každý lívanec osmažte z obou stran a můžete podávat. K lívancům si můžete dát bílý jogurt, ovoce, ořechy, pomazat je arašídový máslem, případně si je jinak upravit dle vlastní fantazie.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

V jakém poměru-množství lámanka/jogurt to mícháte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Koudele.

Poměr nemám určený, prostě aby to chutnalo. Odhadem 3-4 kávové lžičky na jogurt. Nebo můžete zkusit hodit do mixéru banán, kolem 1/4 litru mléka, polévkovou lžíci medu, 3 polévkové lžíce pohanky-lámanky, 1 polévkové lžíci chia semínek a máte výbornou a super zdravou svačinku.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Dieta při cukrovce 1. typu

Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové zažívací problémy včetně průjmu způsobuje například lék na cukrovku Siofor. Pro zmírnění těchto následků je dobré si dávky léku rozdělit na ještě menší dávky, třeba na 6 dílů a ty pak užívejte společně s jídlem během dne. Když to nepomůže, tak kontaktujte svého diabetologa, aby Vám upravil medikaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem jak léčit

Banán a cukrovka

93 % kalorií v banánech pochází ze sacharidů. Tyto sacharidy jsou ve formě cukru, škrobu a vlákniny. Jeden středně velký banán obsahuje 14 gramů cukru a 6 gramů škrobu. Banány mají vysoký obsah sacharidů, takže zvyšují hladinu cukru v krvi více než jiné potraviny. Plně zralé banány mají vyšší GI a způsobí, že hladina krevního cukru po nich stoupne rychleji než po konzumaci zelených nebo nezralých banánů.

Pokud máte rádi banány, následující tipy by vám mohly pomoci minimalizovat jejich účinky na hladinu cukru v krvi:

  • Sledujte velikost porce: Jezte menší banán, abyste snížili množství cukru, které sníte najednou.
  • Zvolte pevný, téměř zralý banán: Vyberte banán, který není příliš zralý, takže obsah cukru bude o něco nižší.
  • Rozšiřte příjem plodů po celý den: Rozšiřte příjem ovoce, abyste pomohli snížit glykemickou zátěž a udržet stabilitu v krvi.
  • Jezte banány spolu s jinými potravinami: Vychutnejte si banány s jinými potravinami, jako jsou ořechy nebo jogurty, které pomáhají zpomalit trávení a vstřebávání cukru.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉK NA BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Česnek a ocet je účinný domácí lék proti bradavicím. Místo octa je možné použít i šťávu z citrónu. Léčba bradavic česnekem s citronem nebo octem se provádí tak, že česnek nakrájíme na tenké plátky a zalijeme octem nebo šťávou z citrónu. Tuto směs necháme uležet 7 dní v uzavřené lahvičce někde v temnu. Samotné ošetření pak provádíme tak, že vezmeme plátek macerovaného česneku, přiložíme ho na bradavici. Přes plátek česneku přiložíme vatičku namočenou v maceračním roztoku a zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl. Takto ošetřenou bradavici necháme zrát přes noc do rána, kdy zábal na bradavici sundáme. Mám to odzkoušené a funguje to na 100%.

Je to opravdu 100 procentní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena;.

Já používám na bradavice slupku od banánů. A jak se s banány léčí bradavice? Vždy po večerní koupeli svých nohou přiložte na bradavice vnitřek z banánové slupky a zafixujte obynadlem. Banán nechte na bradavici působit přes noc. Po týdnu bude bradavice měkčí a zmizí bolest, po dvou týdnech se bradavice viditelně scvrkne. Po šesti týdnech banánové kůry proti bradavicím bradavice zcela zmizí.

Zdroj: diskuze Domácí lék na bradavice

Rybí tuk na cukrovku

Podle posledních průzkumů bylo zjištěno, že pokud se k lékům proti diabetu užívá ještě jedna tobolka rybího tuku, tak se tím výrazně zvyšuje léčivý účinek těchto léků a lépe se pak léčí diabetes mellitus.

Zdroj: Rybí tuk z Norska v Omegamarine forte +

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava vaclová.

Může byt příčina kvasinek u může,prot že má cukrovku?
Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přemnožení kvasinek souvisí s imunitou. Je-li oslabená první co na tělo zaútočí jsou kvasinky. Zvýšená glykemie rovněž přispěje k rozvoji kvasinek. Řešením je držet krevní cukr na správné úrovni vhodnou dietou nebo inzulínem. Na postižených místech použít mast Clotrimazol 2 krát denně, a když se situace do týdne nezlepší, navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky u mužů

Banánové lívance s vločkami

Ingredience: 2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce arašídového másla, sůl, 100 ml mléka, 2 vejce, 100 g ovesných vloček, 1 banán

Ingredience na domácí nugetu: 2 lžíce arašídového másla, 2 lžíce kakaového prášku, 125 g odtučněného tvarohu, 1 lžička stévie

Postup: Banán rozmačkejte, smíchejte s vločkami, trochou mléka (použijte ho jen tolik, aby vzniklo husté těstíčko), špetkou soli a vejci a nasucho z těsta pečte malé lívanečky. S kvalitní pánví nebudete potřebovat žádný tuk.

