Téma

PALAČINKY PODLE POHLREICHA


PALAČINKY PODLE POHLREICHA a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. V minulém století byly houby v mnoha případech potravinou nahrazující maso, přispívaly jak ke zdravému, tak i chutnému jídelníčku. Toto poznání předků bylo potvrzeno moderními výzkumy o působení hub. Dnes má již odborná i laická veřejnost dostatek informací, a proto spotřeba hub stále roste. Není tedy divu, že dochází i ke kombinaci hub a masa, což zpestřuje náš jídelníček.


V minulém století byly houby v mnoha případech potravinou nahrazující maso, přispívaly jak ke zdravému, tak i chutnému jídelníčku. Toto poznání předků bylo potvrzeno moderními výzkumy o působení hub. Dnes má již odborná i laická veřejnost dostatek informací, a proto spotřeba hub stále roste. Není tedy divu, že dochází i ke kombinaci hub a masa, což zpestřuje náš jídelníček.

Zdroj: článek Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha

Hovězí na houbách podle Pohlreicha

Hovězí na houbách je klasika, co ale zkusit pochoutku z hovězího a hub od Pohlreicha v této podobě:

Hovězí bourguignon

Ingredience: 1 kg hovězí kýty, cibule, mrkev, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibulky, žampiony, koňak, olivový olej, máslo, sůl, celý pepř, rozmarýn, tymián, petrželka

Postup: Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, několika kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.

Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby nám nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, kterou spojíme s výpekem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.

V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat). Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.

Zdroj: článek Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha

Indikační seznam pro dospělé

Zde je uvedena tabulka, ze které můžete zjistit, jaký máte nárok na lázně dle diagnózy a jestli máte nárok na lázně opakovaně.

Číslo indikace Indikace ZÁKLADNÍ
léčebný pobyt

- způsob poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče:
K (komplexní) nebo P (příspěvková)
- další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím
- délka léčebného pobytu
- lhůta pro nástup léčebného pobytu
- možnost prodloužení
OPAKOVANÝ
léčebný pobyt

- způsob poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče:
K (komplexní) nebo P (příspěvková)
- další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím
- délka léčebného pobytu
- lhůta pro nástup léčebného pobytu
- možnost prodloužení
I NEMOCI ONKOLOGICKÉ
I/1 - Zhoubné nádory. K 21 dnů

Do 12 měsíců po ukončení komplexní protinádorové léčby (s výjimkou dlouhodobé hormonální terapie).

Možnost prodloužení.
K 21 dnů

Hodgkinova nemoc
do 36 měsíců od začátku základního pobytu.

P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů
Hodgkinova nemoc po 36 měsících od začátku základního pobytu.

P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů
Ostatní.
II NEMOCI OBĚHOVÉHO ÚSTROJÍ
II/l - Symptomatická ischemická choroba srdeční. P 21 dnů P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů
II/2 - Stav po infarktu myokardu. K 28 dnů
Do 12 měsíců po vzniku infarktu myokardu.
Možnost prodloužení.
II/3 - Hypertenzní nemoc

II. až III. stupně hodnocení hypertenzní nemoci.
K 28 dnů
Hypertenze III. stupně komplikovaná ischemickou chorobou srdeční, chronickým srdečním selháním, cévní mozkovou příhodou, tranzitorní ischemickou atakou nebo chronickou renální insuficiencí na podkladě vaskulární nefrosklerosy.

Možnost prodloužení.

P 21 dnů
Ostatní.
P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů

Hypertenzní nemoc refrakterní.
II/4 - Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém II b. nebo zánětlivém. K 21 dnů
Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém II b.

P 21 dnů
Ostatní.
K 21 dnů
Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém
II b. do 18 měsíců od začátku základního pobytu, pokud není možná invazivní léčba.

P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů
Ostatní.
Pokud není možná invazivní léčba.
II/5 - Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách.
- Chronický lymfatický edém.
K 21 dnů
Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně

Zdravé recepty s kopřivou

Sirup z kopřiv I

Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody

Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.

Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.

Sirup z kopřiv II

Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové

Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.

Pomazánka s kopřivami

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.

Omelety s kopřivami

Ingredience: 50 g strouhaného čedaru, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 1 jarní zelená cibulka, 1 lžíce olivového oleje, mladé kopřivové listy, sůl, mletý černý pepř

Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.

Kopřivová polévka

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350 g mladých kopřiv, 350 g brambor, 1 cibule, 30 g másla, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup: Kopřivová polévka je bohatá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Příklad bezlepkového jídelníčku

Bezlepkový oves

Bezlepkový oves je výborná ingredience pro výrobu strouhanky, ve které si můžete obalit kuřecí řízek, rybu nebo tofu. Pro lepší chuť můžete přidat také mořskou sůl, pepř nebo sušené bylinky.

Lněné semínko a semínko chia

Své oblíbené pokrmy můžete rovněž doplnit moukou či strouhankou vyrobenou ze lněných semínek nebo semínek chia. Oba druhy mají vynikající chuť a dodají smaženému jídlu křupavý a chutný šmrnc!

Listová zelenina

Své oblíbené ingredience zabalte do listové zeleniny. Svému tělu tak dodáte řadu vitamínů a užijete si překvapivě zajímavou a chutnou kombinaci.

Palačinky

Palačinky rozhodně nejsou na seznamu zakázaných jídel, pokud namísto klasické mouky použijete při jejich přípravě mouku kukuřičnou. Hotové palačinky pak můžete podávat s javorovým sirupem, medem nebo čerstvým ovocem.

Ořechová zálivka

Zeleninový salát můžete ochutit ořechy. Stačí vzít velké ořechy (např. kešú, vlašské ořechy nebo para ořechy), nasekat je na kousky a přidat do salátu.

Kukuřičná tortilla

Kromě palačinek si můžete z kukuřičné mouky vyrobit také tortilly, kterými se dá nahradit i jinak nenahraditelný chléb. Vyzkoušet pak můžete jak slané, tak i sladké recepty.

Cuketa

Cuketa je výborná a zdravá ingredience, která vylepší například rajčatový salát s olivovým olejem, česnekem a čerstvými bylinkami. Cuketou můžeme vylepšit rovněž těstoviny nebo lasagne.

Zeleninové špagety

Špagety nemusí být nutně vyrobeny z pšeničné mouky, k jejich přípravě můžete využít i zeleninu. Pokud milujete italskou kuchyň, připravte si svoji oblíbenou pochoutku právě ze zeleniny.

Rýžové nudle

Patříte mezi fanoušky asijské kuchyně? Potom vyzkoušejte rýžové nudle namísto klasických moučných. Ochutit je můžete olivovým olejem, citrónovým džusem, mořskou solí a drceným červeným pepřem.

Černé fazole

K zahušťování omáček je dobré využít černé fazole. Fazole obsahují spoustu vlákniny a proteinů, jejich konzumací tak dodáte svému tělu spoustu užitečných látek.

MANUKA med podle Djokoviče

Djokovičovou specialitou je manukový med z Nového Zélandu neboli „med na druhou‟ (jak sám Djokovič uvádí). Nádherná a nedotčená krajina Nového Zélandu je domovem plantáží keře MANUKA (Leptospermum scoparium), který je po staletí považován za léčivou a původním obyvatelstvem za magickou rostlinu. V okamžiku rozkvétání květů tohoto keře jsou na zmíněné plantáže dopraveny úly plné včel. Protože keře MANUKA rozkvétají postupně v závislosti na místním podnebí, přepravují se úly do těchto míst nákladními vozy a nezřídka i vrtulníky. Celý proces začíná na Severním ostrově a končí v chladnějších pásmech Nového Zélandu. Včely mají jediný úkol, a sice sbírat

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Naservírujte si vítězství

Autoři uvedeného obsahu


ovoce proti cukrovce
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pekárna
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>