Arašídové máslo prošlehejte s kakaem a nařeďte mlékem. Tvaroh trošku oslaďte stévií a podávejte spolu s lívanečky a domácí nugetou. Na nugetu jednoduše prošlehejte arašídové máslo, kakao a trochu mléka.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě musí rozdělit velká jídla na dvě menší a jíst každé tři hodiny i před spaním. Ve stravě je nutné omezit cukr a sladké věci. Pít hodně vody a vynechat alkohol a pivo. Pravidelně a často by měl pít zázvorový čaj a jíst kysané zelí. Podrobné informace získáte tady: www.cukr-v-krvi.cz/c…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Banánové lívance bez vajec

Ingredience: 210 g hladké mouky, špetka soli, 2,5 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky cukru, 375 ml mléka, 2 zralé banány rozmačkané na kaši

Postup: V jedné míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přimícháme banán, mléko a vypracujeme hladké těsto. Smažíme na másle dozlatova menší lívanečky.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantšek Černý.

Dobrý den.Mám dotaz zda můžu použít CYMBALTU 60mg.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Frantšek Černý.

Mám cukrovku 3typu .Jak mám dávkovat Cymbaltu. Černý

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ TEST NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skomro czeslaw.

mam testovaci prožki ale ne mam navot jako barva je vpožodku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí test na cukrovku

Test na cukrovku z moči

DiaPhan pro sebetestování jsou proužky pro diabetické pacienty určené ke sledování dvou základních analytů, kterými jsou glukóza a ketony. Glukóza patří mezi fyziologické součásti moči. Zvýšené vylučování glukózy do moči je průkazným příznakem diabetu. Druhou sledovanou složkou jsou ketony, jejichž detekce v moči je velmi důležitá pro včasné rozpoznání významných změn látkové výměny. Produkty pro sebetestování se vyznačují jednoduchostí metody, srozumitelností návodu a snadným použitím.

Dávkování a způsob užití

Nejprve si připravte moč, ve které test provedete. Těsně před provedením testování vyjměte proužek z obalu a poté ho svisle ponořte na 1–2 vteřiny do moči. Položte proužek na vodorovnou, suchou, čistou a nesavou podložku. Po 60 vteřinách vyhodnoťte zabarvení reagenční zóny srovnáním s barevnou stupnicí na štítku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Jak působí čaj z bobkového listu na cukrovku

Bobkový list obsahuje asi 3 % silic, glykosidy, partenolid, éterické oleje, třísloviny a hořčiny a je prospěšný při cukrovce 2. typu, kdy snižuje hladinu cukru v krvi. Byliny obecně mívají příznivý vliv na náš organismus, a to platí i o bobkovém listu, ovšem nic se nesmí přehánět. A samotné byliny bez úpravy životního stylu vám nepomohou.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Jak dělá banánové lívance Pohlreich

To, že pan Pohlreich před televizními kamerami ještě nepřipravoval banánové lívance, neznamená, že je nedělá. Níže tedy další zajímavý recept na banánové lívance.

Recept

Ingredience: 1 vejce, 1 banán, podle chuti cukr, podle potřeby olej

Postup: Banán střední velikosti nakrájíme na kolečka (asi 5mm). K banánu přidáme rozklepnutá vejce a dobře rozmixujeme. Můžeme mixovat ručním mixérem nebo klasickým elektrickým. Pokud bychom chtěli lívance sladší, přidáme cukr podle chuti (lépe již nesladit).

Těsto rozlijeme na pánev. Pokud nemáme lepší pánev, tak raději přidáme kapku oleje, aby se nám těsto nepřilepovalo. Lívance smažíme do té doby, než usoudíme, že už nejsou syrové, tedy když už jsou trochu nazlátlé. Během smažení trochu snižujeme teplotu z nejvyšší dolů, abychom lívance nespálili.

Banánové lívance můžeme podávat s marmeládou nebo šlehačkou, ale i samotné.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Začínající cukrovka

Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Další čaje na cukrovku

Na cukrovku 2. typu se doporučuje například přírodní bylinný čaj Diamel.

Přírodní čaj na cukrovku je vytvořen z osmi vhodně zkombinovaných přírodních bylin, které pomáhají při diabetu, ale také pomáhají odbourat cholesterol. Účinné přírodní látky působí zevnitř a pomáhají nastartovat proces přirozené regenerace. Přírodní medicína používá několik bylin ke zmírnění poruch metabolismu cukrů. Tato čajová směs je vyrobena z 8 nejlepších bylin, které příroda nabízí. Byliny ve vzájemné spolupráci podporují metabolismus cukrů, snižují hladinu cukru v krvi a regenerují buňky slinivky. Slinivka reguluje hladinu inzulinu v těle. Čaj obsahuje účinné látky, které podporují vyplavování nežádoucích sloučenin z těla a omezují tak příznaky diabetu a přidružených onemocnění.

Příprava: Do šálku nasypte 1–2 čajové lžičky směsi a zalijte 3 dl vařící vody. Nechte 10 minut odstát, sceďte a bez přidání sladidel popíjejte!

Doporučená denní dávka: 1–2 sklenice nalačno nebo mezi dvěma jídly. Při užívání doporučujeme neustále kontinuálně monitorovat hladinu cukru v krvi, přestávka není nutná. Pokud se během kúry objeví neobvyklé pocity, je nutné kúru přerušit a obrátit se na odborníka.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Cukrovka a pivo

Pivo má velké množství několika druhů cukrů a nejenže má vysokou cukernatost, ale i vysoký glykemický index, takže pro diabetika opravdu špatná kombinace. Navíc pivaři svou cukrovku odhalují pozdě. Proč? Protože jejími projevy jsou žízeň a časté močení. Na žízeň pijí pivo a pak chodí často močit, takže ani nepozorují, že by to mohlo být známkou diabetu.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Cukr-v-krvi

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP